Hét év után csaló (?) ellenfele miatt pórul járt az ártatlan győztes

2021. december 30. 01:51

A történet dióhéjban: a 2013-14 es szezonban a biatlon világkupáért az utolsó pillanatig harcolt a finn Kaisa Mäkäräinen és a norvég Tora Berger. Kettejük nemes versenyét végül Mäkäräinen nyerte minimális különbséggel Berger előtt. Az utóbbi bukása azért volt különösen drámai, mert élete utolsó versenyét vívta, hazai pályán, és tízezrek mentek ki, hogy ünnepeljék. A napokban, több mint hét évvel az eredményhirdetés után viszont egy kevésbé nemes eszközökkel harcoló vetélytárs, az orosz Olga Zajceva miatt meg kellett változtatni a végeredményt, és ez az első pozíciót is érintette. Meglepő és döbbenetes történet!

2021. december 30. 01:51
null
Edvi László

„Jó lett volna ezen a napon pályafutásom utolsó versenyén a címet megnyerni, de összességében nagyon elégedett voltam a karrieremmel.”

Ezt nyilatkozta a 2014-es dráma után a norvég Tora Berger. Akkor 33 éves volt, nyert két olimpiai, és nyolc világbajnoki aranyérmet. Ám akármekkora klasszisa volt a sportágának, a világkupát csak egyszer tudta megnyerni. Pedig a téli sportokban ez a csúcs, mert ez egy teljes szezonban nyújtott teljesítmény megkoronázása. Olyan, mint a Forma1-es világbajnoki cím, és biatlonban is

óriási különbség van a kristálygömböt elnyerő (ez a győztes díja) és a második között.

A végső győztest is úgy állapítják meg, mint a Forma1-ben, a versenyeken a helyezések alapján pontokat kapnak a sportolók, majd ezeket összeadva a matematika szabályai szerint kihirdetik a világkupa győztesét.

Így tettek 2014-ben is.

Kaisa Mäkäräinen életében másodszor vehette át a kristálygömböt

, Tora Berger pedig nem kapta meg azt másodszor. És mivel a szezon után visszavonult, soha nem lett kétszeres vk-győztes.

Gondolta a múlt hétig!

A norvég Tora Berger a női biatlonosok 15 kilométeres számában a szocsi téli olimpián Krasznaja Poljanában, a Laura Sífutóközpontban 2014. február 14-én. Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor
A norvég Tora Berger a női biatlonosok 15 kilométeres számában a szocsi téli olimpián Krasznaja Poljanában, a Laura Sífutóközpontban 2014. február 14-én. Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor

Ám a múlt héten döbbenetes dolog történt, és ez tényleg szilveszteri kabaréba illik!

Ám nem volt előzmények nélküli. Ugyanis a 2014-es szocsi olimpia után több orosz sportolót is doppingolással vádoltak, köztük három biatlonost, Olga Zajcevát, Olga Viluhinát és Jana Romanovát. Ők a 4x6 kilométeres váltóban együtt lettek olimpiai bajnokok (hazai közönség előtt), ám

2017-ben megfosztották őket a Szocsiban szerzett érmeiktől.

Azt most ne firtassuk, hogy összeesküvés áldozatai lettek, vagy sem, de a lényeg, hogy egy tengerikígyóvá váló fellebbezési cirkusz után 2020-ban Viluhina és Romanova visszakapta az összes Szocsiban egyéniben szerzett eredményét, többek között utóbbi újra átvehette a 7,5 km-en szerzett ezüstérmét. Hat év után. Ám a Zajcevaval közösen szerzett medálokat továbbra sem kapták vissza.

Az orosz Olga Zajceva lő a vancouveri téli olimpia 4x6 km-es női váltójában. Fotó: MTI/EPA/John Mabanglo
Az orosz Olga Zajceva lő a vancouveri téli olimpia 4x6 km-es női váltójában. Fotó: MTI/EPA/John Mabanglo

Edzőjük, Vlagyimír Korolkovics, ugyan nevetséges, de logikus érvet hozott fel Zajceva ártatlansága mellett. Szerinte ha versenyzője doppingolt volna, akkor nem 11. lesz az üldözéses versenyben, 15. egyéni indításosban, 23. tömegrajtosban és 28. sprintben.

„Örült beszéd, de van benne rendszer” – mondta volna erre Shakespeare

, ha tudja mi az a biatlon. Ám Korolkovics érvelése nem hatott meg senkit. Maradtak a Zajceva elleni szankciók, de az azt meghozók is érezték, hogy valami nincs rendben, mert az ő örökös eltiltását is felfüggesztették.

