Manéék örömtáncot jártak, Szalahék zokogtak – tizenegyesekkel Szenegál nyerte az Afrika-kupát

2022. február 07. 04:30

Szenegál dominált az idei Afrika-kupa döntőjében Egyiptom ellen, ám a meccs emberének választott egyiptomi kapus, Gabaszki mindent védett. A 0-0-s döntetlent követően a szenegáliak tizenegyespárbajban 4-2-re győztek, a rendes játékidőben tizenegyest hibázó Mané lőtte be a mindent eldöntő büntetőt, így liverpooli csatártársára, Szalahra már nem került sor.

2022. február 07. 04:30
null
Bánfalvi Szabolcs

Az Afrika-kupa idei döntőjében Szenegál játszott Egyiptom ellen a kameruni Yaoundéban vasárnap. Érdekesség, hogy a fináléban a Liverpool két világklasszis csatára, a szenegáli Sadio Mané és az egyiptomi Mohamed Szalah nézett egymással farkasszemet.

Akárcsak a bronzmeccsen, a 118-szoros kameruni válogatott, kétszeres Afrikai Nemzetek Kupája-győztes Samuel Eto’o ezúttal is a lelátón foglalt helyet, mint a Kameruni labdarúgó-szövetség elnöke – 2021 decemberétől áll a szövetség élén.

A Liverpool két világklasszis csatára, a szenegáli Sadio Mané (jobbra) és az egyiptomi Mohamed Szalah (balra) üdvözli egymást az idei Afrika-kupa döntője előtt. TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala.
A Liverpool két világklasszis csatára, a szenegáli Sadio Mané (jobbra) és az egyiptomi Mohamed Szalah (balra) üdvözli egymást az idei Afrika-kupa döntője előtt. TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala.

Már a találkozó elején Szenegál irányította a játékot, és többször is a kapu felé tört. Ennek eredményeként a 4. percben tizenegyeshez jutottak a szenegáliak, miután Mohamed Abdel Monem érkezett későn, és felrúgta az egyiptomi kapu felé robogó Saliou Cisst, aki ápolásra is szorult az eset után.

E közben Szalah próbált tanácsokat adni az egyiptomi kapusnak, Gabaszkinak, hogyan védhetné a liverpooli csatártársa, Mané tizenegyesét, hiszen kiválóan ismeri a büntető végrehajtóját. Ezt látva Mané odament Gabaszkihoz, és azt mutatta, hogy a kapu bal sarkába rúgja majd a tizenegyest. Azonban

a szenegáli támadó nem így tett, középre lőtt elemi erővel, ám a hálóőr is számított erre, és ugyan jobbra elvetődött, bravúrral védte a büntetőt. A Mané és Szalah közötti összecsapás első felvonását az egyiptomi nyerte.

A szenegáli nemzeti együttest nem igazán fogta meg a kihagyott lehetőség, továbbra is nyomást gyakorolt az ellenfélre, és leginkább az egyiptomi térfélen zajlott a játék. Az egyiptomiak néhányszor kijöttek a szorításból, de gyorsan elhaltak az ellenakciók. Mindezt a „fáraók” portugál szövetségi kapitánya, Carlos Queiroz a lelátóról követhette, mivel eltiltást kapott az elődöntő utáni összetűzésért, ám folyamatosan tartotta a kapcsolatot segítőjével, a kispadról irányító Diaa al-Szajeddel, mivel Queiroz másik asszisztense, Roger De Sá a negyeddöntő után kapott négymeccses eltiltását töltötte.

Továbbá az egyiptomi kapusedző, Esszam el-Hadari is hasznos tanácsokkal látta el csapatát. A 47 évesen visszavonult 159-szeres válogatott kapus elismerően jelzett Gabaszkinak a kivédett tizenegyes után. Az egyiptomi korrekorder kapuslegenda 1996 és 2018 között négyszer nyerte meg az Afrika-kupát Egyiptom színeiben.

Az egyiptomi Mohamed Szalah (balra) és Gabaszki (jobbra) megy ki a pályára az Afrika-kupa döntőjére Szenegál ellen. A fináléban ők ketten játszottak a legjobban az egyiptomi labdarúgó-válogatotban. TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala.
Az egyiptomi Mohamed Szalah (balra) és Gabaszki (jobbra) megy ki a pályára az Afrika-kupa döntőjére Szenegál ellen. A fináléban ők ketten játszottak a legjobban az egyiptomi labdarúgó-válogatotban. TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala.

A 12. percben Ismaila Sarr lőtt 17 méterről jobbal a jobb alsó felé, azonban Gabaszki kivédte a lövést. A 18. percben villant meg először Szalah, azonban a szenegáli csapatkapitány, Kalidou Koulibaly könnyen szerelte őt a tizenhatosnál. Az ellentámadásból pedig szenegáli helyzet alakult ki, a Watford csatára, Ismaila Sarr jobb oldali lapos beadásáról maradt le nem sokkal a bevetődő Mané a kapu előtt. Öt perccel később megint a 23 éves Ismaila Sarr adta be a labdát jobbról a tizenhatoson belülről az ötösre, ám Mané ezúttal már csak centikkel maradt le, pedig a szinte üres kapuba rúghatta volna a játékszert. Ezt követően mindkét oldalról érkeztek hasonló szenegáli beadások, azonban az egyiptomi védők semlegesíteni tudták azokat.

