Magyarország-San Marino 4-0

2021. november 12. 14:57

Győzelemmel búcsúzott a magyar válogatott a közönségtől 2021-ben

2021. november 12. 14:57
null
Edvi László

A világ legjobb válogatottját sem könnyű megnevezni, de talán annál is nehezebb a legrosszabbat. Mert az óceániai térségből néha hihetetlen eredményről érkezik hír egy-egy vb-selejtező kapcsán. Ám ugyanilyen eredmények születnek az ázsiai és az ún. CONCACAF előselejtezői során is. Az európai csoporttalálkozók során is vannak nagy gólkülönbségű mérkőzések, és

azok elszenvedői is méltán pályázhatnak a Föld adott pillanatban legrosszabb válogatottja, nem éppen dicsőséges címre.

Az biztos, hogy San Marino örök kandidáló erre a titulusra. 1987-ben vívta első mérkőzéseit a nemzeti csapat, egy évvel később vették fel az UEFA tagjai közé. Története során

játszott 184 nemzetek közötti találkozót, ebből egyet nyert meg, további nyolcon nem szenvedett vereséget, ám 175 alkalommal kikapott.

Vagyis 34 év alatt egy csapatnál bizonyult jobbnak. Így aztán nem komplikált felsorolni a győztes meccseit (meccsét!). Arra a bizonyos, történelmi találkozóra Liechtenstein ellen került sor, 2004. április 28-án, hazai pályán. Barátságos mérkőzés volt, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a máltai játékvezető, Lawrence Sammut munkáját két helybéli partjelző segítette. A meccs egyetlen gólját Andy Selva szerezte az 5. percben, aki ezzel beírta magát San Marino aranykönyvébe. Nagy kérdés, hogy vajon meddig lesz ő az egyetlen, aki győztes gólt mondhat magáénak hazája válogatottjának történetében!

Abban biztosak voltunk csütörtök kora este is, hogy nem ezen a héten, és nem Budapesten jön a következő ilyen tettet végrehajtó lelkes amatőr a miniállamból.

Könnyed győzelemre, és 2021-es év méltó búcsúztatására érkeztek a drukkerek

a lassan kétéves Puskás Arénába. Ahol nem nyeretlen válogatottunk.

18.45-kor nyitották a stadion kapuit. Akkor még nem nagyon voltak szurkolók. Egy órával a kezdés előtt már megérkezett az első nagyobb hullám. Nyolc órakor jöttek ki melegíteni a játékosok, ekkor már körülbelül 3.000-en lehettek a nézőtéren. Aztán a kezdésre az alsó karéj félig megtelt, a többibe nem árultak jegyet. Így is szép, hogy kb. 10.000-en jöttek össze ezen a hűvös őszi estén.

Nyolc órakor jött ki a magyar csapat melegíteni. Fotó: Trenka Attila
Nyolc órakor jött ki a magyar csapat melegíteni. Fotó: Trenka Attila

A két csapatban a következő játékosok léptek pályára:

Magyarország: Dibusz – Botka (Balogh B., 86.), Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Schäfer, 57.), Gazdag (Kiss T., 73.), Vécsei, Schön (Varga K., 57.) – Szalai Á., Szoboszlai (Hahn, 86.).

Szövetségi kapitány: Marco Rossi

San Marino: Benedettini – Battistini,  Fabbri, Rossi, Grandoni (Golinucci, 60.) – Tomassini (D'Addario, 60.), Lunadei, Golinucci, Mularoni, Tomassini (Hirsch, 36.) – Nanni (Vitaioli, 60.).

Szövetségi kapitány: Franco Varrella

Az első félidőben a magyar csapat arra támadott, amely mögött a leghangosabb tábor tagjai szurkoltak. És ugyan talpra nem ugrasztották őket, mert eleve ugrálva drukkoltak,de nagyon hamar örömet okoztak nekik!

6.perc: Szoboszlai Dominik egy gyönyörű csel után a tizenhatosról szerzett vezetést 1-0.

