Ferencváros: erődemonstráció – könnyed győzelem a MOL Fehérvár ellen

2021. november 21. 21:15

Az őszi idény leginkább várt rangadóján az FTC kétséget sem hagyott afelől, hogy az NB I két kirakatcsapata közül melyik a jobb.

2021. november 21. 21:15
null
Vámos Tamás

A statisztika alapján ugyan nem volt várható sok gól – a Ferencváros e rangadó előtt csupán 9, míg a MOL Fehérvár 11 gólt kapott – ám a hazaiak már a 10. percben megadták a mérkőzés alaphangját. Ekkor

Civic beadása után a korábbi ferencvárosi, Marcel Heister kóválygott a tizenhatoson belül, alaposan elszámította magát, így a labda zavartalanul került Olekszandr Zubkovhoz, aki előbb elküldte gyufáért Stopirát, majd látványos gólt lőtt a jobb felső sarokba. Ferencváros - MOL Fehérvár 1-0.

Ezt követően is a Fradi volt enyhe mezőnyfölényben, a fehérváriak szórványos ellentámadásokkal próbálkoztak. Egy ilyen végén a zöld-fehéreket korábban nem a legsportszerűbben elhagyó (s emiatt a Fradi-tábor minden megmozdulását fütty-és szitokszóval kísérő) Ivan Petrjak sajátos kézfogóba kezdett Henry Wingóval a hazaiak tizenhatosán belül, amely végén az ukrán elesett. Kívülről úgy tűnt, több, mint tizenegyesgyanús az eset, ám a Bognár Tamás vezette VAR-szoba nem sokat foglalkozott a szituációval. Itthon és külföldön is gyakran éri kritika a videóbírós rendszert amiatt, hogy elég hosszú ideig szöszmöszölnek egy eseten, mindenesetre most elég furcsa volt, hogy nem adták meg a lehetőséget, hogy a vezetőbíró, Berke Balázs inkább a saját szemének higgyen.

A találkozót egyébként élőben tekintette meg Dárdai Pál is, aki a szombati, berlini derbi elvesztése után (0-2 az Union Berlin ellen) Palkó fia, és a Fehérvár játékában szeretett volna vigasztalódni. A 39. percben fel is csillant a remény, hiszen Palkó remekül végzett el egy szabadrúgást, ám Dibusz látványos vetődéssel mentett. Ráadásul jött a feketeleves: az ellentámadás során Sammy Mmaee fejelt Laidounihoz, a tunéziai remekül passzolt a marokkói Ryan Mmaee-hoz, aki egy Stopirának adott pimasz köténnyel szabadra játszotta magát, és a román válogatott Rus Adrián közreműködésével 2-0-ra alakította az eredményt. Megjegyzendő:

a derék Ryan ezekben a napokban korántsem közlegény, hiszen a világbajnoki selejtezők során a marokkói válogatottnak is a hadvezére volt: duplázott Szudán és Guinea ellen is!   

Kimondva kimondatlanul már az első félidőben eldőlt a rangadó, hiszen az látszott: a Ferencváros erődemonstrációt tart, minden lehetőséget könyörtelenül kihasznál, míg a „Vidiben” nincs meg az a potenciál, hogy akár döntetlenre mentse a találkozót. S hogy ez mennyire igaz, hamar be is bizonyosodott, hiszen a második játékrészből alig telt el 13 perc, ismét Ryan Mmaee villant: Szendrei eladott labdáját Zubkov adta oda marokkóinak, aki önzetlenül középre játszott, és a Fradi másik ügyeletes gólszerzője, Myrto Uzuni is feliratkozott az eredményjelzőre, 3-0-ra alakítva az eredményt.

A bajnokcsapat hatalmas fölényére jellemző: a vártnál nagyobb különbség miatt Peter Stöger vezetőedző még azt is megtehette, hogy - nyilván már a Real Betis elleni, csütörtöki Európa Liga-mérkőzésre is gondolva - hármas cserére szánta el magát: Vécseit Besic, Marint Tokmac, míg Uzunit Zachariassen váltotta. S ha a norvég beállt, egyből hasznosította is magát: egy kiugrás után a fehérváriak kapusa, Kovács Dániel csak szabálytalanul tudta megállítani őt a 16-oson belül, de a jogos tizenegyest Aissa Laidouni elkönnyelműsködte.

