Továbbra is minden Kloppol

2021. november 04. 16:17

Liverpool megnyerte zsinórban a negyedik találkozóját is a Bajnokok Ligájában, ezzel bebiztosítva első helyét a csoportban - elemzésünk.

2021. november 04. 16:17
null

Szabó Balázs elemzése a Mandiner Sporton

Előzmények

Szerda este a Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában a Liverpool azt az Atético Madridot fogadta, amelyet egy végletekig kiélezett csatában, 3-2-re legyőzött az előző játéknapon. A meccs az öt gólon kívül Antoine Griezmann kiállítása miatt is érdekes volt a “Matracosok” számára, hiszen sokan azóta is vitatják a jogosságát. Ami tény, hogy ezzel a győzelemmel a Liverpool toronymagasan vezeti a csoportját, míg az Atlético Madrid a harmadik helyről készülhetett a javításra.

Összeállítás

A képen: A Liverpool kezdő csapata. Fotó: Facebook
A képen: A Liverpool kezdő csapata. Fotó: Facebook

A vendégek kezdőcsapatában nem találhattunk nagy meglepetéseket. Diego Simeone a hétvégi Real Betis elleni mérkőzéshez képest két helyen változtatott. Felipe bekerült a csapatba az eltiltott Savić helyére, míg João Félix a szintén eltíltott Griezmannt váltotta.

A vendégek kezdőcsapatában több játékos is jubilált a mérkőzésen. Suarez a 70-ik, Giménez a 40-ik, míg Trippier a 30.-ik mérkőzését játszotta a sorozatban, így nem lehet azt mondani, hogy rutinban hiány lett volna a madridiaknál.

A képen: Jürgen Klopp Kostas Tsimikast öleli: Fotó: Oli SCARFF / AFP
A képen: Jürgen Klopp Kostas Tsimikast öleli: Fotó: Oli SCARFF / AFP

A hazaiak összeállításában már több érdekességet vélhettünk felfedezni. Klopp ezúttal Tsimikasnak szavazott bizalmat Robertson helyett a bal védő pozíciójában, aki a szezon elején már többször játszott az akkor sérült Robertson helyett és most újra megkapta a bizonyítási lehetőséget. Fabinho ismét bekerült a csapatba a két héttel ezelőtt elszenvedett térdsérülését követően, míg Oxlade-Chamberlain is bennmaradt a kezdőben a Brighton elleni jó teljesítménye után.

Érdekesség, hogy az Atlético csapatában hat olyan játékos is kezdőként lépett pályára, aki két szezonnal korábban is ott lehetett az Anfielden,

amikor idegenben harcolta ki a spanyol csapat a továbbjutást a Liverpool ellen a legjobb tizenhat között. Nagy visszatérő továbbá Luis Suarez is, aki 2011 és 2014 között volt az angol szurkolók kedvence a Mersey folyó partján, ami nem is csoda 82 góljával a Pool színeiben.

A mérkőzés

A mérkőzésre a liverpooliak 4-3-3-as hadrendben szaladtak ki hamis kilencessel a támadósorban, míg velük szemben Simeone 5-3-2-es felállásban küldte pályára csapatát. A találkozó elejét mind a két gárda bátran kezdte, a vendégek amint lehetőségük nyílt, próbálták feljuttatni a labdát a támadó harmadba és egyből be a kapu előterébe, míg a hazaiak sok passzal és keresztlabdákkal operálva mélyéségből próbálták megbontani az Atlético stabil védekezését.

Erre a stabil védekező felállásra reagálva Klopp azt a taktikát választotta, hogy szinte tükörben az ellenféllel, támadásban átállt egy 2-3-5-ös hadrendre, magasra tolva a két szélső védőt, ezáltal egy-az-egyes szituációkra kényszeríteni az ellenfél védőit.

A képen: Henderson pvoziciója. Fotó: Facebook
A képen: Henderson pvoziciója. Fotó: Facebook

Ez a taktika sikeresnek is bizonyult, hiszen egy szélről belőtt labdából a 13. perceben meg is szerezték a vezetést.

Diogo Jota gyorsan meghálálta a bizalmat, hogy a német mester őt nevezte a kezdő tizenegybe. A nem kifejezetten hórihorgas támadó gyönyörűen bújt ki az Atlético védők között és közvetlen közelről értékesítette fejjel Alexander-Arnold a védők és a kapus közé belőtt labdáját.

Ez a gól azt jelentette, hogy az Atlético ismét gólt kapott a mérkőzés korai időszakában, ami korábban nem volt jellemző a ”Matracosokra”,

így futhattak az eredmény után és továbbra sem tudtak nullára lehozni mérkőzést, ami szintén az erősségük volt a korábbi szezonokban.

A folytatásban nem igazán változott a játék képe, míg az Atlético próbálta minél előbb befejezni a támadásokat, addig az angolok gépezete szép lassan bemelegedett és viszonylag könnyen tudtak a széleken bontani, ezáltal lehetőségeket vagy pontrúgásokat kialakítani.

