Szoboszlai pontot mentett csapatának Sallaiék ellen a német bajnokságban

2022. március 05. 18:44

2000. október 21-én játszottak egy Hertha-Cottbus mérkőzést, melyre összesen öt magyar focistát nevezett a két csapat. Ennél több honfitársunk soha nem volt érdekelt az 1963-ban alapított Bundesliga egyetlen találkozóján sem. Akkor az öt közül Sebők Vilmos, Mátyus János, Horváth Ferenc és Király Gábor pályára is lépett, míg Dárdai Pál a kispadról nézte végig a mérkőzést. Ezen kívül még három olyan találkozó volt a német elsőosztály 59 éves története során, amikor négy magyar válogatott játékos is játszott. Utoljára tavaly ősszel, október 16-án, a Freiburg- Leipzig-en, amikor felavatták a Fekete-erdei csapat új stadionját. Ma ennek a meccsnek a „visszavágóját” rendezték Lipcsében.

2022. március 05. 18:44
null
Edvi László

A 22 kezdőjátékos közé két magyar válogatott focista került ma délután Lipcsében. A kapuból (jogosan!) ki nem robbantható Gulácsi Péter, és a védelem oszlopa, Willi Orban ott volt azok között, akik kifutottak a pályára a mérkőzés elején. Szoboszlai Dominik az RB Leipzig, Sallai Roland a Freiburg kispadján foglalt helyet a találkozó kezdetén. Az utóbbi a héten már „alakított egy nagyot”, a Német Kupában a hosszabbítás utolsó pillanatában szerezte meg a győztes gólt, ezzel az elődöntőbe juttatta a Fekete-erdei gárdát. De ezzel még nem váltott bérletet a kezdőcsapatba.

A hajrában azért kapott szerepet, de erről majd később. Előtte idézzünk egy-két érdekes dolgot a múltból!

Király Gábor, a Hertha kapusa ellen többször szerettek volna gólt szerezni magyar játékosok a német elsőosztályban. MTI FOTÓ/EPA/DPA/ULI DECK
Király Gábor, a Hertha kapusa ellen többször szerettek volna gólt szerezni magyar játékosok a német elsőosztályban. MTI FOTÓ/EPA/DPA/ULI DECK

A 2000. október 21-i Hertha-Cottbusról már esett szó, melyen négy magyar játszott. Ugyanennek a bajnokságnak a tavaszán, ugyanebben a párosításban a kezdőcsapatokban kapott helyet négy honfitársunk! Ráadásul mind végig is játszotta a mérkőzést. A Cottbusban Mátyus János és Vasile Miriuta, a fővárosiaknál Király Gábor és Dárdai Pál.

2002. október 19-én szintén Cottbus-Hertha mérkőzésen kapott szerepet négy honfitársunk: a hazaiaknál a jelenleg a Chelsea-nél edző Lőw Zsolt, és az Orbanhoz hasonlóan a mi válogatottunkat választó Miriuta, a Herthaban Király Gábor és (csereként) az azóta ott legendává váló Dárdai Pál.

Dárdai Pál, a német Hertha BSC középpályása többször játszott német bajnoki mérkőzésen magyar  ellenféllel szemben. Fotó: MTI/EPA/Sören Stache
Dárdai Pál, a német Hertha BSC középpályása többször játszott német bajnoki mérkőzésen magyar ellenféllel szemben. Fotó: MTI/EPA/Sören Stache

Az őszi Freiburg-Leipzigre pedig nyilván még sokan emlékeznek, ekkor Gulácsi, Orban és Szoboszlai kezdett, Sallai pedig a szünetben érkezett csereként. 33 percig volt négy magyar válogatott játékos a gyepen, ekkor Szoboszlait lecserélte edzője, míg egy perccel később Sallai is kénytelen volt lejönni. Ugyanis válogatottbeli társa, Willi Orban okozott neki olyan sérülést, hogy nem tudta folytatni a mérkőzést, sőt hetekre kidőlt.