Elgondolkoztató: ebben az idényben Myrto Uzuni, Nguen Tokmac és Ryan Mmaee után a tunéziai a negyedik játékos a zöldeknél, aki nem tud biztos lábbal értékesíteni egy büntetőt. Tényleg olyan nehéz egy olyan futballistát találni az Üllői úton, aki magabiztosan belőne egy tizenegyest?!

Visszatérve a mérkőzésre:

a végére az indulatok is elszabadultak, hiszen a csereként beálló Funsho Bambgoye az ellene valóban szabálytalankodó Tokmacnak mosott be egyet,

Berke játékvezető jogosan adott sárgát a Fradi-játékosnak, és állította ki a magáról megfeledkező Fehérvár-futballistát. Ám a nigériai nem érte be ennyivel: neki akart menni a sípmesternek, a társaknak úgy kellett lefognia őt. Az ügynek nyilván lesz folytatása az MLSZ Fegyelmi Bizottsága előtt is, mindenesetre egy magát profinak tartó futballista nem vesztheti el ennyire a fejét.

Bambgoye (középen) nem bírt magával Fotó: MTI/Kovács Tamás
Bambgoye (középen) nem bírt magával Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ez a jelenet is bizonyította, hogy valami nagyon nincs rendben Székesfehérváron, sürgősen rendet kell tenni a fejekben, és a Szabics Imre vezette szakmai stábnak úgy kell motiválnia a jövőben a futballistákat, hogy az már az őszi idény zárása előtt eldőlni látszik: a bajnoki címre semmi esélyük sincs, csupán a dobogó van elérhető távolságban.          

A Ferencváros pedig az utóbbi hetekben azt igazolta: bár a nemzetközi porondon bukdácsolnak a zöld-fehérek, sőt, a hazai mezőnyben is becsúszhat egy-két váratlan vereség, az NB I-ben továbbra is egyeduralkodók. Sőt, láthatóan erődemonstrációt tartanak: a Gyirmótot még rutinból verték, Kisvárdán a második játékrészben gáláztak, míg a MOL Fehérvárt – valósággal megfojtották; s mindezt úgy, hogy 427 perce még gólt sem kaptak…

Nyitókép: Myrto Uzuni gólja már a kegyelemdöfés volt Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
creasy
2021. november 30. 08:26
Figyelj oda, ez egy magyar bajnoki meccs volt..
Drazsé
2021. november 30. 08:26
Ja, ott könnyű erőt demonstrálni... :D
Drazsé
2021. november 30. 08:26
Európa-liga csoportkör: utolsó hely, nulla győzelem. "Erődemonstráció" :DDDDDDD
Kup Lung
2021. november 25. 21:21
A Fehérvár kétségtelenül gyengébb csapat jelenleg. És hát jó pár csapat azonos vagy jobb teljesítmény nyújt mint ők pedig a költségvetésük sokkal kisebb mint a Fehérváré (6+MRD). Tehát önmagukhoz képest csapnivaló a produkciójuk. A játékos igazolásuk ,edző váltogatásaik meg minden valahogy nem az igazi. ----- Az FTC-ről sem tudok azonban sok jót írni. Hiszen szépen lassan nagyságrendileg a Fehérvárénál is kétszer annyi pénzből (12+MRD) gazdálkodnak köszönhetően az EMMI, ITM minisztériumainknak (nem tudom ez e a dolguk?) ill. a stadion üzemeltetésre kapott további kormányzati MRD-oknak. Mindennek fényében az már tarthatatlan is lenne ha nem vezetnék az NB1-et. Más porondon már ugye látjuk mire képesek. ----- Az utánpótlás nevelés is valahol léket kapott pedig áramlik oda is a pénz jócskán akár egy horvát ,szerb ,román ,szlovák viszonylathoz képest is. Mégis sokkal kisebb a a befektetéshez képest a produktum itthon mint náluk. Az ő játékosaikból ugyanis sokkal több szerepel topligás nyugati klubbokban. ----- Rosszak netán az utánpótlás edzőink? Sok a külföldi akik igen hektikusan teljesítenek? De még ezek is jobbak mint a magyar fiatalok? Biza a számonkérés valahol ráférne az egész rendszerre ennyi idő után. Az látszik hogy valami félresiklott. Ideje lenne egy rovancsot csinálni és kidobni a használhatatlan holmit. Ugyanis egyre több állami pénzen mondjuk nem nagy kunszt azt elérni amit az FTC is elér. Ha piaci alapon érnék el akkor nem is lenne gond. Felállnék és tapsolnék neki. Így nem megy. ------
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!