Vastapsból füttykoncert – helyszíni beszámolónk Varsóból

2021. november 16. 10:53

A legnagyobb barátságban indult, lengyel füttykoncerttel ért véget – hál’ Istennek: a magyar válogatott Gazdag Dániel bombagóljával teljesen megérdemelten győzött 2-1-re Varsóban, a zsúfolásig megtelt Nemzeti Stadionban. Ebből a csapatból még Szoboszlai Dominik sem hiányzott.

2021. november 16. 10:53
null
Czövek Oszkár

Mindenhol jó, de legjobb otthon – és persze Varsóban, ami tulajdonképpen félig otthon, tekintettel a magyar és a lengyel szurkolók megbonthatatlan barátságára. A hazai ultrák segítő jobbjára a „dwa bratanki” jelmondatának szellemében szükségük is volt azoknak, akik Magyarországról kerekedtek fel, hiszen a londoni vb-selejtező csetepatéja és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kettős mércéje miatt vendégszurkoló hivatalosan nem lehetett jelen a Nemzeti Stadionban.

Pizsamás bácsi és a hódpörkölt

A viszontagságok dacára méretes magyar különítmény vette be a lengyel fővárost. Magam nem a legegyszerűbb, leggyorsabb útvonalat választottam, ha már a szomszédos Litvániában korábban nem volt lehetőségem szétnézni. Nos, a helyieket nemhogy a lengyel-magyar meccs nem hozta lázba, arra sem emlékezett senki, hogy a Ferencváros nyáron Vilniusban vendégszerepelt, és jutott tovább kettős győzelemmel a Zalgiris ellen a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A labdarúgás népszerűségben messze elmarad a kosárlabdától, de igyekszem csak a szépre emlékezni: hódpörkölt korábban sohasem került a tányéromra, immár azonban repetáért is habozás nélkül sorba állnék. Mint az étteremben megtudtam, a hódot a litvánok anno a halak közé sorolták vizes élőhelye miatt, ám szálka „furcsa mód” nem akadt fenn a szájpadlásomon, az íze meg inkább a vadhúsét idézte. Az állatvédők tiltakozásának elejét véve ide inkább egy random graffiti képét szúrom Kaunasból, amelyen egy pizsamás bácsi pipázik. Hát nem idilli?!

A képen: Street art litván módra. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Street art litván módra. Fotó: Czövek Oszkár

Tető alá hozták

A lengyel fővárosban már a meccssálas tömegek uralták az utcaképet, és jó pár magyar Lech Kaczynski szobrát is felkereste, legalább egy keresztvetés erejéig. Kétezer-öttől öt évig, a tragikus kimenetelű szmolenszki repülőgép-szerencsétlenségig köztársasági elnök, egykoron Varsó polgármestere, illetve társalapítója, első elnöke volt a Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti konzervatív pártnak. A PiS-t jelenleg ikertestvére, Jaroslav vezeti.

A képen: Lech Kaczynski szobra zarándokhely Varsóban. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Lech Kaczynski szobra zarándokhely Varsóban. Fotó: Czövek Oszkár

A magyar szurkolók 18 órára hirdettek gyülekezőt, majd onnan közösen vonultak a Visztula folyó túlpartjára, a Nemzeti Stadionhoz. A kívül-belül lenyűgöző PGE Narodowy történelme szűk tíz éve íródik, két stációjának személyes részese voltam: 2012-ben Európa-bajnoki meccsen a görögök nemzeti hősük, Jorgosz Karagunisz góljával csapták meg az oroszokat, míg 2015-ben a Sevilla 3-2-re legyűrte a Dnipro Dnipropetrovszkot, szállítva az andalúzok már-már menetrend szerinti Európa-liga-aranyát. Most a zord időjárást tompítva a tetőt is behúzták, ami érzékelhetően javította a több mint 56 ezer szurkoló komfortérzetét.

