Johannes Høsflot Klæbo lehet a pekingi téli olimpia legnagyobb sztárja

2022. január 10. 20:43

15 sportág 109 versenyszámában osztanak érmeket az idei téli olimpián. Ezek között vannak világszerte népszerűek, kevésbé ismertek, és olyanok, melyekre a sportrajongók is rácsodálkoznak: jé, ilyen is létezik? A pekingi olimpia kezdetéig minden műsoron szereplő sportággal foglalkozunk majd itt, a Mandineren. Persze tudjuk, hogy ezen kis dolgozatok alapján valószínűleg senki nem lesz egy sportág elkötelezett híve, ezért nem elsősorban a szabálykönyvet próbáljuk értelmezni, hanem kicsit közelebb hozni az adott eseményt egy olyan ország olvasóihoz, melynek sportolói a nyári játékokról szállítják az érmeket. 25 nappal a megnyitóünnepség előtt a férfi sífutókkal foglalkozunk.

2022. január 10. 20:43
null
Balázs Boldizsár

A tél macerás évszak. Ígyhát a téli olimpia sportágai is jóval körülményesebbek a nyáriaknál. Van köztük azonban egy, amely, keresetlen egyszerűségben és egzaktságban, a nyári játékok velejét jelentő atlétikával legalább egy mondatban említhető: a sífutás.

Az is jót tesz sífutás olimpiai hangulatának, hogy sok más téli sporttal ellentétben ők az olimpiai aranyat tekintik a legnagyobb elérhető célnak. És mivel eddig minden téli játék programján helyt kapott a sportág, a történelmük is hosszú, bő.

A legnagyobb pillanatnak feltétlen az 1994-es lillehammeri váltó befutója kívánkozik; mikoris az olasz váltó harmincezer norvég előtt verte meg a verhetetlennek hitt hazaiakat, akiket minden idők (talán) legnagyobbja, Bjørn Dæhlie hozott fejezőemberként. De hiába az eksztázisban őrjöngő hátország, a 40 kilométer végén pár centivel Silvio Fauner ért be előbb, rövid távon a legmélyebb döbbent csendbe taszítva ezzel egy országot; hosszú távon pedig útjára indítva a következő olimpiai ciklusokat meghatározó olasz-norvég rivalizálást.

Az olasz Silvio Fauner és a norvég Bjørn Dæhlie a lillehammeri olimpia sífutóváltójának hajrájában. Fotó: Gabriel Bouys / AFP
Az olasz Silvio Fauner és a norvég Bjørn Dæhlie a lillehammeri olimpia sífutóváltójának hajrájában. Fotó: Gabriel Bouys / AFP

Manapság a norvégok kihívóinak az oroszok számítanak a férfiaknál.

Illetve személyekre lebontva: a norvég Johannes Høsflot Klæbo verhetetlen sprintben, az 1500 méteres legrövidebb távon, s a hosszabb, 15, 30 és 50 kilométeres versenyeknek is megkerülhetetlen tényezője. Ahol általában az orosz Alekszander Bolsunové a feladat, hogy megpróbálja az utolsó fél kilométer előtt lerázni őt magáról, mert onnantól, mint bárki más is, tehetetlen vele szemben.

Ebben az elmúlt években elég szép rutinja kezdett kialakulni Bolsunovnak, aki két Klæbo-év után tavaly és tavalyelőtt már elhozta előle az összetett Világkupát. Idén azonban élete leghányattatottabb felkészülésén van túl; egy bármilyen edzésterv alapegységének számító hat hetet sem nyáron, sem ősszel nem tudott egyszer sem végigdolgozni, és igen nagy lutri, hogy milyen formában lesz arra az olimpiára, amit a legjobb, 25 éves korban futhatna.

Alekszander Bolsunov klasszikus stílusban. Fotó: Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP
Alekszander Bolsunov klasszikus stílusban. Fotó: Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP
Kortársa, Klæbo ellenben élete legjobb formájában érkezik majd Pekingbe. Ahol magaslaton rendezik majd a sífutó számokat, és az erre való készülés valami felfoghatatlan erőt hozott ki a norvégok kölyökképű fenevadjából. Az összetett Világkupát már féltávnál oda lehet neki adni; a Tour de France mintájára megrendezett Tour de Skit utcahosszal nyerte január elején; és ebben a szezonban minden pekingi riválisának kiosztott már legalább egy helybenhagyó pofont a legkövethetetlen ritmusváltásaival, míg őt még csak meglegyinteni sem nagyon tudták.

Ilyen állapotában a biztosra vehető három arany (sprint, váltó, sprintváltó) mellé legalább egy távolsági, egyéni – azaz a norvég közvélemény szerint: igazi – olimpiai bajnoki címet begyűjthet. A három lehetősége: 15 km klasszikus, 30 km síatlon, 50 km szabadstílus. Ő maga úgy tervezi, hogy mind a hat számban rajthoz áll, és nincs verseny, ahol kijelenthető lenne, nem nyeri meg. 

Hogy pontosan mit jelentenek ezek a furcsa futónemek? Sorozatunk holnapi folytatásában kiderül.

Sífutó mezőny klasszikus stílusban. Élen: a norvégok.
Sífutó mezőny klasszikus stílusban. Élen: a norvégok.

Nyitókép: Johannes Høsflot Klæbo miután megnyerte a Tour de Ski idei összetett versenyét, bámulatos fölénnyel. Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr.Falafel
2022. január 11. 16:12
Bolsunov akkor nyert, amikor Klaebo sérülés miatt nem volt formában.
iimre
2022. január 11. 15:04
"akiket minden idők (talán) legnagyobbja, Bjørn Dæhlie hozott fejezőemberként." A Dæhlie vitt magával fejeket is? Mert akkor nyilvánvaló, hogy a túlsúly miatt nem bírta az iramot. :P
luxusbatar
2022. január 11. 11:24
Fúj! Fehér! Hetero! Le a téli olimpiával! (Addig amíg nem esik fekete hó....utána mehet...)
Öreg
2022. január 11. 10:59
Kleboban van egy plusz sebességfokozat! De csak a mezőny /együttes/ indítású számokat nyeri meg, mert az aszkétizmus hiányzik belőle!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!