Tizenhat érmet, ebből négyet a zárónapon úsztak össze a mieink az Úszó Világkupán a Duna Arénában

2021. október 10. 16:24

A magyarok két ezüst- és két bronzérmet szereztek a budapesti rövid pályás úszóvilágkupa-viadal utolsó napján, szombaton. Összességében 16 érem a magyar termés, ám különösen fontos, hogy két év után megint nézők előtt úszhattak a versenyzők.

2021. október 10. 16:24
null
Bánfalvi Szabolcs

A FINA Úszó Világkupa budapesti állomásán a Duna Arénában a háromnapos viadal zárónapján is 12 versenyszámban álltak rajtkőre az úszók, köztük rengeteg hazai és nemzetközi sztárral.

A szombat délutáni döntők a férfi 400 méteres vegyes úszással kezdődtek, s komoly magyar csatát hozott a verseny. A szám nagy esélyese, a dél-afrikai Matthew States hamar elhúzott a mezőnytől, s megnyerte a finálét, ám a második és harmadik helyért Holló Balázs és Kós Hubert küzdött meg. Végül előbbi ért hamarabb célba 17 századmásodperccel, s vehette át az ezüstérmet a futam után, míg Kós a korábbi két napon szerzett arany- és ezüstérme mellé bezsebelt egy bronzérmet is.

Ezzel a 18 éves versenyző mindhárom versenyszámában nyert egy-egy medált.

Hollónak pedig az előző két nap nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, ám szépen zárta a világkupaviadalt a második hellyel.

„Nagyon elégedett vagyok a négyszáz vegyessel. Kétszáz pillangón ennél kisebb különbséggel, hét századdal nyúltam be jobban a belga előtt, s lettem második. Ezúttal pedig Holló Balázs, egy magyar rivális előzött meg, így összességében ez teljesen jó teljesítmény a részemről. A kétszáz hát elképesztő élmény volt számomra, ezt tartom a legkülönlegesebbnek a három eredményem közül, mert eddig a magyarok előtt még nem nyertem érmet egy világkupán a karrierem során. Fantasztikus volt ezt átélni” – mondta Kós Hubert.

„Volt bennem bizonyítási vágy. Tudtam, hogy az aranyéremre nincs reális esélyem, hiszen kiváló formában van a dél-afrikai Matthew States, viszont úgy gondoltam, egy érem összejöhet ebben a mezőnyben, ha nincs meglepetésember a szélső sávban. Nekem mindegy volt, hogy ezüst vagy bronz lesz, szerencsére a jobb helyezést értem el. Örülök, hogy össze tudtam kapni magam az előző két versenynap után. Vegyesek az érzelmeim, mert háromból kettő számban nem teljesítettem jól, de pozitív, hogy az utolsó nap egy éremmel távozok az uszodából. Ez kárpótol, s sikerül elfeledtetni az első két napot” – értékelt Holló Balázs.

Az ezüstérmes Holló Balázs (balra) és a bronzérmes Kós Hubert a férfi 400 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a Duna Arénában zajló rövidpályás világkupa zárónapján, 2021. október 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Az ezüstérmes Holló Balázs (balra) és a bronzérmes Kós Hubert a férfi 400 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a Duna Arénában zajló rövidpályás világkupa zárónapján, 2021. október 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Női 800 méter gyorson az Európa-bajnoki ezüstérmes Mihályvári-Farkas Viktória hatodik helyezést ért el, a 16 éves úszó a tokiói olimpián szintén hatodik lett, ott 400 méter vegyesen.

„Abszolút pozitívan értékelem az úszásomat a nyolcszáz gyorson és összességében az egész teljesítményemet a világkupán, mert csak négy hete edzek normálisan, s abból is két hetet félig betegen készültem. Hasznos, hogy látom, hol tartok a rövid pályán, ott nekem mindig nehéz úszni, mert nem jók a fordulóim, s ezeket még gyakorolnom kell. Az ötvenméteres medencében is nagyon fontosak a remek fordulók, főleg a négyszáz vegyes során. Alapvetően megfelelő helyen állok az edzésmunkában, jó úton járunk, ám lesz még jobb is. A nyolcszáz gyorson elért eredményem meg különösen boldoggá tesz, hiszen rövid pályás egyéni csúcsot értem el. Teljesen pozitív számomra az egész verseny. Nagyon örülök, hogy ezen a világkupán végre nézők előtt versenyezhettem. Hatalmas élmény volt hazai közönség előtt úszni. Amikor kijöttem a nyolcszáz gyorsra, akkor mindenki felüvöltött, s ez óriási adrenalint adott, nagyszerű érzés volt, simogatta a lelkemet” – értékelt Mihályvári-Farkas Viktória.

