A vasárnapi budapesti derbi nem ismétlődik meg a Magyar Kupa döntőjében

2022. április 20. 22:24

Magabiztos, 4-1-es győzelmet aratott a Ferencváros Győrben a Magyar Kupa második elődöntőjében. Mivel előző nap a Paks szintén háromgólos diadallal jutott a fináléba a vidéki gárda lesz a pesti ellenfele a fővárosi Puskás Arénában. Vagyis a vasárnap rendezendő Ferencváros-Újpest bajnoki derbi után a két ősellenség a kupa fináléjában nem feszül egymásnak. A szurkolók többsége talán szomorú emiatt, viszont a Budapest biztonságáért, és nyugalmáért felelősek valószínűleg nem.

2022. április 20. 22:24
null
Edvi László

Újpest- Puskás Akadémia, Fehérvár- Honvéd, Honvéd- Mezőkövesd, Újpest-Fehérvár.

Talán sokan már nem is emlékeznek rá, hogy ezen párosítások voltak az elmúlt években a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében. Leginkább az szembetűnő, hogy az utóbbi évek hazai egyeduralkodója,

a Ferencváros még a döntőbe sem jutott

az elmúlt négy évben. Erre szokták mondani világszerte, hogy a kupa egy egészen más műfaj.

Amikor kialakult a két elődöntő párosítása, akkor sokan dörzsölték a markukat, egy Ferencváros-Újpest derbiben bízva. Nyilván ezek között nem voltak olyanok, akik május 11-én délután babakocsiban szeretnék tologatni a család szemefényét Zuglóban, vagy életük párjával kívánnak kézenfogva andalogni a Stefánián a tavaszi napsütésben. Továbbá nem vágytak egy ilyen fináléra sem a paksi, sem a győri fociszurkolók. Az előbbiek kedvencei már kedden tettek azért, hogy a sokak által várt „álomdöntő” ne valósuljon meg.

A Ferencváros játékosa, Miha Blazic (b) és a győri Forgács Dávid. Fotó: MTI/Krizsán Csaba
A Ferencváros játékosa, Miha Blazic (b) és a győri Forgács Dávid. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Paks ugyanis simán legyőzte az Újpestet, és ezzel még nem írta be a „vége” szócskát az idei kupameneteléséről szóló fejezet aljára. Mely ráadásul máris a leghosszabb iromány az atomváros M(N)K-szerepléseinek emléket állító képzeletbeli könyvecskében. Ugyanis korábban még az elődöntőig sem jutott a focicsapat itt. Most pedig a Puskásban május közepén úgy léphet pályára a Puskásban, hogy a meccs előtti kivonuláskor játékosai elsétálhatnak a díszes ezüst serleg mellett.

Április 19, kedd:

Paksi FC–Újpest FC 3–0 (1–0)

Paks: Nagy G. – Lenzsér (Szabó J., a szünetben), Tamás O., Kinyik – Windecker – Kovács N., Sajbán M., Balogh B. (Haraszti, 83.), Medgyes S. – Nagy R. (Szabó Bálint, 62.), Ádám (Böde, 88.).

Vezetőedző: Bognár György

Újpest: Pajovics – Pauljevics, Kutrumbisz, A. Diaby, Antonov – Csongvai, Onovo – Croizet (Katona Mátyás, 75.), Mitrovics (Bjelos, 63.), Beridze – Zivzivadze.

Vezetőedző: Milos Kruscsics

Gólszerző: A. Diaby (27. – öngól), Windecker (66.), Sajbán M. (87.)

Kiállítva: Kutrumbisz (73.)

A ferencvárosi Wergiton Somalia (b) és a győri Óvári Zsolt (j) a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében. Fotó: MTI/Krizsán Csaba
A ferencvárosi Wergiton Somalia (b) és a győri Óvári Zsolt (j) a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Paks először játszhat M(N)K-döntőben, és játékosai a jól végzett munka tudatában ülhettek le a képernyők elő, hogy megnézzék, ki lesz az ellenfelük a sorozat utolsó találkozóján. A helyszínen nem volt esélyük megtekinteni a találkozót, mert az impozáns győri stadion egy részébe egy ideje nem engednek be nézőket, néhány szektort büntetésből kellett üresen tartani, és a szabályok értelmében a jegyek egy része a vendégcsapat szurkolóinak járt.

A második elődöntőben két olyan csapat találkozott, mely

sokkal rutinosabb szereplő a honi kupában.

A ferencvárosiak az idők folyamán már 23 alkalommal elhódították a nagyra nőtt serleget, de a győriek is ünnepeltek már vele négyszer. Háromszor egymást követő években, de a nagy triplázás óta már eltelt majdnem 60 év. Akkor a mostani edzője nem élt még, és az utolsó győri győzelem idején is csak nyolc éves volt.

Klausz László, a győri csapat edzője a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében játszott ETO FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen. Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Klausz László, a győri csapat edzője a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében játszott ETO FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen. Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Nem Klausz László csapata volt a találkozó esélyese, és ez a győriekre nézve még hízelgő megállapítás az erőviszonyokat tekintve. Bár tudjuk, hogy pont a labdarúgó nemzeti kupák elődöntői azok a helyek, ahol bármik megtörténhetnek, de szerdán Győrben nem tapasztaltunk paranormális jelenségeket.

A Ferencváros addig erőltette a támadásokat, míg vezetést nem szerzett, majd bő félóra után eldöntötte a döntőbe jutást.

A győri Óvári Zsolt (b) és a ferencvárosi Mkiha Blazic. Fotó: MTI/Krizsán Csaba
A győri Óvári Zsolt (b) és a ferencvárosi Mkiha Blazic. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

ETO FC–Ferencváros 1–4 (0–2)

ETO FC: Fadgyas – Kovács K., Kiss M. (Bacsa, 62.), Csonka, Lipták, Forgács – Óvári (Vernes, 62.), Tuboly (Hanzli P., 78.), Toma, Farkas B. (Klausz M., 78.) – Vitális (Berki, 62.).

Vezetőedző: Klausz László

Ferencváros: Dibusz – Somalia, Blazic (Kovacevic, 56.), S. Mmaee, Pászka – Esiti, Loncar (Besic, 74.) – Auzqiu (Laidouni, 56.), Zachariassen, Tokmac Nguen (Marin, 64.) – Boli.

Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

Gólszerző: Boli (23. és 52.), Zachariassen (32.), Marin (78.), ill. Bacsa (73.)

 

 

A nyitóképen: a Ferencváros játékosainak gólöröme a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében játszott ETO FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen a győri ETO Park Stadionban 2022. április 20-án.

MTI/Krizsán Csaba

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!