Franciaország és Belgium is kijutott a katari világbajnokságra

2021. november 14. 01:16

Katar, Németország és Dánia után szombaton Franciaország és Belgium is biztosította helyét a jövő évi világbajnokságon. Vasárnap újabb három válogatott csatlakozik hozzájuk. Ráadásul mind a három közvetlen vetélytársával szemben kell, hogy kivívja a szereplés lehetőségét. Ilyen nap még nem volt a vb-selejtezők történetében, amikor három ilyen sorsdöntő találkozót játszanak az esélyesek -- egymás ellen!

2021. november 14. 01:16
null
Edvi László

Egy fordulóval az európai selejtezőcsoportok zárása előtt a tízből még hatban nem tudjuk, hogy melyik válogatott jut egyeneságon a jövő évi világbajnokságra. Németország és Dánia már októberben kiharcolta a szereplés jogát, hozzájuk, valamint a rendező Katarhoz szombaton két nemzeti 11 csatlakozott: Franciaország és Belgium.

Ebben semmi meglepő nincs. Játéktudás alapján is mindkettő kiemelkedett a csoportjából, és csak a menetrend összeállítása miatt kellett a két ország szurkolóinak eddig várni kijutásra. Ugyanis ők öttagú csoportban szerepelnek, és mivel érdekeltek voltak a Nemzetek Ligája négyesdöntőjében, ezért októberben a nyakukra jöttek az üldözők.

Ám az első novemberi fordulójában

Franciaország 8-0-ra győzte le Kazahsztánt, Belgium pedig 3-1-re Észtországot.

A „francia csoportban” Finnország győzött Bosznia-Hercegovina otthonában, így utóbbi elveszítette esélyét a pótselejtezőre. Ám kedden Ukrajnát magával ránthatja a mélybe, így második helyhez segítheti szombati legyőzőjét.

A „belga csoportban” Csehország és Wales esélyes a márciusi pótselejtezőre. Walesnek ehhez egy döntetlen is elég kedden Belgium ellen, de vereséggel is meglehet, ha Csehország nem nyer Észtországgal szemben

A „legkuszább” hatosban, a G-ben játszottak még szombaton, és kicsit sem tisztult a kép. Sőt, még komplikáltabb lett! Mert sem Norvégia, sem Hollandia nem győzött, és így kettejük párharcából hármas viadal lett.

A holland-norvég-török trióból még bárki lehet csoportelső, de harmadik is.

A legjobb még mindig a háromszoros vb-ezüstérmes helyzete, mert ha pontot szerez otthon Norvégia ellen, akkor csoportelső. Ha viszont kikap, akkor akár harmadik is lehet.

Mivel zsúfolt a naptár, sietni kell a selejtezők befejezésével, megállás nélkül robognak tovább az események.

Vasárnap már négy csoport befejeződik, aztán hétfőn újabb három, míg a szombaton játszóknál is kialakul a végeredmény kedden.

Akkorra válik véglegessé az Európából a vb-re utazó 13 csapat közül 10-nek a személye.

A zárókör előtt nézzünk is rá a csoportokra, mert nem várt izgalmak jönnek a következő órákban-napokban.

Az A csoportban az azonos pontszámmal rendelkező

Portugália vasárnap 20.45-től fogadja Szerbiát, a győztes utazhat Katarba

, döntetlen esetén Ronaldoék. Utóbbi esetben az a furcsa szituáció fordul majd elő, hogy Szerbia veretlenül kényszerül pótselejtezőre.

A B-ben pontosan ugyanez a helyzet: két csapat egymás ellen vív „harmincketteddöntőt”, annak ellenére, hogy ilyen kifejezés nincs is. Itt is a döntetlen az otthon játszó, elvileg esélyesebbnek kedvez. Ráadásul ugyanabban az időpontban,

vasárnap 20.45-től lesz ez az élet-halál harc is: Spanyolország-Svédország.

Bizony nehéz lesz a foci szerelmeseinek dönteni, melyik meccset kövessék figyelemmel.

A C-ben Olaszország és Svájc áll azonos pontszámmal az utolsó mérkőzés előtt, ám az egymás elleni öldöklő csatájukat ők pénteken, a magyar válogatottal egyidőben már lejátszották. Döntetlen lett, és ha (a várakozásoknak megfelelően) hétfőn este mindketten nyernek (Olaszország Észak-Írországban, míg Svájc otthon Bulgária ellen) akkor a gólkülönbség dönt majd köztük.

Ám az is elképzelhető, hogy ez azonos lesz, sőt az is, hogy mindkét csapat ugyanannyi gólt lő és kap 8-8 mérkőzésen.

Ebben az esetben Svájc lenne a csoportelső, mert Svájcban 0-0-át, Olaszországban 1-1-et játszott a két csapat. És az olaszok ebben az esetben aligha foglalnák esti imáikba az Aranylabda egyik fő esélyesének tartott Jorginho nevét, aki mindkét meccsen kihagyott egy 11-est.

A nevetségesen gyenge F csoportban minden eldőlt pénteken: a vb-részvételt már korábban kiharcoló Dánia mögött Skócia szerezte meg a második helyet.

A H jelű hatos ugyanolyan „harmincketteddöntővel” zárul, mint Portugália és Spanyolország csoportja.

Horvátország fogadja Oroszországot, és a győztes szerepelhet a vb-n jövőre.

Döntetlen esetén viszont itt a vendéggárda, Oroszország örülne. Erre a csatára is vasárnap kerül sor, de szerencsére nem este, hanem délután, így ez „nem üti” a két ibériai találkozót.

Az I csoport a „mienk”, ennek állását talán mindenki tudja.

Angliának pontot kell szereznie San Marino vendégeként, az első helyhez, ami nem túl komplikált feladat.

Még akkor sem, ha az Olaszország által körül ölelt miniállam 34 éves futballtörténelme egyik legpozitívabb jelenetét éppen Anglia ellen produkálta.

1993. november 17-én, vagyis szinte napra pontosan 28 évvel a mostani randevújuk előtt San Marino 8,3 másodperc után vezetett vb-selejtezőn Anglia ellen. Sőt, több, mint 20 percig gólelőnyben volt a magát a sportág tanítómesterének tartó válogatott ellen. Igaz, a vége 1-7 lett, ez most is elképzelhető eredmény. Ha nem kap ki Anglia annak a San Marinonak az otthonában, mely eddigi 185 válogatott találkozójából egyet nyert meg, akkor Lengyelország megy pótselejtezőre.

A magyar válogatott csak akkor léphet feljebb a negyedik helyről, ha nem kap ki hétfőn Varsóban

, de még győzelem esetén is kellene ehhez az andorraiak pontszerzése Albániában.

A tizedik, a J jelű társaság első helye már októberben eldőlt (bár tulajdonképpen a sorsoláskor): a négyszeres világbajnok Németország erről a világbajnokságról sem marad le. Mögötte még kiadó a pótselejtezőt érő pozíció. Észak-Macedónia Izland legyőzésével megkaparinthatja azt, ha nem nyer, akkor Románia ölébe hullhat az a vasárnapi mérkőzésen.

 

 

A nyitóképen: Hollandia sokáig biztos vb-résztvevőnek tűnt Montenegróban, de lehet, hogy mégsem lehet ott Katarban

MTI/EPA-ANP/Maurice Van Steen

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laudaricus
2021. november 15. 03:30
Én úgy mondanám, hogy Afrika jutott ki a világbajnokságra...
Falfirka
2021. november 15. 03:30
juj, de jó! lehet majd terjeszteni a buziságot, genderséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!