A Fradi állva halt meg Skóciában – helyszíni beszámolónk

2021. október 20. 08:09

A Ferencváros mindent kiadott magából, Dibusz Dénes bravúrjával egy tizenegyest is megúszott, 2-0-ra azonban kikapott Glasgow-ban a Celtic vendégeként, és három kör után pont nélkül áll az Európa-liga csoportkörében.

2021. október 20. 08:09
null

Czövek Oszkár helyszíni beszámolója a Mandiner Sporton

A Celtic is több mint egy klub?

Bogdán Ádám mérkőzés előtti nyilatkozatában a Barcelona mottóját („Més que un club/Több mint egy klub”) húzta rá az 51-szeres skót bajnok Celticre, márpedig, ha valaki szavának e tekintetben hitelt érdemes adni, az a Ferencváros kapusa: 2018 és 2020 között Edinburgh-ban, a Hibernianben védett, a Celtic Park vendégszeretetét is volt alkalma megtapasztalni, igaz, a négy kapott góltól alighanem örömmel eltekintett volna.

A képen: A Celtic oroszlánbarlangja, a paradicsom, vagyis a stadion. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A Celtic oroszlánbarlangja, a paradicsom, vagyis a stadion. Fotó: Czövek Oszkár

A Kelták hazai meccseinek parázs hangulata, fülsiketítő hangorkánja a sokat látott focidrukkert is magával ragadja. Tavaly télen magam sem számítottam arra, hogy a Ross County ellen elővételben elfogy mind a 60 ezer belépő, mégiscsak az újonc látogatott Glasgow-ba – szerencsém, hogy a pénztárhoz már a nyomtatott visszaigazolással érkeztem. A 3-0-s hazai győzelmet hozó bajnokin Odsonne Édouard duplázott, a Fradinál alighanem a legkevésbé sem bánják, hogy most augusztusban, az átigazolási piac utolsó napján a Crystal Palace lecsapott rá.

A találkozó január 25-re esett, ami különleges évforduló a skótoknak, 1759-ben ezen a napon született ugyanis leghíresebb költőjük, Robert Burns. Az ünnepet jellemzően haggislakomával ülik, a skótok nemzeti étkéhez Burns ódát is írt. A haggist leginkább a magyar hurkához lehet hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy disznó- helyett birkabelsőségből készül, a hagymával, faggyúval, zabkásával, fűszerekkel kevert szívet, tüdőt, májat pedig nem bélbe, hanem gyomorba töltik. Többnyire paszternákpürével, tört krumplival, whiskyszósszal tálalják, és stílszerűen whiskyvel öblítik le. Kedden a svédasztalos reggelizőasztalnál sem tudtam betelni vele, az alapmorajlást a körülöttem már akkor nagyban kortyolgató (vedelő) skótok biztosították.

A képen: Helyi finomsáogat is bőségesen lehet kapni a büfékben. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Helyi finomsáogat is bőségesen lehet kapni a büfékben. Fotó: Czövek Oszkár

Rendhagyó kezdési időpont - leleményes szurkolók

A város szívében 11 óra tájban kezdtek összeverődni a meccssálas szurkolók, akik már napokkal korábban alaposan kitombolták magukat a sörözőkben és az internetes fórumokon. Az FTC elleni összecsapást a glasgow-i klímacsúcs és a városi rivális Rangers szintén hazai Európa-liga-meccse miatt csütörtökről át kellett tenni, ráadásul, hogy ne ütközzön a Bajnokok Ligája-programmal, rendhagyó módon helyi idő szerint 15:30 órára tűzték ki – munkanapon... A Celtic-drukkerek ezt a húzást drapival „köszönték meg” az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA).

A képen: A helyi szurkolók épp „megköszönik" az UEFA-nak a „nagyszerű" időponttűzést a mérkőzésre. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A helyi szurkolók épp „megköszönik" az UEFA-nak a „nagyszerű" időponttűzést a mérkőzésre. Fotó: Czövek Oszkár

Emellett a skót kormány hétfői hatállyal elrendelte, hogy csak oltottakat enged be a 10 ezresnél nagyobb befogadóképességű stadionokba, amit negatív koronateszttel sem lehet kiváltani. A Celtic előszeretettel hirdeti magáról, hogy a kapui mindenki előtt nyitva állnak („Club open to all”), a szlogent egycsapásra tömegesen kérdőjelezték még saját bérletesei. Ehhez képest 50 427-en látogattak ki a „Paradicsom”-nak becézett arénába, amivel baráti fogadást buktam: a tétemet arra tettem, hogy ennyi hátráltató tényező mellett a nézőszám nem fogja elérni az 50 ezret. Bántóan alábecsültem a celticesek szenvedélyét, kellő találékonysággal csak ellógtak az iskolából, munkából.

