Szoboszlai-show a német bajnokság 2022-es nyitófordulójában

2022. január 08. 17:23

Kiütéses győzelmet aratott az RB Leipzig a Bundesliga 2022-es első fordulójában. A három magyar válogatott játékossal felálló szász gárda 4-1-re verte a forduló előtt még előtte álló Mainzot. A Leipzig feljött a tabella első felébe, és egy jó tavasz után ismét szerepelhetne a Bajnokok Ligájában.

2022. január 08. 17:23
null
Edvi László

„Akkor meleg nyár volt”, amikor a Bundesliga idei nyitófordulójában a Mainz óriási meglepetésre legyőzte a Leipziget. „Most tél van, hideg tél” és a szász gárda visszavágott az 1. fordulóban elszenvedett vereségért.

A mérkőzésen négy magyar válogatott játékos is szerepelhetett volna, ám a Mainzban játszó Szalai Ádám a karácsony előtti műtétje után még nincs játékra kész állapotban. A hazai gárdánál viszont

mindhárom honfitársunkat a kezdőbe jelölte

a szász csapatot decemberben átvevő Domenico Tedesco.

A kezdés előtt a két kapus választott, ugyanis mindkét csapatban a háló őre tölti be a csapatkapitány funkcióját. Vagyis a lipcsei csapatban ez a megtiszteltetés Gulácsi Pétert illeti meg.

Kis túlzással Gulácsinak több dolga nem is nagyon akadt a mérkőzésen. 

Pedig az első negyedórában a Mainz csírájában megfojtotta a hazai próbálkozásokat, kulturált játékával ráijesztett a Leipzigre.

A 18. percig kellett várni az első lövésre, ekkor Gulácsi kollegájának, Zentnernek kellett bravúrt bemutatni, Gvardiol futtából leadott lövésénél. Akkor hárított, két perccel később már nem tudott. Ám erről legkevésbé ő tehetett.

A „bűnös” Alexander Hack volt, aki André Silva kapura tartó lövését felkarral  ütötte ki.

Ezt követően olyan ártatlan arccal nézett körül, mintha ott sem lett volna, de ezzel nem tudta megtéveszteni a liga egyik legjobb szemű, és legkevésbé szívbajos bíróját, Deniz Aytekint, aki gondolkodás nélkül azonnal kiállította. Edzője, Bo Svensson egy többméteres darabot eltávolított a lipcsei kispadból dühében, de ez a döntésen nem változtatott.

Így a 20-ik perctől emberhátrányban játszott a Mainz, és hamarosan gólhátrányban is, ugyanis

a piros lap mellé járó 11-est a sértett portugál, André Silva gólra váltotta,

a balra vetődő Zentnerrel ellentétes sarokba rúgta a labdát.

Ennél rosszabb üzletet nem is köthetett volna a vendéggárda, mert ha Hack ellép a labda útjából, akkor ugyan gólt kap csapata, de legalább teljes létszámban lett volna esélye a folytatásban.

Így nem volt.

Ezt követően – ahogy a németek mondják – egyirányú futballt láthattak a televízió előtt ülők.

Willi Orban stabilitást adott a lipcsei csapatnak. Fotó: MTI/EPA pool/Filip Singer
Willi Orban stabilitást adott a lipcsei csapatnak. Fotó: MTI/EPA pool/Filip Singer

Sajnos már megint nem lehet azt mondani, hogy a nézőtéren helyet foglalók, mert a jelenlegi helyzetben Németországban egyetlen stadionba sem engednek be drukkereket.

Így a Lipcsében élők is csak a készülékek előtt láthatták Szoboszlai Dominik talán legjobb félidejét a német Bundesligában.

A 47. percben remekül robbant rá egy hátulról érkező labdára, és 11 méterről pazar gólt lőtt. Ezzel gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést.

Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig támadója szenzációsan játszott a második félidőben. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig támadója szenzációsan játszott a második félidőben. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

 Igaz 10 perccel később a vendéggárda egyetlen támadását góllal fejezte be, de néhány másodperccel később már ismét két gól volt a két csapat között. Szoboszlai pazar passzt adott Nkunkunak, és ha reménykedtek a pontszerzésben a vendégek, erről ekkor kellett végleg lemondaniuk.

Szoboszlai negyedik találata után ötödik gólpasszát osztotta ki a Bundesligában.

És még csak éppen elkezdődött a bajnokság második fele.

Ráadásul volt egy reményteljes szabadrúgása, és az utolsó gólban is szerepet vállat. Abban úgy, hogy a legjobb döntést hozta, amikor hagyta a labdát a jól érkező Silvanak. 

Bő egy óra után kialakult a végeredmény: Leipzig-Mainz 4-1!

Ezt követően a Leipzig nagyon nem akart változtatni az álláson, a Mainz pedig nem nagyon tudott. Nyilván csak hetek múlva fog kiderülni, hogy az edzőcsere segít-e a Leipzigen, vagy sem. Mert a Wolfsburgon is eleinte úgy tűnt segít, de aztán ez a tendencia megváltozott. A Herthanál történt váltást sem lehet még most felelősen megítélni.

Ami biztos: a lipcsei gárda fellépett a tabella első felébe, és mivel a Bayern mögötti csapatok ipari mennyiségben szórják el a pontokat, még akár a dobogóra is felérhetnek Szoboszlaiék. 

Hisz' még csak most kezdődött a futball-tavasz, annak ellenére, hogy "most tél van, hideg tél".

A nyitóképen: Szoboszlai Dominik és Andre Silva kellemes délutánt szerzett az RB Leipzig szurkolóinak. MTI/EPA/Filip Singer

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. január 10. 14:41
JÓL van! HAJRÁ MAGYAROK!
Ildikó99
2022. január 09. 12:01
20 millió euróért vette meg a Lipcse
Ildikó99
2022. január 09. 11:59
Utánna spanyol-ba akar menni
Ildikó99
2022. január 09. 11:58
Szoboszlai 5 éves szerződést irt alá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!