A tavasz kezdetén forr majd a jég a magyar-román hokibajnokságban

2022. február 27. 21:55

Szeptember közepén, vagyis majdnem fél éve kezdődött az Erste Liga 2021-22-es szezonja. Azóta minden csapat négyszer mérkőzött minden ellenfelével, és a 40-40 találkozón után kialakult az alapszakasz sorrendje. Az utolsó helyen végző Dunaújvárosi Acélbikák itt fejezte be a szereplését, az első hat bejutott a rájátszásba, míg a maradék helyekért az elmúlt héten két, három győzelemig tartó párharcot vívtak a 7. és a 10 hely között végző gárdák. Így alakult ki a legjobb nyolc mezőnye, mely a héten kezdi a rájátszást, az NHL (és sok más nagy bajnokság) mintájára immáron az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharcokkal. A ma délelőtti "videokonferenciát" követően a következő párosításban játszanak az elődöntőkért: Sport Club Csíkszereda -MAC HKB Újbuda, FTC-Telekom- DVTK Jegesmedvék, UTE- DEAC, Gyergyói Hoki Klub- Brasov Wolves

2022. február 27. 21:55
null
Edvi László

Szomorú, hogy a magyar jégkorong felnőtté válásához nagyban hozzájáruló Dunaújváros mai játékosai 40 meccsből hármat tudtak megnyerni, és 32-t az alapjátékidő 60 perce során elveszítettek. Persze a viszonyok ismeretében ebben semmi meglepő nincs, már a bajnokság kezdetekor ezt mondta az esélyeikről Ifj. Azari Zsolt :

„Alapítói vagyunk a ligának, de idén alapjaiban változott a helyzetünk. Az önkormányzat megvonta tőlünk a támogatást, kénytelenek vagyunk új fejezetet nyitni, új módszerekkel.

Valószínűleg a mezőny végén leszünk

, egyetlen célunk lehet: elérni a mini-rájátszást.”

Ebből a „mezőny végén leszünk” valósult meg, a mini-rájátszásra esélye nem volt a csapatnak. Vagyis már az alapszakasz végén befejezte az idényt.

Ezt követően jött a két párharc a legjobb nyolc közé jutásért: a tavalyi Magyar Kupa győzelmét idén megismétlő Debreceni EAC a tőle 24 ponttal kevesebbet gyűjtő Fehérvári Titánokkal találkozott, míg a DVTK Jegesmedvék a Győrrel. A várakozásoknak megfelelőn

az előbbi párharc lett a simább: DEAC három találkozó alatt lezárta.

Bár, ha felidézzük a kétszeres MK-győztes szezon előtti reményeit, akkor annyira nem lehetnek boldogok Debrecenben, hisz Fodor András, szakosztályvezető ezt mondta szeptemberben:
"A debreceni közvélemény a tavalyi sikerek ismétlésével elégedett lenne. Bár azt megígérhetem, hogy ha most is 2-0-ra vezetünk az elődöntőben, akkor továbbjutunk. Örülünk, hogy módosították a lebonyolítást, és nem lesz középszakasz, remélem az alapszakaszban az első hat között végzünk, így utána lesz egy kis pihenőnk."

A DEAC ezúttal nem került az alapszakaszban a legjobb négy közé, de most egy új bajnokság kezdődik! Fotó: Soós Attila / Titánok
A DEAC ezúttal nem került az alapszakaszban a legjobb négy közé, de most egy új bajnokság kezdődik! Fotó: Soós Attila / Titánok
Nem lesz sok pihenője a DEAC-nak, az általa legyőzött Titánok csapata viszont már pihen, az edző, Anatoli Bogdanov elégedett volt tanítványai teljesítményével, amikor ezt mondta a vereséggel véget ért párharc után:

"Ha valaki azt mondja szeptemberben, vagy novemberben, hogy közel leszünk a rájátszáshoz és kemény munkára kényszerítjük a Debrecent, elképzelhető, hogy orvosi kezelést tanácsolok neki. A srácok emelt fővel járhatnak. Sikerült elérnünk, hogy a szurkolók és a média is beszéljen rólunk. A vége persze keserű, mert ha valamelyik meccset meg tudtuk volna nyerni, talán az ajtót nyithatott volna egy meglepetés felé."