Sztárhiányzó itt is, ott is

Költői túlzás, hogy hétfő este az eredmény számított a legkevésbé, szívroham mindenesetre keveseket kerülgetett. A mieink már biztosan nem végezhettek az első két hely valamelyikén, hogy legalább a pótselejtezőt kiharcolják, a lengyeleknek pedig az elsőséghez győzelmük esetén abban is bízniuk kellett, hogy Anglia kikap a világ papíron is egyik leggyengébb válogatottja, San Marino ellen. Ennek megfelelően Robert Lewandowski, a Bayern München gólvágója pihenőt kapott, míg Kamil Gliknél, a Benevento védőjénél nem kockáztatták, hogy esetleges újabb sárga lappal kihagyja a várható pótselejtezőt.

De akkor mit szóljunk mi, magyarok? Az MLSZ hétfő délutáni közlése szerint Szoboszlai Dominik a vasárnapi edzés után izomfájdalmat érzett a combjában, ami másnapra sem javult, ezért visszatért az RB Leipzighez, hogy további kezelését mihamarabb megkezdjék. Szoboszlai szenzációsan futballozott pénteken San Marino ellen, duplázott, első góljánál két kötényt is kiosztott – nagyobb érvágás aligha érhette volna Marco Rossi szövetségi kapitányt.

A képen: A minden igényt kielégítő PGE Narodowy. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A minden igényt kielégítő PGE Narodowy. Fotó: Czövek Oszkár

Az utolsó szó jogán

Ehhez képest a lengyel közönség – mely a magyar Himnuszt vastappal köszöntötte – hatalmas füttykoncerttel küldte öltözőbe saját csapatát az első félidő végén. A hazaiak elvétve veszélyeztették a Gulácsi Pétert helyettesítő Dibusz Dénes kapuját, fékezett habzással inkább csak támadgattak, mint támadtak, ehelyett egyik oldalpassz követte a másikat, gólt pedig csak a mieink szereztek: Nagy Zsolt lengyel fejen megcsúszó szabadrúgása után Schäfer András bólintott a kapuba.

A képen: Amikor a lengyelek még bízhattak a döntetlenben. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Amikor a lengyelek még bízhattak a döntetlenben. Fotó: Czövek Oszkár

Fordulást követően voltak olyan pillanatok, amikor nemhogy a három, de az egy pont is veszélybe került. Karol Swiderski gólt érő fejese után ugyanis nyomás alá kerültek Rossi fiai, a csereként beszállt Gazdag Dániel mesteri, bal felsőben kikötő lövése azonban újra elcsendesítette a Narodowyt – hogy aztán az a lefújás pillanatában hangos pfujolásban törjön ki. Húsz perccel később már csak az összerendeződött magyar drukkerek nótázása szólt az éjszakában. Csatlakozunk: Szép volt, fiúk!

A képen: A varsói éjjel soha nem érhet véget. Czövek Oszkár
A képen: A varsói éjjel soha nem érhet véget. Czövek Oszkár

LABDARÚGÓ VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, I-CSOPORT:

Lengyelország-Magyarország 1-2 (Swiderski 61., ill. Schäfer 37., Gazdag 79.)

 

A nyitóképen: A győztes magyar válogatott tagjai a Himnuszt éneklik, elöl Szalai Ádám a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Lengyelország - Magyarország mérkőzés után a varsói Nemzeti Stadionban 2021. november 15-én. A magyar csapat 2-1-re nyert.MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szeredai
2022. május 07. 17:04
te szerencsétlen geci, veled volt bajuk, amennyiben igaz amit írtál
Paskai
2022. január 15. 21:11
Lekopni! Proli dumád a faluvégi kocsmában előadni!
Armageddon
2021. november 30. 06:17
Talán még ír valahol a beavereater nevű olvtárs. Érdekesség, latin nevéből ( Castor) eredezik a Castrol márkanév.
Armageddon
2021. november 30. 06:17
Dojcs tudott erről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!