A képen: A Celtic ajándékboltja, ahol igen vendgészeretőek az eladók. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A Celtic ajándékboltja, ahol igen vendgészeretőek az eladók. Fotó: Czövek Oszkár

A Celtic Parknál bóklászva lehetetlenség nem belebotlani Wilfred testvérbe, a stadion oldalára pingálva és szobor formájában is tekintélyt parancsol, vonzza a tekintetet. Az ő aktív szerepvállalásával alakult meg a Celtic Football Club 1887 novemberében a Szűz Mária-templomban, részben azzal a jótékony céllal, hogy betevő falathoz jussanak a Glasgow-ban éhező ír gyerekek. Azóta is vallásos áhítatnak örvend az iparváros zöld-fehér felében, neve a mezek hátán is visszaköszön.

Keleti vakcinával még mindig nem jutottak be a mieink

A Fradi-táborban sokan bosszankodtak amiatt, hogy keleti oltással az országba is csak karanténnal lehet bejutni, így a leverkuseni túra után ismét kénytelenek voltak kapitulálni. Magyar szurkolók mindössze maroknyian vállalkoztak a mostani útra, nekik hála már az Edinburgh-ba tartó gép fedélzetén időről időre felharsant a Fradi-induló. Baráti fogadtatásban részesültek a stadion környékén is, ez valóban az a mérkőzés volt, ahol bátran vendégmezt lehetett húzni, nem volt szükséges pulcsi, kabát alá rejteni. A lelátón a szögletzászlóhoz ültették őket.

A képen: Baráti volt a hangulat a stadion környékén. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Baráti volt a hangulat a stadion környékén. Fotó: Czövek Oszkár

A Celtic boltjában az egyik eladót kifejezetten beszélgetős kedvében találtam, véres küzdelmet és szoros, 2-1-es hazai győzelmet saccolt. A tippje kis híján bejött, csak az FTC rúgott gólja hibádzott. A magyar rekordbajnok többször is veszélyeztetett, leginkább távoli lövéssel, de a jég nem akart megtörni. A másik térfélen Kjogo Furuhasi megőrizte a hidegvérét, egyedül kilépve gurított a hálóba. Felharsant a „Just can’t get enough” kórus, és nem is maradt az egy közte, a labda Vécsei Bálint lábáról pattant saját kapujába. A sérülésből felépült Dibusz Dénes bizonyította, jó döntés volt a kezdőcsapatba állítani, számos bravúrt mutatott be, és Callum McGregor büntetőből sem tudott túljárni az eszén.

A képen: Szinte megtelt a lelátó. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Szinte megtelt a lelátó. Fotó: Czövek Oszkár

Még három mérkőzés maradt a Fradinak, abből kettől itthon

A lefújás után a mélyelemzést már Roberttel ejtjük meg törzshelyén, egy közeli vendéglátó-ipari egységben. Rabbel a tavaly januári túrán spanoltunk össze, hamisítatlan skót fickó, akinek söröspohárral a kezében fülig ér a szája. Az előző idényben a Ferencváros Celtic elleni Bajnokok Ligája-selejtezőjére, bár sok sikert kívánt, semmi esélyt nem adott a magyar bajnok továbbjutására, a 2-1-es Fradi-győzelem valósággal sokkolta. Ma elérkezett az ő ideje.

Az Európa-liga-csoportkör következő fordulójában újra összecsap a két együttes, méghozzá november 4-én a Groupama Arénában. Az FTC azt követően Andalúziába, a Betishez látogat, majd odahaza a Bayer Leverkusen ellen zárja a kupaőszt.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ:

Celtic-Ferencváros 2-0 (Furuhasi 57., Vécsei 81. – öngól)

 

A nyitóképen: A Celtic Glasgow és a Ferencváros a mérkódés előtt. Fotó: Czövek Oszkár

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2021. október 22. 18:16
Szerintem a Hajnal Tamást nagyon gyorsan el kell a Fraditól zavarni a picsába! Összeveszik a Rebrovval, majd idehoz egy ilyen nyámnyila edzőt. Ez a mai csapat több osztállyal gyengébb (futballozni tudásban, fizikálisan és taktikai fegyelem területén) mint a Rebrov csapata volt.
Világlátó
2021. október 22. 18:10
Szép, szép. De Rebrov idején nem csak, hogy állva haltak meg, hanem állva győztek is többször!!
gyaloggos
2021. október 20. 16:21
NEnenene! A TEGNAPI játéknak semmi köze nem volt az előre-hoz! NAGYON zsenge Fradi volt a pályán, EGY klasszisnak semmiképpen nem nevezhető csapat ellen.
lazio154
2021. október 20. 13:16
Nem tudom mit nézett Csisztu Zsuzsa... ha Ő írta ezt? Pont forditva volt. Láthatóan az FTC. játékosai képzettebbek voltak. A Celtiknél 2-3 játékos volt, aki barátságban van a labdával. Tegnap is bebizonyosodott, hogy a lelkesedés és akarat legyőzi a nagyobb tudást! A Fradi játékosai már az első gól után csak lézengtek a játéktéren.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!