Sallai Roland, a Freiburg játékosa ősszel megsérült a Leipzig ellen. Fotó: MTI/EPA pool/Ronald Wittek
Sallai Roland, a Freiburg játékosa ősszel megsérült a Leipzig ellen. Fotó: MTI/EPA pool/Ronald Wittek

Szerencsére most mind a négy magyar egészséges, és a két csapat azonos pontszámmal várta a meccset. A Leipzig a 4. helyen, a Freiburg az 5-en. Németországban a 4. pozíció Bajnokok Ligája főtáblás szereplést ér, vagyis óriási rangadó részesei lehettek a magyarok.

A találkozó első negyedórájában a vendég Freiburg volt kissé aktívabb, a 11. percben Gulácsinak kellett védenie Schlotterbeck távoli próbálkozását. A hazai csapat a 33. percben alakította ki az első említésre méltó szituációt, de Nkunku próbálkozását a meccsek többségében nem kellene szóba hozni. Itt kell, mert az első félórában taktikus játék volt, elsősorban a pozíciós küszködést erőltették a felek.

Jóindulatúan így szoktuk jellemezni az unalmas produkciót.

Aztán a 38. percben Orban és Klostermann között kilépett Demirovic, és „átcsippentette” a labdát Gulácsi fölött, ezzel 1-0-s Freiburg-előnnyel mentek félidőre a csapatok.

Gulácsi Péter alig találkozott a labdával szombat délután. Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland
Gulácsi Péter alig találkozott a labdával szombat délután. Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland

A második játékrészt a várakozásoknak megfelelően aktívabban kezdte a Leipzig, ami két ok miatt is logikus. Egyrészt, ha hazai pályán egy csapat hátrányban van egy közvetlen vetélytárs ellen nagyon nagy tétért, akkor kötelező kapkodnia. Másrészt az első játékrész küszködését egy ilyen erőkből álló társaság egyszerűen nem tudja alulmúlni.

Ám a második félidő legalább olyan unalmas lett, mint az első.

A Leipzig birtokolgatta a labdát, járatta, kereste a rést a pajzson, de sokáig nem találta. A megoldáshoz kellett egy magyar játékos!

De csak a hajrában jött el az a pillanat!

A lipcsei edző az 58. percben hármas cserét határozott el, két támadót is behozott, de Szoboszlait még nem. Ám ami késett, az szerencsére nem múlt...

A 79. percben érkezett Szoboszlai Dominik, a másik oldalon pedig Sallai Roland. 

Így ebből a szempontból bekerül a magyar sporttörténelembe ez a mérkőzés:

ez lett az ötödik olyan Bundesliga-találkozó, melyen négy magyar játszott!

Szoboszlai beszállása miatt pedig emlékezetes is. Ugyanis az 90. percben remek labdát adott Angelinonak, aki egyenlített. 

RB Leipzig- Freiburg 1-1

 

 

A nyitóképen: Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa unatkozott, és fázott a Freiburg elleni mérkőzésen.

MTI/EPA/Filip Singer

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Draco Paladin
2022. március 06. 14:12
Szoboszlai fasszopo, menj szopd Orban faszat, kocsog!
VakzKommondor
2022. március 06. 08:05
Szerintem az oroszok mellett kellene kiállni , mutatni ahogy a lopott jachton épp egy lerohant ország gyerekét lövik fejbe! Egy kereszt kellene még a képre, és a bibliából valami!! Mi az hogy egy lerohant ország mellett kiállnak!! Aki nem adja meg magát az általad vágyott szovjetúniónak!! Felháborító
Bitrex®
2022. március 05. 23:43
Nemsokára jön a kötelező kék-sárga karszalag, vagy zokni. Mindenki csapatkapitánynak érezheti magát. Vége a BLM-nek, az LMBTQ-nak, most jöjjön valami új.
zakar zoltán béla
2022. március 05. 20:57
PAKS!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!