Év sportolója-választás: Szilágyi Áron, Csipes Tamara, a labdarúgó-válogatott – vagy valaki más?

2021. december 28. 17:43

A Magyar Sportújságírók Szövetsége ma délelőtt jelentette be a 64. Év Sportolója-választás szűkített, hármas listáit. A január 6-i gálán derül ki: ki lesz az év férfi sportolója, női sportolója, az év csapata (hagyományos csapatsportágakban illetve egyéni sportágakban), illetve az év edzője? A fogyatékos sportolók sorrendjéről egy szakmai zsűri dönt majd.

2021. december 28. 17:43
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A hagyományoknak megfelelően az MSÚSZ tízes listáira adhatták le a sportújságírók a szavazataikat, s mint azt Szöllősi György elnök megjegyezte: a voksolás hiteles volt, hiszen a 674 fős tagságból 366 zsurnaliszta élt ezzel a lehetőséggel. Azt is megtudhattuk: az „Év sportpillanatára” – amelyre a szurkolók voksolhattak – több mint 10 ezer szavazat érkezett.

A gála kreatív producere, Szabó László kiemelte: a Nemzeti Színház a világon is egyedülálló színpadtechnikájának köszönhetően ezúttal is magas színvonalú gálát láthat majd a helyszínen lévő 630 néző illetve a televízió előtt ülő több millió sportrajongó. A négy egyedi produkción és 115 szereplőn kívül az összes díjazottról közös fotó is készül majd, és Szabó László (ezúttal mint a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke) azt is hozzátette: a paralimpiai sportolók kiválasztásában ezúttal is egy szakmai bizottság segédkezett.

Az MSÚSZ alelnöke, Csisztu Zsuzsa (cseppet sem mellékesen: a Mandiner Sport rovatvezetője) kiemelte: a kategóriák győztesei ezúttal is egy 21 karátos arannyal díszített ZEMA serleget kapnak. A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) elnökségi tagja felhívta a figyelmet arra is, hogy

valamint a magyar javaslat alapján létrehozott az „Év legjobb sajtókiszolgálása” elismerésre (ebben a kategóriában a budapesti cselgáncs-világbajnokságot is az esélyesek között emlegetik.)

Immár minden évben hagyomány, hogy az Év sportolója-gálának világsztár vendégei is vannak; a világjárvány alaposan megnehezíti a szervezők dolgát, de Csisztu Zsuzsa éppen a sajtótájékoztató közben kapta a hírt: a legendás kerékpáros, az 1987-ben a Girót, a Tour de France-t és az országúti világbajnokságot is megnyerő ír legenda, Stephen Roche elfogadta a meghívást, így az MSÚSZ-gálán személyesen is köszönthetjük.

A sajtótájékoztató díszvendége, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Szécsi Zoltán (aki ötször volt az Év csapatának tagja) örömmel nosztalgiázott: elmondta, nem csak a sikerek miatt emlékszik vissza szívesen az ünnepélyes gálákra, hanem azért is, mert más sportágak klasszisaival is összefuthatott, és mindig jó hangulatban zajlottak ezek a találkozók. A január 6-i gálán díjátadóként szerephez jutó klasszis a sportolók és sportvezetők nevében köszönetet mondott azért, mert a Magyar Kormány 2010 óta stratégiai ágazatként kezeli, és kiemelten támogatja a sportot.

Szilágyi Áron világraszóló teljesítményt nyújtott 2021-ben Fotó: MTI/Illyés Tibor
Szilágyi Áron világraszóló teljesítményt nyújtott 2021-ben Fotó: MTI/Illyés Tibor

A különböző kategóriák legjobbjai (ábécé sorrendben):

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA

Lőrincz Tamás birkózó

Milák Kristóf úszó

Szilágyi Áron vívó

AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA

Csipes Tamara kajakozó

Kozák Danuta kajakozó

Vas Kata Blanka kerékpáros

AZ ÉV CSAPATA (HAGYOMÁNYOS CSAPATSPORTÁGAKBAN)

Férfi labdarúgó-válogatott

Férfi vízilabda-válogatott

Női vízilabda-válogatott

AZ ÉV CSAPATA (EGYÉNI SPORTÁGAKBAN)

Férfi kardcsapat

Női kajak négyes

Rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó

AZ ÉV EDZŐI

Csipes Ferenc (kajak)

Decsi András (vívás)

Selmeci Attila (úszás)

AZ ÉV FOGYTÉKOS FÉRFI SPORTOLÓJA

Kiss Péter Pál (parakajak-kenu)

Osváth Richárd (kerekesszékes vívó)

Pálos Péter (para-asztalitenisz)

AZ ÉV FOGYTÉKOS NŐI SPORTOLÓJA

Ekler Luca (paraatlétika)

Konkoly Zsófia (paraúszás)

Pap Bianka (paraúszás)

AZ ÉV FOGYATÉKOS CSAPATA 

Női kerekesszékes tőrcsapat

Női gyorsúszóváltó (4X100 m)

Vegyes páros bocciaválogatott

AZ ÉV SPORTPILLANATA

Fiola Attila gólja a franciák ellen a labdarúgó Európa-bajnokságon

Szilágyi Áron harmadik olimpiai bajnoki címe kard egyéniben

Valter Attila felvehette a rózsaszín trikót a Girón (A győztesről szakmai zsűri dönt.)

 

Nyitókép: Sikeres év után nehéz volt a választás Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csisztuzsuzsa
2022. március 01. 00:40
Egy újabb szánalmas próbálkozás a részedről, de csak kapálózz nyugodtan! :-)
998877
2022. január 13. 19:53
Miért lenne szánalmas? A te múltad és magánéleted alapján alkotott vélemény.
BossN
2022. január 03. 01:47
Gagyi Zsuzsa mint alelnök? Tiszteljük már a magyar sportot annyira, hogy botrányos életű gagyi bulvárcelebeket távol tartsunk tőle.
Dr. Greta Grünberg
2022. január 02. 22:02
LMBTQI sportolót miért nem választanak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!