Budapesten gálamérkőzés volt, de több helyszínen sorsdöntő csatát vívtak pénteken

2021. november 13. 12:03

Továbbra is csak három válogatott tagja a jövő évi világbajnokság mezőnyének: Katar, Németország és Dánia. Az olaszok és a svájciak nem bírtak egymással, így a sorsuk hétfőn Bulgária és Észak-Írország ellen dől el. Skócia viszont kiharcolta a lehetőséget, hogy pótvizsgázzon.

2021. november 13. 12:03
null
Edvi László

A vb-selejtezők hihetetlenül izgalmasan alakult csütörtöki napja után a pénteken csak egy csoportban várhattunk feszült pillanatokat. A C-ben, ahol Olaszország és Svájc fut versenyt az első helyért, és az ezzel járó világbajnoki részvételért. Mert ne feledjük, hogy a második pozícióban záróknak még egy párosmérkőzést kell vívniuk a jövő évi vb-ért. Egy ilyen párharc kudarccal végződő kimeneteléről pedig éppen az olaszok tudnának hosszasan mesélni.

Ám mielőtt rátérnénk a péntek slágerére, foglalkozzunk a mi csoportunkkal! Ahol elvileg még mindig nem dőlt el a csoportelsőség kérdése. Hisz’ még Lengyelország megelőzheti Angliát. De ez csak a kötelező mondat, mert tulajdonképpen végig az történt itt, amire előzetesen számítani lehetett. Talán csak az okozhat kisebb meglepetést, ha Magyarországot megelőzi Albánia.

Még van esély megkaparintani a harmadik helyet, de ehhez kellene Andorra segítsége Albániában.

Ennek a csekély esélynek a megmaradásához péntek este nyerni kellett San Marino ellen. Ez megtörtént, tulajdonképpen egy ilyen találkozóra sok szót nem is érdemes vesztegetni. Különböző okok miatt több alapembere hiányzott válogatottunknak, de ahogy a volt kapitány, Csank János viccesen mondta itt, a Mandiner Sporton: a miniállam csapatát egy NBII-es gárdánknak is le kell győzni. A fiúk hozták a kötelezőt, nem tartottak olyan gólparádét, amilyet egy ilyen gyenge ellenféllel szemben lehetett volna, de a négy találat miatt nem lehet hiányérzetünk.

Négy gyönyörű gólt láttunk, erre mindenképp’ emlékezni fogunk a rosszabb napokon.

A közönség nagyon hálás is volt, a kapu mögöttiek fantasztikus hangulatot teremtettek egész mérkőzésen. Az ottaniak lelkesedése a forró nyári napokat idézte ezen a nagyon hűvös őszi estén. Kár, hogy az odaszóló 3.000 forintos jegy után a következő árkategória 6.000 volt, és egy jobb helyre szóló belépőért 12.000-et kellett fizetni! Mert szolidabb árak mellett talán a hosszanti lelátók alsó része is megtelt volna. Így is örömteli volt látni-hallani a közönség és a csapat egymásra találását. És különösen maradandóak voltak a találkozó utáni percek. A közönség ünnepelt, a játékosok sokáig a pályán maradtak, és kis túlzással mindenkinek külön megköszönték a biztatást. Több mez is a szurkolóknál landolt, Szalai Attila félmeztelenül „körözött” este 11-hez közelítve a novemberi fagyban.

Ez egy szerethető csapat, pont hozzá illő kapitánnyal, kár, hogy gyakorlatilag egy pillanatig sem volt esély a csoport első két helyének valamelyikére odaérni!

A Magyarország- San Marino „gálameccsel” egyidőben rendezték Rómában a nap óriási téttel bíró összecsapását. Olaszország és Svájc azonos pontszámmal várta az estét, és mivel csak kettővel volt jobb a négyszeres világbajnok gólkülönbsége, így a döntetlen sem számított feltétlenül jó eredménynek a történelemben egy 0-0-ra mindig vevő ország focistái számára.

Mégis döntetlen lett. Aminek igazából egyik csapat sem örülhet

, mert így a feszültség még magasabb lesz a zárónapon, hétfőn, mint volt pénteken Rómában. Ráadásul ennél nincs rosszabb helyzet, mint amikor virtuális párharcot kell vívni két gárdának.

Elmaradhatott volna ez a kellemetlen szituáció. A találkozó első negyedében a vendégek eldönthették volna az első helyet. A 12. percben Widmer középről, futtából, 18-ról bombagólt rúgott, majd további lehetőségei is voltak a "svájci gárdának". Ekkor döbbentek rá az olaszok, hogy baj lehet, és pótselejtezőre kényszerülhetnek. A 36. percben egy bal oldali szabadrúgás után Di Lorenzo megelőzte Sommer kapust, és a hálóba fejelt. A kor szokásának megfelelően vagy 2 percig videóztak, mielőtt jogerőre emelkedett az ítélet, de miután megadták, legalább másodszor is örülhettek a pályán 11-en, a nézőtéren több 10.000-en! Majd a hajrában egy újabb videózást követően Olaszország kijuthatott volna a vb-re. A játékvezető elsőre nem adott 11-est a hazai csapatnak, ám hosszas „mozizás” után meggyőzte magát, hogy kellene.

Jorginho kirúgta a stadionból a labdát, így 1-1 lett a vége, és hétfőn jöhet a virtuális párbaj

, melyet követően még az is elképzelhető, hogy Olaszország és Svájc nemcsak azonos pontszámmal áll majd, hanem a rúgott és kapott góljainak száma is megegyezik. Svájc hazai pályán Bulgária ellen próbálja majd javítani a gólkülönbségét, míg Olaszország Észak-Írországban szeretne nem sokkal kevesebb gólt szerezni, mint vetélytársa.

A harmadik csoportban, ahol meccseket játszottak pénteken nem voltak ilyen izgalmak. 

A mezőny egyetlen 100 %-os válogatottja, Dánia már korábban biztosította a helyét a katari mezőnyben.

A Feröer-szigetek elleni meccsnek két apró tétje volt: marad-e a makulátlan mérleg, és a kapott gól nélküli szuperprodukció. Előbbi maradt, az utóbbi nem. Ugyanis 809 góltalan perc után Dánia kapujába került a labda. Olsen a kapunak háttal állva, fejjel csúsztatott a jobb alsó sarokba. Schmeichel-kapus ezt zokon vette, úgy rontott emiatt a védőinek, hogy félő volt, egyenként felpofozza őket. Talán az öltözőben meg is tette?

A csoportban Skócia nyert Moldovában, Izrael kikapott Ausztriában, így elkelt a második hely is. Skócia játszhat pótselejtezőt. Valószínűleg minden odakényszerülő válogatott álma, hogy vele találkozzon.

 

 

A nyitóképen: a magyar válogatott négy gólt szerzett San Marino ellen. Fotó: Trenka Attila

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!