FBI: Hagyják otthon mobiljaikat a Pekingbe utazó amerikai olimpikonok!

2022. február 02. 14:09

AZ FBI kifejezetten rosszindulatú kibertámadásokra számít a pekingi olimpia alatt, ezért eldobható, vagyis ideiglenes telefonhasználatot kér az összes téli olimpián résztvevő amerikai sportolótól és sportvezetőtől.

2022. február 02. 14:09
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Rosszinulatú kibertámadás?

Hol vannak már azok a „régi szép idők”, amikor az amerikai sportpolitika attól tartva igyekezett a Szovjetuniótól távoltartani a sportolóit, nehogy ideológiailag átállítsák, uram bocsá’ beszervezzék az amerikai pénzen és ottani szaktudással nevelt sportolókat a szocialista-kommunista ideológia szószólóivá? A jó öreg sportpolitikai hidegháborús évek sajnálatosan nem csupán visszatértek a legmagasabb szintre az élsport világában, de úgymond a globális politikai üzenetek megfogalmazásától eddig sem óvakodott egyik nagyhatalom sem, ugyanakkor jelenleg a Biden-i adminisztráció mutat offenzívabb megnyilvánulásokat.

Fotó: ALEXANDER VILF / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP
Fotó: ALEXANDER VILF / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Az FBI, vagyis az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda rosszindulatú kíbertevékenység lehetséges veszélyére hivatkozva

arra kérte az Egyesült Államok sportolóit, akik részben már megérkeztek vagy a napokban érkeznek Pekingbe, hogy a 2022-es kínai téli olimpia idején használjanak eldobható, vagyis ideiglenes telefonokat és ami még érdekesebb azt is erősen ajánlják a szövetségi vezetők, hogy sportolóik hagyják otthon saját mobiltelefonjukat vagy egyéb telekommunikációs eszközeiket.

Noha a szövetségieknek nincs tudomása az olimpia elleni konkrét kiberfenyegetésről, az FBI hozzátette, hogy fontos, hogy a játékokon résztvevők „éberek legyenek, és fenntartsák a legjobb gyakorlatokat hálózati és digitális környezetükben”.

Az FBI rendszeresen úgynevezett védekező eligazításokat ad azoknak az amerikaiaknak, akikről úgy véli, hogy fennáll a veszélye annak, hogy kínai kémkedés áldozataivá válnak.

A legnagyobb fenyegetés az USA-nak Kína

Chris Wray, az FBI igazgatója szerint az FBI jelenleg több mint 2000 kémelhárítási nyomozást indított Pekingnek az amerikai technológiai információk ellopására tett állítólagos erőfeszítéseivel kapcsolatban.

"Ha összeszámoljuk a vizsgálataink során látottakat, egyszerűen nincs olyan ország, amely nagyobb fenyegetést jelentene elképzeléseinkre, innovációnkra és gazdasági biztonságunkra, mint Kína" - mondta Wray hétfőn a Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban tartott nyilvános beszédében.

Ahogy azt a BBC is megírta,  az Egyesült Államok már tavaly decemberben megnyitotta az olimpiai hidegháborús nagykövet azzal, hogy bejelentette a 2022-es kínai téli olimpia diplomáciai bojkottját – ezt a lépést persze Peking hevesen bírálta.

Kína akkor "öncélú politikai bohózatnak" nevezte Washington lépését.

"Az Egyesült Államok csak a sportot akarja politizálni, megosztottságot kelteni és konfrontációt gerjeszteni" - áll a kínai ENSZ-misszió szóvivőjének közleményében.

Fotó: RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP
Fotó: RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

A vihar elcsendesedését nem segíti az FBI mostani nyílt üzenete a sportolók kíberkémkedéstől való megóvását hangsúlyozva,  különösen nem egy olyan korszakban, amikor sportolóik legtöbbje aktív közösségi média tevékenységet folytat, s amikor azok  szerződései, elkötelezettségei jelentős részben éppen az ehhez hasonló sport-világeseményekre fókuszálnak. Teljesen egyértelmű, hogy a személyes márkaépítés épp egy olimpia alatti időszakban hozhatna a legtöbbet a konyhára a sportolók social felületein. Nagy kérdés persze,

hogyha egyrészt mind a 223 amerikai olimpiai csapattag szót is fogad, mondjuk, és lelkesen hagyja otthon méregdrága saját készülékét a szövetségiek kérésére,

akkor az ideiglenes, idegen eszközeikről történő személyes fiókhozzáférést épp Kínában hogyan engedélyezi majd egy amerikai techóriás a kibertérben.

 

A nyitókép: Illusztráció  - IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem
2022. február 05. 18:25
Az oroszok meg megtámadtak Ukrajnát. Megirta az újság.
röviden
2022. február 05. 18:24
Békés, paranoiás sportünnepet !
critical man
2022. február 05. 18:24
Amiket jórészt ugye Kínában gyártottak anno, vagy más ázsiai országban kínai alkatrészekből. Én a kínaiak helyében megkérném a nyugati TV stábokat ugyanerre, beleértve az egyéb hírközlő eszközeikre és kameráikra.
Reszelő Aladár
2022. február 05. 17:06
A helyzet az, hogy az kommunista ideológia beszivárgását nem sikerült megakadályozni, most is vígan tanítanak az egyetemeiken a leggazdagabbaknak egyenlőségesdit, kritikai fajelméletet egyéb menő woke ideolgiát. Emellett pedig beismerik, hogy a kibertérben nem tudják megvédeni a csúcsfejlett amerikai technikát az elmaradot kínaitól. És még az is kiderült, hogy Kína nem demokrácia, sőt a emberi jogokat sem pont úgy értelmezik. Kínában például tilos ingyen TV-t és cipőt elvinni a boltból, akármennyire is ezt mondja a többi fekete testvér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!