A 28. percben Szalah újra megmutatta kiváló képességeit, betört a tizenhatosra a jobb szélen, miközben öt szenegáli játékost cselezett ki, majd lapos lövéssel zárta az egyéni akciót, azonban a szenegáli kapus, Édouard Mendy hatástalanította azt.

Tíz perccel később egy szenegáli szabadrúgás utáni beívelést követően Famara Diédhiou fejelt kapu felé 14-15 méterről, ám azt Gabaszki könnyedén védte.

Az első félidőben többször is meg kellett állítani a játékot ápolás miatt, mivel az egyiptomiak a kelleténél keményebben léptek oda a szenegáliaknak. Viszont

Szalah igyekezett szépen futballozni, a 43. percben megint villant, megindult a tizenhatos bal oldalán, és az ötös bal sarkáról nagy erővel lőtt kapura, de a Chelseavel Bajnokok Ligája-győztes Mendy parádésan hárított.

Az agresszívan játszó egyiptomiak egyre többet birtokolták a labdát, és Szalaht próbálták megjátszani, a csatárklasszis egyéni akcióiban bízhattak, mivel a csapatjátékuk nem működött megfelelően.

A szenegáli Kalidou Koulibaly (jobbra) és az egyiptomi Mohamed Szalah az idei Afrika-kupa döntőjében játszott Szenegál–Egyiptom mérkőzésen az Ahmadou Ahidjo stadionban a kameruni fővárosban, Yaoundéban 2022. február 6-án. MTI/AP/Themba Hadebe

A 45+2. percben egy rosszul kifejelt labdára csapott le Cheikhou Kouyaté, és 17 méterről leadott lövése nem sokkal kerülte el a bal alsó sarkot. Az egyiptomi hálóőrön ezúttal nem múlott, tőle gól is lehetett volna.

A labdabirtoklás kiegyenlített lett a játékrész végére, és a csapatok 0-0-s állásnál vonultak az öltözőbe.

A szünet után megint a szenegáliak kezdeményeztek.

A 47. percben Manét csak szabálytalanul tudták megállítani az egyiptomi tizenhatos előterében. A 32 éves Idrissa Gueye a kapu fölé rúgta a szabadrúgást. A Paris Saint-Germain középpályása került megint helyzetbe néhány perccel később, Gueye a tizenhatoson belül egy csel után lőtt kapura, ám a kapus ezt is védte.

Az 53. percben megint jött Ismaila Sarr menetrend szerinti beadása a jobb szélről, veszélyesen érkeztek a szenegáli játékosok az ötösnél, de Gabaszki megint hatástalanította az akciót, akárcsak három perccel később, hasonló szituációban a középre adott labdát épphogy nem érték el a szenegáli támadók, és újra Gabaszki kaparintotta meg a játékszert.

Szenegál dominált, jobban játszott, nyomást gyakorolt a rivális kapujára, míg az egyiptomi válogatott hármas cserével próbált frissíteni csapatán az 59. percben.

Hét perc múlva a szenegáliak is cserét hajtottak végre, a Crystal Palace középpályása, Koyaté helyett az Olympique Marseille középpályása, Pape Gueye lépett pályára. Az egyiptomi cserék után fellendült Egyiptom játéka, egyre többet birtokolta a labdát, és kétszer is fejjel veszélyeztettek az egyiptomiak, ám a fejes mindkétszer elkerülte Mendy kapuját.

A szenegáli Abdou Diallo (balra) és az egyiptomi Mohamed Szalah (jobbra) az idei Afrika-kupa döntőjében játszott Szenegál–Egyiptom mérkőzésen az Ahmadou Ahidjo stadionban a kameruni fővárosban, Yaoundéban 2022. február 6-án. MTI/AP/Themba Hadebe

A 77. percben a szenegáli szövetségi kapitány, Aliou Cissé két új csatárt vetett be a kezdő támadók helyére: Diédhiou helyett érkezett a Marseille támadója, Bamba Dieng, valamint Ismaila Sarrt váltotta a Villarreal csatára, Boulaye Dia. Három perccel később Mané harcolt ki újabb szabadrúgást a tizenhatos előtt, de Ciss is fölé lőtte azt. A cserék után megint Szenegál irányított, látszott, hogy a rendes játékidőben szerette volna eldönteni a mérkőzést. A 85. percben Dieng lőtt 13-14 méterről kapásból fölé.

Ezután már nem alakult ki komoly lehetőség a rendes játékidőben, következett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

A 91. percben máris Szenegál veszélyeztetett,  Mané passza után a 21 éves Dieng bal szélről a hosszú sarkot célozta meg, azonban Gabaszki megint parádésan hárított. Ihletett formában védett az egyiptomi kapus, aki a sérült Mohamed el-Senavi helyett játszott. Majd a 100. percben egy újabb kiváló beadás után megint Dieng került gólhelyzetbe, a fejesét bravúrral hárította Gabaszki. A védés utáni szögletből a PSG hátvédje, Abdou Diallo fejelt kevéssel fölé.