Női 100 méter pillangón a 20 éves Varga Dominika hetedik lett, akárcsak előző nap 50 méteren.

Milák Kristóf és Szabó Szebasztián megint egy futamban indultak a budapesti világkupaviadal során, ezúttal 50 méter pillangón. Előbbi negyedik helyen végzett, míg utóbbi másodikként csapott a célba az amerikai Tom Shields mögött, s ezzel

Szabó összesen két ezüst- és két bronzérmet szerzett a háromnapos viadalon.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem az aranyért úsztam, ám elégedett vagyok. A sebességem jó, a fordulónál akadt egy technikai hiba, nem úgy jött ki a fal, ahogy kellett volna, de ez mindig megtörténhet százon és ötvenen is. Végül ezüstérem jött össze. Jó ez! Örülök, hogy két év után újra szurkolók előtt úszhattam Budapesten, végre igazi versenyhangulatban, s nem olyan volt, mintha edzés lenne. Ez plusz motivációt adott. A száz pillangó után nem igazán tudtam örülni, ez volt az egyetlen számom, ahol nem tudtam javítani az időmön. Szeptemberben még nagyon rosszul ment, és versenyről versenyre minden versenyszámban javítottam egy picit, így a száz pillangón is ezt elvártam magamtól, de nem lehet mindig jobbat úszni. Összességében elégedett vagyok a háromnapos teljesítményemmel” – fejtette ki Szabó Szebasztián.

A győztes amerikai Tom Shields (balra) és az ezüstérmes Szabó Szebasztián a célban a férfi 50 méteres pillangósúszás döntőjében a Duna Arénában zajló rövidpályás világkupa zárónapján, 2021. október 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
A győztes amerikai Tom Shields (balra) és az ezüstérmes Szabó Szebasztián a célban a férfi 50 méteres pillangósúszás döntőjében a Duna Arénában zajló rövidpályás világkupa zárónapján, 2021. október 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Női 200 háton négy magyar is szerepelt a döntőben, s egymás után ért célba: az Európa-bajnoki bronzérmes Burián Katalin az ötödik, a 15 éves Molnár Dóra a hatodik, a 17 esztendős Nyirádi Réka a hetedik, a 19 éves Szabó-Feltóthy Eszter a nyolcadik helyen zárt.

„Nagyon elégedett vagyok, de nehéz, mert csak három hete úszom. Az olimpia után volt egy hosszabb kihagyásom, műtét után lábadozom jelenleg. Ehhez képest kiváló időt értem el, nagyon örülök neki, bár pont szerencsétlen helyen úsztam, a két legjobb között, így kaptam a hullámokat rendesen. De ez így teljesen jó. Az előző napi úszásom is jól sikerült. Összességében nagyszerű szezonkezdésnek számít. Hatalmas élmény volt újra hazai közönség előtt úszni, szinte már el is felejtettem, hogy mennyire jó ez. Szerintem az emberek el se tudják képzelni, hogy milyen sokat jelent ez nekünk, hiszen két évre elvették ezt tőlünk. Óriási plusz erőt ad nekünk. Biztos, hogy a nehezebb napjaimon majd erre a versenyre gondolok” – mondta Burián Katalin.

A női 200 vegyes fináléjában pedig három magyar indult: Sebestyén Dalma hatodik helyezést ért el, Ugrai Panna hetedikként ért célba, míg Ábrahám Minna nyolcadik lett.

Sztankovics Anna negyedik helyezést ért el 50 méter mellen. Majd a férfiaknál Horváth Dávid szintén nem sokkal maradt le a dobogóról, s negyedik lett 200 mellen 2:06.75-ös idővel. Ugyanebben a számban Kutasi Máté nyolcadik lett.

„A tokiói olimpia nem sikerült jól, ezért hosszabb pihenőt kaptam, szeptemberben kezdtünk edzeni. Abszolút elégedett vagyok, nem gondoltam, hogy ilyen jó időt fogok úszni. Zseniális a hazai közönség előtt versenyezni, a Duna Arénában nem lehet rosszul úszni. Itt volt a családom és a barátnőm, s ez plusz erőt adott” – nyilatkozta Horváth Dávid.

