Hosszú Katinka visszatért a rövid pályás úszó országos bajnokságon, ám Jakabos Zsuzsanna, Telegdy Ádám és Holoda Péter viszi a prímet Kaposvárott

2021. november 13. 21:41

A csütörtöktől vasárnapig zajló rövid pályás úszó országos bajnokságon tért vissza Hosszú Katinka a tokiói olimpia után, viszont eddig egy harmadik és egy negyedik helyezést ért el, míg Jakabos Zsuzsanna, Telegdy Ádám és Holoda Péter már két egyéni aranyérmet nyert Kaposvárott. A versenyt pedig beárnyékolja a koronavírus-járvány és a Turi György kapcsán kirobbant botrány.

2021. november 13. 21:41
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint írtuk, csütörtökön kezdődött a rövid pályás úszó országos bajnokság Kaposvárott, és vasárnapig tart, ám sajnos mostanában nemcsak a versenyzésről szól az élet a magyar úszósportban.

Mint arról beszámoltunk, Burián Katalin pozitív koronavírustesztet produkált Kazanyban a rövid pályás úszó Európa-bajnokságon, így ő 14 napra karanténba került, s ezt az időt a magyar küldöttség szálláshelyén, a Hotel Korsztonban kell eltöltenie, ahol háromnaponta tesztelik – ha bármelyik teszt eredménye negatív, akkor a következő nap hazatérhet. Burián továbbra is a kazanyi hotelben tartózkodik.

Mihályvári-Farkas Viktória pedig Burián szobatársa volt, emiatt az Európa-bajnokság egészségügyi protokollja szerint közeli kontaktnak minősült, így a továbbiakban nem léphetett be az esemény helyszínére. Viszont az összes koronavírustesztje negatívnak bizonyult, ezért múlt hét szombaton engedélyt kapott, hogy hazamehessen, így még aznap visszautazott Budapestre.

Mint írtuk, Jakabos Zsuzsanna szintén a tervezettnél hamarabb hazautazott az Eb-ről, mivel kisebb hátsérülést szenvedett.

Jakabos Zsuzsanna hamarabb tért haza a rövid pályás úszó Európa-bajnokságról. MTI/Koszticsák Szilárd Archív
Jakabos Zsuzsanna hamarabb tért haza a rövid pályás úszó Európa-bajnokságról. MTI/Koszticsák Szilárd Archív

Mint arról szintén beszámoltunk, a kazanyi Eb-n háromszoros aranyérmes Szabó Szebasztián pedig vasárnap indult haza Kazanyból, míg az úszócsapat többi tagja, az edzők és a stábtagok hétfőn érkeztek meg Magyarországra. A hazatérés után odahaza is koronavírusteszteket végeztek el a magyar delegáció tagjain, s közülük hárman produkáltak pozitív eredményt, emiatt házi karanténba került a magyar küldöttség. Mint később kiderült, szerdán pedig további két pozitív esetet diagnosztizáltak. Mindezek miatt az ob első napján nem vehettek részt a kazanyi rövid pályás úszó Európa-bajnokságról hétfőn hazatért magyar csapat tagjai.

Mivel Jakabos Zsuzsanna és Mihályvári-Farkas Viktória hamarabb hazajött az Eb-ről, így ők ketten elindulhattak már a kaposvári viadal első napján is, mivel kettejüknek hamarabb lejárt a koronavírus esetek miatti elkülönítési időszaka.

Emellett azonban még egy botrányos ügy is foglalkoztatja a magyar úszótársadalmat. Ugyanis az elmúlt időszakban súlyos vádak érték Turi György mesteredzőt, egyre több korábbi tanítványa bírálta a trénert a korábbi edzési módszerei miatt. Cseh László indította el a lavinát, majd további egykori és jelenlegi úszók – Kozma Dominik, Dara Eszter, Szilágyi Liliána – is megszólaltak a az eset kapcsán. Miközben Turi is nyilatkozott már a magyar sajtóban.

Mindezek után a Magyar Úszószövetségnek (MÚSZ) is foglalkoznia kell az üggyel, emiatt a MÚSZ a csütörtökön – az ob első napján – Kaposvárott tartott elnökségi ülésén megtárgyalta a Turi György több évtizedes munkája kapcsán nyilvánosságra hozott információkat. Az eset azért is kényes, mert a szakember a MÚSZ szakmai alelnöke és az edzőbizottság elnöke.

