Kiszenvedték! Öt év után a legjobb négy között a Fradi a Magyar Kupában

2022. március 02. 01:13

Ha nem is könnyen, de a bajnokcsapat hozta a papírformát a Honvéd elleni idegenbeli kupamérkőzésen.

2022. március 02. 01:13
null
Vámos Tamás

Azon meg sem kellett lepődni, hogy a kispestiek a négy közé jutásért játszottak, hiszen tavaly ugyan a Zalaegerszeg ellen idő előtt kiestek, de két éve megnyerték a Magyar Kupát. S bár a Ferencváros ellen nem ők voltak az esélyesek, a kispestiek önbizalmát növelhette, hogy amióta Nebojsa Vignjevics átvette a csapat irányítását, a bajnokságot egy kisvárdai vereséggel folytatták, ám ezután megverték a MOL Fehérvárt, majd Mezőkövesden és a Puskás Akadémia ellen is 0-0-s döntetleneket játszottak, ráadásul a bajnokcsapat – koránt sincs még csúcsformában.

Ennek ellenére az első félidő jelentős részében a Fradi játszott fölényben, ami abból a szempontból nem volt meglepő, hogy a Honvéd igencsak tartalékosan kezdett. Az még érthető volt, hogy Szappanos Péter pihent és a kapuban a rutinos Tomás Tujvel kezdett, ám azt már nem bírta el a hazai csapat, hogy a védelemben Ivan Lovric feltűnően bizonytalan volt, ráadásul Tamás Krisztián menet közben megsérült, míg a középpályán az izlandi Vidar Jónsson, elöl pedig a mali Boubacar Traoré igencsak gyengén muzsikált.

ám mit ad a sors, a zöld-fehérek nemsokára (a történeti hűség kedvéért: a 23. percben) megszerezték a vezetést: az egyre jobb formába lendülő (ám időnként érthetetlenül el-eltűnő) Zachariassen szenzációs passzát Boli előbb Tujvelbe lőtte, majd a kipattanót Tokmac juttatta a hazai kapuba.

A mérkőzés végére Sztanyiszlav Csercseszov is megnyugodhatott Fotó: MTI/Kovács Tamás
A mérkőzés végére Sztanyiszlav Csercseszov is megnyugodhatott Fotó: MTI/Kovács Tamás

A vezetéstől kicsit megnyugodott a Fradi (és persze, Csercseszov mester is), ráadásul nem csak fizikai, hanem sebességbeli fölényben is játszottak a vendégek, ezt igazolja, hogy Zsótéréknak szinte helyzetük sem akadt az első játékrészben.

Természetesen ezt nem hagyhatta annyiban Nebojsa Vignjevics, a harmatgyenge Jónsson és Drazsics helyett Bőle Lukács és Nagy Dominik állt be – cseppet sem mellékesen: a közelmúltban mindketten játszottak a Ferencvárosban is;

Mindenesetre az alaposan megerősödött Honvéd sokkal jobban játszott, mint az első félidőben, előbb Bőle hagyott ki egy óriási helyzetet, majd nem sokkal ezután Lukics foghatta a fejét, miután a kapufára bólintott egy beadást, nem sokkal utána pedig alig lőtt mellé. A Fradi rutinosan próbálta tartani az előnyét, abszolút látszott a ferencvárosiakon, hogy tőlük akár már most lefújhatná Berke spori a meccset...    

A hajrában az ex-fradista védő, Batik Bence már centert játszott, de ez sem segített, hiszen ha el is jutott jó pár lövés a második félidőben a Ferencváros kapujáig, Dibusz Dénes ezúttal is magabiztos őr volt.

Hiába minden kispesti erőfeszítés, a zöld-fehérek megőrizték egygólos előnyüket, így öt év után ismét a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé jutottak. Cseppet sem mellékesen: akkor a Fradi meg is nyerte a sorozatot (a Vasast büntetőkkel győzték le), a kapuban már Dibusz Dénessel, a középpályán pedig (Gera Zoltán mellett) a klub jelenlegi sportigazgatója, Hajnal Tamás próbálta jobbnál jobb labdákkal tömni a társakat…

"Ha nem szerzünk gólt, nem tudunk mérkőzést nyerni"

A sajtótájékoztatón Nebojsa Vignjevics a következőket mondta el:

„Gratulálok a Ferencvárosnak, és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban a Magyar Kupában. Általánosságban azt tudom elmondani, hogy sem a végeredménnyel, sem a mutatott játékkal nem vagyok elégedett.  – kivéve az utolsó harminc percet. Ebben a periódusban hajtottuk végre azokat a dolgokat, amelyeket az edzéseken elvégeztünk, és előzetesen megbeszéltünk. Engem nem lepett meg, hogy az első félidőben a Ferencváros ennyire agresszívan és jól játszott, de a csapatunkban akadtak olyanok, akik elcsodálkoztak azon, hogy ennyire jó minőségű játékosok alkotják az ellenfél keretét. A második félidőben egyértelműen jobban játszottunk, ehhez hasonló teljesítményt kellene mindig nyújtanunk, de mivel a támadóharmadban nem voltunk ezúttal sem pontosak, nem sikerült eredményesen befejezni a támadásokat. Ha pedig nem szerzünk gólt, nem tudunk mérkőzést nyerni…

"1-0-s vezetésünk után kicsit lenyugodtunk"

A Ferencváros vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov így látta a mérkőzést:

„Tisztában voltunk azzal, hogy a Honvéd ellen, idegenben nem lesz könnyű dolgunk. Az első félidőben jól játszottunk, és még több helyzetet is kialakíthattunk volna, ám az 1-0-s vezetésünk után kicsit lenyugodtunk. A második félidőben aktívabban támadott a Honvéd, ez érthető volt, hiszen hátrányban voltak, mi viszont nem tudtuk kihasználni a kontrák után adódó lehetőségeinket. Összességében örülök a továbbjutásnak, és nagyon köszönöm a szurkolóinknak, hogy velünk tartottak a mai este folyamán".

A keddi másik Magyar Kupa-mérkőzésen:

Kazincbarcika (NB III) – Paksi FC 0-1 (0-0)

Gólszerző: Szabó J. (73.)

Nyitókép Nguen Tokmac lövése végzetesnek bizonyult... Fotó: MTI/Kovács Tamás          

        

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2022. március 04. 08:22
Ha kirúgják a kopasz oroszt, simán.
Czápa
2022. március 04. 05:46
Idén duplázunk!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!