Csekély eséllyel, de büszkén utazik a magyar tenisz-válogatott a Davis-kupára

2021. november 22. 13:55

Bravúrral jutott a magyar férfi teniszválogatott a Davis-kupa döntőjébe még a koronavírus-leállás előtt. Majd' két évvel később Fucsovics Marciék végre be is léphetnek az elitbe: szombaton Ausztráliával, vasárnap Horvátországgal játszunk csoportmeccset.

2021. november 22. 13:55
null
Balázs Boldizsár

2020. március 7-én Balázs Attila és Fucsovics Márton utolsó napos győzelmeivel fordított a magyar Davis-kupa csapat a belgák ellen, és ezzel kivívta a szereplés jogát a legnagyobb múltú tenisz-csapatverseny döntőjében. A győzelemnek a világ sportjában képviselt értéke kevéssel marad el egy foci-vébére kijutástól; valahol a 2016-os és 2021-es Ebé-részvételek környékére érdemes tenni.

Még akkor is, ha a versenyt 2019 óta, miután egy Gerard Piqué vezette befektetési csoport felvásárolta a névhasználati jogot, a klasszikus rendszert teljesen felforgatva bonyolítják le.

A magyar csapat most szombaton Ausztráliával, majd másnap Horvátországgal ugyanazon a helyszínen, Torinóban csap majd össze. Egy párharcot két egyes és egy páros dönt el, egy nap alatt. A meccsek két szettre mennek majd.

A csapat mai sajtótájékoztatóján kiderült, Köves Gábor szövetségi kapitány a feljutásban, évek óta tartó felívelésben hatalmas szerepet játszó Balázs Attilára sérülése miatt végül nem számíthat a pályán, de a világ teniszének egyik legötletesebb, legpimaszabb és legsorsedzettebb játékosa azért elutazik a csapattal, hogy szívével és tapasztalatával segítsen a fiataloknak.

Egyéniben Fucsovics Marci mellett a nemrég Challenger-döntőt játszó Piros Zsombor játszhat Balázs Attila helyett. Párosban Marozsán Fábiánra lehet majd számítani, de itt a napi forma dönthet.

Az új – sokak szerint tönkrevágott – formátum rövidsége alapvetően minket, az esélyteleneket segíti majd. Fucsovics mind a horvát Grand Slam-győztes Marin Čilićet, mind volt top20-as ausztrál De Minaurt bárhány szettben legyőzhetné, kiváltképp, ha úgy játszik, mint november elején Djokovic ellen. A régi három helyett két szett inkább majd a világranglista-282. Piros Zsombornak kínálhat jobb esélyt egy hatalmas bravúrra valamelyik top100-as ausztrál (Popyrin vagy Millman), vagy egy kellemes meglepetésre egy nála némileg előrébb álló horvát ellen.

A horvátok ellen a páros esélytelen, a két specialista, Pavić és Mektić talán a világ legjobb párosát alkotják. A világranglista alapján mindenképpen. Az ausztrálok egy páros játékost visznek, botcsinálta társa valamelyik alapvetően egyesjátékosuk lesz.

Párharcot nyerni tulajdonképpen csak akkor van esély, ha Fucsovics nyeri az egyénijét. A horvátok ellen biztosan a másik egyéni kell hozzá, itt Piros Zsombornak nem nagy különbséget kell eltüntetnie, és jó, talán élete formájában van. Az ausztrálok ellen valószínűbb, hogy a párosban lehet összeszedni a második meccsgyőzelmet.

A találkozókat a tegnap lezárult ATP-vb helyszínén rendezik majd: kifejezetten gyors, kemény fedett pályán. Az új formátum elleni kiállásképp sokan, többek között a friss világbajnok Alexander Zverev, kihagyják a tornát.

Nyitókép: A Davis-kupa Főcsoport döntőbe bejutó magyar válogatott 2020. március 7-én a debreceni Főnix-csarnokban. MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarcsi1
2021. november 23. 11:46
Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!