A Mandiner Sport Beregsurányban járt „A Juventus a Dinamo Kijev 80 tehetségéért két buszt küldött”

2022. március 23. 11:08

A Magyar Sportújságírók Szövetsége az elmúlt napokban Nyíregyházán tartotta kongresszusát. A kétnapos program bevezetéseként az MSÚSZ tisztségviselői a magyar-ukrán határon lévő Beregsurányba egy negyedmillió forint értékű, főként élelmiszerekből álló segélycsomagot juttattak el. A szövetség csatlakozott a Híd Kárpátaljáért Programhoz is, melynek keretében 500 ezer forintot utalnak át az összefogás központi számlaszámára; az elnökség arról is döntött, hogy hasonló összeggel kívánják segíteni a kárpátaljai magyar sajtó munkáját és munkatársait is.

2022. március 23. 11:08
null
Vámos Tamás

Az MSÚSZ küldöttségét a határon a község polgármestere, Herka István fogadta, aki meghatottan mesélt az elmúlt hetek akcióiról, összefogásáról:

„A hozzánk érkező menekültek harminc százaléka magyar ajkú, kárpátaljai honfitársunk, s már a Beregsurányon át tovább igyekvő menekültek száma is százezres nagyságrendűre duzzadt az elmúlt hetek alatt. Településünk minden tagja erejének megfeszítésével küzd a menekültek megfelelő ellátásának, elszállásolásának biztosításával a háború elől vagy a háborúból menekülő családok szenvedéseinek enyhítéséért. El sem tudják képzelni, milyen elképesztő sorsokkal, tragédiákkal, ugyanakkor megható jelenetekkel is találkozunk. Mi, beregiek kemény emberek vagyunk, de az még

e nem mindennapi élethelyzet kezelése számunkra is embert próbáló. A 18-60 év közötti férfiak nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az ukrán katonák olykor leleményes, de erőszakos módon „sorozzák” be őket, gyakran az utcáról is. Gyakran előfordul például, hogy fagylaltos kocsinak álcázott járműből ugranak elő a felfegyverzett katonák, és rángatják be a hadköteles férfiakat az autóba.  Most már odáig eljutottunk, hogy nem csupán Kárpátaljáról, hanem Kijevből, Odesszából, Lembergből, Harkivból is sokan a magyar határ felé veszik az irányt, és az ukránok mellett számos afrikai egyetemista is van, főként Nigériából és Ghánából érkeztek az ukrajnai egyetemekre, hiszen a térségben ott a legolcsóbb a felsőszintű oktatás”.

Herka István beregsurányi polgármester (jobbról a második) az MSÚSZ küldöttségét tájékoztatja Fotó: MSÚSZ/Mravik Gusztáv
Herka István beregsurányi polgármester (jobbról a második) az MSÚSZ küldöttségét tájékoztatja Fotó: MSÚSZ/Mravik Gusztáv

Arra a felvetésre, miszerint arról is hallani, hogy van az a pénz, amelyért a határőrök átengedik a hadköteles ukrajnai férfiakat is a határon, Herka úr csak annyit felel:

„Mi is hallottunk arról, hogy az ukrán vámosok 1000-től 5000 dollárig úgymond mentesítik a hadkötelezettség alól a magyar vagy a lengyel határt átlép, erejük teljében lévő fiúkat, férfiakat. Érdekes megfigyelni, hogy a menekültek mennyire bizalmatlanok, hiszen valljuk be, eddig is csak látszatbéke volt, és fogalmunk sem lehet, hogy az elmúlt években, évtizedekben miket éltek át. Hiszen látszik a félelem a szemükben, még az általunk adott szendvicseket, és a különböző segélycsomagokat is rendkívül lassan, óvatosan nyitják ki, szinte attól rettegve, hogy ez csak átverés, és valaki még ezt is elveszi tőlük. Bizalmatlanok, de gondoljunk csak bele: mi is azok lennénk, ha szinte mindenünket elvesztettük volna. El sem hiszik, milyen szép családi házak is vannak Kárpátalján medencével, hatalmas zöld területtel.

De hogy ne ilyen szomorúan fejezzük be, Herka polgármester úr a sport hihetetlen erejéről is beszélt:

„A legnépszerűbb olasz futballklub, a Juventus nemrég két nagybusznyi segélycsomagot hozott a menekülteknek, és arról is gondoskodtak, hogy a Dinamo Kijev legtehetségesebb labdarúgó-palántái (mintegy 80 hat és tizennégy év közötti tehetség) a klub, vagy éppen a Torinóhoz közeli egyesületek akadémiáján folytathassák a focit, valamint az életüket”.      

  Nyitókép Megható jelenet: ukrán édesanya búcsúzik a Juventus futballakadémiájára tartó kisfiától... Fotó: juventus.com 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. március 23. 14:46
Szóval a Juvantus az első vonatrabló, aki rögtön ráindult a tehetséges focistákra. Emberbarát dolog ez részükről, de nettó veszteség Ukrajnának.
vastaps
2022. március 23. 13:49
...engem az a szoke-neni erdekel. Ki o ?? Tel. szam ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!