Bajnokok Ligája csoportkör, 4. forduló

2021. november 02. 20:50

Kedden késő délután elkezdődött a Bajnokok Ligája csoportkörének második fele. A szokásoknak megfelelően a 4. játéknap után megvannak az első továbbjutók. Az európai futball két óriása, a Bayern München és a Juventus már bejutott a legjobb 16 közé.

2021. november 02. 20:50
null
Edvi László

A két délutáni mérkőzés szereplői közül az osztrák Salzburg németországi győzelem esetén a csoport további mérkőzéseinek eredményeitől függetlenül szintén ott lett volna a legjobb 16 között. Jól is kezdett, és már az első perc végén vezethetett volna Wolfsburgban. A német válogatottban idén ősszel három tétmérkőzésen is pályára lépett Adeyemi 100%-os ziccerbe került, ám a kapu jobb oldala mellé lőtt. Ami nem sikerült az egyik oldalon, az sikerült a másikon:

a 3. percben Gerhardt bal oldali begurítása után Ridle Baku 6 méterről passzolt az osztrákok kapujába.

Ezzel már korán vezetett a Wolfsburg, a nézőtéren helyet foglaló német szövetségi kapitány, Hansi Flick pedig bizonyára elégedetten konstatálta, hogy a tavasszal a hazánkban is rendezett U21-es Európa-bajnokságon aranyérmet szerző játékost jó ötlet volt meghívni az ősszel a „nagyok” közé is.

A jó kezdés után a német csapat kissé lefékezett, és a 30. percben egyenlített a vendéggárda.  Wöber 25 méterről gyönyörűen csavart szabadrúgásból a hazai kapu bal oldalába.

A második félidő ismét Adeyemi kihagyott helyzetével kezdődött, majd az aktívabb Salzburg kapott gólt. A 60. percben Nmecha az ötös sarkáról a rövid felsőbe küldött gyilkos erejű bombát.

Az a két játékos szerezte a wolfsburgi gólokat, akik a tavasszal a magyar U21-es válogatott ellen is eredményesek voltak

a kontinensviadalon. Ezzel a nagyszerű lövéssel alakult ki a végeredmény. A wolfsburgi farkasok elhúzták a Mozart városából érkezett focisták nótáját. Így az osztrák csapat még nem jutott tovább, a német pedig megőrizte az esélyét erre.

A kvartett esti mérkőzésén a Lille nyert a Sevilla otthonában, és ezzel ott nagyon összekuszálódtak a szálak. Bár ez a kvartett már a sorsolás pillanatában is kiszámíthatatlannak tűnt.

A másik délutáni találkozón a címvédő Chelsea akkor is abszolút esélyesként utazott a svéd Malmö otthonába, ha nem tarthatott a csapattal a két meghatározó támadó, a belga Lukaku és a német Werner.

A várakozásoknak megfelelően már az első félidőben hat közepes, és egy nagyobb helyzetet dolgozott ki az angol gárda, de 45 perc még nem volt elég a gólszerzésre. A másodikban viszont már megszületett az a gól, amellyel közel került a címvédő a nyolcaddöntőhöz. Ziyech az 56. percben egy nagyszerű jobb oldali beadás után talált a svéd gárda kapujába.

A Chelsea játékosai a szurkolóikat köszöntik tavasszal a Bajnokok Ligája megnyerése után. A címvédő még nem biztosította a helyét a legjobb 16 között. Foto: MTI/EPA/Getty pool/David Ramos
A Chelsea játékosai a szurkolóikat köszöntik tavasszal a Bajnokok Ligája megnyerése után. A címvédő még nem biztosította a helyét a legjobb 16 között. Foto: MTI/EPA/Getty pool/David Ramos

A Chelsea csoportjának 100%-os csapata, a Juventus viszont már most bejutott a legjobb 16 közé. Köszönhetően annak is, hogy a második játéknapon legyőzte a címvédőt. Most pedig a Zenit ellen már a tavaszi folytatás lehetőségéért lépett pályára otthon. Már  a 11. percben egy szöglet után Dybala 11 méterről vezetést szerzett az olasz gárdának.

Aztán a 26. percben öngóllal egyenlített a szentpétervári csapat, de háromszor verte ezt el rajta a torinói társulat.

Előbb Dybala egy vitatható büntetőt mellé rúgott, de a játékvezető megismételtette, és ekkor már 30 centivel beljebb lőtte, és ez gólt ért. Aztán Chiesa három szép csel után kilőtte a hosszút, végül Morata egy előreívelt labdát küldött  kapuba. Ezzel masíroztak a legjobb 16 közé a zebrák, és ennek jogosságát bizonyítja, hogy 25 kapu irányába tartó lövéssel próbálkoztak, melyből 12 kapura is ment.