Igazán gáláns dolog volt az akkor 42 éves sportolóval szemben!

Hét évvel az eset kirobbanása után aztán felébredt a nemzetközi biatlon szövetség is Csipkerózsika-álmából!

A 2013-14-es szezon olimpia utáni versenyeiről törölték Zajceva világkupa-eredményeit. Kilenc versenyről van szó, ezek közül az orosz hölgy hármon végzett a dobogón.

Az orosz Olga Zajceva halad a cél felé a vancouveri téli olimpia 4x6 km-es női váltójában 2010. február 23-án. Fotó: MTI/EPA/Arne Dedert
Az orosz Olga Zajceva halad a cél felé a vancouveri téli olimpia 4x6 km-es női váltójában 2010. február 23-án. Fotó: MTI/EPA/Arne Dedert

És itt jön a történetben a csavar!

Mindhárom alkalommal Mäkäräinen mögött végzett, de Berger előtt. Vagyis a finn hölgy összpontszámát a kizárása nem érintette, a norvég viszont mindhárom alkalommal feljebb lépett, és így több pontot kapott. Így lett neki az új számítás szerint összesen 868.

Mäkäräinen-nek pedig maradt a 863.

Az ügy matematikailag teljesen egyértelmű, sportszakmai szempontból megoldhatatlan.

Hét év után vegyék el annak a Mäkäräinen-nek a kristálygömbjét, aki semmiről nem tehet?

Adják oda Bergernek?

Végül néhány napja az egyetlen elfogadható döntést hozták: a pontszámoktól függetlenül

a 2013-14-es szezonban két világkupa-győztest hirdetnek. Utólag!

Egy későbbi világkupa-verseny után egy újabb díjátadót tartanak (remélhetően Norvégiában, és nézők előtt) a két érintett sportoló részvételével (is), ahol Berger megkapja a kristálygömböt, és az annak idején kapott pénzdíját is kiegészítik a győztest megillető összegre.

A nemzetközi szövetség a következő kommünikét préselte ki magából:

„Ez az egyetlen igazságos megoldás mindkét sportoló számára, mert azt az elvet juttatja érvényre, hogy

tiszta sportolókat nem lehet büntetni mások doppingvétsége miatt”

Ezzel természetesen egyetértenek az érintettek is. 

Kaisa Mäkäräinen:

„Nagyon örülök ennek a döntésnek, mert megtarthatom a kristálygömböt, és továbbra is a 2013-14-es évad győztesének mondhatom magam.”

Tora Berger:

„Hét évvel később megnyerni a kristálygömböt nem ugyanaz, mint a verseny napján, és utólag nem is lehet részesülni azokban az előnyökben, amikben lehetett volna akkor.”

 

 

A nyitóképen: A francia Anais Bescond, az olasz Karin Oberhofer, a lengyel Weronika Nowarowska-Ziemniak, az olasz Dorothea Wierer, a későbbi ezüstérmes norvég Tora Berger, a svájci Elisa Gasparin és német Evi Sachenbacher-Stehle (b-j) a női sílövők 10 kilométeres üldözéses versenyén a szocsi téli olimpián Krasznaja Poljanában, a Laura Sífutóközpontban 2014. február 11-én.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. január 04. 10:25
Ezt hívják alkímiának Beolvasztanak három érmet, egy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot, majd kiöntenek belőle két aranyat. Az ilyesmin manapság nem csodálkozik az ember, hiszen a versenynek egyre kevesebb köze van a sporthoz Legközelebb szíveskedjenek majd arra is ügyelni, hogy transznemű kvóta legyen a díjazottak között
elfújta az ellenszél
2022. január 04. 06:02
Úgy osztogatják az érmeket, mint a tanító néni a jópontokat. Nem a sportról szól már ez az egész
Nemaztmondták Feri!
2022. január 04. 06:01
Az nem világos, miért marad a díj a téves elsőnél. Máshol meg közlik, "Így jártál". Az meg gyenge érv, hogy ne legyen más hibája számára hátrányos. Egyszerűen nem lett annyi pontja. Ha dopping miatt még előtte esik ki valaki, akkor még előbbre ugrik. Akkor ezek után a világ összes pozitív tévedése marad ahogy van.
Reszelő Aladár
2022. január 03. 10:32
Az Újmúlt Kft keze ide is betette a lábát. Öröm látni, hogy nemzetközi irányba is terjeszkednek. Ha az orosz sportolók eltüntetése el végeztek, akkor jöhetnek a kelet-németek. Bár itt körültekintően kell eljárni, mert sok a potenciális transznemű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!