Majdnem összejött a Chelsea-nek a húsvét előtti feltámadás – aztán érkezett Benzema!

2022. április 13. 02:14

Mivel a negyeddöntő első mérkőzésén a Real Madrid 3-1-re győzött a Stamford Bridge-en, a királyi klub vezetői és játékosai közül a legtöbben azt hitték: a visszavágó már csupán formalitás lesz. Óriásit tévedtek!

2022. április 13. 02:14
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Ami már az első percekben megfigyelhető volt: a Real Madrid a szokásosnál jóval tompábban, a Bajnokok Ligája címvédője viszont rendkívül motiváltan kezdett. A Chelsea játékosai nyilván úgy gondolkodtak: ha a mérkőzés elején meg tudják szerezni a vezetést – összejöhet a csoda!

És amit elterveztek Londonban, azt már a 15. percben meg is valósították Tomás Tuchel tanítványai: Kovacic labdáját Werner – félig-meddig tudatosan – térddel játszotta Mount elé, aki gyönyörűen kilőtte a bal alsó sarkot. 1-0 a Chelsea javára!

Rögtön ezután az angol futball egyik legnagyobb tehetsége ismét egy átlövéssel próbálkozott – kihasználva, hogy a mérkőzés előtt nm sokkal a Madridra zúduló eső miatt rendkívül csúszós volt a talaj - de Courtois ezúttal hárítani tudott.

Az első félidőben már nem változott az eredmény, de azt látni lehetett:

(Ne feledjük: a BL ezen szakaszában már nem számít a több rúgott gól, csak a gólkülönbség, tehát a Chelsea egy 2-0-s győzelemmel is kiharcolhatta volna a hosszabbítást.)

Mindenesetre a mérkőzés folytatása előtt Carlo Ancelottin az idegességnek a nyomát sem lehetett látni, igaz, az idei sorozatban már volt alkalma hozzászokni ahhoz, hogy csapata hátrányból kezdi a második játékrészt.

Azonban nemsokára jött a hidegzuhany: Courtois Timo Werner lövését ugyan még kipiszkálja, ám az első találatot szerző Mason Mount beadását követően a nem éppen hirtelenszőke német védő, Antoni Rüdiger bombafejesével szemben már tehetetlen volt a belga. Nem csoda, hogy most már Ancelotti is ideges lett - érik a húsvét előtti Chelsea-feltámadás? 2-0 a vendégeknek!

A mérkőzés összképére tökéletesen jellemző: a Real első kapura lövésére egészen az 56. percig kellett várni: Toni Kroos remek szabadrúgását hárította remekül a Chelsea francia-szenegáli tigrise, Edouárd Mendy.

A 62. percben aztán kis híján szívinfarktust kapott a mintegy 60 ezer madridi fanatikus. Az egykori Real-játékos, Marcos Alonso előbb a becsúszó Carvajalba lőtt, majd a vissza- és felpattanót a gyengébbik lábával, jobbal bevarrta a felsőbe.

Itt álljunk meg egy kis szabálymagyarázatra: a videóbíró azért anullálta a Chelsea gólját, mert a felpattanó labda Marcos Alonso kezét érte. Pár éve ezt a szituációt még vétlen kezezésnek minősítettük volna, de az International Board (a FIFA Szabályalkotó Testülete) pár éve hozott egy szabálymódosítást, miszerint ha a támadó játékos kezét – közvetlenül a gólszerzés előtt - éri a labda, (akár szándékosan, akár vétlenül ér hozzá) közvetlen szabadrúgást kell ítélni a védőcsapat javára. Nos, ebben az esetben pontosan ez történt.

De a rendkívül agilisan játszó vendégeket ez a közjáték, és az sem zavarta meg, hogy Karim Benzema a felső kapufára bólintott egy beadást, hiszen a kisebb meglepetésre a kezdőcsapatba jelöltTimo Werner egy látványos találattal újra sokkolta a madridiakat: előbb Casemirót, majd Carvajalt fektette el a 1 6-oson belül, ráadásul Thibaut barátunk (mármint Courtois) is az ellenkező irányba ment el – már 3-0 a Chelsea-nek, összesítésben 4-3-ra vezetnek az angolok!

Luka Modric (balra) káprázatos gólpasszal járult hozzá a Real továbbjutásához Fotó: MTI/EPA/EFE Chema Moya
Luka Modric (balra) káprázatos gólpasszal járult hozzá a Real továbbjutásához Fotó: MTI/EPA/EFE Chema Moya

Ez már Ancelotti mesternek is sok volt, beküldte a két brazil csodafegyverét, Rodrygót és Marcelót, és hogy mennyire jól tette, bizonyítja, az apró támadó első labdaérintéséből látványos gólt szerzett: Modric káprázatos gólpasszát kapásból belsőzte a bal alsó sarokba. Földindulás Madridban, ismét éledőben a Real-remények, hiszen minden szempontból döntetlenre áll a nem mindennapi csata. 3-1 - még mindig a Chelsea-nek!

Érdekesség: míg Rodrygo 67 bajnokin eddig csupán háromszor volt eredményes, a Bajnok Ligájában 24 meccs alatt már a kilencedik találatát szerzi.

A rendes játékidőben már semmi érdemleges nem történt, és amire kevesen számítottak, következett a hosszabbítás!

Amelynek 6. percében érkezett a Real Madrid ügyeletes megmentője, Karim Benzema! (Akiről nem is olyan régen azt mondta Carlo Ancelotti: „ Ő olyan, mint a bor, minél korosabb, annál jobb lesz! Éppen ezért számomra már most nem vitás: neki kell idén nyernie az Aranylabdát – mikor, ha nem most?!”)

Ez volt az a pillanat, (bár még hátra volt mintegy 25 perc), amikor mindenki tudta: ezt a lélektani előnyt már nem engedi ki a Real Madrid a kezéből! S bár voltak még helyzetek, így is történt: a királyi gárda ezúttal nyögvenyelősen jutott a Bajnok Ligája négy együttese közé; emberemlékezet óta nem volt olyan hazai vereség, amelyet a Bernabeu stadion 60 ezres közönsége üdvrivalgással fogadott volna.

Nos, most ezt is megéltük… 

Nyitókép: Benzema ezúttal kifacsarva is a BL legjobb négy csapata közé repítette a Real Madridot! (archív) Fotó: MTI/EPA/EFE Kiko Huesca 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2022. április 15. 01:02
Igen, Modric megint nagy volt (védekezésben is). Az a pazar beadása pedig 1:40-nél: https://www.youtube.com/watch?v=lT47ds0jqrI
Szittya66
2022. április 13. 20:38
Hala Madrid siempre!
Istók3
2022. április 13. 20:37
Hú, de jó meccs volt! Sajnáltam a Chelsea-t a kezes gól miatt. Nagyon szerencsétlenül pattant a labda, és sajnos támadó játéknál komolyabban veszik, mint védekezésnél. Benzemán kívül Modric is nagyon jó volt.
wadcutter
2022. április 13. 18:54
a feltámadás összejött, csak a mennybemenetel maradt el
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!