Négy csapat már bejutott a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában

2021. november 03. 23:05

Kedden a Juventus és a Bayern München, szerdán a Liverpool és az Ajax biztosította helyét a tavaszi nyolcaddöntőben a legjobb európai klubcsapatok vetélkedésében. A Bayern és a Liverpool 6-6-szor, az Ajax 4-szer, a Juventus 2-szer hódította el a legértékesebb klubtrófeát. Vagyis egyikük továbblépése sem meglepetés. Egyre kevesebb a váratlan eredmény a sorozatban, a hajrához közeledve kezd érvényesülni a papírforma mindegyik csoportban.

2021. november 03. 23:05
null
Edvi László

A szerdai játéknapon minket, magyarokat talán leginkább a Leipzig-Paris Saint-Germain találkozó érdekelt. A német gárda pont nélkül állt a kvartett utolsó helyén. A továbbjutási esélyek életben tartásához nyernie kellett!

Természetesen a csapatkapitány, Gulácsi Péter vezette ki a csapatot. Ő még a Leipzig egyetlen Bajnokok Ligája találkozójáról sem hiányzott. Ott volt a hazai gárdában Willi Orban, aki a meccs napján ünnepelte a 29. születésnapját. Szoboszlai Dominik a kispadon kezdett, ott volt viszont a kezdő 11-ben a portugál Andre Silva, aki tavaly fantasztikusan játszott az Eintracht Frankfurtban, de a lipcsei gárdában még nem találja a helyét. Aztán a meccs első 12 percében kis túlzással többet tett, mint bajnokság eddigi 10 fordulójában összesen.

A 8. percben ő adott be balról bal lábbal, és

Nkunku csúsztatott fejessel vette be Donnarumma kapuját.

A francia játékos a Manchester City ellen mesterhármast ért el, és a bajnokságban is a jobbak közé tartozik. A 10. perben Silvaval szemben Danilo követett el szabálytalanságot és ezért büntetőt rúghatott a Leipzig. Meglepő módon nem a csapat legjobb 11-es lövője, Forsberg állt a labda mögé, hanem Silva, akinek nagyon rosszul helyezett kísérletét Donnarumma magabiztosan védte. Ez volt a fordulópont!

2-0-ás német vezetésnél sem adta volna fel a párizsi gárda,ám 1-0 után gyorsan tudott fordítani.

A 21. percben egy baloldali kontra után Mpabbé begurított, és Wijnaldum közelről a kapuba pofozta a labdát. Aztán a 39. percben fejjel talált be. Marquinhos szintén fejjel adta a gólpasszt, míg Wijnaldum az ötösről „stukkolta” azt Gulácsi kapujába. A játékvezető asszisztense lest jelzett, de a vidobíró felülbírálta őt. Győzött az igazság, de nyilván Lipcsében nem feltétlenül így gondolták azt.

Ahogy azt sem gondolták, hogy a csapat folyamatosan leereszt, és a meccs is "leül". Az amerikai edző cserékkel próbálta felrázni a gárdát, és ez valamennyire be is jött. Kissé elkeserítő volt, hogy Orbant a szünetben lehozta, de a hétvégén a Bundesligában a forduló válogatottjába bekerülő hátvéd valóban nem ünnepelte jó játékkal a születésnapját. 

Szoboszlai Dominik egy bő félórát kapott, és hamar egyenlíthetett volna

, ám Nkunku passzát hatalmas helyzetből a kapu mellé lőtte. Pont ilyen labdát kapott a hétvégén is a Frankfurt elleni találkozón a franciától, és pont így fejezte be a támadást akkor is. Szerencsére a hajrában javított! Kimpembe értelmetlen szabálytalansága után

újabb 11-est rúghatott a Leipzig, és a magyar fiú remekül lőtt a jobb alsó sarokba. 

Gulácsinak kevés dolga volt, de vívott két hatalmas párbajt Mbappéval. Mindkétszer nagy bravúrral védte a francia világbajnok lövését. Sajnos mindezek ellenére a döntetlen azt jelenti, hogy a Leipzig tavasszal már nem lesz ott a Bajnokok Ligájában.

A csoport másik mérkőzésén a Manchester City már negyedóra után vezetést szerzett a Bruges ellen, ám két perccel később már 1-1 volt az állás. Ennyi állt az eredményjelzőn a szünetben is, ám a második félidőben már a gólok száma is megmutatta, hogy melyik a jobb társulat: az angol 4-1-re nyert.

A hajrában mentett pontot a Leipzig. Fotó: MTI/AP/Michael Sohn
A hajrában mentett pontot a Leipzig. Fotó: MTI/AP/Michael Sohn

A B csoportban a Liverpool megszerezte negyedik győzelmét is, és ezzel 12 pontja van. A Milan-Porto találkozó 1-1-es végeredménye is kedvez neki, ugyanis nemcsak továbbjutott, hanem meg is nyerte a kvartettjét. Jelenleg Jürgen Klopp csapata az egyetlen, mely már biztosan csoportelső, a második helyre viszont még mind a három gárda pályázik, bár a Milannak már csak matematikai esélye van. Ám az olaszok hagyományosan a legkisebb sansszal is tudnak élni.

