Nívódíjat nyert a Békéscsabai Röplabda Akadémia, amely a magyar felnőtt- és utánpótlás-válogatottak gerincét adhatja

2022. április 28. 14:14

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület valamint a SWIETELSKY Építő Kft. számolt be arról, hogy „Középület/sport és szabadidős” kategóriában a Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete kapta a 2021. évi Építőipari Nívódíjat.

2022. április 28. 14:14
null
Bánfalvi Szabolcs

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület mint építtető, valamint a SWIETELSKY Építő Kft. mint generálkivitelező adta hírül, hogy

„Középület/sport és szabadidős” kategóriában a Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete nyerte el a 2021. évi Építőipari Nívódíjat.

A szakmai szervezetek elismerését egy emléktábla örökíti meg, amelynek ünnepélyes leleplezésére 2022. április 26-án, kedden került sor.

A rendezvényre meghívottakat Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület (BRSE) elnöke, valamint Bognár Árpád, a SWIETELSKY Kft. ügyvezetője köszöntötte, illetve részt vett az eseményen Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is.

A 2021. évi Építőipari Nívódíj emléktáblájának ünnepélyes leleplezése. Fotó: Imre György
A 2021. évi Építőipari Nívódíj emléktáblájának ünnepélyes leleplezése. Fotó: Imre György

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2021. évben huszonegyedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az Alapítók és Csatlakozók nevében és felhatalmazásukkal. Az első pályázat meghirdetésére 2000-ben került sor, akkor hét díjazott volt. Az évek során 174 Nívódíjat ítélt oda a bíráló bizottság olyan épületeknek, mint a Puskás Aréna, a Párisi Udvar Hotel Budapest, a Karmelita épületegyüttese, a Komáromi Csillagerőd, a budapesti Gül Baba Türbe és környezete, a gyulai Almásy-kastély és látogatóközpont, a Békéscsaba vasútállomás felvételi épület rekonstrukciója, vagy a budapesti Várkert Bazár.

A Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete hiánypótló beruházásnak bizonyult, hiszen több mint 300 utánpótláskorú játékos számára kell biztosítani heti három-öt alkalommal sportolási lehetőséget. Az eredményes szakmai munkához elengedhetetlen és szükséges feltétel a jó minőségű sportinfrastruktúra rendelkezésre állása.

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület mint Beruházó 2019 márciusában kötötte meg a kivitelezési szerződést a SWIETELSKY Építő Kft.-vel, és 2020 áprilisára el is készült az épülettel.

Az akadémia sportcsarnoka 2020. május 8-án kapta meg a jogerős használatbavételi engedélyt, ettől kezdve a békéscsabai röplabdázás utánpótlás-képzésének emblematikus helyszínévé vált.

A Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete nyerte meg a 2021. évi Építőipari Nívódíjat. Fotó: Imre György
A Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete nyerte meg a 2021. évi Építőipari Nívódíjat. Fotó: Imre György

„Tizenegy éve ez egy koncepciótlan és forráshiányos klub volt, normál esetben meg kellett volna szűnnie. Akkoriban más hazai egyesületeknek jobb lehetőségei voltak, mint nekünk. Bejártuk az utunkat, sokszorosan megküzdöttünk. A 2010-es kinevezésemkor azt mondtam, hogy a BRSE nyeri majd a következő érmet labdajátékban Békéscsaba városa számára – a 1993-1994-es idényben a labdarúgó-bajnokságban szerzett bronzérem után. Ennek a kijelentésnek akkor annyi realitása volt, minthogy jövőre egy magyar futballcsapat Bajnokok Ligája-győztes lesz, végül 2013-ban bronzérmet szereztünk, ami csodaszámba ment. Az elmúlt bő tíz év egyedülállóan sikeresnek bizonyult. Büszke vagyok, hogy zsinórban ötször hódítottuk el a magyar bajnoki címet, és sose felejtem el az első Magyar Kupa-győzelmünket, majd annak duplázását. Emellett a nemzetközi sikereket is kiemelném, így a CEV-kupában elődöntőt játszhattunk a jóval nagyobb költségvetéssel és minőségibb játékosállománnyal rendelkező olasz sztárcsapat, a Busto Arsizio ellen.

