Stadionavató Freiburgban, négy magyar főszereplővel

2021. október 16. 18:48

Három héttel ezelőtt még a Bundesliga1 harmadik legkisebb stadionjában játszotta az Augsburg elleni hazai mérkőzését az SC Freiburg, melyben a magyar válogatott focista Sallai Roland is szerepel. Majd Európa egyik legszebb térségében, a Magyarországon Klinika címen futó filmsorozatból ismert Fekete-erdőben található városban az elmúlt napokban átadták a világ legújabb focistadionját. Ide 34.700 néző fér be, és ezzel a kisváros gárdája a kilencedik helyre lépett fel az említett listán. Ráadásul az első bajnoki találkozó örökre emlékezetes jeleneteket hozott, és ezekben négy honfitársunk is főszerepet vállalt.

2021. október 16. 18:48
null
Edvi László

Mielőtt rátérnénk a történelmi találkozóra, tekintsünk rá a Bundesliga1 jelenlegi stadionjaira, mert azok befogadóképessége sok mindent elárul a Németországban élők focihoz való viszonyáról:

Signal-Iduna-Park (Dortmund): 81.365

Allianz-Arena (München): 75.024

Olympiastadion (Hertha): 74.475

Mercedes-Benz-Arena (Stuttgart): 60.441

Borussia-Park (Mönchengladbach): 54.041

Deutsche Bank Park (Frankfurt): 51.500

Rhein-Energie-Stadion (Köln): 50.000

Red-Bull-Arena (Lipcse): 47.089

Europa Park Stadion (Freiburg-új) : 34.700

Mewa-Arena (Mainz): 33.305

WWK-Arena (Augsburg): 30.660

BayArena (Leverkusen): 30.210

PreZero-Arena ( Hoffenheim-Sinsheim): 30.150

Volkswagen-Arena (Wolfsburg): 30.000

Vonovia-Ruhrstadion (Bochum): 27.599

Schüco-Arena (Bielefeld): 26.515

Dreisamstadion (Freiburg-régi): 24.000

Stadion An der Alten Försterei (Union Berlin): 22.012

Sportpark Ronhof I Thomas Sommer (Fürth): 18.500

A szombat délután bemutatkozott Europa Park Stadion igazi XXI. századi létesítmény.

Pl. kétszer annyi biciklinek alakítottak ki tárolási lehetőséget, mint autónak. Persze aki járt már ebben a városban, és ezen a mesés környéken, az érti, hogy az emberek szívesebben pattannak a környezetkímélő, sportteljesítményt is igénylő eszközre, minthogy besüppedjenek egy benzinfaló négykerekűbe. Mivel a járványügyi korlátozások jelenleg nem engedik meg, hogy teltház legyen, így egyik parkoló sem telt meg, de természetesen ünnepi hangulatban kezdődött a meccs.

A két kezdőcsapatban három magyar volt: Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orban, míg Sallai Roland a kispadon nyitott.

Már emiatt is osztozhattunk a helyiek örömében mi, innen távolról. Mert nem megszokott dolog, hogy ennyi honfitársunk legyen a világ egyik legerősebb bajnokságában egy mérkőzésen. A második félidőben pedig még ennél is jobb lett a helyzet ezen a téren, de előtte rögzítsük, hogy az első kapuralövést már az első percben láthatták a történelmi találkozóra összegyűltek. Ám csak annyiban örülhettek a hazai drukkerek a lipcsei svéd focista Forsberg próbálkozásának, hogy Flekken látványosan és magabiztosan fogta azt. Az első helyzetet a 12. percben tudta kialakítani új otthonában a fekete-erdei gárda, de a dél-koreai Woo-Yeong Yeong 7 méterről mellélőtt.

Aztán a 32. percben megszületett a történelmi első találat itt, a meccs addigi legaktívabb játékosa, Forsberg szerezte. Ám elévülhetetlen érdemeket szerzett ebben egy magyar focista, Szoboszlai Dominik.

