A Fradi kikapott, a jobb csapat nyert Sevillában

2021. november 26. 02:26

A Ferencváros ötödik mérkőzésén is vereséget szenvedett az Európa-liga csoportkörében, csütörtök este a Real Betistől kapott ki 2-0-ra. A Fradi-szurkolók előzetesen „ellenséges területként” számoltak Sevillával, ehhez képest a Benito Villamarínban tapsot is kaptak az andalúz publikumtól. Helyszíni beszámolónk.

2021. november 26. 02:26
null
Czövek Oszkár

Sevilla: végállomás

Pristina, Vilnius, Prága, Bern, Leverkusen, Glasgow, és most Sevilla – a Ferencváros nyári-őszi kupamenetelésének idegenbeli zárására melegített golyókkal sem lehetett volna impozánsabb helyszínt sorsolni. A várost keresztülszelő, festői szépségű Guadalquivir folyóval. Az óvárossal, melynek három épülete is az UNESCO világörökség része, köztük a székesegyházzal, mely a világ legnagyobb gótikus temploma. A mindössze egy évtizede átadott Metropol Parasollal, más nevén Las Setasszal.

A városképet is erősen meghatározó építmény kalapjuknál összenőtt gombákat formáz, elsődleges funkciója pedig, hogy árnyékot adjon nyáron a 35-40 fokos hőségben.

Júliusban, amikor turistaként arra tévedtem, igen jól jött, áldottam is a német tervező, Jürgen Mayer nevét. Erre az éghajlatra lett kitalálva az andalúzok hidegen tálalt levese, a gazpachóhoz hasonlítható salmorejo is: többnyire paradicsomot, fokhagymát, extra szűz olívaolajat és kis kenyeret passzíroznak össze, majd kockára vágott serrano sonkát és keménytojást szórnak rá. Zseni!

A képen: Las Setas, még a nyári kánikulában. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Las Setas, még a nyári kánikulában. Fotó: Czövek Oszkár

Stadionok birodalma

A focirajongóknak pláne kötelező elzarándokolniuk Sevillába, hiszen 700 ezres lélekszáma ellenére (Madrid, Barcelona és Valencia után így is a negyedik legnépesebb város Spanyolországban) három gigastadionnal is megajándékozott bennünket.

A 60 ezres La Cartujában nyert José Mourinho UEFA-kupát a Portóval 2003-ban,

de a múlt nyári Európa-bajnokságon is otthont adott négy mérkőzésnek, miután Bilbaótól elvették a rendezés jogát. Vagy ott a Sevilla FC otthona, a 44 ezres Ramón Sánchez Pizjuán, melyben jövő tavasszal az Európa-liga aranymeccsét vívják. Az Újpestnek viszonylag friss emlékei vannak róla, 2018 nyarán 4-0-ra kapott ki az Európa-liga-selejtezőjében.

Mi viszont most inkább az 1907-ben alapított Real Betis Balompié szentélyére, a 60 ezer férőhelyes Benito Villamarínra összpontosítunk. Stílszerűen spanyol-portugál presztízsrangadóval adták át 1929-ben, és természetesen a klub egyetlen, 1935-ös bajnoki címét is már itt ünnepelhették. A stadiont többször korszerűsítették az elmúlt évtizedekben, például annak érdekében, hogy méltó társhelyszíne legyen az 1982-es világbajnokságnak. Mindkétszer brazil győzelem született, Skócia és Új-Zéland sem tudta négy kapott gól alatt megúszni.

A képen: A sok nagy csatát megélt Villamarín, készen a Fradi fogadására. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A sok nagy csatát megélt Villamarín, készen a Fradi fogadására. Fotó: Czövek Oszkár

Ellenséges terület

Nem állíthatjuk, hogy a vendégszektorhoz a legjobb rálátás társul, a Fradi-szurkolókat is a harmadik karéjba, a sarokba küldték fel. Mivel pedig tető csak a főlelátó felső részét védi, a kezdés előtt másfél-két órával rákezdő és szüntelenül hol szitáló, hol szakadó eső alaposan telibekapta őket.