A Magyar Úszószövetség közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a vezető testülete úgy határozott, hogy öttagú bizottságot állít fel, amely a közeljövőben meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről.

Turi György pedig az ülésen közölte, mindenben együttműködik a bizottsággal, és a jelentés elkészültéig önként felfüggeszteti a tevékenységét, mint a MÚSZ szakmai alelnöke, valamint az edzőbizottság elnöke.

A Magyar Úszószövetség pedig hamarosan tájékoztatja a közvéleményt a bizottság összetételéről, illetve akkor is, amikor a bizottság befejezte munkáját.

Nos, a koronavírus-járvány és a kirobbant botrány árnyékában zajlik a kaposvári rövid pályás úszó országos bajnokság, ahol azonban az úszók remek teljesítményt nyújtottak már az első két napon is.

A többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó Senánszky Petra a normál úszásban is kiválóan versenyez. MTI/Komka Péter Archív
A többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó Senánszky Petra a normál úszásban is kiválóan versenyez. MTI/Komka Péter Archív

A többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó Senánszky Petra a normál úszásban is remekül versenyez. Ezt a kaposvári ob-n is bebizonyította, hiszen kétszer is – a délelőtti előfutamban és a délutáni döntőben –

megjavította az 50 méteres gyorsúszás országos csúcsát, és a szám országos bajnoka lett.

A 27 éves úszó majdnem indult a tokiói olimpián is, hiszen teljesítette a szükséges B-szintet, azonban a pandémia miatt a szervezők kérésére a FINA csökkentette az ötkarikás játékokon indulók számát, emiatt a debreceni sportolóval az utolsó pillanatban közölték, hogy mégsem utazhat Tokióba. Ez nem esett jól neki, azonban úgy döntött, hogy felkészül a párizsi olimpiára, és az uszonyúszást háttérbe teszi a jövő nyári Világjátékok után.

A férfiaknál pedig a szintén debreceni Holoda Péter győzött 50 méter gyorson. Hozzá kell tenni, az ebben a számban Kazanyban Európa-bajnoki címet szerző országos csúcstartó Szabó Szebasztián nem indult ezen a versenyen. Míg Milák Kristóf karanténban tartózkodott a sprintszám futamai alatt.

Holoda azonban kihasználta 50 pillangón is az ebben a versenyszámban világcsúccsal Eb-aranyérmes Szabó távollétét, és szoros versenyben megnyerte az 50 pillangót is, ezzel

a 25 éves Holoda második egyéni aranyérmét szerezte Kaposvárott.

Telegdy Ádám egyelőre két egyéni aranyérmet szerzett Kapovárott. MTIKovács Tamás Archív
Telegdy Ádám egyelőre két egyéni aranyérmet szerzett Kapovárott. MTIKovács Tamás Archív

Telegdy Ádám szintén kiválóan teljesít az ob-n, hiszen az első napon diadalmaskodott 100 vegyesen, majd közel fél órával később a 100 háton is nyert.

A második nap a harmadik aranyérmét is begyűjthette volna a Kőbánya SC versenyzője, azonban a 200 vegyes rajtjánál kiugrott, így kizárták, és elúszott a győzelem, amit így Zombori Gábor szerzett meg, aki 400 gyorson bronzérmet szerzett nem sokkal a 200 vegyes futama előtt. A csütörtöki versenynap Zombori szintén harmadik helyen zárt 100 vegyesen.

A kőbányai úszók remekelnek az ob-n, mivel 100 mellen Horváth Dávid lett országos bajnok, míg

200 pillangón kisebb meglepetésre Tekauer Márk diadalmaskodott.

Igaz, Milák Kristóf a karanténban tartózkódása miatt nem indulhatott, ám a szám másik nagy esélyese Kenderesi Tamás rajtkőre állt, ám az olimpiai bronzérmes úszónak ezúttal nem ment jól az úszás, és még a dobogóra sem állhatott fel.

Rasovszky Kristóf 1500 gyorson hozta a papírformát, és győzött, viszont hatalmas bravúrral és némi meglepetésre 100 háton bronzérmet szerzett. Mindezt egy nap produkálta az olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok nyílt vízi úszó.

400 gyorson szintén papírforma eredmény született, a férfiaknál Holló Balázs, a nőknél pedig Turi György ex-tanítványa, Késely Ajna magabiztosan nyerte meg ezt a versenyszámot, akit már Bernek Péter edz idén szeptember óta.

