Almafák - futballmesék apákról és fiúkról

2021. november 30. 15:33

A közelmúltban egy nem mindennapi könyv bemutatóján jártunk.

2021. november 30. 15:33
null
Vámos Tamás

Dénes Tamás és Lakat T. Károly (szigorúan így, alfabetikus sorrendben) egy jól összeszokott, régi páros, saját bevallásuk szerint is legalább 15 közös könyvük van. Legújabb kötetük egy igazán hiánypótló mű, amely három részből áll. Az elsőben a válogatottban és/vagy az NB I-ben megfordult „almafákat” mutatja be vagyis olyan nagypapákat, édesapákat és fiúkat, akik játszottak a magyar labdarúgás élvonalában.

Az összeállítás számos érdekességet tartalmaz; akár egy kvízműsor kérdése is lehetne, hogy ki az a válogatott labdarúgónk, akinek a nagypapája román válogatott volt? Vagy éppen

melyik az a család és egyesület, amelynek (nem tévedés!) öt generációja is játszott az élvonalban, és már a legifjabbak, a hatodik generáció két tehetsége is ugyanannak a klubnak a mezét viselik?

A legismertebb magyar futballfamíliák (Puskásék, Alberték, Mészölyék, Dárdaiék, Várhidiék, Királyék, Halmosiék, Szoboszlaiék) mellett azok is helyet kapnak a kötetben, akiknek a tagjai akár csak egyetlen mérkőzést játszottak a magyar élvonalban. Ugyanis a válogatás alapja az volt, hogy a családok férfi tagjainak (nagypapáknak, apáknak, fiúknak) minimum egyszer viselniük kellett bajnoki mérkőzésen valamelyik NB I-es csapat mezét.

Előttem az utódom! Dárdai Pál éppen fiával. Palkóval parolázik Fotó: MTI/EPA Friedemann Vogel
Előttem az utódom! Dárdai Pál éppen fiával. Palkóval parolázik Fotó: MTI/EPA Friedemann Vogel

A nemzetközi részben olyan futballdinasztiák kerülnek bemutatásra, amelynek tagjai több évtizeden keresztül ejtették ámulatba a szurkolókat, elég, ha csak a Cruyffokat, a Maldiniket vagy éppen a Schmeichel családot említjük meg. Alig ismert tény, hogy a dán válogatott korábbi és jelenlegi kapusa lengyel származású, hiszen a nagypapa a Torun közelében lévő Wabrzezno nevű városkában született, és Peter Schmeichel második keresztneve - éppen az ősök iránti tisztelet jeléül – Boleslav!

A szerzők azokat a családokat is górcső alá vették, ahol az édesapa NB  I-es labdarúgó volt, a fiú azonban a közélet más területén lett ismert személyiség.

Tudták például, hogy napjaink egyik legsikeresebb színésze, Nagy Ervin édesapja, idősebb Nagy Ervin a Tatabánya és az MTK NB I-es futballcsapatában játszott, édesanyja (Kecskeméti Margit) pedig első dunaújvárosi kézilabdázóként kapott Pro Urbe-díjat?

Vagy éppen egy másik színészóriás, Kautzky József édesapja (szintén Kautzky József néven) válogatott futballista volt, sőt a lengyelek ellen gólt is szerzett? S hogy a film világában maradjunk: az sem köztudott, hogy az Oscar-díjas operatőr, a Hollywoodban befutott Zsigmond Vilmos édesapja is (szintén Zsigmond Vilmos néven) védett Szegeden, a KAOE-ban, de őrizte a Maccabi Brünn, majd a prágai német klub, a DFC kapuját is.

Enyedi Ildikóról például gondolták volna, hogy az Újpesti Dózsa aranycsapatának egyik leglelkesebb szurkolója volt? Az ok nem véletlen: napjaink egyik legelismertebb filmrendezőnője nagypapája, Eichbaum Béla ugyanis nem csak a 33 FC, hanem az Újpest játékosa is volt!

 Akadnak egyéb kakukktojások is: az egyik legjobb hazai szakkommentátor, Bozsik Péter ugyan egyetlen NB I-es mérkőzésen sem lépett pályára (végig hű maradt a Pénzügyőrhöz), ám az Aranycsapatban szereplő édesapához, a legendás Bozsik Józsefhez hasonlóan ő is dolgozott a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként.

A hiánypótló mű (amely a karácsonyi könyvpiac egyik nagy slágere lehet) a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programjának támogatásával jelent meg.

Nyitókép: Már a könyv bemutatóját is nagy érdeklődés kísérte Fotó: Inverz Média/Facebook 

     

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!