Betoppanhat a legjobbak közé a magyar női tenisz egy hibátlan hét után

2022. április 16. 15:17

Mind egy szálig megnyerte a magyar női teniszválogatott az eheti párharcait a nagy hagyományú csapatversenyben, a Billie Jean King-kupában. Ezzel kivívta a jogot, hogy ősszel immár a legerősebb tenisznemzetek közé jutásért játszon.

2022. április 16. 15:17
null
Balázs Boldizsár

Miként a férfi tenisz hagyományos nemzetek közötti csapatversenyét, a Davis-kupát, úgy a nőkét is alapos ráncfelvarráson vitték keresztül az elmúlt években. A (vélt, vagy valós) piaci elvárásoknak megfelelni igyekvés a formátumon kívül a nők esetében a nevet is érintette: a korábban valóban nem túl ötletgazdag Fed-kupa helyett tavalytól Billie Jean King-kupának hívják a sorozatot – a '70-es, '80-as évek üttörő teniszezőnője és leszbikus feministaikonja után.

Ahol a magyar csapat jelenleg szerepel, az euroafrikai zóna egyes csoportjában, ezek a változások nemigen érintenek minket. Azok ott jelentkeznek csak,

ahová a magyar csapat igyekszik: a világ tizennyolc legjobb csapata

közt.

Ez, a (korábbi) Világcsoport elérése, az elmúlt évben teljesen belátható céllá vált. Mára ugyanis három magyar teniszezőnő áll a legjobb száz között a világranglistán egyesben, míg a négyszeres Grand Slam-bajnok Babos Tímea továbbra is számottevő erőt jelent majd párosban, mikor visszatér majd.

A héten Antalyában a Bondár Anna, Udvardy Panna, Gálfi Dalma, Jani Réka és Tóth Amarissa összeállítású csapat ahhoz vívhatta ki a jogot, hogy ősszel majd ki-ki meccset játszon a legjobbak közé kerülésért. A feladatot hibátlanul teljesítették; minden párharcot megnyertünk.

A hét egyik kulcspárharca a törökök elleni volt. Az első napon, a világ minden tajáról frissen összerepülő csapattal, a házigazdák ellen, orkánszélben. Ezen körülmények között a jóval alacsonyabb minőséget képviselő törökök Udvardy Panna egyes győzelme után Bondár ellen ki tudták csikarni, hogy a páros meccs döntsön, sőt, azon a döntő szettet is. A Gálfi-Jani páros azonban végül elhozták a nyitópárharcot.

A dánok elleni könnyű győzelem után a szerbek elleni csoportdöntő volt a másik kulcspárharc. Itt Jani Réka egyes győzelme után Gálfi lezárhatta volna a hét legfontosabb kérdéseit, ám előnyben, jól játszva megsérült, így itt is a páros döntött, amit Bondár és Udvardy simán hoztak el. Ezzel biztossá vált, hogy

ősszel játszhatunk majd a Világcsoportért.

A további két nap párharca a mieinknél erősebb legjobbjaikat el sem hozó észtek és a másik csoportot megnyerő, így a mieinknél erősebb legjobbjaikat már nem játszató szlovének ellen arra volt jó, hogy javítsuk a koefficiensünket, ami egy szerencsésebb sorsolást jelenthet az őszi, feljutásért zajló párharchoz.

Az a sorsolás akármilyen szerencsés is lesz, bravúrra lesz majd szükségünk. De ha a női csapat van olyan erőben, hogy a következő években rendszeresen egy meccsre kerüljön a legjobbak közé jutástól – és a jelek szerint van –, akkor előbb-utóbb összejön majd a szintlépés.

S úgy akár egyszerre szerepelhet a magyar férfi és női csapat a tenisz legfelsőbb ligájában. A teniszében, ami a világ legnépszerűbb egyéni valamint női sportága.

Nyitókép: Bondár Anna tenyerese egyenese. Fotó: Magyar Tenisz Szövetség / Facebook.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2022. április 16. 20:30
https://youtu.be/Zi_XLOBDo_Y :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!