Az olimpiai címvédő férfiváltónk a B-döntőben folytatja, Jászapáti Petra nyolcadik lett

2022. február 11. 11:48

A rövid pályás gyorskorcsolyázók versenyén Jászapáti Petra nyolcadik helyen zárt 1000 méteren Pekingben. Mindhárom világklasszisunk kvalifikálta magát a vasárnapi negyeddöntőbe férfi egyéni 500 méteren. Az olimpiai címvédő férfiváltónk csak a B-döntőbe jutott.

2022. február 11. 11:48
null
Bánfalvi Szabolcs

A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázó-válogatott komoly érzelmi hullámvasúton ment át az utóbbi napokban. Szombaton a vegyes váltónk bronzérmet szerzett, hétfőn Liu Shaolin Sándort kizárták, miután elsőként ért célba a férfi 1000 méter döntőjében, így Liu Shaoang történelmi bronzérmet nyert, ő szerezte meg Magyarország első egyéni téli olimpiai érmét. A csapat továbblépett a történteken, és férfi 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin Sándor hatodik helyezést ért el. Ráadásul Liu Shaolin Sándor olimpiai rekordot korcsolyázott.

A női short trackesek 1000 méteres versenyszáma pénteken 12.00-kor kezdődött a negyeddöntőkkel, majd következtek az elődöntők és a döntők. Jászapáti Petra remek országos csúcsot futott a szerdai selejtezőben.

A férfi egyéni 500 méter selejtezőit is ezen a napon rendezték. A három világklasszisunk indult ezen a távon: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry.

A férfiváltónk olimpiai címvédőként az elődöntőben harcolt a fináléba jutásért. A második futamban szerepeltek a mieink.

Jászapáti Petra országos csúcsot futott a női rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének előfutamában a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 9-én. MTI/Kovács Tamás
Jászapáti Petra országos csúcsot futott a női rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének előfutamában a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 9-én. MTI/Kovács Tamás

NŐI 1000 MÉTER NEGYEDDÖNTŐ

A női 1000 méter negyeddöntőivel kezdődött a versenynap. A futamok első két helyezettje, valamint a harmadikok közül a két legjobb időt teljesítő versenyző jut tovább az elődöntőbe.

Rögtön az első futamban a holland világklasszis Suzanne Schulting világcsúcsot futott.

Jászapáti Petra a negyedik, utolsó futamban indult, ahová új országos rekorddal jutott be. Nagyon nehéz futamba került, de mind a négy futam azonos szintű volt. Jászapáti több körön át az az utolsó, ötödik helyen haladt. Onnan figyelte a történéseket, majd két körrel a vége előtt megelőzte a kanadai riválist, az utolsó körben pedig a holland mellett ment el szépen, és harmadikként ért célba. A szegedi short trackes kiválóan és okosan versenyzett ezúttal is, két szép tiszta előzést mutatott be. Jászapáti az egyik legjobb harmadik idővel (1:28.786) jutott be az elődöntőbe.

Liu Shaolin Sándor a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének előfutamában a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 11-én. MTI/Kovács Tamás
Liu Shaolin Sándor a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének előfutamában a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 11-én. MTI/Kovács Tamás

FÉRFI 500 MÉTER SELEJTEZŐ

A férfi egyéni 500 méteres verseny első futamában az első pályáról indult Liu Shaolin Sándor, és azonnal az élre állt, később mögötte a dél-koreai ellenfél kiesett, az idősebb Liu testvér hatalmas előnyre tett szert, simán győzött, és kvalifikálta magát a vasárnapi negyeddöntőbe.

„Nagyon jól éreztem magam a futamban. Kicsit kevés volt a víz a pályán, ez furcsa volt a lányok futamai után. Tudtuk, hogy ma nem leszek megfelelő formában, pihenősre vettük ezt a futamot. Pont annyit tettem bele, amennyit kellett. A férfiváltóra összeraktunk egy taktikát, amit előtte nem próbáltunk még ki” – nyilatkozta Liu Shaolin Sándor az M4 Sportnak a férfi 500 méter selejtezője után és a férfiváltó futama előtt.

Az ötödik futamban Krueger John-Henry a második pályáról rajtolt. Vissza kellett fújni a futamot hibás rajt miatt, és a második start után a második helyen futott végig Krueger, az egyes pályáról induló orosz ellenfél nyerte a futamot, Krueger pedig másodikként zárt, és bejutott a vasárnapi negyeddöntőbe.

Liu Shaoang nagyon szépen rajtolt az egyes pályáról a futamában, azonnal az élre állt, és az első pozícióját végig megőrizve futamgyőztesként jutott tovább.

