Magyar tenisz: Bondár Anna bejött a top 100-ba, Piros Zsombor élete első döntőjét játszotta

2021. november 16. 10:49

Szép sikereket hozott a magyar teniszezőknek az elmúlt hét. Bondár Anna sorozatban a második tornagyőzelmével bejött a legjobb száz közé a világranglistán, míg Piros Zsombor életében először jutott döntőbe Challenger-versenyen Pozsonyban.

2021. november 16. 10:49
null
Balázs Boldizsár

Bondár Anna zsinórban két versenyt nyert meg Dél-Amerikában az elmúlt két hétben. Az elsővel, a Buenos Aires-i WTA 125-ös tornán aratott győzelmével ő lett a legmagasabban rangsorolt magyar teniszezőnő, míg az utóbbival, a vasárnap záruló santiagóival egyenesen bejött a világon a legjobb száz közé, és biztosan főtáblás helyet kap majd a januári Australian Openen.

A szeghalmi születésű Bondár az elképzelhető szinte legkorábban, négy évesen kezdte a teniszt. 2015-ben az U18-as korosztályban Európa-bajnok lett. 2016-ban elszenvedett súlyos keresztszalag-sérülése után a nulláról kellett újrakezdenie a pályafutását, egyetlen ranglista-pont nélkül. Napra pontosan öt évvel a térdműtéte után élete első WTA tornagyőzelmét ünnepelhette Buenos Airesben.

Az idei évre jutott el oda, hogy top 100-as ellenfelekkel egyáltalán találkozzon egyéniben. Januárban, Abu Dhabiban keménypályán még kikapott a világranglista 90. Aliaksandra Sasnovichtól, idén ősszel azonban salakon mindhárom ilyen meccsét megnyerte. Sorrendben a világranglista 93., 91. majd 64. helyezettjével szemben. Ez utóbbi győzelmét, melyet ő maga élete legnagyobbjának tart, a nagyon jó salakos, egyiptomi Mayar Sherif ellen, szetthátrányból szerezte a Buenos Aires-i torna elődöntőjében.

Bondár Anna – mint a magyar teniszezők túlnyomó többsége – leginkább salakon érzi otthon magát. Ma kezdéssel játszik még ezen a borításon egy WTA 125-ös tornát Montevideóban, második kiemeltként, majd nekifog a felkészülésnek a januári keménypályás szezonra. Jó szervájával a magyar teniszezőnő versenyképes ezen a gyorsabb borításon is. A főszám természetesen az Australian Open lesz, ahol ranglistahelyének köszönhetően biztosan főtáblás meccset játszhat. Életében Grand Slam tornán először.

Piros Zsombor, korábbi junior Grand Slam-bajnok, éppen az Australian Openről, élete első Challenger szintű döntőjét játszotta le vasárnap Pozsonyban.

A világranglista 340. helyével Pirosnak még a selejtezőben kellett megkezdenie a hetet. Kis híján ott is fejezte be. A kvali első fordulójában világranglistán 500-on kívüli finn ellenfelének még meccslabdája is volt, innen tudott visszajönni Zsombor, és jutott el további öt meccset nyerve a döntőig.

Ezen az úton a legnagyobb győzelmet az elődöntő hozta. Az idén ATP szinten döntőző, első kiemelt, top 100-as Stefano Travaglia ellen Piros brékhátrányból majd a tiebrékben minibrékhátrányból fordította meg az első játszmát, majd a második közepén az olasz ellenfél feladta a meccset.

Piros Zsombor elsősorban a szervájában lépett előre a héten, a legjobb tizenhat között például a hazai Lukas Lacko mindössze nyolc fogadópontot csinált meg rajta az egész meccsen.

A döntőben Pirosnak fáradtan nem igazán volt esélye a holland Tallon Griekspoor ellen, aki legutóbb Novak Djokovictól kapott ki még szeptember elején, a US Openen, azóta ötödik Challenger tornáját, és huszonhatodik meccsét nyerte zsinórban.

Piros számára még van hátra verseny az idényből. Holnap kezdi meg a szereplését Helsinkiben, Challenger-főtáblán, majd következnek a Davis-kupa döntő csoportmeccsei Horvátország és Ausztrália ellen – ahol a minden bizonnyal még teljesen fel nem épülő Balázs Attilát ő helyettesítheti majd egyéniben, Fucsovics Marci mellett. 

A pillanatnyilag 282. magyar teniszezőnek a világranglista 250 környékére kéne kerülnie, hogy selejtezőt játszhasson kedvenc Grand Slam tornáján, a januári Australian Openen.

Nyitókép: Bondár Anna a Buenos Aires-i címét ünnepli. Forrás: instagram/annabondar97

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
westend
2021. november 17. 17:31
Hajrá magyarok! Gratulálok mindkettőjüknek, és remélem hogy még feljebb jutnak.
KannibálTatárÚr
2021. november 17. 10:33
A kettő (győzelem) se nem sorozat, se nem zsinór. "Csak" egymás után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!