Nincs Messi, nincs Neymar, de (még) van másik!

2022. január 17. 23:57

Lionel Messi és Neymar távollétében a Real Madriddal összeboronált Kylian Mbappé vitte a hátán a Paris Saint-Germaint szombaton, és a Brest ellen 2-0-ra megnyert bajnokin végre Sergio Ramos is bemutatkozott a Parc des Princes-ben. Helyszíni beszámolónk.

2022. január 17. 23:57
null
Czövek Oszkár

Nepperek nagy napja

A Paris Saint-Germaint a félévenkénti nagybevásárlás arra a polcra tette, hogy a szélrózsa minden irányából immár nemcsak az Old Traffordot vagy a Bernabéut, de a Parc des Princes-t is célba veszik a tehetős futballturisták. A puszta tényt abból is le lehetett szűrni

szombat este, hogy a stadionnál sündörgő jegyüzér ötszáz euróért kínált belépőt,

ráadásul nem is az Olympique Marseille-jel vívott Classique következett a versenynaptárban, hanem „csak” a középmezőnyben tanyázó Brest repült a fővárosba.

A képen: A PSG-Brest mérőzés nyitánya. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A PSG-Brest mérőzés nyitánya. Fotó: Czövek Oszkár

A feketepiaci árakat persze alaposan felsrófolta, hogy a járványügyi korlátozások miatt – ahogyan valamennyi szabadtéri nagyrendezvényen Franciaországban – mindössze ötezren lehettek jelen a találkozón, a 36 ezer bérletesből pedig csupán ezerötszáz, a többi jegyet a szponzorok és a partnerek között osztották szét. A létszámkorlát jogosságát megkérdőjelezi, hogy míg a PSG 48 ezres otthonában elvesznek ennyien, addig a szintén élvonalbeli Clermont-nál ez közel félházat jelent.

A képen: A megszokott tömegnek nyoma sem volt a Parc des Princes-nél. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A megszokott tömegnek nyoma sem volt a Parc des Princes-nél. Fotó: Czövek Oszkár

Az egészségügyi előírásokat a helyi erők is igen szigorúan vették, a „Circulez, s’il vous plaît” monoton ismételgetésével és heves gesztikulálással akadályozták meg, hogy a zárt terekben pár mondatnál többet lehessen váltani egy kávé mellett. Az ügybuzgóság ahhoz képest pláne túlzónak hat, hogy bár pass sanitaire-t, azaz egészségügyi igazolást éttermekben, bárokban is megkövetelnek a QR-kód menetrend szerinti leolvasása mellett, azokban maszk nélkül is hering módjára szabad tömörülni.

Messi-mánia

Ezen az estén Lionel Messi csak a lelátón foglalt helyet, mert bár a covidból hivatalosan felépült, a kényszerszünet után nincs még megfelelő edzettségi állapotban.

Az, hogy épp játszik-e az argentin, a PSG ajándékboltjának forgalmát egyáltalán nem befolyásolja, ottjártamkor is a nevével ellátott termékek körül volt messze a legnagyobb népsűrűség – például a 108 eurót kóstáló mezeknél. Asraf Hakimit, Abdou Diallót és Idrissa Gueye-t szintén hiába kerestük a kiosztott csapatlistán, egyaránt az Afrika-kupán szerepelnek, míg Keylor Navasnak a meccs előtti covidtesztje lett pozitív. A kirakatemberek közül Neymarra sem számíthattak a párizsiak, még november végén csúsztak rá a bokájára.

A képen: Viszik, mintha nem lenne holnap. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Viszik, mintha nem lenne holnap. Fotó: Czövek Oszkár
Ugyanazon a St. Étienne elleni összecsapáson mutatkozott csak be Sergio Ramos, a sérülések a veterán spanyol bekket sem kímélik.

Fél év alatt mindössze a negyedik meccsen tudott beszállni, és arra, hogy hazai környezetben debütálhasson, egészen mostanáig kellett várni: azt az Ángel Di Maríát váltotta, akivel egykoron a Real Madridban is egy címerért küzdöttek. A cserét hangorkán kísérte, és Ramost minden egyes labdaérintésekor megtapsolták – ennél családiasabb fogadtatásban aligha részesülhetett volna.

Fél szemmel már a Madridon

A legátütőbb teljesítménnyel kétségkívül Kylian Mbappé rukkolt ki, és nem csak a gólja miatt:

folyamatosan kérte a labdát, kereste az egy az egy elleni párharcokat, lendületes megindulásainál nehezen lehetett vele tartani a lépést.

A szerződése ugyanakkor nyáron lejár, és továbbra is csak találgatni lehet, hosszabbít-e, esetleg enged a Real Madrid csábításának. A L’Équipe sportlap másnapi száma Thilo Kehrernek is 7-es osztályzatot adott, megérdemelten: rengeteget melózott a jobb szélen, és a kapu előtt sem fogyott el a tudománya, Nuno Mendes centerezése után higgadtan emelt a hálóba.

A 2-0-s győzelem és a három pont rá is fért a fővárosiakra,

hiszen a Ligue 1-ben a megelőző öt találkozójukból csak egyet húztak be, a Nice-t így is tizenegy pontra szakították le magukról. A lefújást követő sajtótájékoztatóján Mauricio Pochettino kifejezetten elégedettnek tűnt, még akkor is, ha az argentin vezetőedző mimikája a fekete maszk mögött végig rejtve maradt. A valódi erőpróba azonban csak hetek múlva jön: a Real Madrid február 15-én lép pályára a Parc des Princes-ben, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán.

A képen: Pochettinónak (középen) tetszett, amit látott. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Pochettinónak (középen) tetszett, amit látott. Fotó: Czövek Oszkár

LIGUE 1, 21. FORDULÓ:

Paris Saint-Germain–Brest 2-0 (Mbappé 32., Kehrer 53.)

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA: 1. Paris Saint-Germain 50 pont, 2. Nice 39, 3. Marseille 37 … 13. Brest 25

A nyitóképen: Kylian Mbappé a Brest elleni mérkőzésen. Fotó: ARTHUR NICHOLAS ORCHARD / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feri79
2022. január 19. 21:29
Van amikor Neymar egészséges?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!