Mindhárom világklasszisunk bejutott a vasárnapi negyeddöntőbe férfi 500 méteren.

Íme a videó Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry előfutamáról férfi 500 méteren:

NŐI 1000 MÉTER ELŐDÖNTŐ

Jászapáti Petra a második pályáról indult az első elődöntőben, mellette a holland ász, Suzanne Schulting startolt az első pozícióból. A 23 éves korcsolyázónk jól rajtolt, de visszacsúszott a negyedik helyre. Schulting szokásához híven vezette a futamot. A szegedi versenyző az ötödik helyre került, miután elment mellette a dél-koreai ellenfél. Az utolsó körben Jászapáti próbálta megelőzni az amerikai riválist a cél előtt, de nem sikerült.

Jászapáti ötödik lett, és a B-döntőbe jutott.

Íme a videó Jászapáti Petra elődöntőjéről:

FÉRFIVÁLTÓ 5000 MÉTER, ELŐDÖNTŐ

Az 5000 méteres férfiváltó első elődöntőjében a kínai, a kanadai, az olasz és a japán csapat indult. A kínai váltó egyik tagja elesett nyolc körrel a vége előtt, így úgy tűnt, az egyik nagy éremesélyes nem jut az A-döntőbe, ám hosszas videóelemzés után a versenybíró továbbjuttatta a hazaiakat az A-döntőbe.

A második futamba sorolták a magyar férfiváltót az orosz, a holland és a dél-koreai négyessel. Rendkívül nehéz futamnak ígérkezett. A magyar kvartett a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Nógrádi Bence összeállításban indult, és új és váratlan taktikával rukkolt elő: többször más ütemben váltottak a mieink, mint a többiek, de előfordult, hogy a többi csapattal egyszerre történt a váltás. A rajt után a magyarok sokáig az utolsó helyen haladtak, ám 19 körrel a vége előtt az idősebb Liu fivér megelőzte az orosz klasszist, Szemjon Jelisztratovot, de két körrel később az orosz együttes visszavette harmadik pozicióját, és kicsit leszakadtak a mieink. Liu Shaoang visszahozta a váltónkat a sor végére, és megint sűrű lett a mezőny – ekkor 14 kör volt hátra.

Jött a nem várt rossz fordulat. Tíz körrel a vége előtt rossz váltást hajtott végre Krueger és Nógrádi, ezt követően a magyarok nagyon lemaradtak a vetélytársaktól, így gőzerővel kellett menniük előre, azonban körülbelül 30 méteres hátrányban futottak a mieink. Nem sikerült utolérni a riválisokat, a negyedik helyen zárta a futamot a magyar négyes. A dél-koreai együttes győzött, második lett az orosz alakulat, két ezreddel megelőzve a hollandokat. Az első ket csapat jutott az A-döntőbe.

A magyarok és a hollandok a B-döntőben folytatják a küzdelmeket szerdán.

Íme a videó a magyar férfiváltó elődöntőjéről:

„Igazából Bencén ment el a futam, nem tudta tartani a tempót a többiekkel. A világkupa-sorozat jól sikerült számunkra. Örülünk, hogy eljutottunk idáig, ám most sajnos nem sikerül megvédeni az olimpiai címet. Pjongcsangban az volt a nagy szerencsénk, azért tudtunk jól menni Ádóval, mert Viktor (Knoch Viktor – a szerk.) és Csabi (Burján Csaba – a szerk.) nem maradt le, viszont most az volt a baj, hogy ezúttal volt lemaradás. Nagyon jól éreztem magam a futamban, azonban nem tudtunk már csodát művelni. Ha ott tudtunk volna maradni, akkor beleszólhattunk volna a végébe, de az a baj, hogy ez nem sikerült, így hiába vártuk a csodát” – árulta el Liu Shaolin Sándor az M4 Sportnak a férfiváltó elődöntője után.

A magyar férfiváltó mind a négy világkupa-viadalon a dobogóra állhatott egyedüli csapatként, így magabiztosan jutott ki a pekingi olimpiára, ám az edzői stáb ezúttal változtatott az ott alkalmazott taktikán.

„Mindig érmesek voltunk a világkupán. Ebben sajnos most ennyi volt. Azt, hogy miért ezzel a taktikával álltunk fel, azt az edzői stábtól kell megkérdezni, követtük az utasításokat. Nem tudom, miért kellett változtatni. Részemről mehettünk volna úgy, ahogy eddig is szoktunk. Az ezerötszáz méteres verseny nagyon sokat kivett belőlem, nagyon elfáradtam.

