Magyar úszók nélkül zajlottak a zárónap döntői a rövid pályás világbajnokságon Abu-Dzabiban – megdőlt Hosszú Katinka rekordja

2021. december 21. 23:33

A zárónap két magyar érdekeltje, Telegdy Ádám és Békési Eszter nem jutott fináléba a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban. Így Szabó Szebasztián negyedik helye jelentette a mieink legjobb eredményét a vb-n. Ranomi Kromowidjojo pedig megdöntötte Hosszú Katinka rekordját.

2021. december 21. 23:33
null
Bánfalvi Szabolcs

Kedden már csak két magyar versenyző volt érdekelt a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban.

A vb zárónapján az előfutamok során Telegdy Ádám 200 háton a 12. helyen végzett, ezzel nem jutott a döntőbe a szám tokiói olimpiai ötödik helyezettje.

„Az év végi rövid pályás világversenyeken sosem teljesítek úgy, ahogy szeretném. A rövid pálya nem az én műfajom, de nem lesznek álmatlan éjszakáim emiatt, mert tudom magamról, hogy nekem az úszás az erősségem, míg a fordulók sajnos nem mennek jól, így az ötvenméteres medencében tudom magam igazán odatenni. Most ez így sikerült, készülünk a jövő évre, izgalmas idény lesz, már nagyon várom. Azonban rá kell feküdnöm a fordulókra és a delfinezésre, hiszen a nagymedencés úszás során is végre kell hajtani négy delfinezést, és ezen sok időt lehet nyerni, fontos lesz ott is. Rajtam múlik elsősorban, hogy mennyit gyakorlom ezeket az edzéseken. A tokiói olimpia hatalmas lendületet és motivációt adott, az ott elért ötödik helyezés óriási sikerélmény volt nekem. Ez nagyon sokat lendített a karrieremen” – nyilatkozta Telegdy Ádám az M4 Sportnak a futama után.

Békési Eszternek szintén nem sikerült kiharcolnia a fináléba jutást 200 mellen, miután futamában a hatodikként csapott a célba 2:23.06-os idővel, s ezzel a 15. helyen zárt.

A 19 éves Békési ennél jobb eredményben bízhatott, hiszen, mint írtuk, országos csúccsal (2:20.57) nyert ebben a számban a novemberi rövid pályás úszó országos bajnokságon Kaposvárott. Ott az Egri Úszó Klub versenyzője Hosszú Katinka 2019-es rekordját (2:20.63) döntötte meg 200 mellen.

Békési Eszter a női 200 méteres mellúszás előfutamában a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 21-én. Békési Eszter 200 méter mellen a 15. helyen zárt. MTI/Kovács Tamás

„Azt éreztem, hogy jó a hajrám, és azt hittem, hogy jobb időre vagyok képes. Legalább egyéni csúcs közeli időt szerettem volna úszni. Elég lassan kezdtem, pedig belülről láttam, hogy nem igazán maradok le az ír lánytól, mellettem még a francia ellenfelemre figyeltem. Azt hittem, ha kettejükkel megyek, akkor gyorsabban tudok kezdeni, de most ez volt a maximum. Az országos bajnokságon úszott időmnél három másodperccel rosszabbal neveztek erre a világbajnokságra, így a nyolcas pályát kaptam, ez sem segített. Azonban akárhol úszom, jó eredményt kell elérni. Most ez ennyire volt elég. Kicsit csalódott vagyok, mert jobb időt akartam úszni” – árulta el Békési Eszter az M4 Sportnak.

Így magyar versenyzők nélkül zajlottak le a vb-t záró délutáni döntők. Ez azt is jelenti, hogy ezúttal a magyar úszóválogatott nem szerzett érmet ezen a világversenyen,

ez kivételes alkalom a magyar úszósport történetében. A legutóbbi, 2018-as rövid pályás vb-n négy arany- és egy ezüstérem volt a magyar termés a kínai Hangcsou városában, ezzel a harmadik helyen zárt a magyar csapat az éremtáblázaton. Azonban mind az öt medált Hosszú Katinka szerezte: győzött 100, 200, 400 vegyesen és 200 pillangón, valamint második lett 100 háton. Ezúttal viszont a háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszónk nem indult az abu-dzabi vb-n.

A negyedik helyezett Szabó Szebasztián a célban a férfi 50 méteres pillangóúszás döntőjében a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 20-án. MTI/Kovács Tamás

Mint arról beszámoltunk, Szabó Szebasztián hétfőn negyedik helyen végzett 50 pillangón a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban, ezzel

a magyarok közül a Győri Úszó Sportegyesület versenyzője érte el a legjobb eredményt ezen a vb-n.

Érdekesség, hogy Rasovszky Kristóf nagy ellenfele, Florian Wellbrock szenzációs világcsúccsal (14:06.08) nyerte meg az 1500 gyorsot az abu-dzabi rövid pályás vb keddi versenynapján. Wellbrock a tokiói olimpián bronzérmet szerzett ezen a távon, valamint megnyerte a tíz kilométeres nyílt vízi úszószámot az ezüstérmes Rasovszky előtt. Ráadásul a német klasszis a 2019-es világbajnokságon elérte azt a történelmi tettet, hogy ő lett az első úszó, aki egy nemzetközi versenyen diadalmaskodott 1500 méter gyorson és 10 kilométeres nyílt vízi úszásban egyaránt.