Összesen mintegy háromszázan kerekedtek fel Magyarországról, ami azonban így is jelentősnek számít a most futó kupaszezonban.

A selejtezők alatt az UEFA tiltotta, hogy a drukkerek idegenbe utazzanak, a Leverkusen és a Celtic elleni túrán pedig a szigorú covidszabályok okoztak fennakadást. Ehhez képest Spanyolországba a beutazás jóval megúszósabb, míg a stadionba való belépéshez semmilyen covidigazolás nem volt szükséges.

A fradisták egy része kora reggel a közvetlen repülőjáratra pattant fel, de akadtak, akik madridi kitérővel érkeztek, és szerda este az Atlético-Milan Bajnokok Ligája-meccsen is a lelátón csápoltak. A Green Monsters szurkolói csoport előzetesen óva intett:

Sevilla „ellenséges terület”, és kért mindenkit, fokozottan figyeljen a sálakra, zászlókra, mindenfajta klublogós ruházatra.

Hír szerencsére nem érkezett komolyabb összetűzésről. Sőt: amikor a mérkőzésen a ferencvárosi tábor szidni kezdte a Betis városi riválisát, a Sevillát, az komoly elismerést váltott ki a hazai zöld-fehérekből.

A képen: Amikor még bízhattunk a pontszerzésben. Fotó: Czövel Oszkár
A képen: Amikor még bízhattunk a pontszerzésben. Fotó: Czövel Oszkár

Ez nem a Fradi estéje volt

Magában a csütörtöki összecsapásban határtalan örömüket nem lelték azok, akik vállalták a háromezer kilométeres túrát Andalúziába.

Alighogy elfoglalták a helyüket a lelátón, a Ferencváros máris hátrányba került,

és a magyar tábor hiába zendített rá rögvest a „mindent bele!” rigmusra, a két együttes ezen az estén nem volt egy súlycsoportban. A sevillaiak második, egyébként szemet gyönyörködtető gólja után végképp nem lehetett azt érezni, hogy vissza lehet jönni a meccsbe, és legalább ikszre menteni.

A mérkőzésnek volt egy perce, a huszonhatodik, mely a legkevésbé sem a mostani találkozóról szólt: a Betis szurkolói – ahogyan 2012 óta rendszeresen – Miki Roqué nevét skandálták. A Liverpoolban is megfordult középhátvéd a 26-os mezszámmal futballozott, mígnem igazságtalanul fiatalon, két héttel a huszonnegyedik születésnapja előtt feladni kényszerült a rákkal vívott harcot.

A képen: A plexifalak közé szorított vendégszurkolók éneke az esőben. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A plexifalak közé szorított vendégszurkolók éneke az esőben. Fotó: Czövek Oszkár

Az utolsó sansz

A vesztes sevillai vendégjáték után a Ferencvárosnak immár egyetlen esélye maradt, hogy megszerezze első pontját, pontjait az Európa-liga főtábláján: két hét múlva, december 9-én a Leverkusen vendégszerepel a Groupama Arénában. A Bayer az ötödik körben 3-2-re legyőzte a Celticet, ezzel már biztosan csoportelső.

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ:

Real Betis-Ferencváros 2-0 (Tello 5., Canales 52.)

A nyitóképen: Samy Mmaee, a Ferencváros (b) és Diego Lainez, a Real Betis játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport ötödik fordulójában játszott Real Betis - Ferencváros mérkőzésen Sevillában 2021. november 25-én. A Real Betis 2-0-ra győzött. Fotó: MTI/AP/Miguel Morenatti

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
filopatl
2021. november 27. 17:02
egyszer fenn, egyszer lenn, remekül látszik a BL csoportkör csak csoda volt, sztem még ez is erőn felüli, ettől még HAJRÁ FTC !!!
bunko_jobbos
2021. november 26. 19:52
Rebrovot nem lett volna szabad elengedni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!