A Milannak még van esélye a továbbjutásra. Fotó: MTI/AP/Luca Bruno
A Milannak még van esélye a továbbjutásra. Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

A C csoportban a német Dortmund a világbajnok Hummels korai, jogtalan kiállítása miatt több, mint egy órát emberhátrányban játszott. Mégis egy büntetőből vezetést szerzett: Reus a jobb alsó sarokba lőtte a labdát. Az Ajax, amely a legutóbbi fordulóban 4-0-ra győzte le a német gárdát, a hajrában ezt a meccset is a maga javára fordította. A 72. percben közelről egyenlített, a 83-ban 5 méterről fejjel, a hosszabbításban ugyanonnan lábbal talált be.

Az Ajax négy forduló után is 100%-os, így ő a negyedik gárda, amely felrakta a nevét a 16-os táblára.

A csoport másik találkozóján a Sporting magabiztosan, 4-0-ra nyert. Így a portugál gárda pontszámban utolérte, sőt gólkülönbséggel meg is előzte a német csapatot. Két játéknap után az Ajax és a Dortmund 6-6 ponttal állt, a másik két gárda 0-0-val, de a két törökök elleni diadal nemcsak visszahozta a harcba az ibériai csapatot, hanem esélyessé tette a továbbjutásra. Ugyanis Lisszabonban fog találkozni a Dortmunddal, és az utolsó játéknapon az Ajax akár C csapatát is szerepeltetheti a Sporting ellen.

A D csoportban a Real Madrid Benzema góljával szerzett vezetést az ukrán Sahtar Donyeck ellen, és ez a találat bevonul a történelembe, mert

ez volt az 1000. gólja a királyi gárdának a BEK/BL-ben.

A vendégcsapat egyenlített, és közel állt a bravúrhoz, de a Real a rutinjának köszönhetően nyerni tudott.  A másik találkozón is abszolút papírforma eredmény született. Vagyis az Inter magabiztosan győzött a Moldovához tartozó, de  furcsa státuszú területen található Tiraszpolban. A meglepő kezdés után ebben a kvartettben is helyreállt a világ rendje.

A Real Madrid nehezen győzte le ukrán ellenfelét. Fotó: MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca
A Real Madrid nehezen győzte le ukrán ellenfelét. Fotó: MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca

 

A csoport

Manchester City (angol) -Bruges (belga)  4-1

Leipzig (német) -Paris Saint-Germain (francia)  2-2

 

1. Manchester City  9 pont

2. PSG                     8 pont

3. Bruges                 4 pont

4. Leipzig                 1 pont

 

B csoport

Milan (olasz)-Porto (portugál)  1-1

Liverpool (angol)- Atletico Madrid ( spanyol)  2-0

 

1. Liverpool          12 pont

2. Porto                  5 pont

3. Atletico Madrid   4 pont

4. Milan                   1 pont

 

C csoport

Dortmund (német)- Ajax (holland)  1-3

Sporting (portugál) – Besiktas (török)  4-0

 

1. Ajax           12 pont

2. Sporting      6 pont

3. Dortmund    6 pont

4. Besiktas       0 pont

 

D csoport

Real Madrid (spanyol)- Sahtar Donyeck (ukrán) 2-1

Sheriff Tiraszpol (moldovai)- Inter (olasz)  1-3 

 

1. Real                     9 pont

2. Inter                     7 pont

3. Sheriff Tiraszpol   6 pont

1. Sahtar Donyeck   1 pont

 

E csoport:

1. Bayern München  12 pont

2. Barcelona              6  pont

3. Benfica                  4 pont

4. Dinamo Kijev         1 pont 

 

F csoport:

1. Villarreal                   7 pont

2. Manchester United   7 pont

3. Atalanta                    5 pont

4. Young Boys              3 pont

 

 G csoport:

1. Salzburg       7 pont

2. Lille               5 pont

3. Wolfsburg      5 pont

4.Sevilla             3 pont

 

H csoport:

1. Juventus     12 pont

2. Chelsea         9 pont

3. Zenit              3 pont

4. Malmö           0 pont 

 

 

A nyitóképen: Christopher Nkunku, az RB Leipzig játékosa (b2) gólt lő a labdarúgó Bajnokok Ligája A csoportjának negyedik fordulójában játszott RB Leipzig - Paris Saint Germain mérkőzésen Lipcsében 2021. november 3-án.

MTI/AP/Michael Sohn

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2021. november 05. 10:37
Letörne az ujjatok, ha Lipcsét írnátok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!