BL – nem szakadt meg Mbappé szenzációs sorozata, Messit megátkozta Courtois!

2022. február 16. 00:55

A Bajnokok Ligája 69 nap után a nyolcaddöntők első mérkőzéseivel folytatódott, a nap legrangosabb találkozója a Paris SG – Real Madrid – akár finálénak is beillő – rangadó volt.

2022. február 16. 00:55
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Több futballista is különös érzésekkel várhatta a találkozót, a párizsi oldalon mindenek előtt Lionel Messi, aki a Barcelonában eltöltött 18 év alatt 45 presztízsmérkőzést játszott a nagy rivális ellen (ezeken 26 gólt szerzett), és persze Kylian Mbappé, aki a nyáron minden bizonnyal a királyi gárdához igazol annak ellenére, hogy édesanyja, Fayza Lamari nem igazán csípi Carlo Ancelotti vezetőedzőt. De hát a mama pontosan tudja, hogy kisfia legfőbb vágya, hogy a Real Madridhoz szerződhessen, így minden bizonnyal nem gátolja meg majd ezt a törekvést.

Bárhogy is alakul a történet, Kylian a mérkőzés előtt azt nyilatkozta a L’Équipe-ben, hogy

A Real oldalán sokáig úgy volt, hogy a francia szurkolók nagy kedvence (persze, ha nem éppen a PSG ellen lép pályára) Benzema nem tud pályára lépni, de hát a párizsiak elleni rangadóra ugye, még a „halottak” is feltámadnak, pláne, hogy derék Karim barátunk éppen 100. alkalommal kezd tétmeccsen a királyi csapatban, beérve ezzel bizonyos Cristiano Ronaldót is.

Az első helyzetecskét Di María hagyta ki, majd a 18. percben következett a második lehetőség a meccs egyik főszereplője előtt, de Mbappé lövését könnyedén hárította Courtois.  A félidő a Paris SG hatalmas mezőnyfölényével telt, gyakran előfordult, hogy Gianluigi Donnarumma kivételével mindegyik futballista a vendég Real térfelén tartózkodott.  

Ezzel együtt nem volt olyan őrületes a nyomás, mindenesetre a Real csupán a 30. percben szabadult a nyomás alól, de Kroos elügyetlenkedte a szabadrúgást.

Érdekesség, hogy ugyan a 36. percig mindössze hét szabálytalanság történt, rögtön ezután két sárga lapot is kiosztott Daniele Orsato játékvezető. Előbb a hátulról szabálytalankodó Casemiro kapott figyelmeztetést (valószínű, családi programja lehet a visszavágó napján, március 9-én, mert ezzel a tettével automatikusan kiírta magát a meccskeretből), majd Daniele Orsato saját honfitársát, Marco Verratti kártyázza meg, miután az olasz éppen Casimerónak nem marad adósa.

A második félidő jóval mozgalmasabbá vált, mint az első játékrész (nem volt nehéz túlteljesíteni…), rögtön az elején Mbappé kóstolja meg a madridiak belgáját, de Courtois ekkor még magabiztosan véd.

Ezután Messi is felébredt téli álmából, de az ő próbálkozása után sem lett örömujjongás a Parc des Princes lelátóin.

A 62. percben azonban már – úgy tűnt - semmi sem akadályozhatja meg, hogy Lionel Messi végre gólt lőjön Thibaut Courtois-nak (ezt azóta nem sikerül összehoznia az argentin zseninek, amióta a belga a Real hálója előtt áll).

Ez nem Lionel Messi meccse volt... Fotó: MTI/AP Francois Mori
Ez nem Lionel Messi meccse volt... Fotó: MTI/AP Francois Mori

Az előzményeknek természetesen újra csak Mbappé a főszereplője, a villámléptű ifjoncot ezúttal Carvajal szereli szabálytalanul a 16-oson belül, és még a VAR-ra sem volt igazán szükség ahhoz, hogy megszülethessen a helyes ítélet:

Kuriózum: Leó először hibázott párizsi mezben büntetőt, mint ahogy az ősi rivális, Real Madrid elleni is először remegett meg a lába ebben a szituációban.

A lélektani előnyt azonban nem sikerült kihasználnia a Realnak, s ahogy az várható volt, a PSG bevetette az utoljára november 26-án, a Saint Étienne elleni bajnokin pályára lépő Neymart. S hogy nem hiába tett meg ezt a lépést Pochettino mester, azt a hosszabbítás bizonyította.

Amikor már mindenki beletörődött a gólnélküli döntetlenbe, a szőke brazil szenzációs sarkalását követően – ki más? – Kylian Mbappé rázta meg magát: ellenállást nem tűrően (vagy másképpen fogalmazva: a spanyol és a brazil védő már hozzá sem mert érni) tört be Lucas Vázquez és Éder Militao között, és klasszisára jellemző: a 94. percben is hidegvérrel értékesítette nagy helyzetét.

Ezzel pedig tovább folytatta hihetetlen sorozatát: ebben a szezonban nem volt a Paris Saint Germainnak olyan tétmérkőzése, amelyen Mbappé góllal vagy gólpasszal ne vette volna ki a részét a sikerből.  

Kedden játszották:

Paris SG – Real Madrid 1-0 (0-0)

G: Mbappé (90+4.)

Sporting CP – Manchester City 0-5 (0-4)

G: Bernardo Silva (18. 44.), Mahrez (7.), Foden (33.), Sterling (58.)

Nyitókép Ezt a lövést még védi Courtois, de a 94. percben már nem kegyelmezett Mbappé Fotó: MTI/AP Francois Mori

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!