Corentin Tolisso hasmenésének áldozata lett a Bayern München!

2022. április 04. 17:37

Korábban részletesen beszámoltunk arról, mekkora bakit követett el a németek első számú klubja a Freiburg elleni, hétvégi bajnokin. Egy kicsit benéztünk a kulisszák mögé, pontosabban: megpróbáljuk értelmezni, miként hibázhatott ekkorát a világ egyik legprofibb labdarúgóklubja?

2022. április 04. 17:37
null
Vámos Tamás

A Freiburg – Bayern München mérkőzés sima, 4-1-es vendégsikerrel zárult, ám az egész világ nem a gólokról, a szép cselekről beszél, hanem arról a dupla-tripla bakiról, amelyet a bajorok technikai vezetője, Kathleen Krüger, a mérkőzés vezetőbírója, Christian Dingert, illetve a tartalék-játékvezető, Arno Blos összehozott.

Röviden az előzmények. A mérkőzés 85. percében kettős cserére határozta el magát a Bayern vezetőedzője, Julian Nagelsmann: a szakember tervei szerint a hasmenéssel bajlódó Corentin Tolisso helyett – a francia alig 22 percet játszott – Niklas Süle, míg Kingsley Coman helyén Marcel Sabitzer lépett volna pályára.

Lehet, hogy a történtek után az edzéseken újra Nagelsmann lesz a kapucipelő? Fotó: MTI/EPA Philipp Guelland
Lehet, hogy a történtek után az edzéseken újra Nagelsmann lesz a kapucipelő? Fotó: MTI/EPA Philipp Guelland

Tolisso a túloldalon, a lehető leghamarabb el is hagyta a pályát, és rohant a vendégöltöző mellékhelyiségébe, a következő másodpercekben pedig az osztrák válogatott futballista is pályára lépett.

A gond csak az volt, hogy az ügybuzgó Krüger kisasszony – Coman cseréje kapcsán – a 29-es számot ütötte az elektromos cseretáblába, elfeledkezve arról: a francia idén már számot cserélt, és ebben a szezonban 11-es mezben bolondítja az ellenfél védőit. Éppen ezért – mint utólag elmondta – nem is sejtette, hogy őt akarja lehozni a szakmai stáb.

Kathleen Krügeren kívül hatalmasat hibázott a tarcsibíró, Arno Blos is, aki abszolút nem észlelte: Sabitzer úgy lépett pályára, hogy egyetlen Bayern-játékos sem hagyta el a játékteret.

A Bayern München alkalmazottjai utólag elmondták:

A történet innentől kezdve közismert: a szabálytalan cserét követően, pár másodperc múlva a hazaiak válogatott védője, Nico Schlotterbeck szólt Dingert sporttársnak, hogy ugyan számolja már meg hány játékos alkotja az adott pillanatban a Bayern München csapatát.

Dingert sporttárs arca néhány másodperc után nyilván falfehérré vált, hiszen rájött: Arno Blos kollégája óriási bakit követett el, hiszen 16 másodpercig eggyel több Bayern-játékos tartózkodott a pályán a megengedettnél.

Ez olyannyira megzavarhatta a 42 éves vezetőbírót, hogy (miután nyolc perc szünet után rendezték a sorokat), rosszul alkalmazta a szabályt, hiszen labdaejtéssel folytatódott a mérkőzés. Pedig a Labdarúgás szabálykönyve világosan fogalmaz: engedély nélküli pályára lépés esetén a cserejátékosnak sárga lap jár (a jegyzőkönyv szerint ezt sem kapta meg Marcel Sabitzer…), és a mérkőzés közvetett szabadrúgással folytatódik onnan, ahol a labda a játék megszakításnak pillanatában volt. (Ha az osztrák cserejátékos az ominózus 16 másodperc alatt beleért volna a labdába, akkor közvetlen szabadrúgássá módosul a tétel, a helyzetet csak tovább bonyolítja, ha a játékmegszakítás pillanatában a Bayern tizenhatosán belül lett volna a labda, hiszen akkor Freiburg-büntetővel kellett volna a találkozót folytatni).

A történtek után felmerült:

A válasz egyértelmű: nem.

Hiszen a 16 másodperces „Bayern-emberelőny” abszolút nem volt hatással a mérkőzés végeredményére, az már más kérdés, hogy Christian Dingert és Arno Blos több hetes eltiltásra számíthat, és nyilvánvaló, hogy Kathleen Krügert sem dicsérik majd meg a Bayern München vezetői.

Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy a történet egyik főszereplője, Corentin Tolisso mindeközben időben megtalálta a mellékhelyiséget…

Nyitókép Tolisso (balra) a Freiburg ellen nem a pályán került szorult helyzetbe (archív) Fotó: MTI/EPA Ronald Wittek              

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2022. április 04. 22:52
Ezt a bonyolult szabályzatot.. és mi van ha kettővel több a játékos, mi van ha csak az egyik ér bele a labdába, mi van ha mindkettő..? )
hini
2022. április 04. 22:47
előfordul az ilyen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!