Szoboszlai góljával vezet Magyarország. Fotó: Trenka Attila
Szoboszlai góljával vezet Magyarország. Fotó: Trenka Attila

Az első negyedóra a régi idők fociját idézte, a magyar válogatott 3 hátvéddel és 5 támadóval játszott. És ez az Aranycsapatra jellemző felállás a félidő felénél újabb gólt hozott.

22.perc: Nego jobb oldali begurítása után Gazdag Dániel az ötös vonaláról megduplázta válogatottunk előnyét. 2-0.

Már két gól a magyar előny. Fotó: Trenka Attila
Már két gól a magyar előny. Fotó: Trenka Attila

Az első félidő úgy alakult, ahogy vártuk: végig a magyar válogatott irányított. Kár, hogy csak két gólt sikerült szerezni! Persze tudtuk: ami késik az nem fog múlni!

Szoboszlai már a 6.percben vezetést szerzett. Fotó: Trenka Attila
Szoboszlai már a 6.percben vezetést szerzett. Fotó: Trenka Attila

Végig nagy fölényben játszott válogatottunk. Fotó: Trenka Attila
Végig nagy fölényben játszott válogatottunk. Fotó: Trenka Attila

Mivel a régi Népstadionnal ellentétben az új Puskásban a szurkolók nem változtathattak helyet a szünetben, ezért válogatottunk a második félidőben a leglelkesebb drukkerektől távolabbi kapura támadott. Talán ezért nem tudott újabb gólt szerezni az első 15 percben. Sőt, a második félidő első fele eléggé vontatottra sikeredett. Mondhatni unalmasra.

A második félidőben kevesebb helyzet volt. Fotó: Trenka Attila
A második félidőben kevesebb helyzet volt. Fotó: Trenka Attila

Ahogy hűlt a levegő, úgy vált egyre gyengébbé csapatunk teljesítménye. Csak a nézőtéren volt továbbra is forró a hangulat! Aztán a hajrá ismét szívet-lelket melengető lett. És megduplázta előnyét válogatottunk.

83.perc: A meddő mezőnyfölény után végre ismét magyar gól! Szoboszlai 21 méterről talált a bal alsó sarokba. 3-0.

Szoboszlai Dominik ismét betalált. Fotó: Trenka Attila
Szoboszlai Dominik ismét betalált. Fotó: Trenka Attila

87.perc: A védők rossz felszabadítása után Vécsei Bálint 13 méterről bombázott a kapuba. 4-0.

Nagyjából ezt vártuk. Eredményben mindenképpen. Mert a 185. meccsén 176-ik vereségét elkönyvelő San Marino 34 éves története során átlagosan 4 gólt kap meccsenként, míg 7 találkozónként talál be egyszer. A mieink teljesítményére majd később részletesen kitérünk, de előzetesen rögzítsük a tényt: mivel a lengyelek nyertek Andorrában ezért biztos, hogy a legközelebbi világbajnokságon sem vehet részt a magyar válogatott.

Sajnos 1986 óta mindig ezzel a mondattal szembesülünk a vb-selejtezők végén.

Amikor utoljára szerepeltek legjobb focistáink a világ legnagyobb focieseményén San Marinonak még nem volt válogatottja.

 

 

A nyitóképen: Vécsei Bálint, Szoboszlai Dominik, Schön Szabolcs és Botka Endre, a magyar válogatott játékosai a Puskás Arénában játszott világbajnoki selejtező mérkőzésen 2021. október 9-én. 

MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. június 21. 11:54
San Marínó befeküdt! Pont.
Sulammit
2022. június 21. 11:54
Szép ország San Marino és szép a győzelmünk ellenük.
Armageddon
2022. március 04. 20:09
Ehhez nem kell válogatott, elég egy NBII es középcsapat. És jóval olcsóbb!
Armageddon
2022. március 04. 20:08
8:1 a fapapucsos hollandoktól....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!