Hosszú Katinka a kaposvári rövid pályás úszó országos bajnokságon versenyez újra a tokiói olimpia után. MTIIllyés Tibor Archív
Hosszú Katinka a kaposvári rövid pályás úszó országos bajnokságon versenyez újra a tokiói olimpia után. MTIIllyés Tibor Archív

Az ob különlegessége, hogy a tokiói olimpia után Hosszú Katinka a kaposvári viadalon versenyzett újra, ám a háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszónő egy bronzéremmel tért vissza 100 vegyesen. Ebben a számban Jakabos Zsuzsanna győzött, Sebestyén Dalma pedig a második lett. Jakabos tehát nagyszerűen kihasználta, hogy részt vehetett már az ob első napján, akárcsak Mihályvári-Farkas Viktória, aki pedig 800 gyorson aratott diadalt a kaposvári ob-n.

Majd pénteken a női 200 vegyesen megint rajtkőre állt Hosszú Katinka, ám csak a negyedik helyezést érte el, s

ebben a futamban is Jakabos Zsuzsanna diadalmaskodott, s megszerezte második egyéni aranyérmét a kaposvári Csik Ferenc-uszodában.

Míg Sebestyén Dalma szerezte meg az ezüstérmet, Ugrai Panna pedig a dobogó harmadik fokára állhatott ebben a számban.

A hölgyeknél 100 háton Szilágyi Gerda, 100 mellen Békési Eszter, 200 pillangón pedig Hatházi Dóra nyert aranyérmet. Szilágyi a 4x50 mix vegyesváltóban is indult a Stamina csapata tagjaként, s a kvartett (Szilágyi Gerda, Börcsök Dániel, Ollé Mónika, Nell Olivér) győzött ebben a számban. A vegyes csapatok 4x100 gyors váltójában pedig a Budafóka (Márton Richárd, Zombori Gábor, Rátkai Zsófia, Molnár Dóra) végzett az élen.

A váltó versenyekben a Vasas duplázott, miután a nőknél a György Réka, Gyurinovics Lili, Szabó-Feltóthy Eszter, Gyurinovics Fanni alkotta kvartett megnyerte a 4x200 m gyorsváltót, valamint a Szabó-Feltóthy Eszter, Gyurinovics Fanni, Galamb Szimonetta, György Réka összetételű négyes a 4x50 m vegyes váltóban győzött. Érdekesség, hogy a két váltó futam között mindössze tíz perc telt el, és csak egy embert cseréltek az angyalföldiek.

A férfiaknál a 4x200 méteres gyorsváltót a BVSC-Zugló (Csicsáky Péter, Kovács Benedek, Kőhalmi Kornél, Németh Nándor) nyerte, míg a 4x50 méteres vegyes váltóban a Kőbánya SC (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Tekauer Márk, Tompos Zoltán) aratott diadalt.

A vegyes csapatok versenyében pedig a 4x50 méteres gyorsváltóban a Győri Úszó Sportegyesület (Szentes Bence, Giczi Mátyás Zsolt, Safrankó Sára, Jakabos Zsuzsanna) szerezte meg az országos bajnoki címet.

Tehát a két egyéni aranyérme után Jakabos Zsuzsanna és Telegdy Ádám a váltóban is győzelemnek örülhetett.

 

Nyitókép: Jakabos Zsuzsanna két egyéni aranyérmet szerzett a rövid pályás úszó országos bajnokságon Kaposvárott. MTI/Koszticsák Szilárd Archív

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2021. november 15. 17:45
Tiszteletet érdemel, hogy gyötri magát, de .... megéri?
nyugatiszél
2021. november 14. 15:57
Végképp elszúrta = olimpián 3 arany 1 ezüst, világbajnokságon 7 arany 4 bronz. (Szeretném én így elszúrni a pályafutásomat.) Csak buliból úszik = több hónap teljes leállás után pár tizedmásodperccel van lemaradva az országos első helyezett mögött. De egyébként is azt csinál, amit akar, amihez kedve van. Te ki vagy?
balbako_
2021. november 14. 11:13
Hagyni kell Katinkát dolgozni. Normális aggyal senki sem hihette, hogy ekkora kihagyás után végigveri a világot, mint tette korábban. A magyar úszók pedig most is szépen teljesítettek és nagyon nagy tehetségek bontogatják a szárnyaikat. Hagyjuk őket dolgozni, fejlődni és drukkoljunk nekik!
bajai
2021. november 14. 10:49
Ha Katka az olimpia után beismeri, hogy végképp elszúrta, és eztán csak buliból úszik ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!