Európa tetején a Sopron Basket – tizenötezer török előtt, a Fenerbahçe ellen Euroliga-győztes a női kosárcsapat

2022. április 10. 16:37

60-55-re nyertek a soproniak Isztambulban.

2022. április 10. 16:37
null

Ha a koronavírus elmarta szezont nem számítjuk, zsinórban a negyedik alkalommal jutott el Európa legjobb négy női kosárlabdacsapata közé a Sopron Basket csapata.

2018-ban hazai pályán döntőt is vívhattak Fegyverneki Zsófiáék az Euroligában, akkor nem sikerült megszerezni a magyar kosárlabda első ilyen szintű győzelmét.

Négy év elteltével jutottak ismét egyetlen győzelemre a legrangosabb európai klubsorozattól. 

A döntőt ezúttal azonban nem ők, hanem a félelmetes szurkolótáborral rendelkező Fenerbahçe vívja hazai pályán. Hatalmas pénzek mozogtak, hogy a Final Fourt Isztambulban rendezzék.

Tizenötezer fanatikus török előtt, amilyen közönséggel magyar női kosárcsapatnak még nem volt dolga soha.

A Fenert korábban két próbálkozásból egyszer sem sikerült megvernie a Sopronnak, októberben hazai pályán 23 ponttal kaptunk ki.

Folyamatosan frissülő tudosításunk:

Fantasztikusan kezdődött a meccs, a Fenert több mint az első negyed feléig, hat és fél percen át pontínségben tartotta a Sopron. Fegyverneki Zsófia hibátlanul dobott kintről-bentről, a mezőny legnagyobbja, Határ Bernadett úr a palánk alatt elöl-hátul, szinte minden lepattanót begyűjt.

Tíz pontos előnnyel zártuk az első tíz percet!

A második negyed elején feljött a sztárokból, nagyobb nevekből álló Fenerbahçe mínusz öt pontra is, de a félidőre visszaállt a tíz pontos különbség. 29-19-cel megyünk a nagyszünetre!

Aggodalomra ad okot, hogy a kulcsember, óriásnő termetű Határ Bernadett közel a kipontozódáshoz, a nélküle zajló percekben pedig érezhetően magabiztosabbak voltak a törökök. A magyar csapat legjobbja a francia-amerikai Gabby Williams, akinek bár nem hibátlan a dobószázaléka, mint Fegyvernekié, de egy ponttal többet szerzett, és folyamatos hibákba zavarja bele a Fener sokat önzőző ukrán játékosát, Jagupovát.

Nagyon rosszul kezdődik a második félidő, öt perc sem telik bele, hogy

mínusz tízről egyszer csak az egyenlítésért dobhattak büntetőt a törökök.

Sikertelenül. Egyelőre a most már kicsire zsugorodott előnyt őrizgeti a Sopron, de sikerült megtörni a felzárkozás lendületét – nem kis részben harcos, felszaporodó faultokkal.

A harmadik negyed végére visszahozta a Sopron,

hét pontos előny a magyar klub történetének legfontosabb tíz perce előtt!

Öt perccel a vége előtt öttel megy a Sopron. Mindent az utolsó percek döntenek el.

Nyolc másodperccel a vége előtt, három pontos magyar előnynél Fegyverneki Zsófián szabálytalankodnak a magyar palánk alatt. Fegyverneki a két büntetőből, a meccslabdákból egyet bedob! Elképzelhetetlen, hogy ne nyerjen a Sopron!

VÉGE!

Euroliga-győztes a Sopron, története és a magyar kosárlabda története során először!

Egy világsportban, magyar edzővel (Gáspár Dávid) és magyar kulcsemberekkel (Fegyverneki Zsófia, Határ Bernadett). Negyven év tudatos építkezés eredménye a fantasztikus siker!

 

Nyitókép: Fegyverneki Zsófia (arcmaszkban) triplája a Montpellier elleni negyeddöntőben, Sopronban. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ami személyes
2022. április 11. 12:35
Ugye nem megy trágárkodás nélkül .
Keratella
2022. április 11. 09:54
Hihetetlen! Hajrá Sopron!!!
balbako_
2022. április 11. 08:48
Csodálatosak voltatok lányok!
Nannyó
2022. április 11. 08:47
Ne morogj már, egyszerűen csak örülj. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!