A téli olimpia fegyveresei

2022. január 18. 01:39

15 sportág 109 versenyszámában osztanak érmeket az idei téli olimpián. Ezek között vannak világszerte népszerűek, kevésbé ismertek, és olyanok, melyekre a sportrajongók is rácsodálkoznak: jé, ilyen is létezik? A pekingi olimpia kezdetéig minden műsoron szereplő sportággal foglalkozunk itt, a Mandineren. Persze tudjuk, hogy ezen kis írások alapján valószínűleg senki nem lesz egy sportág elkötelezett híve, ezért nem elsősorban a szabálykönyvet próbáljuk értelmezni, hanem kicsit közelebb hozni az adott eseményt egy olyan ország olvasóihoz, melynek sportolói a nyári játékokról szállítják az érmeket. 17 nappal megnyitó előtt egy olyan sportággal foglalkozunk, melynek elődje már az első olimpián is ott volt, mégis csak az 1960-as játékok óta szerepel rendszeresen, míg női szakága 1992 óta. Az urakról már volt szó korábban, most a hölgyek esélyeit próbáljuk felvázolni.

2022. január 18. 01:39
null
Edvi László

A biatlonról van szó, melyet néha sílövészet néven emlegetünk. Ebben a sportban 11 aranyérmet osztanak, ötöt az uraknál, ötöt a hölgyeknél, míg lesz egy izgalmasnak ígérkező, különleges vegyesváltó is.

A 15 km-es egyéni indításos futammal kezdődnek majd a női versenyek

a pekingi olimpián. Nehéz megmondani, ki lehet ennek a versenyszámnak a győztese, mert nem nagyon emelkedik ki senki az élmezőnyből a lövészetével. Az idei szezonban az összetett világkupát vezető, norvég Marte Olsbu Roiseland és az osztrák Lisa Theresa Hauser voltak a legstabilabbak a lőtéren. A szezoneleji östersundi versenyen és a pokjukai vb-n is Marketa Davidova diadalmaskodott, tehát őt sem lehet kihagyni a számításból. És ott van az olasz Dorothea Wierer, aki saját bevallása szerint nem szereti ezt a számot, mégis rendre jó eredményeket ér el benne. Tavaly holtversenyben Hauserrel megnyerte a szakági világkupát. Idén kevesebbet láthattunk a már lassan védjegyévé váló nagyon gyors és általában pontos lövészetéből, ami nagyban segíthetné egy kiugró helyezés elérésében. A lövészet ebben a számban azért nagyon fontos, mert

a régi idők biatlonjának megfelelően

itt nem büntetőköröket futnak egy-egy lövőhiba után, hanem hozzáadnak a teljesítményükhöz egy percet. Mint az „ántivilágban”. Mivel egy büntetőkört kb. fele idő alatt lehet megtenni, itt jócskán felértékelődik a lőtéren nyújtott teljesítmény.

 

Az osztrák Lisa Theresa Hauser ünnepel. Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat
Az osztrák Lisa Theresa Hauser ünnepel. Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Ahogy az uraknál, úgy a hölgyeknél is a sprint ígérkezik a legizgalmasabbnak, mert nagyon sokan nyerhetnek vagy állhatnak dobogóra. Roiseland, Hanna és Elvira Öberg, Alimbekava, Julia Simon, Hauser, Wierer, Hanna Sola, Tiril Eckhof, mind-mind olyan versenyzők, akik komoly eséllyel pályáznak az olimpiai aranyra. A tavalyi összetett, valamint a sprint szakági világkupa győztese, Eckhof idén eddig jóval haloványabb formát mutat, csak a 27. helyet foglalja el a világkupában. Bár ez egy kicsit csalóka, mert több hétvégét is kihagyott, hogy inkább az ötkarikás játékokra készüljön. Elvira Öberg és Hanna Sola idén valamivel a mezőny fölött állnak, ami a futó teljesítményt illeti. Ha ők hibátlanul lőnek, akkor nagyon nehéz dolga lesz a többi indulónak!

Az olasz Dorothea Wierer (b) és honfitársa, Lisa Vittozzi a phjongcshangi téli olimpia női biatlonosok 12,5 kilométeres tömegrajtos versenyében. Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donyev
Az olasz Dorothea Wierer (b) és honfitársa, Lisa Vittozzi a phjongcshangi téli olimpia női biatlonosok 12,5 kilométeres tömegrajtos versenyében. Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donyev

A 10 km-es üldöző versenyen az esélyeket nagyban meghatározza majd a sprintben megszerzett rajtpozíció. Itt ugyanis a megteendő távolság mindenkinek ugyanannyi, ám a sprint legjobbjai korábban indulnak, az ott elért eredményük alapján. Ettől „üldözéses” a verseny neve, ám mivel a jobbak vannak előrébb, nem könnyű a sorrendet „borítani”. Igaz, a „jobb” kifejezés csak a megelőző számban produkált teljesítményre igaz, nem kizárt, hogy az ott rosszabbul teljesítő itt javíthat. Ha nem indul túl nagy időhátránnyal. Mert aki igen, az a sprinttel gyakorlatilag két futamát is elrontotta, és már csak egy egyéni számban javíthat, a tömegrajtosban.

Női biatlonosok a phjongcshangi téli olimpián. Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donyev
Női biatlonosok a phjongcshangi téli olimpián. Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donyev

De előtte még lesz egy váltóverseny, ahol komoly izgalmak várhatók, mert négy csapat is nagy reményekkel vághat neki a futamnak. A norvég, a francia, a svéd és a címvédő belorusz négyes közül bármelyik nyerhet. A világbajnokságon a norvég csapat örülhetett a végén, de olimpiai aranya még ennek az országnak ebben a számban nincs, ami nagyon meglepő.

A női biatlonosok 10 kilométeres üldözéses versenyének résztvevői célra tartanak a phjongcshangi téli olimpián. Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel
A női biatlonosok 10 kilométeres üldözéses versenyének résztvevői célra tartanak a phjongcshangi téli olimpián. Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel
A zárószámban, a tömegrajtosban a táv 12,5 km, a négy lövészet az üldözéseshez hasonlóan, fekvő, fekvő, álló, álló sorrendben követi egymást. Itt is sokesélyes a verseny, de ha csak az idei évet nézzük, akkor Elvira Öberg lehet a befutó, az ő győzelmével zárult az eddigi egyetlen tömegrajtos a szezonban.

 

 

A nyitóképen: a női biatlonosok 12,5 kilométeres tömegrajtos versenyének mezőnye a 2014-es szocsi téli olimpián.

MTI/EPA/Armando Babani

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
westend
2022. január 20. 10:21
spermahiánytól szenvedsz Grétus? Regelj egy társkeresőre.
Dr. Greta Grünberg
2022. január 19. 09:34
Bátor fegyveres nők! A nőknek (és az LMBTQI személyeknek) ideje fegyvert fogniuk az őket elnyomó rendszer, a spermalövő, dzsenderőszakra építő patriarchátus ellen, de még jobb lenne, ha lennének kiborgok, drónok és robotkutyák, amik megvédik őket az isztambuli egyezmény szellemiségében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!