Sokat nem kellett várni a következő gólra sem. Ismét Alexander-Arnold volt a kiszolgáló, aki most is tökéletesen tekerte a labdát a védők és a kapus közé. A cél ezúttal Mané volt, aki nem hibázta el közelről a ziccert, megduplázva ezzel a hazai csapat előnyét. Ezzel a madridi találkozóhoz hasonlóan kettő nullás vezetést szerzett a Liverpool. A mérkőzés további része azonban már nem a két héttel korábbi forgatókönyv szerint alakult.

Fájó piros lap

A 36. percben tovább folytatódtak az Atléticót ért csapások. Felipe buktatta Manét az ellenfél térfelének közepén, amiért először minden bizonnyal sárga lapot akart neki adni Danny Makkelie játékvezető, azonban a brazil játékos egyszerűen nem akart odamenni a bíróhoz, amit a holland a második kérés után megunt és egyből piros lappal jutalmazta az arrogáns játékost. Bár a piros lap most is megkérdőjelezhető, a vendégek emberhátrányban folytathatták a mérkőzést.

Ennek megfelelően tovább fokozódott a Pool nyomása, és már az első félidőben lezárhatták volna a találkozót, azonban mind Salah lövését, mind egy perccel később Doigo Jota fejesét is bravúrral hárította az Atlético szlovén válogatott kapusa.

A képen: Jota (Liverpool) Vrsaljko (Atletico) csatázik a labdáért. Fotó: ose Hernandez / Anadolu Agency  Jose HERNANDEZ / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
A képen: Jota (Liverpool) Vrsaljko (Atletico) csatázik a labdáért. Fotó: ose Hernandez / Anadolu Agency Jose HERNANDEZ / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az első félidőben a vendégeknek nem volt kaput eltaláló lövésük, míg a hazaiaknak a két gólon kívül két hatalmas helyzete is akadt, így teljesen jogosnak mondható a kétgólos liverpooli vezetés.

Ismét „pusztított” a VAR

A második félidőben tovább nőtt a hazaiak nyomása és az újabb gólra sem kellett sokat várni. A 48 percben Jota megszerezte a második találatát egy gyönyörű kiugratás után, azonban a VAR végül ezt érvénytelenítette. Az 51. percben nem a VAR, hanem ismét Oblak kellett, hogy ne növeljék a hazaiak az előnyüket, mikor Salah helyzetét hárította óriási bravúrral. Gyakorlatilag a mérkőzés ezen szakaszában futószalagon alakította ki a helyzeteket Pool, ahogy azonban az lenni szokott, a futball megbosszulta magát. Illetve ezúttal csak majdnem, hiszen a VAR les miatt érvénytelenítette Suarez megpattanó lövését is. A szituáció még a visszajátszásból is több mint megkérdőjelezhető volt.

Még mindig csak negyedóra telt el a második félidőből, de már láthattunk két VAR által érvénytelenített gólt és egy mérkőzésre elegendő helyzetet.

Most sem kellett senkinek unatkoznia a két csapat összecsapásán.

Az 59. percben Klopp pályára küldte a sérülésből visszatérő Thiagot, aki a szintén sérülésből visszetérő Fabinhot váltotta. A cserét óriási üdvrivalgással fogadta az Anfield közönsége, ami minden bizonnyal egyszerre szólt mind a pályára lépő, mind a pályát elhagyó játékosnak. Simeone is változtatással próbált belenyúlni a mérkőzésbe. Héctor Herrerrát küldte pályára Luis Suarez helyett, ezzel minden bizonnyal a középpályát szerette volna stabilizálni, hiszen nem igazán tudtak eddig a második félidőben megoldást találni a hazaiak támadó játékára.

A továbbiakban Simeone lecserélte számos kulcs játékosát, amivel minden bizonnyal már inkább a játékosai állapotára akart vigyázni, mintsem az eredményt kozmetikázni.

Száguld a Pool

A mérkőzés képe érdemben a továbbiakban már nem változott. A hazai csapat csökkentette azt a hihetetlen tempót, amit az összecsapás közepén diktáltak, de így is dominánsak maradtak. A statisztika szerint 67%-ban birtokolták a labdát és emberelőnyben kettő-nullás vezetésnél tökéletesen kontroll alatt tartották a mérkőzést.

Ezzel a győzelemmel eldőlt, hogy a Liverpool az első helyen jut tovább a csoportból, míg az Atlético a harmadik helyről várhatja a folytatást, egy ponttal lemaradva a második Porto mögött.

 

A nyitóképen: Jürgen Klopp joggal volt elégedett a csapatával. Fotó: Oli SCARFF / AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ikloorvat
2021. november 05. 10:57
Sajnos mi magyarok nem értjük ezeket. 12 éve öntjük a pénzt a fociba, de még egy Albániától is oda-vissza kikapunk, az angoloktól meg 0-4-re a Puskásban. Gyenge nemzet vagyunk a világ legfontosabb sportjának megértéséhez, úgyhogy máshova írjátok ezeket, mert mi ebben nem vagyunk jelen... Aminek mi szoktunk örülni, az egy néha elért döntetlen. Na akkor ünneplünk, ha valaki ellen sikerül.
Istók3
2021. november 04. 21:57
És mennyi lett a vége?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!