A harmadik magyar is betört a legjobbak közé – új, lengyel világelső a női teniszben

2022. április 04. 19:36

Amerika két kiemelt tenisztornájának megnyerésével a lengyel Iga Świątek lett a női tenisz új világelsője, míg az ugyanitt, Indian Wellsben és Miamiban is főtábláig jutó Gálfi Dalma bejött a legjobb százba a most hétfői világranglistán.

2022. április 04. 19:36
null
Balázs Boldizsár

Az elmúlt hetekben egymást követően lezajlott a női teniszezők két kiemelt fontosságú versenye, az úgynevezett Sunshine Double, melyet két napfényben fürdő amerikai városban, Indian Wellsben és Miamiban rendeznek, és amelyeknél feljebb csak a négy Grand Slam tornát és a világbajnokságot jegyzik úgy sportértékben, mint világranglista-pontokban.

A húsz esztendős lengyel Iga Świątek tökéletes márciust zárt.

Úgy nyerte meg mindkét tornát, hogy azok döntőit megsemmisítő, 6-1-es illetve 6-0-s szettekkel zárta le.

Veszedelmes ellenfelek ellen. Indian Wellsben azt a görög Maria Sakkarit verte, aki tavaly háromból háromszor verte őt meg, melyből az egyik – a Roland Garros címvédőjeként elszenvedett – az év legfájóbbja volt a lengyelnek. Miamiban pedig azt a japán Ószaka Naomit, aki minden mentális vívódása közt ha teniszpályára áll, akkor potenciálisan még mindig a világ legjobbja – amennyiben a teniszpálya borítása kemény. Amerikában az.

Świątek (ejtsd: Svjantek) másfél hónapon belül harmadszor verte végig a világot – az amerikai versenyek előtt a hasonlóan erős mezőnnyel és díjazással büszkélkedő dohai tornát is megnyerte február végén –, így a mai naptól kezdve teljes joggal vezeti a nők világranglistáját.

A lengyel teniszező kifogástalanul érdemes arra, hogy a legnépszerűbb női sportág kirakatában legyen.

Játéka cizellált, rétegzett: ütésválasztása találékony, de sosem magamutogató, alapütései könnyedén futnak ki a kezéből, míg labdaérzéke, test-elme kapcsolata gyakorolhatatlanul kifacsart helyzetekből is rátalál a megoldást jelentő mozdulatra. Éles esze továbbá nem csak a játék értésében jelentkezik, nyilatkozataiból is süt. Ezekben a csendes, mosolygós lánynak nincs szüksége alakoskodásra, minthogy nem kell attól tartania, hogy őszintén, magától badarságokat beszélne.

Embed from Getty Images

A világraszóló lengyel sikereken túl, az Indian Wells-i és a miami tornán egy magyar lány élete legnagyobb sikerének is örülhettünk. A 2015-ben juniorok között Grand Slam-bajnok Gálfi Dalma megérkezett a felnőtt világranglista száz legjobbja közé, miután mindkét nagy versenyen felverekedte magát a főtáblára. Ott Miamiban még egy győzelemre is képes volt, és nem is akármilyenre: a világ élmezőnyében ritka 6-0, 6-0-val lépett túl egy szlovák lányon. Eztán a combhajlítója miatt a következő fordulóban vissza kellett lépnie, szem előtt tartva a következő heteket, melyek során, egészen a május végi Roland Garrosig, nem véd pontot, így megerősítheti helyét a ranglistán, és alanyi jogon főtáblás lehet a párizsi Grand Slam tornán.

Bondár Anna (73.) és Udvardy Panna (84.) mögött Gálfi (97.) a harmadik magyar játékos a legjobb százban. Ilyenre legutóbb tíz éve volt példa.

Nyitókép: Gálfi Dalma, a friss topszázas. Fotó: Helge Prang / GES-Sportfoto / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!