Virtuális bajnoki döntő lehet jégkorongban

2022. március 16. 00:05

Az Erste Liga szerdán kezdődő egyik elődöntő-párharcában a magyar Rekordbajnok, az FTC-Telekom a Gyergyói Hoki Klubban találkozik, míg a pénteken induló másik sorozatban a címvédő Csíkszereda a Magyar Kupa győztesével, a Debreceni EAC-cal küzd. A kiírás furcsasága miatt ezen párharcok dönthetnek a magyar bajnoki címről is, annak ellenére, hogy a Ferencváros és a Debrecen nem is találkozik egymással.

2022. március 16. 00:05
null
Edvi László

Fagyos hangulatúnak aligha lehet nevezni a magyar-román jeges bajnokság eddigi mérkőzéseit.

Ám a java csak most jön!

Az alapszakasz 11 csapatából hat közvetlenül a playoff-ba jutott, további négy három nyert mérkőzésig tartó párharcot vívott ezért.

Aztán kezdődött az "igazi" rájátszás. Őrült meccsekkel.

A legsimábbnak tűnő erdélyi derbin, a Gyergyó-Brassón is olyan indulatok voltak, hogy már az utolsó mérkőzés bemelegítése közben összeverekedtek a felek. Végül a Szilassy Zoltán által irányított Gyergyó jutott az elődöntőbe, ahol a Ferencvárossal játszik. Ez a négy győzelemig tartó párharc szerdán kezdődik, majd csütörtökön már másodszor is megmérkőznek a felek a Tüskecsarnokban.

Nagy Gergő és társai, vagy az erdélyiek örülhetnek a párharc végén? Fotó: MJSZ/Sajtó
Nagy Gergő és társai, vagy az erdélyiek örülhetnek a párharc végén? Fotó: MJSZ/Sajtó
A magyar Rekordbajnok, a Ferencváros az alapszakaszban a második helyen végzett, így a rájátszás előtt a DVTK Jegesmedvék, Brasov Wolves, DEAC trióból választhatott ellenfelet. A távolság miatt a csapat tagjai voksukat a miskolciakra tették, de ezen tény mellett abban reménykedtek, hogy a bajnokság végén megerősödött csapat nem okozhat nehézséget nekik. Végül 4-1-el jutott tovább a pesti gárda, de talán csak az utolsó találkozó lett számára viszonylag könnyű. 

Fodor Szabolcs, FTC-Telekom:

„Úgy gondolom, nem férhet kétség ahhoz, hogy a jobb csapat jutott tovább.”

Tokaji Viktor, DVTK Jegesmedvék: 

"Az, hogy a fiataljaink így helyt tudtak állni egy Ferencváros ellen, az példaértékű, ezekkel a tapasztalatokkal ők is, és mi is sokkal gazdagabbak lettünk, és előrébb vagyunk. Ezt az álmot most nem álmodjuk tovább, ám az, hogy a Ferencvárost elég komoly kihívás elé tudtuk állítani, sok mindent elmond."

Csak a párharc végeredményét tekintve hagyta ott könnyedén a Ferencváros a DVTK-t.
Csak a párharc végeredményét tekintve hagyta ott könnyedén a Ferencváros a DVTK-t.
A másik ágon az alapszakaszt megnyerő Csíkszereda némi meglepetésre a MAC HKB Újbudát választotta, ez volt az egyetlen párosítás, ahol erdélyi csapat magyarországival harcolt. 

Rico Rossi, SC Csíkszereda:

"Az egész párharc nagyon nehéznek bizonyult. Gratulálok a MAC edzőjének, egy fiatal csapattal nagyon jó munkát tett le az asztalra, keményen küzdöttek. 4-1-re nyertük a párharcot, de nem volt könnyű.”

