A Póta Georgina, Madarász Dóra páros hatalmas bravúrral bejutott a legjobb 16 közé a houstoni asztalitenisz-világbajnokságon

2021. november 26. 04:38

A Houstonban rendezett asztalitenisz-világbajnokságon a Póta Georgina, Madarász Dóra páros bejutott a legjobb 16 közé. Magyar sportdiplomáciai siker is született: Nátrán Rolandot a sportág magyar szövetségének elnökét megválasztották a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség egyik alelnökének a vb helyszínén megtartott tisztújító közgyűlésen.

2021. november 26. 04:38
null

Bánfalvi Szabolcs írása.

A sportág történetében először az Egyesült Államokban, azon belül pedig a texasi Houstonban rendezik az egyéni asztalitenisz-világbajnokságot november 23. és 28. között. De nemcsak ebben újított a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF), hanem a világbajnoki kvalifikációt is megváltoztatta. Korábban bizonyos feltételek mellett bárki nevezhetett, ennek köszönhetően a legutóbbi, 2019-es budapesti világbajnokságon 109 ország versenyzői vettek részt. Az új rendszer szerint viszont a világranglistáról lehet kvalifikálni a vb-re, tehát csak a legjobbak harcolhatták ki a világbajnoki szereplést, és a félamatőr pingpongozók elvesztették az esélyüket arra, hogy vb-n indulhassanak.

Az új versenykiírás következtében már az első fordulóban is kemény csatákra kényszerültek a versenyzők a houstoni vb-n, így Póta Georgina is, aki a cseh Hana Matelova ellen lépett asztalhoz. Jól ismerik egymást, ugyanis a szeptemberi Európa Top 16 negyeddöntőjében Póta három meccslabdáról szenvedett vereséget Matelovától, utóbbi ráadásul október végén megnyerte a tunéziai WTT-viadalt. Mindez némi aggodalomra adott okot a kétszeres Európa-bajnok Póta számára a meccs előtt – jogosan, mint kiderült a találkozó végén.

A houstoni asztalitenisz-világbajnokság helyszíne. Magyar Asztalitenisz-szövetség
A houstoni asztalitenisz-világbajnokság helyszíne. Magyar Asztalitenisz-szövetség

A 32. helyen rangsorolt cseh pingpongozó megnyerte az első három szettet szoros csatában, a negyediket hozta Póta, azonban az ötödik játszmában Matelova már nagy különbséggel győzött, ezzel lezárta a mérkőzést, és továbbjutott a következő körbe, míg

Póta kiesett, akárcsak a másik két női magyar induló Madarász Dóra és Hartbrich Leonie is búcsúzott az első kanyar után.

Pedig a 64. helyen rangsorolt Madarásznak papíron volt győzelmi esélye a 79. helyen álló luxemburgi Sarah de Nutte ellen, azonban utóbbi könnyedén nyert 4:1-re. Míg Hartbrich a játéktudásban jóval erősebb Lily Zhanggal vívott meg, s az első két szettben megszorongatta a világranglistán 30. helyezett ellenfelét, de végül az amerikai-kínai ellentmondást nem tűrően győzött 4:0-ra. Mindez azt jelenti, hogy női egyesben egyik magyar sem jutott tovább a legjobb 64 közé, és mindhárman búcsúztak a versenytől.

Férfi egyesben négy magyar indult: Szudi Ádám, Lakatos Tamás, Majoros Bence és Ecseki Nándor.

Az első fordulóban Szudi magabiztosan, 4:0-ra verte az egyiptomi Khalid Assart, míg Lakatos a brazil Eric Jouti ellen diadalmaskodott szintén négy játszmában.

Majoros pedig hozta az első és harmadik szettet a portugál Joao Geraldo ellen, ám végül 4:2-re kikapott, ezzel a 24 esztendős magyar asztaliteniszező nem ment tovább a legjobb 64 közé, ahogy Ecseki Nándor sem, aki a világranglistán 19. helyen álló japán Niva Koki ellen játszott, és a papírformának megfelelően a 132. helyre rangsorolt 25 éves magyar simán veszített 4:0-ra.

Majd a vb második napján a férfi egyes második fordulójában a két állva maradt magyar, Szudi és Lakatos lépett asztalhoz. Először Szudi vereséget szenvedett a kínai Vang Csü-csintől, majd a világranglistán 169. helyen álló Lakatos az ugyanebben a rangsorban 23. helyezett szlovén Darko Jorgic ellen simán veszített négy játszmában. Nem véletlen, hiszen a szlovén szolgáltatta a tokiói olimpián az asztalitenisz-verseny legnagyobb meglepetését, miután a nyolcaddöntőben 4:3-ra legyőzte a harmadik helyen kiemelt japán csodatinit, Harimoto Tomokazut, akit az ötkarikás játékok előtt még az aranyéremre esélyesnek is tartottak.

Szudi és Lakatos vereségével eldőlt, egyik magyar sem jutott tovább a legjobb 32 közé, és a mieink számára befejeződött a világbajnokság férfi egyesben.

Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettős nem jutott be a legjobb 32 közé vegyes párosban a houstoni asztalitenisz-világbajnokságon. Magyar Asztalitenisz-szövetség.

A férfi egyes előtt Ecseki vegyes párosban is indult Madarász Dóra oldalán, s az első körben a Brian Afanador és Adriana Díaz alkotta Puerto Rico-i duó ellen lépett asztalhoz. A magyar kettős a 33. helyet foglalja el a vegyes párosok rangsorában, míg a karibiak a 29. helyen állnak. Ennek megfelelően kiélezett összecsapás alakult ki, de végül a mieink három játszmában maradtak alul, s nem jutottak be a legjobb 32 közé. Ez azt is jelenti, hogy

vegyes párosban is véget ért a magyarok számára a világbajnokság, mivel ebben a számban csak az Ecseki, Madarász páros versenyzett hazánk színeiben.

A világbajnokság második napja végére már csak a férfi és a női párosban voltak érdekeltek a mieink. A houstoni vb-re összeállt Póta Georgina, Madarász Dóra páros 3:0-ra nyerte az első meccsét a szerb Surján Szabina, Izabela Lupulesku duóval szemben, s ezzel bejutott a 32 közé. Ott a svéd Linda Bergström, Christina Kallberg egység volt az ellenfél, amelyet a magyar kettős 3:2-re győzött le a világbajnokság harmadik napján. Drámai küzdelem volt, ugyanis az első és harmadik szettet a svédek hozták, akik a negyedik játszmában már 9:3-ra is vezettek, két pontra álltak a győzelemtől, ám ekkor Póta és Madarász magasabb fokozatba kapcsolt, megfordította a negyedik szettet, és az ötödik játszmát is megnyerte szintén rendkívül kiélezett csatában.

Ezzel a magyar duó továbbjutott a legjobb 16 közé, ahol az indiai Archana Girish Kamath, Manika Batra duó ellen játszik majd.

Madarász Dóráék szenzációs teljesítménnyel jutottak a legjobb 16 közé női párosban a houstoni asztalitenisz-világbajnokságon. Magyar Asztalitenisz-szövetség.
Madarász Dóráék szenzációs teljesítménnyel jutottak a legjobb 16 közé női párosban a houstoni asztalitenisz-világbajnokságon. Magyar Asztalitenisz-szövetség.

A világbajnokság harmadik napján mutatkozott be az Ecseki Nándor, Szudi Ádám duó a férfi párosban, miután az Európa-bajnoki bronzérmes kettős az első fordulóban erőnyerő volt, s csak a 16 közé jutásért kellett először asztalhoz lépnie azonban máris kemény rivális, a hongkongi Ho Kvan-kit, Vong Csün-ting páros ellen. Szoros küzdelemben az ázsiaiak 3:1-re múlták felül a mieinket. Így

a magyar férfi páros búcsúzott a küzdelmektől, és a mieink közül egyedül a bravúros teljesítményt nyújtó Póta, Madarász duó maradt versenyben Houstonban.

Emellett magyar sportdiplomáciai siker is született. Ugyanis a houstoni vb helyszínén, a második versenynapon a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) megtartotta tisztújító közgyűlését, amely magyar szempontból pozitív eredményt hozott. A sportág magyar szövetségének (MOATSZ) elnökét, Nátrán Rolandot beválasztották a 226 tagállamot magában foglaló ITTF elnökségébe. A magyar sportvezető a pénzügyi szférából érkezett, így

a következő négy évben a pénzügyekért felelős alelnöki feladatokkal bízták meg az ITTF-ben – a tagállamok számát tekintve a világ legnagyobb sportszervezetében.

Emellett megválasztották az ITTF új elnökét is, az egyedüli pályázót erre a posztra, a svéd Petra Sörlinget, aki a német Thomas Weikert váltotta. A svéd sportvezető az ITTF történetének első női elnöke lett.

 

Nyitókép: Póta Georgináék bravúros teljesítménnyel bejutottak a legjobb 16 közé női párosban a Houstonban rendezett asztalitenisz-világbajnokságon. Magyar Asztalitenisz-szövetség.

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2021. november 28. 19:48
Van miből válogatni. Akkora populációból óhatatlanul több tehetség kerül ki.
Vainamoinen
2021. november 27. 15:47
Ott tartunk hogy a legjobb 16 ba kerülés is sikernek számít....
bunko_jobbos
2021. november 27. 15:46
Az a baj, hogy ahogy a négereknek genetikai előnyük van a futásban, a kínaiaknak is van ügyességben, reflexekben. Gyakorlatilag csak addig lehetett legyőzni őket, amíg a tudásuk rosszabb volt (kulturális hátrány). Ismerősöm mondta, hogy hoztak neki kínai hegesztőket, és a legbénább is sokkal ügyesebb volt, mint neki a legjobb magyar munkása. Ez van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!