Az olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó Burján Csaba nem indul a pekingi ötkarikás játékokon – Kósa Lajos 10-15 olimpiai pontot vár a magyar csapattól Pekingben

2022. január 20. 18:46

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke és Bánhidi Ákos, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere a csütörtöki sajtótájékoztatón kihirdette a pekingi olimpiai csapatot. Kósa Lajos szerint 10-15 olimpiai pontot képes elérni a magyar küldöttség Pekingben. Az olimpiai bajnok Burján Csaba kimaradt a pekingi keretből.

2022. január 20. 18:46
null
Bánfalvi Szabolcs

A négyállomásos olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat végén eldőlt, hogy a magyar short track válogatottból az egyéni versenyszámokban 500, 1000 és 1500 méteren a férfiak megszerezték a maximális, három-három kvótát, míg a nők mindhárom távon két-két olimpiai kvótát harcoltak ki.

A férficsapatok közül a magyar férfiváltó volt az egyetlen olyan együttes, amelyik mind a négy világkupa-viadalon bejutott a fináléba, ráadásul mind a négy állomáson a dobogóra állhatott: Pekingben ezüstérmet, Nagojában, Debrecenben és Dordrechtben bronzérmet szerzett.

Ezzel az összesített világkupa-rangsorban a harmadik helyen végzett az olimpiai címvédő magyar férfiváltó, így magabiztosan jutott ki a pekingi olimpiára.

A 3000 méteres női váltóban viszont nem szereztük meg az olimpiai kvalifikációt, így a vancouveri, a szocsi és a pjongcsangi téli olimpiai szereplés után a magyar női váltó nem indulhat majd a pekingi ötkarikás játékokon.

Az 5000 méteres férfiváltó versenyének eredményhirdetésén balra az ezüstérmes kanadai csapat, középen az aranyérmes dél-koreai együttes, jobbra a bronzérmes magyar alakulat a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén 2021. november 28-án. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)
Az 5000 méteres férfiváltó versenyének eredményhirdetésén balra az ezüstérmes kanadai csapat, középen az aranyérmes dél-koreai együttes, jobbra a bronzérmes magyar alakulat a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén 2021. november 28-án. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

A 2022-es téli olimpia programjába bekerült a vegyes váltó is, amely februárban Pekingben mutatkozik be az ötkarikás játékok történetében. Ebben a versenyszámban két női és két férfi korcsolyázó tesz meg együtt összesen 2000 métert. Eddig csak a világkupa-viadalokon tartották meg ezt a számot, amelyben az utóbbi években többek között két világkupa-aranyérmet is szereztek a magyarok.

A kvalifikációs világkupa-sorozatban a vegyes váltónk hatodik lett Pekingben, bronzérmet szerzett Nagojában, egy karlánc miatt lecsúszott a dobogóról és negyedik helyezést ért el Debrecenben, valamint ezüstérmet nyert Dordrechtben. Az összesített világkupa-rangsorban a magyar vegyes váltó a harmadik helyen zárt, és mint arról többször beszámoltunk, a világkupa-sorozat során kialakult sorrend alapján a legjobb tizenkét váltó vehet részt a pekingi ötkarikás játékokon, amennyiben mind a nőknél, mind a férfiaknál az adott nemzet rendelkezik két-két egyéni kvótával. Ez utóbbi feltétel teljesült, így

Azonban a nőknél csak két egyéni indulónk lesz Pekingben, és mivel a női váltónk nem tudta kiharcolni az olimpiai szereplést és női egyéniben nem sikerült három indulási jogot szerezni, ezért majd az olimpiára utazó két hölgynek kell a vegyes váltóban is szerepelnie az ötkarikás játékokon. Szűk lesz a variálási lehetőség ebben a versenyszámban.

A 2000 méteres vegyes váltó versenyének eredményhirdetésén balra az ezüstérmes magyar csapat, középen az aranyérmes holland garda, jobbra a bronzérmes kínai alakulat a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén 2021. november 28-án. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)
A 2000 méteres vegyes váltó versenyének eredményhirdetésén balra az ezüstérmes magyar csapat, középen az aranyérmes holland garda, jobbra a bronzérmes kínai alakulat a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén 2021. november 28-án. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

Mindez azt jelenti, hogy öt férfi és két női short trackes képviselheti Magyarországot a február 4. és 20. között zajló pekingi ötkarikás játékokon.

A hét indulóból négy versenyzőnél nem volt kérdés az olimpiai szereplés. A férfiaknál a világszinten a legmagasabb szintet képviselő Liu Shaolin Sándor (FTC), Liu Shaoang (FTC) és Krueger John-Henry (FTC) helye megkérdőjelezhetetlen az olimpiai keretben, míg a nőknél Jászapáti Petra (Szegedi Korcsolyázó Egyesület) számít alapembernek a csapatban.

A további három olimpiai résztvevő nevét azonban a csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) elnöke és Bánhidi Ákos, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere.

A hivatalos kerethirdetés során Kósa Lajos elmondta, hogy a MOKSZ a szakmai stáb által tett javaslatot megvitatta, és a javaslatnak megfelelő döntést hozta meg az olimpiai utazó keret kapcsán.

