Leclerc újabb győzelmet aratott – ezúttal Ausztráliában

2022. április 10. 09:27

Ismét a Ferrarival versenyző Charles Leclerc győzelmét hozta a hétvégi nagydíj, ezúttal Ausztráliába tért vissza a Forma-1 három év szünet után. Verstappen ismét nullázott, Russell dobogós, Albon pedig pontszerző lett.

2022. április 10. 09:27
null

Tajthi Andrea, a Racingline.hu írása a Mandiner Sporton

Leclerc a pole-ban

2019 óta először rendeztek Ausztrál Nagydíjat, miután a világjárvány miatt 2020-ban és 2021-ben is törölték az eseményt. Idén azonban, immáron az új éra keretében, visszatért a mezőny az Albert Parkba.

A képen: Rajt után (Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool)
A képen: Rajt után (Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Az élről a ferraris Charles Leclerc indulhatott, mellőle pedig idei nagy riválisa, a regnáló bajnok Max Verstappen. Mögöttük Pérez és Norris foglalt helyet, míg a harmadik sort a két Mercedes, Hamilton és Russell foglalták el. A hazai pályán versenyző Ricciardo a 7. helyről várta a rajtot. Alex Albon pedig csak a mezőny végéről indulhatott, miután kizárták az időmérő edzésről utólag, mert a leintés után autóját le kellett állítania a pálya szélén és a csapat nem tudott elegendő üzemanyagmintát szolgáltatni az FIA-nak.

Rajt, és szinte rögtön biztonsági autó

Az 58 körös verseny rajtja egészen zökkenőmentes volt. Hamilton feljött a harmadik helyre, míg Norris a 6. pozícióba esett vissza. A 9. helyről induló

Sainz rajtja nem sikerült jól, további pozíciókat veszített, majd a második körben egy előzési kísérlet közben ki is csúszott a kavicságyba és ott ragadt.

Véget ért a versenye, a pályára pedig megérkezett a biztonsági autó. A 7. körben kapcsolhatott ismét versenytempóra a mezőny. Pérez pedig hamarosan támadni kezdte Hamiltont, a 10. körben pedig meg is előzte a hétszeres világbajnokot. Mindeközben Vettel látogatta meg a kavicságyat, de vissza tudott térni a pályára.

Kerékcserék 

Verstappen a 19. körben állt ki kereket cserélni, és a 7. helyre tért vissza. Két körrel később Pérez is így tett, így ideiglenesen Leclerc-Hamilton-Russell sorrend alakult az élen.

Ricciardo kerékcseréje után Stroll és Albon elé került, és hajszál híján össze is ütköztek, végül azonban előttük tudott maradni. A helyzet azonban segített Strollnak Albon megelőzésében.

A képen: Alex Albon (Fotó: Williams Racing)
A képen: Alex Albon (Fotó: Williams Racing)

A 23. körben Hamilton is cserélt és Pérez elé, az 5. helyre tért vissza. A mexikói azonban rögtön támadni kezdte őt. Meg is előzte, majd rögtön mindenki lelassított. A lassítás oka az volt, hogy

ismét szerephez jutott a safety car, miután Vettel elvesztette az uralmat autója felett, orral levette a falat és kiesett a versenyből.

Újabb rajt

A 26. kör végén távozott a biztonsági autó. Ekkor Leclerc, Verstappen, Russell, Alonso, Pérez, Hamilton volt a sorrend, közülük egyedül Alonso nem cserélt még kereket.

Az indítás után Leclerc lendületet vesztett, amire Verstappen azonnal reagált és támadni kezdte, de a monacói meg tudta tartani a vezető pozíciót. A 31. körben Hamiltonnak sikerült megelőznie Alonsót. Mindeközben a 16. helyről rajtoló Magnussen a Haasszal már a 7. helyen haladt és egyre közelebb került Alonsóhoz. Hamarosan azonban Norris megelőzte őt, és hamarosan Ricciardo is így tett. A 36. körben Pérez megelőzte Russellt, és bár a brit próbált visszatámadni, nem járt sikerrel.

Verstappen drámája

A 39. körben műszaki okokból Verstappen feladni kényszerült a versenyt. Virtuális biztonsági autós fázis (VSC) lépett életbe, miután a Red Bull leparkolt.

A képen: George Russell (Fotó: Jiri Krenek/Mercedes AMG Petronas)
A képen: George Russell (Fotó: Jiri Krenek/Mercedes AMG Petronas)

A 40. körben folytatódott is a tempózás, a sorrend pedig a következőképpen festett: Leclerc, Pérez, Russell, Hamilton. Az újraindítás után Stroll szorította le a pályáról Bottast, szerencsére nem ütköztek össze. Az 51. körben a leghátulról induló Albon, kerékcsere nélkül a 7. helyen haladt a kemény keverékű Pirelliken, azonban egy kötelező csere még mindenképp várt rá.

Itt a vége, fuss el véle!

Albon az utolsó körben ejtette meg a kötelező kerékcserét, és a 10. hellyel még elcsípett egy pontot a Williamsnek.

A versenyt végül kényelmes előnnyel Leclerc nyerte, a Red Bull becsületét pedig Pérez mentette meg egy második hellyel.
A képen: Charles Leclerc (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)
A képen: Charles Leclerc (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)

A harmadik helyet pedig Russell szerezte meg, aki a tavalyi, két körös belga "versenytől" eltekintve első alkalommal állhat dobogóra, és abszolút először Mercedes színekben.

Végeredmény:

#

Versenyző

Csapat

Differencia

1

Charles Leclerc

Ferrari

 

2

Sergio Perez

Red Bull

20.524

3

George Russell

Mercedes

5.069

4

Lewis Hamilton

Mercedes

2.950

5

Lando Norris

McLaren

24.760

6

Daniel Ricciardo

McLaren

0.434

7

Esteban Ocon

Alpine

7.946

8

Valtteri Bottas

Alfa Romeo

6.756

9

Pierre Gasly

AlphaTauri

7.782

10

Alex Albon

Williams

3.161

11

Zhou Guanyu

Alfa Romeo

2.313

12

Lance Stroll

Aston Martin

6.903

13

Mick Schumacher

Haas

1 kör

14

Kevin Magnussen

Haas

1 kör

15

Yuki Tsunoda

AlphaTauri

1 kör

16

Nicholas Latifi

Williams

1 kör

17

Fernando Alonso

Alpine

1 kör

 

Max Verstappen

Red Bull

kiesett

 

Sebastian Vettel

Aston Martin

kiesett

 

Carlos Sainz Jr.

Ferrari

kiesett

 

A bajnokság állása (top6):

1. Leclerc 71p

2. Russell 37p

3. Sainz 33p

4. Pérez 30p

5. Hamilton 28p

6. Verstappen 25p

 

A nyitóképen: Charles Leclerc Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!