– fejtette ki Liu Shaoang az M4 Sportnak, és arra is utalt, hogy a selejtezőkben elért idők alapján a magyar versenyzőket a hármas és négyes pályára sorolták be a férfi 500 méter negyeddöntőbeli futamaiban, amelyeket vasárnap rendeznek.

Liu Shaoang váltja Krueger John-Henryt a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének elődöntőjében a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 11-én. MTI/Kovács Tamás
Liu Shaoang váltja Krueger John-Henryt a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének elődöntőjében a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 11-én. MTI/Kovács Tamás

„Nem találom a szavakat. Rengeteg gondolat kavarog a fejemben. Elképzelni sem tudom, hogy megnézzem a futamot, de vissza kell néznem. Azzal a változtatással, amit alkalmaztunk, előrébb kellett volna mennünk, de már az elejétől hátra kerültünk. Minden negatív következményét viseltük annak, hogy hátul korcsolyáztunk, főleg, hogy a váltásunk más minta szerint zajlott. A futam közepén az egyik edző azt kérte, hogy változtassunk a váltás menetén, de nem volt megfelelő a kommunikáció, nem volt mindenkinek világos, ez nem ért el az egyik csapattársunkhoz, és ezzel rengeteg időt és teret vesztettünk. Nem tudok jót mondani erről. A huszonegy éves pályafutásom alatt ez életem legrosszabb élménye. Nagyon sajnálom, elnézést kérek mindenkitől, nekem ez nagyon kínos volt” – szomorkodott Krueger John-Henry az M4 Sport kamerája előtt. Arra utalt, hogy azért is jött Magyarországra, hogy megvédje az olimpiai bajnoki címet a magyar férfiváltóval, ám még az A-döntőbe jutás sem sikerült.

NŐI 1000 MÉTER DÖNTŐK

Női 1000 méteren Jászapáti Petra hátul kezdte az ötfős B-döntőt, és sokáig ebben a pozícióban futott. A Szegedi Korcsolyázó Egyesület sportolója az utolsó körben nagyszerűen megelőzte az ameriakait ellenfelét, és Jászapáti a negyedik lett a futamban.

Hatalmas teljesítmény a téli olimpián a legjobb tízben zárni ebben a versenyszámban, ahol a legsűrűbb a mezőny a nőknél.

Az A-döntőt a legnagyobb esélyes, a holland Suzanne Schulting nyerte, és lett olimpiai bajnok, a dél-koreai Csoj Min Dzsong nagyot küzdött az aranyéremért, ám ezüstérmet szerzett, a belga Hanne Desmet lett a bronzérmes. Arianna Fontana a harmadik helyért harcolt, ám kicsúszott, és az eset kapcsán őt látták vétkesnek a bírók, és kizárták az olasz legendát a futamból.

Összességében Jászapáti a nyolcadik helyen végzett 1000 méteren.

Hatalmas teljesítmény a téli olimpián a legjobb tízben zárni ebben a versenyszámban, ahol a legsűrűbb a mezőny a nőknél.

Íme a videó a női 1000 méter B-döntőjéről Jászapáti Petrával:

„Nagyon kemény volt ez a versenynap, nagyjából másfél óra alatt egymás után három futamot mentem ezer méteren. Mindent kiadtam magamból, még az utolsó körben is előztem. Ez most így sikerült, nagyon örülök ennek. Nekem fantasztikus eredmény az ötszázon elért hetedik helyezés után a nyolcadik hely ezer méteren. Az előző napokról hozott önbizalom is segített. Most már csak 1:28 körüli vagy az alatti időket mennek a versenyzők, ez még a világkupán sem volt állandóan így. Az olimpián a selejtezőktől kezdve a döntőig ilyen időket futottunk. Nagyon erős a mezőny. Nagyon büszke vagyok a teljesítményemre. 2018-ban is büszke voltam, de most még inkább, mert rengeteg fizikális és mentális edzést tettem bele, és a sok munka meghozta a gyümölcsét” – fejtette ki Jászapáti Petra az M4 Sportnak.

„Fantaszikus eredményt ért el Petra, nagyon örülök ennek. Stabilan hozza a jó formáját, bátran versenyzik, és olyan futamokban jut tovább, ahol a maximumot kell kihoznia magából. Elismerésem a teljesítményének, örömteli, ahogy versenyzik” – a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere, Bánhidi Ákos dicsérte Jászapáti teljesítményét az M4 Sport kamerája előtt. Arra reagált, hogy

Jászapáti a legjobb tízben végzett két egyéni távon, ötszázon és ezren is a pekingi téli olimpián.

Ezt követően kitért a férfiváltónkra és az új taktikára.