A másik továbbjutó csapat a Bayern München.

A bajorok megint gáláztak. Szebbnél szebb gólokkal szórakoztatták szurkolóikat és a semleges focirajongókat.

Volt itt minden, ami gyönyörű ebben a sportban! Pl. mesterhármas Lewandowskitól 100. Bajnokok Ligája mérkőzésén. Egy gólt szerzett fejjel, egynél átpörgette a kapuson a labdát, egynél átemelte felette. Csak azért nem szerzett négy gólt, mert egy 11-est olyan rosszul rúgott, mint talán életében soha. Ám ezért a hibáért kárpótolta a Bayern drukkereit Gnabry, aki úgy juttatta a kapuba a labdát, ahogy az 1987-es BEK-döntőben bizonyos Madjer, éppen a Bayern kapujába. Nyolc évvel Gnabry születése előtt. És Sané is gyönyörű gólt szerzett amikor 13 méterről rádőlt a labdára, és úgy lőtt.

A 22 kapu irányába tartó Bayern lövésből-fejesből 12 a kapura is ment, öt meg kapuba.

Ám a Benfica is betalált kétszer, 2-0-nál, és 4-1-nél, így "csak" 5-2-re nyert a német alakulat, és már gól(oka)t is kapott az idei szériában. Ám kétségkívül jelenleg a világ legjobb formában lévő csapata. Ezt bizonyította az eddigi mérkőzések során és most, a 4. játéknapon is. Persze a Bayern játékosai és szurkolói is pontosan tudják, hogy kilenc hónapon keresztül nem lehet ilyen magas szinten teljesíteni.

A csúcsformát márciusban, áprilisban és májusban kell elérni.

Az pedig még nagyon messze van.

A Bayerntől az első fordulóban otthon csúnya vereséget szenvedő Barcelonának nyerni kellett Ukrajnában. És győzött is!  A 69. percben Fati a 11-es pontról egy térdmagasan érkező labdát vágott a hazai kapuba. Ez elég volt. És a Dinamo Kijev ellen szerzett hat pont pedig ahhoz, hogy a katalán társaságot ne lehessen leírni!

A Manchester United váratlan vereséggel kezdte csoportkört Bernben, így nem lazíthatott a folytatásban. De továbbra sem meggyőző a BL-ben, Bergamoban sem volt az. Az első félidőben többnyire az történt a pályán, amit az olaszok elterveztek. Egy dolgot leszámítva: nem vezettek. Természetesen Ronaldo miatt. Mert ugyan Ilicic hamar vezetéshez juttatta a hazai gárdát egy baloldali beadás után, ám az első játékrész hosszabbításában a portugál egyenlített. Aztán Zapata a második játékrészben begyötört egy labdát a vendégkapuba, de megint jött Ronaldo. Megint a játékrész hosszabbításában. Pattogott a labda az Atalanta 16-osa előtt, és ilyenkor mindig a zseni találja azt meg, és juttatja azt a kapuba.

Ez már a 140. gólja volt Ronaldonak a Bajnokok Ligájában. 

A másik találkozón a Villarreal rúgott egy gólt az első félidőben 4 méterről, majd a másodikban egyet 6-ról a Young Boys-nak, így a svájci csapat esélyei minimálisra csökkentek a továbbjutásra. Az olasz-angol-spanyol trió viszont gyilkolja egymást tovább.

 

E csoport

 

Dinamo Kijev (ukrán)- Barcelona (spanyol)  0-1

Bayern München (német)- Benfica (portugál)  5-2

 

A csoport állása:

1. Bayern München  12 pont

2. Barcelona              6  pont

3. Benfica                  4 pont

4. Dinamo Kijev         1 pont 

 

F csoport

 

Atalanta (olasz)- Manchester United (angol)  2-2

Villarreal (spanyol)- Young Boys (svájci)  2-0

 

A csoport állása:

1. Villarreal                   7 pont

2. Manchester United   7 pont

3. Atalanta                    5 pont

4. Young Boys              3 pont

 

G csoport

 

Wolfsburg (német)- Salzburg (osztrák)  2-1

Sevilla (spanyol)- Lille (francia)  1-2

 

A csoport állása:

1. Salzburg       7 pont

2. Lille               5 pont

3. Wolfsburg      5 pont

4.Sevilla             3 pont

 

H csoport

 

Malmö (svéd) – Chelsea (angol)  0-1

Juventus (olasz) – Zenit (orosz)   4-2

 

A csoport állása:

1. Juventus     12 pont

2. Chelsea         9 pont

3. Zenit              3 pont

4. Malmö           0 pont 

 

 

A nyitóképen: Egyre kevesebb csapat reménykedhet benne, hogy elhódítja a BL-trófeát jövő májusban

MTI/EPA/LUSA/Hugo Delgado

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!