Az újjászületett Barcelona leiskolázta a Real Madridot a Bernabéuban

2022. március 21. 06:53

A Barcelona 4-0-ra verte idegenben a Real Madridot a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság 29. fordulójában. Az újra remeklő Barca a játék minden elemében felülmúlta ellenfelét az el Clásicón.

2022. március 21. 06:53
null
Bánfalvi Szabolcs

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 29. fordulójának szuperrangadóján az éllovas Real Madrid az egyre jobban játszó Barcelonát fogadta a Santiago Bernabéu Stadionban 60 ezer néző előtt, míg a madridi együttes legjobb formában lévő labdarúgója, a csapatkapitány Karim Benzema sérülés miatt kihagyta az el Clásicót.

Már a meccs első perceiben a Barca uralta a játékot, viszont a 7. percben a hazai csapat alakította ki a találkozó első nagy helyzetét: Federico Valverde 16-osról eleresztett lövését azonban Marc-André ter Stegen szépen védte. Ezután megint a katalánok akarata érvényesült, és ez már gólhelyzetben is megmutatkozott. A 12. percben Ferran Torres a bal szélről adott középre pontosan Pierre-Emerick Aubameyang elé, a gaboni csatár egyedül lőhetett kapura mintegy hat méterről középről, de a középen helyezkedő Thibaut Courtois hárította az óriási ziccert. Ám ekkor még nem múlt el a veszély, Ousmane Dembélé jobb felsőbe tartó, tízméteres lövését is kitolta a belga válogatott kapus.

Az ellentámadásból pedig Vinícius Júnior veszélyeztette a vendégek kapuját, ám Ter Stegen megint védett.

A Barcelona játszott mezőnyfölényben, nyomás alá helyezte a hazai gárdát, amely a saját térfeléről is alig tudott kijönni. Mindez egyre több katalán gólszerzési lehetőséget eredményezett.

A 15. percben Ferran Torres mintegy 18 méterről kissé balról célba vette a hosszú sarkot, ám centiméterekkel elkerülte a labda a bal kapufát. A 24. percben pedig Pedri passzolt zseniálisan Torresnek, aki ezzel a madridi védelem mögé került, azonban Casemiro nagyszerűen becsúszva blokkolta a kapu felé tartó lövést.

Pedri, Dembélé és Aubameyang (balról jobbra) gólöröme. Fotó: FC Barcelona hivatalos Facebook-oldala.
Pedri, Dembélé és Aubameyang (balról jobbra) gólöröme. Fotó: FC Barcelona hivatalos Facebook-oldala.

A 29. percben viszont már nem volt madridi ellenszer a barcelonai támadásra. A francia válogatott Dembélé 30 méterről megindult a jobb oldalon, Nachót kicselezte, majd az alapvonalról beadta a labdát középre, a madridi védő, David Alaba rosszul helyezkedett, Aubameyang pedig kiválóan érkezett az ötösön belül, és a madridi középhátvéd, Éder Militao mellől fejelt a kapuba a tehetetlen Courtois mellett (0-1).

A katalán együttes gaboni támadója a második ziccerét már gólra váltotta, s ezzel 1-0-ra vezetett a Barcelona, amely továbbra is dominált.

A 35. percben a Barca középhátvédje, Eric García a saját térfeléről tökéletesen passzolt Frenkie de Jongnak, a holland válogatott középpályás egyből helyzetbe hozta Aubameyangot, aki az ötösről lőtt kapura, de Courtois szépen védett.

Az ellentámadásból pedig Vinícius egy az egyben vezette a kapusra a labdát, viszont kicsit hosszan szöktette magát, és feldobta magát a tizenegyes reményében, így a Barcelona védelme menteni tudott, a büntető pedig jogosan elmaradt. A Real Madridnak sokba került ez a kihagyott ziccer is, ugyanis közvetlen ezután az ellenakcióból

a 38. percben Dembélé szögletét követően az uruguayi válogatott hátvéd, Ronald Araújo gyönyörűen ugrott fel, és a két madridi védő, Alaba és Militao között fejelt a kapuba mintegy hat méterről (0-2).

Courtois ezúttal is tehetetlen volt. Dembélé pedig a második gólpasszát jegyezte.