Ezúttal pedig Wellbrock az olasz Gregorio Paltrinieri 2015-ös 14:08.06 perces világrekordját döntötte meg. Továbbá, mint írtuk, december 16-án Wellbrock győzött, míg Rasovszky a harmadik helyen végzett a nyílt vízi úszók világkupa-sorozatának döntőjében Abu-Dzabiban a tíz kilométeres távon, ezzel Rasovszky összetett világkupa-győztes lett.

„A tíz kilométeres távon nyílt vízen más körülményekkel kell számolni, a hullámokat, az időjárást és a szelet is figyelembe kell venni. A medencében pedig csak saját magamra kell figyelnem. Mindkét műfajt nagyon szeretem, és nagyon elégedett vagyok az ezerötszáz gyorson elért eredménnyel. Rendkívül hosszú idény volt ez, hihetetlen, ami történt. Sok nehézség jellemezte ezt az évet, beleértve a Covidot is. Nagyon boldog vagyok, hogy év végén világcsúcsot sikerült úsznom. A tokiói olimpián tíz kilométeren győztem, de csalódott voltam, hogy nyolcszáz gyorson lemaradtam a dobogóról, viszont sikerült bronzot szereznem ezerötszáz gyorson. Ezek után nagyon motivált a világcsúcs megdöntése” – mondta Wellbrock az M4 Sportnak.

Más történelmi siker is született az abu-dzabi viadal zárónapján:

Ranomi Kromowidjojo minden idők legeredményesebb női versenyzője lett a megszerzett 28 érmével a rövid pályás úszó-világbajnokságok történetében – az örökranglistán Hosszú Katinkát előzte meg.

Előtte Hosszú 27 éremmel vezette a nők rangsorát, ám a hollandok háromszoros olimpiai bajnok úszónője a 4x50 méteres gyorsváltó befejező embereként bronzérmet szerzett, – ezzel már beállította Hosszú rekordját –, majd a 31 éves klasszis másfél órával később ezüstérmet nyert az 50 gyors döntőjében, így egy medállal megelőzte Hosszút a tabellán.

Telegdy Ádám a férfi 200 méteres hátúszás előfutamában a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 21-én. Telegdy Ádám 200 méter háton a 12. helyen végzett. MTI/Kovács Tamás

Sós Csaba szövetségi kapitány vb utáni elemzését a Magyar Úszószövetség közölte hivatalos honlapján.

„Sajnos kicsit korábban ért véget ez a világbajnokság, mint gondoltuk. Reméltem, hogy a zárónapon még úszhatunk döntőt, de egy kicsit elfogytunk mostanra egyrészt a Covid-helyzet miatt, másrészt azért, mert ez volt idén a negyedik világverseny. Nyilván bíztam az éremben én is, elsősorban Szabó Szebasztiántól vártam, hiszen fantasztikus formában volt az Európa-bajnokságon, viszont ő leginkább az ötvenes számokban jó, ott pedig el kell fogadni azt, hogy néhány tizeden múlik az első vagy a hatodik hely. Emlegethetném a koronavírust is, neki ez talán be is tett. Azonban összességében nem lenne igazságos mindent arra fogni, mivel nagyobb távlatban mi sokkal korábban kezdhettünk el edzeni, mint a riválisok, és az újabb lezárások sem érintették a lehetőségeinket. Azt is meg kell említeni, hogy a világ közvetlen élvonala kizárólag nekünk köszönheti, hogy tavaly ősszel egyáltalán versenyezhetett, és nem kellett kidobnia az egész évet, amikor heteken át vendégül láttuk az ISL-t Budapesten.

Azt reméltem, hogy ezen a világbajnokságon a csapat háromnegyede legalább képes lesz döntőt úszni, ám ez csak a felének sikerült, és ez is leginkább a két női váltónak volt köszönhető. A hölgyek közül egyedül Jakabos Zsuzsinak sikerült fináléba kerülni, a fiúknál Szebi (Szabó Szebasztián) kétszer is döntőt úszhatott.

Összességében látnunk kell, hogy míg a nagymedencés versenyeken általában az úszóink kilencven százaléka csúcsformában versenyez, és előrébb végez, mint a világranglistás helyezése, addig rövid pályán fordul a kocka. Ez egy külön világ, nagyon komoly rutinnal lehet komolyabb eredményeket elérni, és adottság kérdése is a jobb szereplés. A rövid pályás vb-n az élbolyban végzők fele ötvenesben jóval hátrébb zár. Jakabos Zsu, Szabó Szebi végignyomta az őszt – világkupák, ISL –, nem véletlen, hogy nekik ment a legjobban itt. Ez egy örök vita az edzők között is, hogy érdemes-e a rövidpályás szezonra komolyabban ráfeküdni, vagy sem. De természetesen az ötvenméteres medence marad mindig is a legfontosabb.

Ha meg akad egy ilyen év, amelyben négy világverseny is van, akkor a legutolsóra már nem marad annyi erő a fiatalokban sem, holott a rövid pályás ob-n a csúcsformában elért időikkel többen döntőt úszhattak volna itt is. Azonban ez a mi merítési lehetőségeink mellett nem meglepő. Ebben most ennyi volt, jövőre már májusban világbajnokságot rendeznek, augusztusban Európa-bajnokságot, azaz lesz mire készülni” – értékelt Sós Csaba szövetségi kapitány a Magyar Úszószövetség hivatalos honlapján.

 

Nyitókép: Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres gyorsúszás elődöntője után a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 18-án. MTI/Kovács Tamás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2021. december 22. 13:29
"megdőlt Hosszú Katinka rekordja" A dopping is állandó fejlődésben van. :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!