A 16-os előtt sarokkal gyönyörűen tette a labdát Nkunku elé, akit a büntetőterületen belül szabálytalanul küldtek földre. A 11-est pedig a lipcsei focista küldte a kapuba, felavatva ezzel az új stadiont. Ahogy a régi stadion utolsó gólja is büntetőből született, így az itteni első is. Ám lényeges különbség, hogy az előbbit hazai játékos, Grifo szerezte, ezt meg vendég. Ráadásul ez duplán történelmi találat, ugyanis

ez volt az 1000. elsőosztályú gól Freiburgban.

Szoboszlai látványos szerepet játszott ennek az előkészítésében, és annyira megjött a kedve a sarkazásokhoz, hogy 42. percben megint így tette a labdát Nkunku elé, aki ezúttal a kapu tetejére rúgta azt. Könnyedén, lazán játszott a magyar támadó, míg a védelmet a szokott magabiztos módon irányította Orban. Gulácsi viszont 45 percig unatkozott, ám ekkor látványos jelenet szereplője lett. Höler a jobboldali alumíniumra rúgta a labdát, mely onnan a magyar kapus lábára került, és onnan az alapvonalon túlra.

Jó kapusnak szerencséje is van!

, amikor a magyar válogatott 1-1-es eredményt ért el az Eb-ezüstérmes Anglia ellen. A gólunkat eredményező 11-es elvégzésére is ők ketten lettek volna igazán esélyesek, végül Sallai rúgta. Most is nagyon aktívan szállt be a meccsbe, már egy perc után próbálta bosszantani Gulácsit.

Sallai a védekező Gulde helyére érkezett, és ettől megváltozott a hazai csapat játéka, és ez köszönhető a magyar játékosnak is. A 64. percben sikerült is egyenlíteni a fekete-erdei gárdának. Grifo beadása után Jeong fejjel vette be a Gulácsi kapuját.

, bár erről a tettről szívesen lemondott volna.

A nagyon aktív Szoboszlai a 78-ik percig játszott, így 33 percen keresztül négy magyar focista ügyködött a német bajnokin. Ez -- mondjuk így -- csúcsbeállítás, ugyanis

Ennyi is korábban csak háromszor. Utoljára 2002. október 19-én, amikor a Cottbusban Lőw Zsolt és Vasile Miriuta, a Herthaban pedig Dárdai Pál és Király Gábor szerepelt.

Sajnos egy perccel Szoboszlai után Sallainak is le kellett jönnie a pályáról, szomorú dolog miatt. Egészen elképesztő jelenet elszenvedője volt a freiburgi magyar fiú. Öt perccel korábban előretolt lábbal nyúlt a labdáért, és Orban elsodorta őt. A védő ártatlan volt a szituációban, de így is tény, hogy

Reméljük Sallai sérülése nem lesz súlyos. Társai majdnem megnyerték a meccset nélküle is. Ám a lipcsei magyar kapusnak köszönhetően 1-1 lett a végeredmény.

Gulácsi ugyanis a 85. percben Höler közeli fejesénél védett óriási bravúrral, majd a 90-ikben Höfler lövését tolta elképesztő reflex-szel a jobb oldali alumíniumra. Két olyan védés volt, melyet rajta kívül kevesen tudnak a világon!

Így a stadionavatón a két csapat egy-egy szerzett góllal, egy-egy pontot szerzett, és a Freiburg továbbra is a Bundesliga1 egyetlen veretlen csapata, míg a Leipzig továbbra sem találja korábbi önmagát.

 

 

A nyitóképen: Az új Europa Park Stadion, a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő SC Freiburg otthona az RB Leipzig elleni bajnoki mérkőzés napján, 2021. október 16-án.
MTI/EPA/Ronald Wittek

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. október 17. 18:31
Szoboszlai a válogatottban nem remekelt az utóbbi két meccsen.
lazio154
2021. október 17. 18:30
Ehez a stadionhoz nincs köze magyar közpénznek! De volt tegnap 1 másik stadionavató is Sepsiszentgyörgyön. Na arról kellene beszámolni, vagy elszámolni?
VakzKommondor
2021. október 17. 15:54
Ja amúgy ketszer annyi magyar volt a pályán mint egy fradi felcsút meccsnek nevezett bohockodáson. És azokat sem lopott közpénzből fizették
Mich
2021. október 17. 15:50
Én is erre gondoltam... Németországban egy csomó magyar futballista - a magyarországi élcsapatokban viszont alig van néhány...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!