A magyar férfiváltó bejutott a döntőbe a dordrechti rövid pályás gyorskorcsolya-világkupaversenyen

2021. november 28. 01:01

A férfiváltónk kvalifikálta magát a vasárnapi fináléba a rövid pályás gyorskorcsolyázók világkupa-viadalán Dordrechtben. Liu Shaolin Sándor negyedik helyen zárt 1500-on és 500-on egyaránt.

2021. november 28. 01:01
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott remekül teljesített a dordrechti világkupaverseny első két napján, és a harmadik nap is folytatta a nagyszerű szereplést.

A női 1500 méter elődöntőjében Jászapáti Petra és Sziliczei-Német Rebeka képviselte Magyarországot, és egyikőjük sem tudta kiharcolni a döntős szereplést. A szegedi Jászapáti a 11. helyezést érte el, míg Sziliczei-Német a 17. helyen zárt.

A férfi 1500 méteren ugyanabban az elődöntős futamban indult Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang. A két Liu fivér segítette egymást, ám a kanadai Pascal Dion kibillentette Liu Shaolin Sándort az egyensúlyából, ezzel az idősebbik Liu testvér már hátrébb csúszott, és a hatodik helyen ért célba. Azonban a magyar versenyzőt továbbjuttatták a fináléba a versenybírók, miután visszanézték az esetet felvételről, Diont pedig kizárták – teljes joggal. A szabálytalan lökés miatt viszont Liu Shaoang már nem tudott összedolgozni a bátyjával az élbolyban, és a fiatalabb Liu elkészült erejével, így negyedik lett. Ezzel a B-döntőbe jutott, és azt simán meg is nyerte, így a kilencedik helyen végzett.

A férfi 1500 fináléjában nagyon erős mezőny jött össze, ott Liu Shaolin Sándor nagyot küzdött, s értékes olimpiai kvalifikációs pontokat szerzett, miután negyedikként végzett.

A leghosszabb egyéni táv győztese az olimpiai ezüstérmes kínai Zsen Ce-vej lett, így megismételte a debreceni világkupaversenyen elért győzelmét.

Kialakult a kvalifikációs világkupa-rangsor végeredménye is 1500-on: Zsen Ce-vej végzett az élen, Liu Shaolin Sándor a hetedik helyezést érte el, Liu Shaoang a 14. helyen zárt, Krueger John-Henry pedig a 17. lett.

A kínai Zsen Ce-vej nyerte meg a férfi 1500 méteres versenyt a rövid pályás gyorkorcsolya-világkupa utolsó állomásán, Dordrechtben. A háttérben a negyedik helyezett Liu Shaolin Sándor érkezik a célba. Facebook/ISUShortTrackSpeedSkating
A kínai Zsen Ce-vej nyerte meg a férfi 1500 méteres versenyt a rövid pályás gyorkorcsolya-világkupa utolsó állomásán, Dordrechtben. A háttérben a negyedik helyezett Liu Shaolin Sándor érkezik a célba. Facebook/ISUShortTrackSpeedSkating

A női 500 méteren egyedül Jászapáti indult magyar színekben, és nem sikerült továbbjutnia a negyeddöntőből, végül a 16. helyen fejezte be a dordrechti viadalt ezen a távon.

A férfi 500 méter negyeddöntőjéből a két magyar versenyző – Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang – magabiztosan jutott az elődöntőbe. Ott pedig megint egy futamba sorolták a Liu testvéreket, az idősebb a kettes pályát kapta, míg a fiatalabb az ötöst, és remekül korcsolyáztak. Viszont az egyesről indult a szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója, a kínai Vu Ta-csing, aki végig vezetve elsőként ért a célba a második Liu Shaolin Sándor és a harmadik Liu Shaoang előtt. Ezzel az idősebb Liu fivér bejutott a fináléba, öccse pedig a B-döntőbe került.

Liu Shaoang ebben a B-döntőben is győzött, akárcsak 1500-on, ám a legrövidebb egyéni távon ez ötödik helyezést ért. Míg a bátyja ugyanazt az eredményt érte el 500-on, mint a leghosszabb egyéni távon: negyedik lett. Hozzá kell tenni, hogy Liu Shaolin Sándor egy körrel a vége előtt kicsúszott. A kínai Vu Ta-csing nyerte meg ezt a versenyt.

Liu Shaoang pedig a dordrechti versenyen szerzett ötödik helyezésével egy helyet lépett előre a debreceni világkupaverseny utáni álláshoz képest, és a negyedik helyre jött fel összetettben. Krueger a dordrechti gyengébb szerepléssel a hatodikról a kilencedik helyre csúszott vissza a világkupa-sorozat végső sorrendjében.

Mindez bizakodásra adhat okot a pekingi olimpiát szem előtt tartva, hiszen remekelnek 500 méteren a magyar férfi short trackesek, mindhárman a legjobb tízben végeztek az olimpiai kvalifikációs tabellán. A Liu-testvérek 500-on éremesélyesként érkezhetnek Pekingbe, míg Krueger is szép eredményt érhet el, ha nem fog ki olyan rossz napot, mint tette azt Dordrechtben a csütörtöki versenynap során.

A kanadai Charles Hamelin (CAN), az olasz Pietro Sighel (ITA), a holland Dylan Hoogerwerf (NED) és Liu Shaolin Sándor (balról jobbra) a férfi 500 méteres versenyen a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyen. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)
A kanadai Charles Hamelin (CAN), az olasz Pietro Sighel (ITA), a holland Dylan Hoogerwerf (NED) és Liu Shaolin Sándor (balról jobbra) a férfi 500 méteres versenyen a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyen. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

Emellett az olimpiai bajnoki címvédő férfiváltónk is kitűnően teljesít. A szombati versenynap végén ezúttal a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Tiborcz Dániel alkotta kvartett lépett a jégre a váltók 5000 méteres elődöntőjében. Tehát a negyeddöntőbeli csapathoz képest egy csere történt: a pjongcsangi olimpiai bajnok Burján Csabát váltotta Tiborcz. Ebben az összetételben is

kiválóan versenyzett a magyar négyes, és futamgyőztesként jutott a vasárnapi fináléba. Nem mellesleg a férficsapatok közül a magyar férfiváltó az egyetlen olyan együttes, amelyik mind a négy világkupa-viadalon bejutott a fináléba.

A szombati versenynap végén az is eldőlt, hogy a magyar válogatottból a férfiak 500-on és 1500-on három-három, a nők két-két olimpiai kvótát szereztek.

Vasárnap a férficsapatunk mellett a vegyes váltónak is szurkolhatunk a 2000 méteres elődöntőben, s remélhetőleg továbbjutás esetén a döntőben is. A záró napon az egyéni 1000 méteres verseny a negyeddöntőkkel folytatódik és a fináléval fejeződik be. Ezen a távon a hölgyeknél Jászapáti Petra, míg a férfiaknál mindhárom világklasszisunk – Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry – száll harcba az érmekért és az értékes olimpiai kvalifikációs pontokért.

 

Nyitókép: Liu Shaolin Sándor (balról a harmadik) a negyedik helyen végzett a férfi 500 méteres verseny döntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén. A kínai Vu Ta-csing (elöl) nyerte meg ezt a finálét. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!