A DEAC a Magyar Kupa döntőjében a "nagy Fehérvárt" győzte le, most az Erste Liga mini-rájátszásában annak az utánpótlását jelentő Titánokat. Fotó: Soós Attila / Titánok
A DEAC a Magyar Kupa döntőjében a "nagy Fehérvárt" győzte le, most az Erste Liga mini-rájátszásában annak az utánpótlását jelentő Titánokat. Fotó: Soós Attila / Titánok

Nem okozott tehát meglepetést a „kis Fehérvár”, ahogy a Győr sem, pedig az a párharc inkább ígért izgalmakat. És hozott is. A győriek a második meccsen nyertek Miskolcon, ezzel kicsit meghosszabbították a csatát. Ám a jegesmedvék kétszer nyertek Rába-parti városban, így utolsóként masíroztak be a legjobb nyolc közé, ahol tulajdonképpen kezdődik a rájátszás.

A miskolciak edzője, a legendás, első Kercsó-csapat erőssége, Tokaji Viktor ezt mondta a továbbjutást jelentő, pénteki meccs után:

"Nagyon boldog vagyok, hogy az elsődleges célunkat sikerült elérni és megnyertük ezt a párharcot. Nem volt könnyű meccs, ahogy a párharc többi találkozója sem volt az."

Tokaji Viktor a legjobb nyolc közé vezette a DVTK-Jegesmedvéket. MTI Fotó: Mudra László / MJSZ
Tokaji Viktor a legjobb nyolc közé vezette a DVTK-Jegesmedvéket. MTI Fotó: Mudra László / MJSZ

A Tokajiék dolgát az a Győr nehezítette meg, melynek edzője Ladányi Balázs, aki gyakorlatilag együtt nőtt fel a miskolci csapat trénerével, és együtt voltak részesei a válogatott nagy sikereinek, majd’ 20 éven keresztül. Ám amíg Tokaji nyugodtan készíthette fel tanítványait a csatára, addig Ladányinak óriási gondjai voltak, erről így beszélt a Győr számára az idény végét jelentő pénteki vereség után:

"Sokkal többet kaptunk a csapattól, mint amire számíthattunk a párharc előtt, a Miskolc megerősítette csapatát, minket a körülmények gyengítettek.

Mi már annak is örültünk, hogy a fiúk felálltak a korongbedobáshoz, és korcsolyában, nem papucsban.

És innentől kezdve, hogy 4-ből 3 meccsen volt sanszunk és csak utolsó lett ilyen sima és tartottuk magunkat, minden elismerésem a csapaté. A lényeg az, és elsősorban annak kell örülnünk, hogy egyáltalán felálltak és felvették a mezt a fiúk."

Ladányi Balázs érdekes nyilatkozattal zárta a UNI Győr ETO HC idei szezonját. MTI Fotó: Kovács Tamás
Ladányi Balázs érdekes nyilatkozattal zárta a UNI Győr ETO HC idei szezonját. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ez a kissé pikírt nyilatkozat hátterében az áll, hogy a nyáron Győrbe költöző Vasas nem minden téren talált otthonra a kisalföldi városban, de ez a történet majd csak a bajnokság után lesz érdekes. Most a rájátszásra fókuszál minden hokirajongó.

A rájátszásnak a legjobb pozícióból a Csíkszereda vág neki, mert megnyerte az alapszakaszt, nyolc ponttal megelőzve a Ferencvárost, és az Újpestet. A negyedik helyet a Gyergyó szerezte meg. Utóbbi három csapat közel azonos teljesítménnyel zárt, így

izgalmas lehet a bajnokság további szakasza!

A MAC HKB Újbuda végzett az ötödik helyen, és a Brassói Farkasok a hatodikon.

Ma délelőtt a bajnokság legfontosabb, és legérdekesebb szakaszához érkezett. Kiderültek, hogy milyen párharcok lesznek a negyeddöntőkben. Ugyanis ez nem az alapszakaszban elért helyezések alapján alakul ki, hanem néhány éve egy furcsa, de igazságos szabály alapján.

A legjobbak választanak maguknak ellenfelet.

Először az alapszakasz győztese, a Csíkszereda választott a hétből. Sprencz István a távolból, az internet segítségével tudatta a budapesti tájékoztatón összegyűltekkel a döntést: MAC HKB Újbuda.

