Magyar sporttörténelmi eredmények születtek a torna-világbajnokságon Japánban

2021. október 24. 20:33

A japán Kitakjúsúban rendezett torna-világbajnokságon Kovács Zsófia a felemás korlát, Bácskay Csenge az ugrás döntőjében végzett az ötödik helyen. A két tornásznő történelmet írt a magyar tornasportban, ahogy Mészáros Krisztofer is, aki 14. helyezést ért el a férfi egyéni összetett fináléjában.

2021. október 24. 20:33
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, az október 18. és október 24. között a japán Kitakjúsúban zajló jubileumi 50. torna-világbajnokságon Mészáros Krisztofer a hatodik helyen jutott a legjobb huszonnégyet felvonultató férfi egyéni összetett fináléba, míg a nők egyéni versenyében Kovács Zsófia a felemás korlát döntőjébe került be, valamint Bácskay Csenge első tartalékból jutott be az ugrás 24 fős döntőjébe.

A férfiaknál Mészáros 82.632 ponttal a hatodik helyen kvalifikálta magát a 24 fős egyéni összetett döntőbe, amelyet pénteken rendeztek. A csapattal Európa-bajnoki bronzérmes Mészáros talajon kezdett, és annak ellenére, hogy erősebb gyakorlattal próbálkozott, mint amit a selejtezőben mutatott be, több mint két tizedponttal kevesebbet szerzett (13.800). Lólengésben remekül teljesített (13.716), több mint egy tizeddel többet kapott, mint kedden, és hasonlóan produkált gyűrűn is (13.066). Ezzel a 20 éves tornász a finálé felénél, három szert követően a 16. helyen állt.

Majd ugrásban több mint három tizeddel kevesebbet nyújtott selejtezőbeli eredményénél (13.833), míg korláton csaknem egy teljes ponttal gyengébben teljesített (13.633) a kvalifikációban elért pontszámánál. Ez meghatározónak bizonyult a verseny szempontjából, amelyet a nyújtón fejezett be, s ezen a szeren jobbat produkált mint három napja (13.533), így a 14. helyen zárt 81.581 ponttal, ezzel több mint egy ponttal maradt el a kvalifikációbeli eredményétől.

Azonban a Győri AC versenyzője így is bravúros teljesítményt nyújtott élete második felnőtt világbajnokságán, több szempontból is csúcsokat döntött meg.

Egyrészt Mészáros a 14. helyezésével jobb eredményt ért el Supola Zoltánnál, aki 1995-ben Sabae-ben a világbajnokságon összetettben a 16. lett, ami az elmúlt 26 évben az eddigi legjobb magyar helyezésnek számított a férfiaknál a vb egyéni összetett döntőjében. Másrészt a magyar tornászok közül legutóbb 1993-ban Birminghamben Fajkusz Csaba ért el jobb helyezést a világbajnokság egyéni összetett fináléjában, ő ott a 11. helyen zárt. Harmadrészt a vb-n egyéni összetett fináléban a legutóbbi magyar induló Supola volt 1999-ben.

Mészáros Krisztofer gyűrűgyakorlata a japán Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokságon a férfi egyéni összetett döntőjében 2021. október 22-én. Mészáros a 14. helyen végzett egyéni összetettben. MTI/EPA/Majama Kimimasza
Mészáros Krisztofer gyűrűgyakorlata a japán Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokságon a férfi egyéni összetett döntőjében 2021. október 22-én. Mészáros a 14. helyen végzett egyéni összetettben. MTI/EPA/Majama Kimimasza

Az idei vb-n az olimpiai bajnok japán Hasimoto Daiki, illetve az első világbajnokságán szereplő 21 éves kínai Csang Po-heng a lólengés során egyaránt leesett a szerről, végül elképesztően szoros küzdelemben a kínai diadalmaskodott, mindössze 17 századponttal megelőzve japán ellenfelét.