Ezután sem változott a játék képe, a kétgólos előny birtokában is a Real Madrid térfelén járatta a játékszert a Barcelona, s a királyi gárda játékosai alig értek labdához, amelyet ha esetleg meg is szerzett a madridi alakulat, nem tudta azt megtartani. Nem játszott jól a hazai gárda, nem volt nála a labda, és hiányzott a vezér Benzema, aki a meccseken odateszi magát, hajtja a többieket és gólokat szerez. Ráadásul mindkét szélen könnyedén vezetett támadásokat a Barcelona, Ferran Torres és Dembélé is simán nyerte a párharcokat a madridi védőkkel szemben.

Araújó szerezte a Barcelona második gólját az el Clásicón. FC Barcelona hivatalos Facebook-oldala.
Araújó szerezte a Barcelona második gólját az el Clásicón. FC Barcelona hivatalos Facebook-oldala.

A szünetben reagált a Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti kettős cserét hajtott végre, és a csapata szerkezetét is megváltoztatta. Mariano Díaz és Eduardo Camavinga állt be Dani Carvajal és Toni Kroos helyére.

Azonban a változtatás nem jött be, sőt, kifejezetten rosszul sült el, ugyanis a második félidő kezdete után mindössze 20 másodperc telt el, amikor a Barcelona újabb ziccert dolgozott ki: Aubameyang kitűnően ugratta ki Pedrit, aki egyedül vezethette a labdát Courtois felé, a 19 éves spanyol válogatott középpályás azonban mellé helyezte a játékszert. Ezt a hatalmas ziccert még megúszta a királyi gárda, ám

a 47. percben Aubameyang kapott remek indítást, ő sarokkal passzolt Ferran Torresnek, aki a léc alá lőtt középről tíz méterről (0-3). Iskolajáték!

Az 51. percben jött az újabb madridi hidegzuhany. Piqué a saját térfeléről indította zseniálisan Ferran Torrest, aki nagyszerűen hozta helyzetbe Aubameyangot. A Barcelonához a téli átigazolási időszakban érkezett támadó pedig nyolc méterről, középről briliánsan alálöbbölt a labdának, és emelt a kapuba Courtois felett. Az asszisztens azonban lest jelzett. Bő egy percig vizsgálták az esetet videón, végül

a VAR megerősítette, hogy nem volt les és a gól érvényes (0-4). Ezzel Aubameyang két gólt és egy gólpasszt jegyzett az első el Clasicóján.

A Barcelona tehát a második játékrész első öt percében két gólt szerzett, és bebiztosította az előnyét. Ezt követően pedig a vendégcsapat továbbra is tartotta a labdát, miközben a madridi játékosok nem tudtak közbeavatkozni. Ráadásul a katalán együttes folytatta a helyzetek kialakítását is. Az 58. percben Jordi Alba bal oldali beadására Aubameyang érkezett a hosszú oldalon, és becsúszva öt méterről a kapu bal sarka mellé lőtt. Nem sokon múlott, hogy a Barca 32 éves támadója mesterhármast érjen el.

A 64. percben Ferran Torres kapott kiváló labdát Sergio Busquetstől, s rúgott kapura jobb oldalról az ötös sarka elől, azonban Courtois megint parádésan védett. A belga hálóőr a védése után csak a fejét csóválta, a sok bravúrja ellenére kapott négy gólt a meccsen – mind a négy alkalommal kiszolgáltatott helyzetben volt.

Miközben a hazaiak nem tudtak gólhelyzeteket kidolgozni, mindössze veszélytelen szögletekig jutottak el,

illetve Casemiro eresztett meg egy távoli bombát, amely nem sokkal kerülte el Ter Stegen kapuját.

Majd Dembélé majdnem gólt is szerzett a két gólpassza mellett, ám szorongatott helyzetből mellé lőtt a 16-oson belülről.

A Barcelona 4-0-ra verte a Real Madridot a a Santiago Bernabéu Stadionban. Fotó: FC Barcelona hivatalos Facebook-oldala
A Barcelona 4-0-ra verte a Real Madridot a a Santiago Bernabéu Stadionban. Fotó: FC Barcelona hivatalos Facebook-oldala

A 78. percben a csereként beállt Memphis Depay – Aubameyangot váltotta a 71. percben – beadását Casemiro fejelte ki pont a holland csatár jobb lábára, aki kapásból lőtt, ám Courtois megint parádésan védett. Egy perccel később pedig a másik oldalon Ter Stegen hárította szépen Alaba lövését, amelyet az osztrák válogatott hátvéd bal oldalról mintegy 12 méterről adott le.

A 83. percben Valverde távoli lövéssel próbálkozott, de a vendégek kapuja fölé szállt a labda.

