A horvátok és a spanyolok is vb-résztvevők, Szerbia letaszította a trónról Portugáliát!

2021. november 15. 02:27

A vasárnapi vb-selejtezők közül természetesen azokat a találkozókat helyeztük fókuszba, amelyeken az egyenes ági kvalifikációk sorsa dőlt el.

2021. november 15. 02:27
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Kezdjük a H-csoport rangadójával, a Horvátország – Oroszország mérkőzéssel, amelyen nagyon egyszerű volt a képlet: a vendégeknek a döntetlen is elég lett volna a katari repülőjegyhez, Zlatko Dalic együttesének viszont mindenképpen meg kellett szerezniük a győzelmet. Ennek megfelelően Modricék hatalmas elánnal kezdték a mérkőzést, helyzetek sokaságát dolgozták ki, de Kudrjasovék remekül állták a sarat. Ez szó szerint értendő, hiszen a rendkívül mély talajon a kiváló taktikának köszönhetően (a nem mindennapi erőnlétet kívánó letámadás után Perisicék egyből nyomták ki a szélre a labdákat, így rengeteg beadás érkezett Matvej Safonov kapuja elé)

végig nyomás alatt tartották az orosz csapatot, életveszélyes helyzeteket alakítottak ki, elsősorban a fejeseik voltak élményszámba menőek.

Csupán idő kérdése volt meddig bírja a nyomást Valerij Karpin együttese (amely a szakember irányításával eddig még nem szenvedett vereséget), végül a győzelmet egyértelműen jobban akaró horvátok kezét fogta meg Fortuna: a 81. percben ugyanis a török Antalyaspor hátvédje, Fedor Kudrjasov olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy „lövése” nyomán védhetetlenül vágódott a labda a kapuba. A hátralévő tíz percben már nem változott az eredmény, így eldőlt, hogy a 2018-as világbajnokság ezüstérmese egyenes ágon, míg házigazdája csupán a pótselejtezők révén válthatja meg a repülőjegyét Katarba. 

Zlatan Ibrahimovic vakarhatja a fejét: hogy lesz meg így az újabb vb-részvétel? Fotó: MTI/EPA Filip Singer
Zlatan Ibrahimovic vakarhatja a fejét: hogy lesz meg így az újabb vb-részvétel? Fotó: MTI/EPA Filip Singer

A B-csoportban az elmúlt napok eseményei után (az addigi csoportelső svédek váratlan vereséget szenvedtek Grúziában, ezt a ziccert nem is hagyták kihasználatlanul a spanyolok, akik győzni tudtak Görögországban, így egyből az élre ugrottak) a Spanyolország - Svédország meccsen a hazaiaknak már egy döntetlen is elég lett volna az első hely megtartásához, Zlatan Ibrahimovicéknak viszont csak a győzelem jelentett volna üdvösséget.

Ahogy az várható volt, a spanyolok többet birtokolták a labdát, a svédeknek azonban nem jelentett gondot a helytállás, láthatóan arra ügyeltek, hogy a meccs hajrájáig kihúzzák kapott gól nélkül, a kérdés csak az volt, mikor mennek át offenzívába,

mikor vetik be csodafegyverüket, a találkozót csak a kispadon kezdő Ibrát.

Erre meglehetősen későn a 73. percben került sor, de előtte Mattias Svanberget és Robin Quaisont is bevetette a svéd szövetségi kapitány, Jan Olof Andersson, az igazi arcul csapás a 86. percben következett be: Dani Olmo hatalmas lövése levágódott a felső lécről, és a spanyolok csereként beálló gólfelelőse, Álvaro Morata vércseként csapott le a labdára, és Katarba lőtte a spanyolokat. A svédeknek pedig maradt a remény, hogy pótselejtezők révén legyenek ismét vb-résztvevők.

A nap legnagyobb meglepetése a Portugália - Szerbia csoportrangadón született, amelyen  az A-jelzésű társaság két eminens tanulója (e mérkőzés előtt egyaránt 17-17 pontot gyűjtöttek, ám a jobb gólkülönbség Cristiano Ronaldóéknak kedvezett, akiknek így egy pont is elegendő lett volna a sikeres kvalifikációhoz) csapott össze. Az elején úgy tűnt, hogy a papírforma érvényesül, hiszen Renato Sanchez már a 2. percben a luzitánoknak szerzett vezetést, és igazából az sem zökkentette ki őket, hogy Dusan Tadics egy VAR-os büntetőből egyenlített.

A szerbekről tudjuk, hogy amikor nagyon kell, összekapják magukat, és a szívüket, lelküket kiteszik a pályára. Nos, ez most sem történt  másképp,

hiszen amikor már mindenki elkönyvelte a döntetlent, ismét az Ajax játékmestere volt az egyik főszereplő: remekül ívelte be a mérkőzés utolsó szabadrúgását, és a szünetben  csereként beálló Alekszandar Mitrovics bizonyította: a nyolc vb-selejtezőn szerzett nyolc gólja nem a véletlen műve volt. A csoda megtörtént: Szerbia letaszította a  trónról Portugáliát, így csont nélkül váltották meg a helyüket a világbajnokságra! Ronaldóék pedig elgondolkodhatnak azon: érdemes volt-e saját közönségük előtt ennyire kényelmesen játszani?...

Nyitókép: Cristiano Ronaldo nem erre számított... Fotó: MTI/Illyés Tibor    

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!