A "megdícsért" tréner, a "szapporói hős", Kangyal Balázs így válaszolt:

"1.800 KHL meccs tapasztalata nem mellettünk szólt. Hiába képvisel nagyobb játékerőt az ellenfél, a rájátszás egy teljesen más sorozat. A hibák számát minimalizálni kell, a lehetőségekkel pedig élni kell. Ilyen tapasztalatokkal gazdagodtunk a negyeddöntő során.”

Rastislav Spirko volt a legeredményesebb debreceni játékos az alapszakaszban. Fotó: Derencsényi István
Rastislav Spirko volt a legeredményesebb debreceni játékos az alapszakaszban. Fotó: Derencsényi István
A Csíkszereda ellenfele a DEAC lesz, mely az alapszakaszban a hetedik helyen végezve még a "mini-rájátszásban" is érdekelt volt. Ott a Fehérvári Titánokat, a negyeddöntőben az Újpestet ütötte ki. Az utóbbi párharc a tavalyi negyeddöntő ismétlése volt. A választás után Fodor András, technikai vezető értetlenségének adott hangot, hogy az előző év kudarca után vajon miért akart megint velük találkozni a pesti gárda. Hatmeccses, szikrázó széria lett ez, utólag elmondható, hogy az első találkozó döntött, hiszen ekkor a Megyeri úton "hirtelen halálban" nyert a Debrecen. A többi találkozón hazai győzelem született.

Berta Ákost, a debreceniek csapatkapitányát az ötödik mérkőzésen súlyos arcsérülés miatt a jégről a kórházba kellett vinni, de két nappal később két gólt szerzett. Fotó: Derencsényi István
Berta Ákost, a debreceniek csapatkapitányát az ötödik mérkőzésen súlyos arcsérülés miatt a jégről a kórházba kellett vinni, de két nappal később két gólt szerzett. Fotó: Derencsényi István

György József, DEAC: „Megköszöntem a srácoknak azt a teljesítményt, amit ebben a szériában letettek az asztalra, nem szeretnék most itt külön kiemelni senkit. Én azt mondom, amit most itt elértünk, az várakozáson felüli.”

Virág Csaba, UTE:  A védekező munkánk nem volt olyan, mint amilyet szerettünk volna és közel sem volt olyan, mint amit az alapszakaszban mutattunk. Úgy gondolom, leginkább ez jelentette a különbséget a két csapat között. Abszolút megérdemelten jutott tovább a Debrecen és sok sikert kívánok neki az elődöntőben.”

A Sport Club Csíkszereda- Debreceni EAC párharc pénteken kezdődik Erdélyben, és szombaton másodszor is ugyanott mérkőzik a két gárda.

Hetényi Zoltánnak, a DEAC kapusának a teljesítményén sok múlik a Csíkszereda ellen. Fotó: Derencsényi István
Hetényi Zoltánnak, a DEAC kapusának a teljesítményén sok múlik a Csíkszereda ellen. Fotó: Derencsényi István
A két csata megkezdése előtt már biztos, hogy a tavalyi bajnok, Ferencváros, és a tavalyi és idei MK-győztes Debrecen osztozik a magyar bajnokság arany-, és ezüstérmén. A furcsa (bár évek óta ismert) kiírás szerint, aki előrébb végez az Erste Ligában a magyar gárdák közül, azé a hazai trófea. Ha mindkettő bejut a döntőbe, akkor az Erste Liga végjátéka egyúttal magyar bajnoki finálé is lenne, ez a legegyértelműbb helyzet.

Minden más esetben virtuális párharc dönt a bajnoki címről!

Ha a két társaság közül csak az egyik jut a fináléba, akkor övé a magyar arany, a másiké az ezüst.

Ha mindkettő elbukik erdélyi ellenfelével szemben, akkor az alapszakaszban előrébb végzett Ferencvárosnál ünnepelhetnek az elődöntő kudarca ellenére, ahogy tették azt tavaly is.

 

 

A nyitóképen: Vajon megint a Ferencváros játékosai ünnepelnek a végén?

Fotó: MJSZ/Sajtó

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!