„Nagyon boldog voltam, hogy egy csoportban lehettem a regnáló olimpiai bajnokkal. Ez a finálé már más volt, mint a selejtező, komolyabb, feszültebb volt a hangulat. Izgultam, de igyekeztem féken tartani magamat, ez nagymértékben köszönhető annak, hogy rendszeresen dolgozom sportpszichológussal. Nagy rontásom nem volt, kisebb hibák voltak ugyan, de azt éreztem, hogy néha szigorúan pontoznak, bár ez a világbajnokság döntője volt, tehát érthető. Talajon volt ki- és ellépésem is, lólengésem az jobban sikerült, mint a selejtezőben. Gyűrűn volt egy kis pontatlanság, ahogy ugráson is. Korláton már kezdtem fáradni, emiatt volt két kisebb pumpálásom. Nyújtón viszont jól teljesítettem, magasabb pontot kaptam, mint a selejtező alkalmával, örülök, hogy egy ilyen jó gyakorlattal fejeztem be a vb-t.

– értékelt Mészáros a Magyar Torna Szövetség honlapján.

Szűcs Róbert, a magyar válogatott vezetőedzője és egyben Mészáros Krisztofer edzője is kifejtette véleményét tanítványa teljesítményéről. „Nagyon örültem már annak is, hogy Krisztofer döntőbe jutott, és persze annak is, hogy „Titi” nem rontott nagyot a fináléban. Tény, hogy nem is tornázott úgy, mint a kvalifikáció alkalmával, de néhány esetben megítélésem szerint nem kapott olyan pontot, mint amit megérdemelt volna. De ez érthető, mivel pontozásos sportág lévén Krisztofernek nevet kell még szereznie magának. Tanulni jöttünk ide, ha valaki előzetesen ezt a forgatókönyvet vázolja fel, ilyen pontokkal, nem hittem volna neki, legjobb esetben is csak reménykedtem valami hasonlóban” – mondta Szűcs Róbert a Magyar Torna Szövetség honlapján.

Mészáros Krisztofer gyakorlata ugrásban a férfi egyéni összetett döntőjében a japán Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokságon 2021. október 22-én. MTI/EPA/Majama Kimimasza
Mészáros Krisztofer gyakorlata ugrásban a férfi egyéni összetett döntőjében a japán Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokságon 2021. október 22-én. MTI/EPA/Majama Kimimasza

Altorjai Sándor, csapatvezető szintén elégedett azzal, ahogy Mészáros teljesített, sőt sportdiplomáciai sikert is elért a magyar tornasport. „Boldog vagyok Krisztofer teljesítménye láttán, jól tornázott, ahogyan az élmezőny is, most nem rontottak annyit, mint a kvalifikáció alkalmával.

Emellett a Magyar Torna Szövetséget is nagy megtiszteltetés érte. A szervezők küldtek egy levelet nekünk, ugyanis a torna-vb végeztével hétfőtől a ritmikus gimnasztikázók vb-je folytatódik itt, és egy tornász adja át a stafétát egy ritmikus gimnasztikázónak a vasárnapi záróünnepségen. És itt kerültünk mi magyarok a képbe, ugyanis a háromszoros olimpiai bajnok japán tornász, Kohei Uchimura adja át a „stafétát”, méghozzá a magyar olimpikon ritmikus gimnasztikázónak, Pigniczki Fanninak. Ez hatalmas dolog, a levélben azt is megfogalmazták a szervezők, hogy Pigniczki Fannit szeretik és elismerik itt Japánban, valamint Fanni is nagy tisztelője és rajongója a távol-keleti kultúrának. Emellett az olimpián Fanni ruháját japán motívumok is díszítették, és ez mind mind közrejátszott abban, hogy a magyar versenyző lesz így az rg-vb követe” – nyilatkozta Altorjai Sándor a Magyar Torna Szövetség honlapján.

Mint írtuk, a nők egyéni versenyében Kovács Zsófia a felemás korlát fináléjába jutott be, valamint Bácskay Csenge első tartalékból kvalifikálta magát az ugrás 24 fős döntőjébe.