hiszen akkoriban megmosolyogtak minket, nem értették, miért akarunk európai kupákban is indulni, pénzkidobásnak tartották. Ezek után kétezer ember előtt MEVZA-kupát nyertünk. Az elért eredmények miatt az egyesület vezetőiként hatalmas a felelősségünk” – mondta a Mandinernek a BRSE elnöke, Baran Ádám, aki 2010-ben állt az egyesület élére, s azóta a BRSE halmozza a sikereket.

A BRSE korosztályos bajnoki címeinek egyike: U19-es elsőség a 2020-2021-es idényben. Fotó: BRSE
A BRSE korosztályos bajnoki címeinek egyike: U19-es elsőség a 2020-2021-es idényben. Fotó: BRSE

Az eredmények is mutatják, hogy több mint egy évtizede a békéscsabai klub kiemelten fontosnak tartja a minőségi szakmai munkát, s ennek köszönhetően a BRSE-ben nevelkedett röplabdázók közül tízen felnőttválogatottak lettek. Míg a BRSE nevelésű élvonalbeli játékosok száma elérte a 25 főt az elmúlt tíz év során.

Ebben a hátrányos helyzetű régióban sikerült felépíteni Magyarország legeredményesebb utánpótlásbázisát,

ugyanis a 2004-2005-ös évad óta minden korosztályos országos döntőben szerepelt a BRSE, míg a 2020-2021-es idényben U13-tól U21-ig a BRSE mindegyik csapata arany- vagy ezüstérmet szerzett.

A BRSE továbbá elhivatott abban, hogy Magyarországon a női teremröplabda színvonalát folyamatosan fejlessze klub- és nemzeti szinten egyaránt. E cél elérésében a Magyar Röplabdaszövetség mellett állandó partner Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, amely a város kiemelt értékének tartja a BRSE-t. A békéscsabai sportéletben betöltött kiemelkedő szerep miatt a helyi röplabda akadémia ötlete már 2016-ban felmerült a Modern Városok Programjában.

A Békéscsabai Röplabda Akadémia létesítéséről 2016-ban állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A projekt megálmodója pedig Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke volt.

2020 májusában fejeződött be Európa egyik legnagyobb röplabda-specifikus projektjének kivitelezése. A mintegy 2 200 négyzetméteres munkacsarnokban három szabványméretű röplabdapályát helyeztek el. Az öltözők és edzői szobák mellett kondicionálótermet, egészségügyi helyiséget, irodákat és két oktatótermet is berendeztek.

A BRSE elnöke, Baran Ádám a Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete előtt. Fotó: BRSE
A BRSE elnöke, Baran Ádám a Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete előtt. Fotó: BRSE

„2020-ban átadtuk a Békéscsabai Röplabda Akadémiát, és ezzel új lapot nyitottunk, az utóbbi évtized sikerei után legalább ilyen fényes tíz év előtt állunk. Már nem az a célunk, hogy kirángassuk a sötét középkorból a teljes magyar röplabdázást, hanem még magasabbra tettük a lécet, emiatt többet kell edzeni és tenni azért, hogy ezt átugorjuk. A teremröplabda is bekerült azon csapatsportok közé, amelyek esetében államilag akkreditált sportakadémiák fognak működni. 2021 nyarán beadtuk az akkreditációs pályázatunkat, és bizakodva várjuk ennek az eredményét. Ez új távlatot nyit meg. A mennyiség adott, hihetetlenül népszerű a sportág Békéscsabán, több száz gyerek röplabdázik. A bázisiskoláinkban többen Molcsányi Rita mezben jelennek meg farsangon.

mivel az elmúlt évtizedben toronymagasan a legeredményesebb utánpótlását építettük fel idehaza. Mindezt alátámasztja a korosztályos bajnoki címek és az utánpótlás-válogatottakba adott játékosok száma” – fejtette ki Baran Ádám.