Az egyiptomi Hamdi Fathi (balra) és a szenegáli Sadio Mané az idei Afrika-kupa döntőjében játszott Szenegál–Egyiptom mérkőzésen az Ahmadou Ahidjo stadionban a kameruni fővárosban, Yaoundéban 2022. február 6-án. MTI/AP/Themba Hadebe

A hosszabbítás első 15 percében sem született gól. A második játékrész elején egy ígéretes egyiptomi beadást semlegesítettek a szenegáli védők. Ekkor már fáradtak a csapatok, egy ideig nem dolgoztak ki helyzeteket. A 115. percben újra Dieng eresztett meg egy lövést, Gabaszki megint bravúrral mentett szögletre. Két perccel később a másik oldalon Mendy nagyon szépen hárította Marvan Hamdi léc alá tartó löketét, amely 14 méterről érkezett.

Több helyzet már nem volt a meccsen, bő kétórányi futball nem hozott gólt, maradt a 0-0-s döntetlen. Következett a tizenegyespárbaj.

Szenegál kezdett, és a Napoli hátvédje, a válogatott csapatkapitánya, Koulibaly berúgta az első büntetőt (1-0). Gabaszki érezte az irány, de csak hozzáérni tudott a labdához. A másik oldalon a csereként beállt Zizo bombázott a kapuba (1-1), Mendynek esélye sem volt.

A második körben a PSG 25 éves hátvédje, Diallo értékesítette a büntetőt – Gabaszki megint érezte a sarkot, de nem érte el a játékszert (2-1). Majd Mohamed Abdel Monem a jobb oldali kapufára lőtt, pedig Mendy balra vetődött. Maradt a 2–1.

A harmadik kanyarban Bouna Sarr szintén a jobb sarkot célozta meg, Gabaszki megint jó irányba vetődött, és ezúttal el is érte a labdát. Még mindig 2-1. De nem sokáig, mert Marvan Hamdi nagyon okosan lőtt a kapuba a kapust elküldve a másik sarokhoz (2-2).

Édouard Mendy, a szenegáli válogatott és a Chelsea kapusa az idei Afrika-kupa döntőjében Egyiptom ellen. TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala.
Édouard Mendy, a szenegáli válogatott és a Chelsea kapusa az idei Afrika-kupa döntőjében Egyiptom ellen. TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala.

A szenegáli negyedik végrehajtó, a becserélése után rendkívül aktív Dieng magabiztosan rúgta be a büntetőjét – Gabaszki először vetődött rossz irányba (3-2). A 99. percben csereként beállt Mohanad Lasin lövését pedig Mendy nagyszerűen védte (3-2). Ha a következő tizenegyest berúgja Szenegál, akkor megnyeri az Afrika-kupát.

Mané ezzel a teherrel állt a labda mögé, elbírta azt annak ellenére is, hogy a rendes játékidőben tizenegyest hibázott. Kijavította hibáját, elemi erővel bombázott a kapu jobb oldalába (4-2). Gabaszki hiába érezte a sarkot, esélye sem volt hárítani. Így Szalahra már nem jutott sor.

Szenegál 4-2-re győzött a tizenegyespárbajban, és története során először nyerte meg az Afrikai Nemzetek Kupáját. Megérdemelten arattak diadalt a szenegáliak.

A szenegáli játékosok és szurkolóik közös ünneplésbe kezdtek, miközben az egyiptomi labdarúgók többsége zokogott, így Szalah és a meccs emberének választott Gabaszki is. Az elképesztő formában védő hálóőr a könnyeivel küszködve vette át a díjat, és nem nagyon találta a szavakat a nyilatkozata során, rendkívül csalódott volt.

Szenegál története során először nyerte meg az Afrikai Nemzetek Kupáját. TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala
Szenegál története során először nyerte meg az Afrikai Nemzetek Kupáját. TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala

A két liverpooli csatártárs csatáját Mané nyerte Szalahval szemben, így előbbi vigasztalta utóbbit a mérkőzés után. Míg a Chelseavel 2021-ben BL-győztes Mendy most már az Afrika-kupát is elhódította, sőt, őt nevezték meg a torna legjobb kapusának is. Manét pedig a kontinenstorna legjobb játékosának választották.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino ezúttal is az éremátadók között szerepelt, akárcsak a bronzmeccs után. Az egyiptomiak nagyon szomoúan vették át az ezüstérmeket, míg a szenegáli játékosok táncra perdültek az aranyérmek átvétele után.

Miután a trófeát is a magasba emelhették a szenegáliak, még nagyobb ünneplésbe kezdtek, Szenegált éltető örömzenére szenegáli örömtáncot jártak.

 

Nyitókép: TotalEnergies Africa Cup of Nations hivatalos Facebook-oldala

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!