A későbbi ezüstérmes ezüstérmes Szabó Szebasztián rajtol a férfi 50 méteres pillangósúszás döntőjében a Duna Arénában zajló rövidpályás világkupa zárónapján, 2021. október 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
A későbbi ezüstérmes ezüstérmes Szabó Szebasztián rajtol a férfi 50 méteres pillangósúszás döntőjében a Duna Arénában zajló rövidpályás világkupa zárónapján, 2021. október 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ebben a versenyszámban hatalmas fölénnyel a holland Arno Kamminga győzött, aki 100 és 200 mellen is ezüstérmet szerzett a tokiói ötkarikás játékokon. A budapesti világkupaversenyen csütörtökön is egy aranyérmet zsebelt be 100 mellen, míg pénteken második lett 50 méter mellen három századdal lemaradva az első helyről. Ezzel a harmadik legeredményesebb férfi úszó volt a háromnapos viadalon, s 8 000 dollár pénzdíj járt ezért.

„Nagyon gyorsan akartam úszni kétszáz mellen, s végül remek időt értem el. Nagyon ideges voltam péntek este a második hely miatt, mindig nyerni akarok, és ez motivált a szombati futamon. Kiváló idővel akartam lezárni ezt a versenyt. Mindig élvezem a világkupaversenyeket, szeretek a legjobbakkal versenyezni, különösen Budapesten. Elképesztő a versenymedence és a fénytechnika a Duna Arénában, és csodálatos a helyi közönség. Nagyon hiányzott ez az elmúlt két évben. Ez a legjobb helyszín!” – értékelt Arno Kamminga.

A női 100 gyors döntőjében a 19 éves Gyurinovics Fanni a nyolcadik helyen zárt. Ezt a versenyszámot a tokiói olimpia legeredményesebb női úszója, az ausztrál

Emma McKeon nyerte meg, aki négy arany- és három bronzérmet szerzett a japán fővárosban. A budapesti viágkupaviadalon is a legjobb női versenyző lett, s ezért 12 000 dollár jutalmat kapott.

„Nagyon szeretek a Duna Arénában versengeni, tetszik a hangulata. Mindig nagyszerű érzés, amikor nézők vannak a lelátón, s ez egy különleges alkalom, hogy megint közönség előtt úszhatunk. Lenyűgöző, milyen sokan kilátogattak. Szeretem Budapestet, hardmadjára vagyok itt, s mindig jól érzem itt magam” – mondta Emma McKeon.

Az amerikai Tom Shields lett a legeredményesebb férfi versenyző a budapesti világkupaviadalon, s ezért 12 000 dollár pénzdíjban részesült.

„Nagyon szeretek Budapesten versenyezni. Kiváló a hotel, kedvesek az emberek, a Duna Aréna lenyűgöző, ez a legjobb létesítmény a világon. Tavaly másfél hónapot töltöttünk itt. Az itteni közönség is motiváló, segít a jobb teljesítmény elérésében. Nagyon sok versenyszámban indultam itt, s szeretem a magyar úszókkal megméretni magam, így például Milák Kristóffal. Mindig remekül érzem itt magam!” – közölte Tom Shields.

A későbbi harmadik Milák Kristóf rajtol a férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjében a Duna Arénában zajló rövid pályás világkupa zárónapján, 2021. október 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
A későbbi harmadik Milák Kristóf rajtol a férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjében a Duna Arénában zajló rövid pályás világkupa zárónapján, 2021. október 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A magyarok közül pedig Milák Kristóf teljesített a legjobban. A szombati napon Milák 200 gyorson is vízbe ugrott, nagyot küzdött, két másodpercet javított az egyéni csúcsán, s a harmadik helyen végzett. Így a három nap folyamán egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet gyűjtött a budapesti világkupaversenyen.

„Két hetet nagyon lazán vettem, majd két hetet komolyabban edzettem már Virth Balázzsal, még az alapozás elejénél járunk. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy versenyre születtem, a versenymedencében tudok igazán jól úszni, s ott érzem jól magam. Elégedett vagyok az eredményeimmel, de örülök, hogy vége. Nagyon boldoggá tesz, hogy végre volt közönség, s nagy szurkolótábor jött össze, ezt nagyon köszönöm, rendkívül jólesett, a nézők rengeteg energiát és erőt adtak nekem, hogy jól tudjak úszni. Nagyon sokban hozzájárultak a teljesítményünkhöz. Nem lehet szavakba önteni, hogy milyen érzés ez” – fejtette ki Milák Kristóf.

Összesen két arany-, kilenc ezüst- és öt bronzérmet szereztek a magyarok a budapesti világkupaversenyen, s kiemelt jelentőséggel bír, hogy két év után újra közönség előtt versenyezhettek a világ legjobb úszói a Duna Arénában.

 

Nyitókép: A későbbi harmadik Milák Kristóf a férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjében a Duna Arénában zajló rövidpályás világkupa zárónapján, 2021. október 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!