A 86. percben pedig Jordi Albát váltotta a 38 éves Daniel Alves, aki a 400. tétmeccsét játszotta a Barcelonában, amellyel hatszor nyerte meg a La Ligát és háromszor a Bajnokok Ligáját.

Míg az eredmény már nem változott, a Barcelona 4-0-ra győzött a Real Madrid otthonában.

A gránátvörös-kékek a játék minden elemében felülmúlták a királyi gárdát. A meccs emberének a két gólt és egy gólpasszt szerző Aubameyangot választották.

Kiváló döntésnek bizonyult Aubameyang szerződtetése a Barca és a gaboni csatár szempontjából is, hiszen 32 évesen remekel a katalánoknál, első hét meccsén hét gólt szerzett.

Helyreállt a világ rendje, a Barcelona újra topszinten futballozott egy topcsapat ellen. Ronald Koeman irányítása alatt ez nem igazán volt elképzelhető. Rengeteget változott a Barca játéka az előző el Clasicóhoz képest. A katalán csapat elveszítette az ezelőtti öt meccsét a Real ellen, és három év után tudott újra győzni a klasszikuson.

A vezetőedző, Xavi érkezése óta nagyon sokat fejlődött és újjászületett a Barcelona.

Ami az idősebb játékosokat illeti, Piqué, Busquets és Jordi Alba felszívta magát, míg a fiatalok is hajtanak és kiválóan játszanak, illetve a téli igazolások is nagyon jól beváltak.

Újjászületett a Barcelona Xavi visszatérése óta. Fotó: FC Barcelona hivatalos Facebook-oldala.
Újjászületett a Barcelona Xavi visszatérése óta. Fotó: FC Barcelona hivatalos Facebook-oldala.

A Barca leiskolázta idegenben a Real Madridot, s ezzel a győzelmével feljött a harmadik helyre úgy, hogy egy meccsel kevesebb játszott, mint a riválisai. Amennyiben a Barca legyőzi a Rayo Vallecanót a bepótolt találkozón, akkor már a második pozícióba lép kilenc ponttal lemaradva az éllovas Real Madridtól.

A blancók játéka pedig erősen visszaesett, de a bajnoki cím egyelőre nem forog komoly veszélyben.

Közvetlen a mérkőzés után Nacho és Busquets értékelte a találkozót.

„Az eredmény árulkodó. Szomorú vagyok, nagyon vártuk ezt a meccset. Összességében ez egy jó idény számunkra, a pontelőnyünknek köszönhetően továbbra is az élen állunk. Nem tudom, mi történt ezen a mérkőzésen, nem játszottunk jól sem elöl, sem hátul, sem a találkozó elején, sem a végén. Nem éreztük magunkat kényelemben. Ez a legrosszabb meccsünk az elmúlt időszakban. Nagyon fegyelmezetlen volt a Real Madrid. Hihetetlen, hogy a második félidő elején megint kaptunk két gólt. Egyszerűen nem éreztük jól magunkat a pályán. Nem volt olyan pillanat, amikor nyeregben érezhettük volna magunkat. De sok van még hátra, megvan az előnyünk, az élen állunk. Mindig rossz egy ilyen mérkőzést elveszíteni, nehéz napokat fogunk megélni” – fejtette ki Nacho, a Real Madrid hátvédje.

„Nem foglalkoztunk az eredménnyel. Elégedettek vagyunk. Az volt a célunk, hogy főleg nálunk legyen a labda, és mihamarabb gólt szerezzünk. Ez egy kerek egész meccs volt a mi szempontunkból. A Szuperkupa-meccsen is sokat birtokoltuk a játékszert.

Nagyon elégedett vagyok a győzelemmel és az eredménnyel, de a legfontosabb a három pont megszerzése. Az biztos, hogy ha a minimális esélyünk is megvan, akkor küzdünk a bajnoki címért. Tudjuk, hogy nincs sok esélyünk rá. Egy meccset még be kell pótolnunk. Fel kell készülnünk, hogy minden mérkőzést kontroll alatt tartsunk, és menjünk a bajnoki elsőségért. Mindenek előtt az a célunk, hogy feljöjjünk a második helyre. Most lesz egy kis szünet a válogatott meccsek miatt. Aztán arra koncentrálunk, hogy minél magasabbra jussunk, minél több pontot gyűjtsünk, és haladjunk lépésről lépésre” – elemzett Sergio Busquets, az FC Barcelona csapatkapitánya.

 

Nyitókép: A Barcelona játékosai ünneplenek az öltözőben a győztes el Clasicó után. Fotó: FC Barcelona hivatalos Facebook-oldala.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!