Nem tudta kiharcolni az olimpiai kvalifikációt a magyar női váltó a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa utolsó állomásán Dordrechtben, míg a Liu testvérek brillíroznak

2021. november 27. 00:10

Dordrechtben elkezdődött az olimpiai kvótákról döntő rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa-sorozat utolsó fordulója. Ott a magyar női váltót kizárták a negyeddöntőben, ezzel eldőlt, hogy a mieink nem vehetnek részt a pekingi olimpián ebben a versenyszámban. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, a vegyes váltó és a férfi kvartett viszont remekel a hollandiai viadalon.

2021. november 27. 00:10
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott megkezdte az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatot, amely négy állomásból áll. Az elsőt, a pekingi világkupa-viadalt október 21. és 24. között rendezték a Capital Indoor Stadionban, éppen ott, ahol a világ legjobb rövid pályás gyorskorcsolyázói lépnek majd jégre a február 4. és 20. között zajló téli olimpián. A második fordulóra pedig a japán Nagojában került sor október 28. és 31. között.

Ezután a világkupaversenyek átköltöztek Európába. A harmadik állomásnak Debrecen adott otthont november 18. és 21. között, és a hollandiai Dordrechtben fejeződik be a világkupa-sorozat november 25. és 28. között. Akárcsak az elmúlt három alkalommal, Dordrechtben is a világ legjobb short trackesei vívnak meg egymással. A dordrechti fordulóban az olimpiai részvételt még nem kiharcoló rövid pályás gyorskorcsolyázok megragadhatják az utolsó esélyt az olimpiai kvalifikáció megszerzésére, s

a hollandiai verseny végére végérvényesen kiderül, hogy a magyar válogatott hány kvótát gyűjt a pekingi téli ötkarikás játékokra.

Mint írtuk, a négy viadalból a legjobb három eredmény számít be a végső rangsorba: 500 és 1000 méteren 32-32, 1500-on 36-36 rövid pályás gyorskorcsolyázó szerepelhet a pekingi téli olimpián – távonként egy nemzetből legfeljebb három short trackes. A sportolók a kvótát az országnak szerzik. A férfi és női váltóversenyek során nyolc-nyolc csapat indulhat a pekingi ötkarikás játékokon.

A vegyes váltó pedig először került be a téli olimpiai programba. A világkupa-sorozat során kialakult rangsor alapján a legjobb 12 váltó vehet részt a pekingi ötkarikás játékokon, amennyiben mind a nőknél, mind a férfiaknál az adott nemzet rendelkezik két-két egyéni kvótával.

Az olimpián országonként legfeljebb öt női és öt férfi rövid pályás gyorskorcsolyázó indulhat.

Kónya Zsófia (balra) és Jászapáti Petra a női 3000 méteres váltóverseny negyeddöntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Kónya Zsófia (balra) és Jászapáti Petra a női 3000 méteres váltóverseny negyeddöntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A pekingi ötkarikás játékok tesztversenyén, valamint Japánban és a debreceni Főnix Arénában a mieink már értékes kvalifikációs pontokat gyűjtöttek. Mint írtuk, a három fordulót követő részeredmény alapján öt férfi és két női short trackes képviselheti Magyarországot a pekingi olimpián, ugyanis a női váltónknak nem sikerült kiharcolnia az olimpiai részvételt Debrecenben sem, mivel ott nem jutott az elődöntőbe.

Viszont a magyar hölgyeknek volt még egy esélye, hogy váltóban kivívják az olimpiai kvalifikációt a világkupa-sorozat utolsó állomásán. Magyar szempontból ez volt a legfontosabb kérdés a dordrechti viadalon, s a második nap meg is kaptuk a választ.

A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca összetételben lépett jégre a magyar csapat a 3000 méteres női váltó negyeddöntőjében, ám a sorsolás megint nem kedvezett a mieinknek, mivel két rendkívül erős együttessel, a kínaiakkal és az oroszokkal kellett megküzdeniük a továbbjutást jelentő első két helyért. Sajnos a magyar kvartett a harmadik helyen ért célba, ráadásul egy szabálytalan előzés miatt ki is zárták a mieinket, így búcsúztak a versenytől.

Ezzel eldőlt, hogy ebben a versenyszámban nem szereztük meg az olimpiai kvalifikációt, így a vancouveri, a szocsi és a pjongcsangi téli olimpiai szereplés után a magyar női váltó nem indulhat majd a pekingi ötkarikás játékokon.

Ami a női egyéni távokat illeti, az első nap 1500 méteren mindhárom versenyzőnk – Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka – sikerrel vette az első kört. A negyeddöntőből azonban már csak Jászapáti és Sziliczei-Német jutott tovább a szombati elődöntőbe, míg Kónyának ez nem jött össze, mivel ötödikként végzett a futamában.

Jászapáti Petra remekel a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupaversenyen Dordrechtben. MTI/Czeglédi Zsolt
Jászapáti Petra remekel a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupaversenyen Dordrechtben. MTI/Czeglédi Zsolt

Szintén csütörtökön a hölgyek 500 méteren is megkezdték a küzdelmeket. A három magyar induló közül Jászapáti továbbjutott az előselejtezőből, majd a következő fordulóban az előfutamában elért 43.665-ös idejével bejutott a szombati negyeddöntőbe. Ezt a bravúrt a másik két magyar versenyző – Kónya és Sziliczei-Német – nem tudta elérni.

Pénteken a női 1000 méteres versenyen is hasonló eredmény született magyar szempontból.

