Történelmi jelenet a Fradi-meccsen: az orosz vezetőedző ukrán játékost cserélt be!

2022. március 07. 00:04

A hétvégi NB I-es forduló rangadóján, a Ferencváros - Kisvárda mérkőzésen ismét bebizonyosodott a coubertini idézet igazsága: „a béke vagy, te sport!”

2022. március 07. 00:04
null
Vámos Tamás

Ahogy azt több néző is mondta – nem kis iróniával - a rangadó előtt: a Fradi nem tud annyi pontot elhullajtani, hogy ne a bajnoki cím védője álljon a tabella élén. S a forduló zárása előtt kiderült, a hétvégi végeredmények (elsősorban a Puskás Akadémia veresége) is olyannyira kedvezően alakultak a zöldek számára, hogy a szezon meglepetéscsapata, a Kisvárda legyőzése esetén öt ponttal megugranak az üldözők előtt. 

Mindenestre a kezdő sípszó előtt nem akármilyen mentális tréningen vehettek részt a Fradi játékosai, ugyanis az öltözőben meglátogatták őket a klub olimpiai bajnok gyorskorcsolyázói, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is, akik a középkezdés előtt a Groupama Arénában is végigvonultak; a pekingi téli olimpián résztvevő klasszisokat a B-közép nemes egyszerűséggel a „Mert ti vagytok a legjobbak!” című dallal köszöntötte.

Ezek után azonban jó ideig nem sok ok akadt az örömködésre a hazai oldalon, hiszen ahogy az utóbbi hetekben megszokhattuk, az FTC rendkívül görcsösen kezdett. Ennek volt az oka, hogy

Ezt jelzi, hogy toronymagasan Dibusz Dénes lett a mezőny legjobbja: a Fradi kapusa előbb Herdi Prenga fejesét, Ötvös Bence életerős löketét, majd Andrei Peteleu bombáját védte óriási bravúrral, végül Claudiu Bumba közeli fejesét is óriási bravúrral hárította.

Mindeközben azért történtek még érdekes dolgok: egy támadás végén a Fradi jött volna szöglettel, ám a VAR-szobából Farkas Ádám FIFA-játékvezető rászólt Pintér Csabára: az ezt megelőző kisvárdai támadásnál érdekes dolgok történhettek a zöld-fehérek tizenhatosán belül.

A visszajátszás aztán egyértelműen igazolta, hogy Fortune Bassey testétől eltartott kezét érintette a labda, a szabályok szerint megadható büntető volt, Pintér be is fújta, Claudiu Bumba be is vágta, ám az embernek az az érzése: a kezezéssel kapcsolatos módosítások és értelmezések sok esetben nincsenek szinkronban a játék szellemével…            

Mindenesetre

Nem lehet tudni, mi hangzott el a hazai öltözőben, de az tény: a második játékrészre egy teljesen más felfogású Ferencváros jött ki, ebben tevékeny része volt a két csereembernek, Marquinhosnak és Franck Bolinak. (Vajon a brazil fiú miért újra csak csereként kapott lehetőséget, hiszen az elmúlt mérkőzéseken bebizonyosodott: egyértelmű erőssége lehet a bajnokcsapatnak; bár elképzelhető, hogy még erőnléti gondokkal küzd…)

Olekszandr Zubkovnak csak a Fradi-győzelem miatt van oka a mosolyra Fotó: MTI/EPA Szerhij Dolzsenko (archív)
Olekszandr Zubkovnak csak a Fradi-győzelem miatt van oka a mosolyra Fotó: MTI/EPA Szerhij Dolzsenko (archív)

Mindenesetre a második félidőben 15 perc alatt négyszer annyi lövés ment Dombó Dávid kapujára, mint az első játékrészben (nem volt túlságosan nehéz túlszárnyalni az egyetlen kísérletet), és e nyomásnak hamar meg is lett az eredménye: egy Marquinhos - Civic – Boli összjáték után az elefántcsontparti támadó sakk-matt helyzet után egyenlített.

Ezek után egy történelmi pillanat részesei lehettek a jelenlévők:

Emlékezetes, hogy az orosz-ukrán konfliktus kitörése után Olekszandr Zubkov sem a Gyirmót elleni bajnoki, sem a Budapest Honvéd elleni kupamérkőzésen nem vállalta a játékot, ezért is volt nagy szó, hogy a mérkőzés 58. percében pályára léphetett.

Az embernek akarva akaratlanul Pierre de Coubertin báró örökbecsű sorai jutottak eszébe: „a béke vagy te, sport!”  

Ezek után is fölényben maradt a Fradi, és amikor már mindenki elkönyvelte a döntetlent, a végén jött a csattanó: Laidouni beadása után Tokmac győztes gólt lőtt.

Több mint megható volt, hogy a mérkőzés lefújását követően Olekszandr Zubkovot a Fradi-tábor hangosan éltette, ő pedig egy ukrán zászlót magára terítve, könnyes szemmel köszönte meg a biztatást...  

Kicsi a rakás! Minden bizonnyal a győztes gól szerzője, Tokmac van legalul Fotó: MTI/Kovács Tamás
Kicsi a rakás! Minden bizonnyal a győztes gól szerzője, Tokmac van legalul Fotó: MTI/Kovács Tamás

A találkozó végén Sztanyiszlav Csercseszov így értékelt:

„A hozzáállással az első félidőben sem volt különösebb gond, a fő probléma az volt, hogy ekkor még rosszul szálltunk be a játékba, de hál’ Istennek a szünetben, az öltözőben, sikerült rendet rakni a fejekben. A legfontosabb, hogy a törekvéseinket győzelemmel koronáznunk meg, és ezzel sikerült kiszolgálnunk a szurkolókat is, akiknek szintén óriási érdemük van a sikerben”.  

Nyitókép: Csercseszov első Üllői úti győzelme több szempontból is emlékezetes marad Fotó: MTI/Kovács Tamás  

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
artojan
2022. május 25. 22:33
........a legjobb kombináció ! Hajrá FRADI !, Hajrá MAGYARORZÁG !
anegy_
2022. május 25. 22:33
Ez a sport lényege! Győzzön a jobb csapat! Az én családomban 100 éve csak a Fradi!!!!!!!!!!!!! (és csak a Fidesz) Ami a nemzetközi és világszervezeteknél "érték" gyanánt történik, az a liberális elmebaj ! BŰN!
szóda
2022. március 13. 08:59
Bravó és most nem csak az eredményre mondom, de az edző és az ukrán játékos működésére. Ezek az apró jelenetek járulhatnak hozzá a békéhez, nem pedig a kirekesztés. Ez lenne az igazi sport!
Orange79
2022. március 13. 08:59
Az ukran nagykovet asszony ki lesz borulva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!