Már ezzel több szempontból is sporttörténelmet írt a két tornásznő,

ugyanis legutóbb 1997-ben Varga Adrienn jutott be magyarként női szerenkénti fináléba világbajnokságon, akkor Lausanne-ban ugrásban negyedik lett. Egynél több szerenkénti döntőben pedig legutóbb 1992-ben szerepelt magyar tornász világbajnokságon, akkor Párizsban négy magyar döntős is volt, s ebből felemás korláton Molnár Krisztina ötödik helyen végzett, a barcelonai olimpiai bajnok Ónodi Henrietta pedig megnyerte az ugrást.

Bácskay Csenge gerendagyakorlata a japán Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokságon 2021. október 21-én. Bácskay 21. helyen végzett egyéni összetettben. MTI/EPA/Majama Kimimasza
Bácskay Csenge gerendagyakorlata a japán Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokságon 2021. október 21-én. Bácskay 21. helyen végzett egyéni összetettben. MTI/EPA/Majama Kimimasza

A világkupa-szériagyőztes Bácskay 21. helyen végzett egyéni összetettben csütörtökön. Az ugrás döntője pedig elsőként kezdődött a szombati versenynapon, ahová az Európa-bajnoki bronzérmes Bácskay ötödikként, 13.666 ponttal kvalifikálta magát. A fináléban az első gyakorlata kifejezetten rendezettnek bizonyult, határozottan érkezett le. A második ugrásnál akadt egy kisebb lábterpesztése, majd a leérkezésnél egy pici elszökkenése, mindezek ellenére javítani tudott a selejtezőbeli eredményén, és

13.733 ponttal a bravúros ötödik helyezést érte el.

Az ugrásban tokiói olimpiai bajnok brazil Rebeca Andrade nyerte meg az aranyérmet ezen a szeren.

„Mindkét ugrásom jobban sikerült, mint a selejtezőben, ez már boldoggá tesz. Amit terveztem, hogy két jó ugrást mutassak be, az sikerült. Viszont az első ugrásomat jobbnak éreztem, mint amilyen pontot kaptam rá végül, ezzel együtt elégedett vagyok. Persze nem foglalkoztam a ponttal, hanem a második ugrásomra koncentráltam. Nyugodtan és higgadtan tudtam versenyezni, azt hiszem, ez a legfontosabb. Nincs bennem rossz érzés, bár azonos pontszámom volt a negyedikkel, de a szabály miatt ötödik helyezett lettem, ennek is nagyon örülök” – nyilatkozta a 18 esztendős Bácskay Csenge a Magyar Torna Szövetség honlapján.

Az ugrásban és felemás korláton is Európa-bajnok Kovács Zsófia 14.433 pontot ért el a felemás korlát selejtezőjében, s ezzel szintén az ötödik helyen került a szombati döntőbe, amelyben roppant összeszedett, nagyon pontos gyakorlatot mutatott be, amivel 14.466 pontot gyűjtött, így nem tudta túlszárnyalni a hétfői helyezését, és

az előkelő ötödik helyen fejezte be a versenyt.

„Jobbnak éreztem a gyakorlatomat, mint amilyen pontszámot kaptam végül. Az egész támla bütyökre ment ugyan, de tudtam korrigálni, ez csak fogásprobléma, elemben nem hibáztam. Szerintem jobban tornáztam, mint a selejtezőben, nem is kicsivel. Azt gondolom, én megtettem mindent. Amikor számolták a pontokat, és vártam az eredményre, akkor abban bíztam, hogy meglehet az érem. Bevallom őszintén, elég sokáig számoltak a bírók, és én akkor a pontokra várva sokkal jobban izgultam, mint a gyakorlat elején. Nyilván mindenen lehet és kell is javítani, ezen a gyakorlaton is, de nagyon sokan odajöttek hozzám, hogy vigasztaljanak, mert bizony eltörött a mécses, nagy volt bennem a feszültség. Kicsit csalódott vagyok a helyezés miatt, most azt érzem, idő kell ahhoz, hogy ezt megemésszem” – szomorkodott a 21 éves Kovács Zsófia a Magyar Torna Szövetség honlapján adott nyilatkozatában.