Ezen a távon is kizárólag Jászapátinak sikerült beverekednie magát a vasárnapi negyeddöntőbe,

míg Kónya és Sziliczei-Német a selejtezőből továbblépett, de az előfutamok során már nem sikerült a továbbjutás.

A 2000 méteres vegyes váltók csütörtöki negyeddöntőjében több sikerélmény jutott Kónyának és Sziliczei-Németnek. E két hölgy mellett Liu Shaoang és Nógrádi Bence alkotta a magyar négyest, amely remekül versenyezve, hatalmas csatában vívta ki a továbbjutást a vasárnapi elődöntőbe – a továbbjutást jelentő második helyről a célfotó döntött a mieink javára és a kazahok bánatára.

Az orosz Denisz Ajrapetyjan, a kanadai Charles Hamelin és Liu Shaoang (balról jobbra) a férfi 1500 méteres verseny negyeddöntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók világkupaversenyén a hollandiai Dordrechtben 2021. november 25-én. MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink
Az orosz Denisz Ajrapetyjan, a kanadai Charles Hamelin és Liu Shaoang (balról jobbra) a férfi 1500 méteres verseny negyeddöntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók világkupaversenyén a hollandiai Dordrechtben 2021. november 25-én. MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

A férfiaknál a világklasszisaink– Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry – ezúttal is több örömöt okoztak, mint a magyar hölgyek. A csütörtöki versenynapon 1500 méteren mindhárman kiharcolták a negyeddöntőt, azonban onnan már csak a Liu testvérek jutottak tovább a szombati elődöntőbe, ahol ráadásul ugyanabban a futamban indulnak majd.

A férfi 500 méteren is hasonlóan teljesítettek a mieink, pedig ezen a távon a három világkupa-viadal után a három magyar klasszis az első tízben szerepelt az összesített rangsorban.

Mint írtuk, a legrövidebb egyéni távon Liu Shaolin Sándor a Debrecenben – a 26. születésnapja alkalmából – nyert aranyérmével összesítésben átvette a vezetést, míg Liu Shaoang a debreceni ezüstérmével feljött az ötödik helyre összetettben, Krueger pedig a hatodik helyen állt.

Papírforma szerint az előselejtezőkből megint mindhárman továbbjutottak, ráadásul futamgyőztesként tették ezt, majd a következő kanyarban a Liu fivérek megnyerték a saját előfutamaikat is, s kvalifikálták magukat a szombati negyeddöntőbe. Utóbbi viszont ezen a távon sem sikerült Kruegernek, miután az előfutamában kizárták egy utolsó körben elkövetett szabálytalanság miatt – ez nem az ő napja volt.

Liu Shaoang, az orosz Vlagyimir Balbekov és a szingapúri Trevor Xu Xuan tan (balról jobbra) a dordrechti rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa férfi 1000 méteres versenyének selejtezőjében 2021. november 26-án. MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink
Liu Shaoang, az orosz Vlagyimir Balbekov és a szingapúri Trevor Xu Xuan tan (balról jobbra) a dordrechti rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa férfi 1000 méteres versenyének selejtezőjében 2021. november 26-án. MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

Pénteken azonban már jobban ment Kruegernek is, ugyanis 1000 méteren az első két fordulót sikeresen hozta, s ezzel továbbjutott a vasárnapi negyeddöntőbe, akárcsak a Liu testvérek, miután mindketten győztesként végeztek mindkét futamukban, és így simán kvalifikálták magukat a negyeddöntőbe.

A pénteki versenynap végén bonyolították le a férfiváltók negyeddöntős futamait, a magyar kvartettben pedig három olimpiai bajnokunk is szerepelt, mivel ezúttal a pjongcsangi győztes négyesből Burján Csaba is lehetőséget kapott Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang mellett, a dordrechti váltó negyedik tagjaként pedig Krueger versenyzett.

A mieink kiválóan korcsolyáztak az 5000 méteres futam során, s végül az első helyen értek célba nagy különbséggel a második helyezett orosz együttes előtt. Ezzel a férfiváltónk kvalifikálta magát a szombati elődöntőbe.

A szombati versenynapon nemcsak a férfiváltónk döntőbe jutásáért szurkolhatunk, hanem emellett az egyéni küzdelmekben is érdekeltek lesznek a magyar short trackesek, ugyanis a férfi és női 500 és 1500 méteren az érmekről és értékes olimpiai kvalifikációs pontokról döntenek az összecsapások. A hölgyeknél Jászapáti Petra 500 méteren a negyeddöntőben folytatja az eddig sikeres szereplését, valamint 1500 méteren az elődöntőben lép jégre a szegedi kiválóság. A leghosszabb egyéni távon Sziliczei-Német Rebeka is érdekelt lesz a szombati elődöntőben.

A férfiaknál pedig Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang az 500 méter negyeddöntőjében és az 1500 méter elődöntőjében folytatja a küzdelmeket. Mindketten a döntőkig is masírozhatnak, mivel mindannyian éremesélyesként indulnak mindkét távon – főleg a legrövidebb egyéni távon, amelyen Debrecenben kettős magyar siker született a Liu fivérek révén.

 

Nyitókép: Liu Shaolin Sándor (balra) és a japán Kikucsi Teppei a dordrechti rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa férfi 500 méteres versenyének selejtezőjében 2021. november 25-én. MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. január 17. 06:31
Itt a jégen, még túl soknak tűnik a valóban magyar kötődésű sportoló, amit nehezményezek, ebben a globalizációs, szivárványos, genderes világunkban... Talán néhány kenyai futóval kellene erősíteni, mert úgy hallottam, hogy ők aztán tudnak futni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!