Megint Uzuni volt a nyerőember, a Ferencváros nyerte az ősz rangadóját

2021. november 07. 20:33

Ami még az idény előtt elképzelhetetlen volt: az NB I-ben mindössze a negyedik szezonját kezdő, ám a forduló előtt listavezető Kisvárda az ősz rangadóján fogadta a bajnoki címet védő Ferencvárost.

2021. november 07. 20:33
null
Vámos Tamás
Igazán bepöröghetett a zöld-fehérek békés természetű vezetőedzője, Peter Stöger az elmúlt hetek eredménytelenségén,

de leginkább a Celtic elleni, újabb Európa Liga-kudarcon, hiszen a csütörtöki kupamérkőzéshez képest nem kevesebb, mint nyolc (!) helyen változtatott a Fradi Kisvárda elleni kezdőcsapatán.

Hiányzott a kapuból Bogdán Ádám (visszatért a sérüléséből felépülő Dibusz Dénes, ez mindenképpen biztató az előttünk álló vb-selejtezők előtt), és a kezdő sípszó pillanatában nem volt ott a pályán Somália, Nguen Tokmac, Olekszandr Zubkov, Edgar Civic, Vécsei Bálint, Miha Blazic és Aissa Laidouni sem.

A két csapat a következő összeállításban lépett pályára:

Kisvárda: Dombó – Hej, Prenga, Csirkovics, Leoni – Melnyik, Karabeljov, Ötvös, Navrátil – Camaj, Mesanovic

Ferencváros: Dibusz – Wingo, Kovacevic, S. Mmaee, Cabraja – Besic, Loncar – Zachariassen, Uzuni, Marin – R. Mmaee

 

Igen, jól látják: a két csapat mezőnyjátékosai közül mindössze egyetlenegy, a kisvárdai Ötvös Bence volt tősgyökeres magyar!

 

Ahogy azt várni lehetett, a mérkőzés ferencvárosi mezőnyfölénnyel kezdődött, ám az első helyzetet (11. perc) mégis a hazaiak alakították ki: az előző fordulóban, a Zalaegerszeg ellen csereként beálló, és 13 perc alatt mesterhármast hintő Driton Camaj (aki természetesen a kezdőcsapatba került) 17 méterről tekert, Dibusz azonban szépen védte a furfangos lövést.

A kisvárdai mester, Joao Janeiro ezúttal tehetetlen volt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A kisvárdai mester, Joao Janeiro ezúttal tehetetlen volt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kihagyott várdai helyzet felbőszítette a Fradit, ám a vezető góljukhoz egy kis szerencse is kellett: Wingo beadása után Cibraja reménytelen lövést eresztett meg, ám a kapu előtt elzúgó labdába Loncar jó érzékkel tette bele a lábát, amely így a bal felső sarokba vágódott. Kisvárda – Ferencváros 0-1.

A vendégek kezét tehát megfogta Fortuna, de a hazaiakét elengedte: nem sokkal a Fradi vezető gólja után Leoni szabadrúgását Prenga hálóba fejelte, ám mivel a VAR fél centis lest észlelt (tegyük hozzá: jogosan…) a félidőben már nem változott az eredmény.

Szünet után rögtön egy életveszélyes lövéssel próbálkozott Joao Janeiro csapata, ám a Camaj – Dibusz párharcot ezúttal is a Ferencváros kapusa nyerte, majd egy Hej – Mesanovic összjáték utáni, egy Melnyik-bomba, majd újra egy Camaj-löket jelezte:

a hazaiak sokat tesznek azért, hogy Dibusz Dénes nehogy megfázzon!

Az éledő hazai reményeket az 52. percben történt esemény tette kétségessé: az addig remekül játszó Matheus Leoni a félpályánál – kissé érthetetlenül – letalpalta Henry Wingót; Farkas Ádám először sárga lapot adott, majd a VAR hívó szavára megváltoztatta ítéletét, és kiállította a brazilt. Megjegyzendő: ez volt a Kisvárda negyedik őszi piros lapja, ráadásul mindegyik kiállítás hazai környezetben rontotta az esélyeket.

S hogy mennyire kihatott ez az esemény a rétköziekre, jelzi, nem sokkal ezután megszerezte második találatát is az FTC: Zachariassen előbb kihagyott egy nagy helyzetet, majd a 69. percben parádés sarkalással hozta helyzetbe Myrto Uzunit, és a Ferencváros legjobb formában lévő játékosa eldöntötte (?) a meccset. Kisvárda – Ferencváros 0-2.

De hogyha bárkinek is kétsége támadt volna e felől, arról Marko Marin (aki először volt a zöld-fehérek kezdőcsapatának tagja) gondoskodott: a 2010-es világbajnokságon a német válogatott tagjaként bronzérmet szerző futballista a 74. percben igazolta, megérte a Fradinak leigazolni őt. Ryan Mmaee zseniális sarkazását parádés mozdulattal emelte át Dombó Dávid fölött. Kisvárda – Ferencváros 0-3.

Ám hogy a korábbi, Uzunival kapcsolatos állításunk igaz legyen (mármint, hogy ő a legjobb formában lévő Ferencváros-játékos), azt a 90. perc tette vitathatatlanná: a csereként beálló Zubkov beadását egy remek csel után bombázta a jobb felső sarokba. Kisvárda – Ferencváros 0-4.

Kiegyenesednek? Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Kiegyenesednek? Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagyon úgy tűnik, hogy ez a bajnoki lehet az utóbbi hetekben bukdácsoló bajnokcsapat számára a vízválasztó. Ugyanis

Peter Stöger rájött: szép szavakkal nem megy semmire,

alaposan felforgatta a Fradi kezdőcsapatát, és ez a húzás maximálisan bejött. Persze, a  fölényes diadalhoz a videóbíró is kellett, amely ezen a mérkőzésen minden kétséges szituációban (meg nem adott gól, kiállítás) a Ferencváros javára döntött.

S bár a Kisvárda NB I-es történelme legsúlyosabb vereségét szenvedte el, elkeseredésre semmi ok, hiszen látható: Joao Janeiro remek csapatot hozott össze, amely borítékolhatóan még számos kellemes meglepetést okoz majd szurkolóinak.

Nyitókép: Uzunit (jobbra) kézzel, lábbal és fejjel sem tudták feltartóztatrni a kisvárdaiak Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Greta Grünberg
2021. november 13. 12:08
Hajrá Fradi, hajrá Wingo, hajrá Uzuni!
mucsay
2021. november 08. 21:32
ezért tényleg kár a magyar bajnokságot fenntartani.
Doglegy
2021. november 08. 21:32
Szar zsoldoscsapat.
lazio154
2021. november 08. 16:10
Kész röhej ezt a VAR, amire mi használjuk. Eldöntjük a bajnokságot, a mérkőzéseket érdektelenné tesszük! Régen az ilyen talpalásféle esetekért közvetett szabadrúgás volt az ítélet, veszélyes játék miatt. Nézegetem a nívósabb bajnokságokat is, ott a VAR. csak a büntetőterületen belüli eseményekkel foglalkozik. Tegnap nézegettem a FA. kupa angol VI. és IV. osztályú csapatok mérkőzését. Ilyen játékvezetői felfogás esetén az 30 perc után végetér. Mindkét csapat létszáma 7 fő alá csökken. Értem én, a játékosok testi épsége..., de azt is szankcionálni kéne, akinek a vállát meglökik és az arcát fogja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!