Kovács Zsófia a japán kitakjúsúi torna-világbajnokság női felemás korlát döntőjében 2021. október 23-án. MTI/EPA/Majama Kimimasza
Kovács Zsófia a japán kitakjúsúi torna-világbajnokság női felemás korlát döntőjében 2021. október 23-án. MTI/EPA/Majama Kimimasza

A szakmai vezetők is értékelték a két tornásznő teljesítményét a viadal után.

„Nagyon izgalmas és színvonalas volt a világbajnoki döntők mindegyike. Csenge pontszáma ugyanannyi volt, mint a negyedik helyezett tornászé, azonban szerencsétlenségünkre az ugrás az egyetlen olyan szer, ahol az első ugrás kiindulóját veszik alapul, ez dönt pontegyenlőség esetén, nem a kivitel, ez pedig az egyiptomi tornásznak volt magasabb. Ennek ellenére nagyon örülünk neki, mert Csengében több van, két nehezebb ugrást is tud ennél. Abban kell bízni, hogy jövőre mindkettő lesz olyan minőségű, hogy be tudja mutatni világversenyeken is. Zsófi döntője nagyon szoros volt, fej-fej mellett haladtak a versenyzők, tizedek, századok voltak a sportolók között. Biztosan haza húz a szívem, de azt gondolom, ha nem is sokkal, de Zsófi gyakorlata ennél magasabb pontot érdemelt volna.

„Kicsit el vagyok keseredve, mert szerintem ezzel a gyakorlattal Zsófinak dobogón kellett volna állnia. Érzésem szerint ez a gyakorlat legalább három tizeddel jobb volt a selejtezőben bemutatottnál, de alig kapott rá többet, csak 33 ezreddel, és a pontot is nagyon sokáig számolták, aminek nem igazán értem az okát. Az elején volt egy fogásbizonytalanság, amit korrigált, ám az összes elem és a leugrás is szépen megvolt. Erre több pontot kellett volna kapni. Egy barátom azt mondta, lehet, hogy jól jönne már a Fujitsu rendszere, amikor is nem ember pontoz, hanem számítógép. Ilyenkor nagyon nehéz bármivel is vigasztalni a sportolót, csak azt tudtam mondani: Zsófi, büszke vagyok rád, megcsináltad, nem rajtad múlt! Összességében kiemelném, hogy Zsófi maximális magabiztossággal lépett a szerhez a döntőben, mentálisan profi színvonalat nyújtott, ami sugárzott a gyakorlatában is!” – elemzett Trenka János, Kovács Zsófia edzője a Magyar Torna Szövetség honlapján.

„Nagy öröm, hogy két ötödik helyet is sikerült szerezni. Amíg Zsófi pontszáma nem jött ki, addig bíztam abban, hogy akár a bronzérem is elérhető. Azt gondolom, hogy az E-pontszám magasabb kellett volna legyen, persze nyilván hazabeszélek. Zsófi meg is könnyezte, hogy ez most nem sikerült. Amikor odamentem hozzá, igyekeztem megvigasztalni, azt tudtam neki mondani, hogy a pontozók egyszer adnak, másszor pedig elvesznek. A legközelebbi világversenyen, amikor majd hozzátesznek, remélem, emlékszik majd erre. A két ötödik hely miatt egyáltalán nem kell szemlesütve eljönnünk, örülhetünk, hiszen a magyar torna jól áll, ott van az élvonalban” – fejtette ki Altorjai Sándor, csapatvezető a Magyar Torna Szövetség honlapján.

A magyarok számára ezzel befejeződött a világbajnokság, a vasárnapi zárónapon már nem volt magyar érdekeltség.

 

Nyitókép: Kovács Zsófia felemáskorlát-gyakorlata a női tornászok egyéni összetett döntőjében a tokiói nyári olimpián az Ariake Tornaközpontban 2021. július 29-én.

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!