Jászapáti Petra a női 1500 méteres verseny B döntőjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Jászapáti Petra a női 1500 méteres verseny B döntőjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

E szerint

Utóbbi azt jelenti, ha bármilyen probléma – sérülés, betegség – miatt nem tud részt venni a vegyes váltó versenyében az egyik hölgy, akkor Sziliczei-Német léphet a helyére. Ő azonban Budapesten készül, és majd csak a vegyes váltó versenye előtt érkezik Pekingbe, ám az olimpiai faluban nem tartózkodhat az esetleges változtatás előtt. Kizárólag akkreditáció cserével léphet be Sziliczei-Német az olimpia helyszínére.

A szövetség nem utazó tartaléknak Tiborcz Dánielt (MTK) választotta, aki bármilyen probléma esetén a csapathoz csatlakozhat a kínai fővárosban.

A győztes Liu Shaolin Sándor (balra) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang a férfi 500 méteres verseny döntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A sajtótájékoztatón közölte a szövetség elnöke, hogy műkorcsolyában a Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk páros indul majd az olimpián, miután ez a duó szerezte meg a kvótát tavaly tavasszal. Tartalékként a Pavlova Mariia, Nagy Balázs kettőst jelölte meg a MOKSZ, tehát ha Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk páros valamilyen probléma miatt nem tudna részt venni az olimpián, akkor a Pavlova Mariia, Nagy Balázs duó ugrik be a helyére.

Jégtáncban az Ignateva Mariia, Szemko Danijil párosunk az első számú tartaléknak számít a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) kvalifikációs rangsorában. Azaz ha a nemzetközi mezőnyből valamelyik jégtáncos duó nem tud indulni az ötkarikás játékokon, akkor a magyar kettős léphet a kieső páros helyére.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a magyar olimpiai csapat január 26-án indul Pekingbe.

„Páros műkorcsolyában az elvárás, hogy a magyar kettős a rövid program után is versenyben maradjon az olimpián, és elképzelhető a pontszerzés is ebben a versenyszámban, mivel a legutóbbi Európa-bajnokságon hatodik lett ez a duó. Short trackban a férfiváltónk címvédőként utazik Pekingbe. A teljes nemzetközi mezőny a kvalifikációs világkupa-sorozatban szerepelt, ahol a magyar férfiváltó összetettben harmadik lett. A férfiaknál mindhárom egyéni távon a versenyzőink éremesélyesek. A pekingi olimpián bemutatkozó vegyes váltónk is erősnek számít, bizonyított a korábbi világkupákon. Azonban nüanszok dönthetnek ebben a sportágban. Amíg a hivatalos eredményt nem hirdetik ki, bármi lehet. A koronavírus-járvány okozta helyzet pedig plusz bizonytalanságot ad.

Majd látjuk, a jég mindig csúszik. Egy biztos, jó csapatunk van, és a magyar olimpiai küldöttségben a short track az egyetlen sportág, amelyben érmet szerezhetnek a sportolóink Pekingben” – mondta Kósa Lajos.

Kósa Lajos (jobbra), a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) elnöke és Bánhidi Ákos (balra), a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere a csütörtöki sajtótájékoztatón kihirdette a pekingi olimpiai csapatot. Fotó: MOKSZ/hunskate.hu

„Nehézségek akadnak bőven. Jó ideje egy szállodában tartózkodik az olimpián induló hét rövid pályás gyorskorcsolyázónk. Mentálisan nehéz helyzet ez. Akik nem a hotelben laknak, azok is szigorú szabályok szerint élnek, beleértve a családjukat is. A négy alapember helye megkérdőjelezhetetlen.

A többi induló kiválasztásánál a hazai válogató verseny és a világkupa-sorozat eredményeit vettük figyelembe. Emellett a férfiaknál az edzéseken a váltóban nyújtott teljesítményt is beszámítottuk egy pontozási rendszer révén.

A férfiaknál az ötödik és hatodik hely között nagyon szoros volt a különbség. Nagyon nehéz döntés alapján alakult ki a rangsor. Például Jászapáti Péter még fiatal, és emiatt nincs elég lökőerő a kezében és a testében a váltások során, de korcsolyázni nagyon tud, és mentálisan is erős. Viszont így nem jelölhettük őt az indulók között. Sajnálatos, hogy a női váltó nem jutott ki az olimpiára, így a vegyes váltó esetében szűk a variálási lehetőség.

A férfiaknál nem garantált, hogy mind az öt versenyző jégre lép az olimpián, ám mind készen állnak a legjobb teljesítményre. Az elvárásoktól tartózkodom. Az olimpiának nincs főpróbája, az adott futamot négyévente kell lefutni.

Nem szeretnék jósolni, de éremesélyeink vannak. Nekem a legtöbbet meg kell tennem azért, hogy a versenyzőink csúcson legyenek mentálisan. Ezért nem akarok terhet rakni rájuk. Ezt a versenyt is lehet úgy kezelni, mint a többit, ahol érmeket szereztek korábban. Fizikailag és mentálisan is megteszünk mindent a felkészülés során” – árulta el Bánhidi Ákos.

 

Nyitókép: A győztes Liu Shaolin Sándor (jobbra) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang a férfi 500 méteres verseny döntője után a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2022. január 25. 00:12
Köszi.
héttörpe
2022. január 25. 00:12
Az egyik ellenfele karkötőben ment a pályára, leesett a kezéről, ő meg ráment a korcsolyájával.
annamanna
2022. január 22. 16:54
"egy karlánc miatt lecsúszott a dobogóról és negyedik helyezést ért el Debrecenben," Ezen mit kell érteni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!