Az a csapat, mely az ötödik helyen végzett, és nem vett részt a mini-rájátszásban. Az edző, Rico Rossi röviden elmondta, hogy

ez közös döntés a játékosokkal, az edzői stábbal és a vezetőkkel.

Véleménye szerint a playoff-ban már minden csata "ki-ki meccs", nincs könnyű ellenfél, de a címvédőnek tovább kell jutnia.

A "kiválasztott csapat", a budapesti MAC részéről Marton Tibor másodedző reagált a talán sokakat meglepő döntésre: 

"Fiatal csapatunk van, négy kulcsjátékos távozott tőlünk tavaly óta. Sikerült pótolni őket, kicsit előre is léptünk százalékosan. Örülünk, hogy egy erős csapattal játszhatunk."

Ezt követően a magyar bajnok Ferencváros választhatott. Fodor Szabolcs, vezetőedző mondta el a döntést, melyet nyilván befolyásolt az erdélyi csapat "húzása":

"A DVTK Jegesmedvéket választjuk. Itt frissnek kell lenni, ezért szeretnénk elkerülni a hosszabb utazást.

A Csík elvitte  a számunkra legközelebbi csapatot, a MAC-ot

, így a maradékból a legközelebbit választjuk."

Láda Balázs, a miskolci klub menedzsere így reagált:

"Nem lepett meg minket, arra számítottunk, hogy az első vagy a második választ minket.

A minimális elvárást teljesítettük, itt vagyunk a rájátszásban, de még nem szeretnénk megállni."

Az őrületes hajrá végén a harmadik helyen végző Újpest már csak két gárda közül választhatott. A döntést, miszerint a Magyar Kupa győztesével, a Debreceni EAC-cal szeretnének játszani, Vágvölgyi Bence, csapatvezető osztotta meg az érdeklődőkkel, és a klub legendája, Ancsin János indokolt:

"Nem volt nehéz a Brassó és a Debrecen között választani. 

Az utazás miatt döntöttünk így. Szeretnénk minél többet pihenni.

Továbbá szeretnénk visszavágni a Debrecennek a tavalyi rájátszás ugyanezen szakaszában elszenvedett vereség miatt."

Az elmúlt két évben óriási meglepetésre MK-t nyerő klub, a DEAC szakosztályvezetője erre így reagált:

"Először vagyunk abban a helyzetben, hogy „alsó ház” tagjai vagyunk, vagyis nem mi választunk, hanem minket választanak.Mindegyik előttünk végzett ellenfél komoly lett, ebből a szempontból kevés jelentősége van, hogy ki választott minket.

Meglepő, hogy a tavalyi 4-1-es vereségük ellenére az újpestiek minket favorizáltak."

A három pár kialakulásával értelemszerűen létrejött a negyedik is. A párharcot otthon kezdő Gyergyói Hoki Klub képviselője Bereczky Zoltán, menedzser ezt mondta a erdélyi párharcról:

"Úgy jártunk mint Ádám a feleségválasztással.

Vagyis kaptuk, aki volt. Örülünk viszont, hogy nem kell sokat utaznunk. És bízunk benne, hogy sikerrel vesszük az akadályt."

Az alapszakaszban hatodik, vagyis egy ideje pihenő Brassó másodedzője, Strenk Hunor erre így reagált:

"Számítottunk rá, hogy a GYHK-t kapjuk. Már egy ideje készülünk is rájuk.

Az alapszakaszunk nem volt igazán sikeres, de a playoff egy másik kávéház. Szilassyék veszélyes támadósorokat állítottak össze, de állunk elébük."

Az Erste Ligában a negyeddöntők párosítása tehát:

Sport Club Csíkszereda -MAC HKB Újbuda, FTC Telekom- DVTK Jegesmedvék, UTE- DEAC, Gyergyói Hokiklub- Brasow Wolves

Mindegyik párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart. Ha 60 perc után döntetlen az állás egy meccsen, akkor az első gólig játszanak a csapatok. Az első ráadás-harmadban öt mezőnyjátékos az öt ellen, ha akkor sincs döntés a továbbiakban három a három ellen.

Az elődöntőben már nem lesz újabb választás, a legmagasabban rangsorolt csapat a legalacsonyabbal találkozik. 

 

A nyitóképen: A Titánok-DEAC párharc három találkozón eldőlt. Fotó: Soós Attila / Titánok

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vagyok
2022. március 01. 08:31
Hajrá GYHK .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!