„Elnézést kérek a szurkolóinktól, mert nem tudtunk úgy teljesíteni, ahogy azt elvárhatták tőlünk. Először is nagyon erősen kezdtünk ezen az olimpián. A vegyes váltónk bronzérmet nyert, majd Sanyi elsőként lépte át a célvonalat, persze a végeredményt tudjuk, de ettől még rendkívül sokat kiadott magából. Aztán a férfi ezerötszáz méteres verseny sem sikerült rosszul, hiszen nem vagyunk a táv specialistái, mégis két nagyon szép pontszerző hely jött össze. Ott is kivasaltak mindent magunkból a srácok, és kicsit elfáradtak. A rendelkezésre álló két napban próbáltunk minden lehető eszközzel erőt gyűjteni. Arra gondoltunk, hogy valahogyan bele kell piszkálni a férfiváltó elődöntőjébe úgy, hogy a végjátéknál ott lehessünk, és Sanyinak maradjon elég ereje ahhoz, hogy a többi korcsolyázóval felvegye a versenyt, ami ehhez a futamhoz kellett, hiszen ez felért egy olimpiai döntővel. Benne volt a rizikó, hogy a többi versenyzőnkre háruló plusz teher visszaüthet, és szegény Bencénél ez visszaütött. Nem gondoltuk volna, hogy ennyire bele fog sülni, de belesült. Liu Shaoang és Krueger John-Henry meg tudta volna ezt oldani, de nem működik ezen a szinten, hogy folyamatosan visszahozzunk ekkora hátrányt.

és még az az esélyünk sem maradt volna meg, hogy esetleg a végén Sanyi olyan többletet tud kihozni az előnyből, amit próbáltunk neki szerezni, amivel meg tudjuk tréfálni az ellenfeleinket. Legjobb tudásunk szerint raktuk össze ezt a futamot. Igyekeztünk figyelembe venni azt is, hogy az olimpia első fele nagyon erős lett számunkra, ez utóbbi meg is látszott a fiúkon. Nagyon sajnálom, hogy így történt” – értékelt Bánhidi Ákos.

A férfi 500 métert is elemezte a szakvezető annak fényében, hogy mindhárom klasszisunk a hármas vagy a négyes pályáról indul majd a vasárnapi negyeddöntőkben.

„Az ötszáz specialistái közül sokan kihagyták az ezerötszáz méteres versenyt. Mi is specialisták vagyunk ötszáz méteren, mi is elgondolkoztunk ezen, ám mi nem akartuk visszaléptetni a versenyzőinket ezerötszázon. Sok oka van ennek. Egyrészt nem volt annyi emberünk, másrészt esély adódott a dobogós helyezésre. Egy ilyen döntést nehéz meghozni. Azonban rendelkezésünkre áll majdnem negyvennyolc óra arra, hogy erőt varázsoljunk a szenzációs korcsolyázóink lábába. Néhány tizeddel az ellenfeleink megelőztek minket ötszázon, és ezért alakultak így a rajthelyek. De ha esetleg a versenyzőink nem kerülnek továbbjutó pozícióba a rajt után, akkor is rengeteg lehetőségük lesz előzni. Bízom benne, hogy tudunk erőt varázsolni a lábukba, és ezekről a rajthelyekről is tudunk alkotni” – tette hozzá Bánhidi.

A férfi short trackesek 500 méteres versenyszáma vasárnap 12.00-kor kezdődik a negyeddöntőkkel, majd következnek az elődöntők és a döntők. Mindhárom világklasszisunk – Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry – éremesélyesként indul majd ezen a távon.

 

 

 

Nyitókép: Nógrádi Bence, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang (balról-jobbra) a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének elődöntője előtt a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 11-én. A magyar váltó a B-döntőbe jutott. MTI/Kovács Tamás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2022. február 13. 10:56
"...mindhárom férfi short trackesünk továbbjutott..." Nem lehetne visszavenni ebből a kibebaszott anglomániás sznobságból?!
cutcopy
2022. február 12. 08:34
Már akkor rosszat sejtettem, amikor bejelentették hogy egy sosem próbált taktikával próbálkoznak majd..
Lion
2022. február 12. 08:34
Minek változtattak a bevált taktikán? Szarvashiba volt.
westend
2022. február 11. 21:28
állítólag a terv szerint vezetni akarták a futamot - de ez mindjárt a rajtnál elúszott, tehát onnan borult az egész taktika, plusz még ez a korábbra hozott váltás, ahol a leváltandó nem is tudott erről - szóval tényleg katasztrófa volt. Amatőr módon versenyeztek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!