Futballünnep: a Manchester City parádés mérkőzésen 4-3-ra verte a Real Madridot!

2022. április 27. 00:41

Egészen káprázatos csatát hozott a Bajnokok Ligája keddi elődöntője.

2022. április 27. 00:41
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy a Manchester City és a Real Madrid egyformán veretes múlttal érkezett volna a találkozóra. Hiszen míg a királyi klub a 31. BL (BEK)-elődöntőjét kezdte, addig a hazaiak mindössze harmadszor próbálnak bejutni a legrangosabb kupa fináléjába.

A mérkőzést Kovács István vezeti, érdekesség, hogy a romániai sípos a közelmúltban már dirigált Manchesterben: a City Atlético Madrid elleni találkozóját fújta.

A spanyolok számára rögtön hidegzuhannyal kezdődik a találkozó, ugyanis a hazaiak már a 2. percben megszerzik a vezetést! A Bajnokok Ligája legeredményesebb Manchester City-játékosától, Rijad Mahreztől talán lövést vártak Carvajalék, de az algír származású futballista inkább remekül ad be, és a kissé lemaradó David Alaba mellől Kevin de Bruyne fejel honfitársa, Thibaut Courtois kapujába. 1-0 a Manchester City javára!

ezúttal De Bruyne a kiszolgáló szerepkörében tetszeleg: Foden labdáját kiválóan adja be, Gabriel Jesus remekül fordul le az első gól után még mindig sokkban lévő Alabáról, és könnyedén helyezi a labdát a kapuba. Már 2-0 a Manchester City javára!

A keddi a Real Madrid 290. Bajnokok Ligája-meccse, de még sosem fordult elő, hogy ilyen hamar kétgólos hátrányba került volna a királyi gárda.

A gólzápor Kevin De Bruyne találatával kezdődött el Fotó: MTI/EPA Peter Powell
A gólzápor Kevin De Bruyne találatával kezdődött el Fotó: MTI/EPA Peter Powell

A 26. percben pedig már majdnem a kivégzés következik! Mahrezt ugrik ki ígéretes helyzetben, ám ahelyett, hogy a kapu előtt teljesen tisztán érkező Fodenhez vagy éppen De Bruyne-hez passzolna, és ezzel minden bizonnyal el is dőlne a csata, önző módon a rövid felső sarkot célozza meg – pechére…  

A 30. percben Foden bizonyítja be, hogy igenis bármilyen helyzetet ki lehet hagyni: több mint ígéretes szituációban alig gurít a bal alsó sarok mellé.

Cseppet sem kelt meglepetést, hogy Pep Guardiola kis híján idegrohamot kap a kispadnál…

Pláne, hogy a Real Madrid lassan kezd magához térni: előbb Alaba fejelt alig mellé, aztán a sok kihagyott hazai helyzet - ahogy az várható volt… - megbosszulta magát: Mendy éles beadását Karim Benzema – Zinycsenko szorításában – egészen parádés mozdulattal rúgja a City kapujába - szegény Edersonnak esélye sincs a hárításra. 

A második félidőben ott folytaják a csapatok, ahol a szünet előtt abbahagyták. A 47. percben újra 100 százalékos helyzetet hagy ki a City: Mahrez ismét remekül ugrik ki, ezúttal tanítani való módon rúgja el a labdát Courtois mellett, a kapufáról visszapattanó játékszert Foden egyből kapura továbbítja, de Carvajal csodálatosan ment a gólvonalon!

Az embernek az az érzése: egészen biztos, hogy a rengeteg kihagyott City-helyzetnek meglesz még a böjtje, nem véletlen, hogy Guardiola is a haját tépte volna – ha egyáltalán lenne neki…

Az 51. percben aztán már nem ússza meg a Real: a megsérült Stones helyére a 36. percben beálló Fernandinho szerez harcosan egy labdát a madridiak térfelén, és hogy milyen remekül adja be, jelzi: a nem éppen hórihorgas Foden – alig felugorva - védhetetlenül fejel a kapuba. 3-1 a Citynek!

De nem sokáig tart a kétgólos előny, hiszen az előbbi City-gólban elévülhetetlen érdemeket szerző Fernandinhót egészen óvodás testcsellel csapja be a félpályánál Vinícius, akinek a megmozdulását szinte a teljes City-védelem dermedten nézi, így a Real-szélső teljesen egyedül roboghat a kapu irányába, és be is rúgja nagy helyzetét. Ha az ember nem látja, nem hiszi el, hogy ezen a szinten ilyen szituáció, ilyen védelmi hiba előfordulhat! Máris 3-2-re felzárkózik a Real Madrid!

S hogy nem csak a játékosok, hanem a játékvezető, Kovács István is remek formában volt, a 74. perc bizonyítja: Zinycsenkót a kaputól 20 méterre látványosan felrúgja Kroos, mindenki leáll, Bernardo Silva eszmél a leghamarabb, és mivel a sípos előnyszabályt alkalmaz, kényelmesen besétál a 16-oson belülre, és nagy gólt ragaszt a megdermedt Courtois mellett a kapu jobb felső sarkába! Ismét két gól az előny: 4- 2 a Citynek!

S még mindig nincs vége!

A mai kor szellemének megfelelően a VAR segít nekünk egy újabb gólban: Kross beadására Laporte és Benzema ugrik fel, a spanyol fejeli el a labdát, de balszerencséjére az a kinyújtott karján csattan. Ez a szituáció évekkel ezelőtt egyszerű vétlen kezezés lett volna, de

az elvetődő Ederson fölött „bepanenkázza” a labdát (a franciának 41 mérkőzésen ez volt az idei 41. találata) – ismét csak egy góllal megy a Manchester City, 4-3 az állás!

Karim Benzemának nincs oka a szomorúságra: ezúttal két gólt szerzett! Fotó: MTI/EPA Peter Powell
Karim Benzemának nincs oka a szomorúságra: ezúttal két gólt szerzett! Fotó: MTI/EPA Peter Powell
 

A tömény izgalomnak ezennel vége, a befejezés előtt nem sokkal az okoz némi derűt, hogy egy kisgyerek szalad be a játéktérre, kedvencéhez, De Bruynéhez igyekszik, hirtelen a biztonsági emberek sem tudják, mit kezdjenek vele, de aztán mosolyogva kézen fogják és kivezetik. Mindenki egyetért abban: ennyi izgalom után minek tovább növelni a feszültséget?

Mindenesetre az biztos: az utóbbi évtizedek egyik legszínvonalasabb Bajnokok Ligája-elődöntőjét láthattuk – tűkön ülve várjuk a visszavágót!

Nyitókép: De Bruyne  és Gabriel Jesus a City-győzelem két kulcsfigurája volt Fotó: MTI/EPA Peter Powell

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2022. április 30. 19:32
Szerencséje volt a City-nek
Búvár Kund
2022. április 27. 22:31
Hala Madrid!
Istók3
2022. április 27. 22:31
Nagyon jó meccs volt! Lehetett volna 7-3 is. Bár a Manchaster megérdemelte volna, de én nem örültem volna neki. Így a spanyololnak van esélye a visszavágón.
lynx
2022. április 27. 22:08
Nem tudom melyikük fog tovább jutni, de legyen az bármelyik, az megérdemli, mondom ezt Reál szimpatizánsként. Ez a meccs a maga volt a nagybetűs labdarúgás, maga a csoda, félisten labdazsonglőrökkel és két óriással a kispadon. Ha megjönnek majd az ufók és megkérdik mi is az a foci, na akkor majd ezt kell lejátszani nekik. És akkor meghagynak minket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!