„A minőségi, nemzetközi szintű utánpótlás-nevelés mellett a célunk, hogy a BRSE felnőttcsapata továbbra is nemzetközi szinten sikeres legyen. A következő tíz évben abban szeretnénk markáns változást elérni, hogy ha évről évre az utánpótlásban elvégzett munka beérik, akkor

A felnőttcsapat sikere azt hozta magával, hogy egyre többen elkezdtek röplabdázni a városban, de hiába volt sok gyerekünk, nem tudtuk megfelelő környezetben edzeni őket, ezért létesítettük a Békéscsabai Röplabda Akadémia projekt keretében a sportcsarnokot, ahol nemzetközi szinten is egyedülálló körülmények között lehet dolgozni. Most már megvan a mennyiség és a hely, a következő lépés pedig az, hogy a minőség felé orientáljuk a működésünket helyes kiválasztással, megfelelő kvalitású edzőkkel.

Ez nagyon komoly és embert próbáló feladat, hiszen az akadémia mellett a felnőttcsapatra is fókuszálni kell. Az akadémia 300 fős utánpótlásbázist jelent egy önálló létesítménnyel, amelynek az üzemeltetését nekünk kellett kitalálni, és azt nekünk kell önállóan vinni, senki nem adott ehhez iránymutatást. Emellett pedig bármilyen problémát kell kezelni a felnőtteknél. Sok helyen nem megy a kettő együtt. Viszont a munkában hiszek, s ha valamit eldöntök, akkor az lehetetlen, hogy ne valósuljon meg. Ebben segít az itt kialakult humán erőforrás és szellemi tőke is” – nyilatkozta a BRSE elnöke.

A BRSE ikonikus alakja, Molcsányi Rita. Fotó: BRSE
A BRSE ikonikus alakja, Molcsányi Rita. Fotó: BRSE

A BRSE együttesének alappillére a békéscsabai Molcsányi Rita, aki 2006-ban, 13 évesen szerepelt először nevelőegyesülete, a BRSE felnőttcsapatában, a magyar felnőttválogatottban pedig 2010 májusában mutatkozott be.

„Nekem a 2013-ban a TF ellen megnyert bronzmeccs volt a legmeghatározóbb élmény. Itthon a mindent eldöntő ötödik összecsapáson az utolsó szettben több meccslabdája volt az ellenfélnek, hiszen 14:9-re vezetett, de végül onnan nyertünk. Rengeteg néző eljött a találkozóra, s ahogy hoztuk a mérkőzéslabdát, begyújtották a görögtüzeket a szurkolók. Nekem ez a siker nagyobb jelentőséggel bír, mint az első bajnoki aranyérem megnyerése” – árulta el a Mandinernek Molcsányi Rita.

A szintén békéscsabai nevelésű Glemboczki Zóra 12 évesen kezdett el röplabdázni, azóta a BRSE korosztályos csapataiban játszott. 2013-ban szerepelt először az utánpótlás-válogatottban. A jelenleg 21 esztendős röplabdázó 2017-ben debütált a BRSE felnőttcsapatában, amellyel 2018-ban MEVZA Kupát és magyar bajnoki címet nyert.

„A lelátóról néztem a 2013-as bronzmeccset, amely nekem is meghatározó élmény volt, s azt gondoltam, hogy én is egyszer majd a pályán játékosként szeretnék átélni hasonlót, és ezért majd mindent megteszek. Amikor bekerültem a felnőttek közé, az öltözőben Kicsi (Molcsányi Rita – szerk.) mellett volt szabad hely, s félve mentem oda, hiszen a példaképem, de befogadott” – mondta a Mandinernek Glemboczki Zóra.

Molcsányi Rita (balra) és Glemboczki Zóra (jobbra). Fotó: BRSE
Molcsányi Rita (balra) és Glemboczki Zóra (jobbra). Fotó: BRSE

Molcsányi Rita azonban több más békéscsabai lány példaképe is.

„Az utánpótlásból sok fanatikus lány kijár a meccseinkre, ez más sportágakban nem ennyire jellemző. Amikor az akadémián edzettünk a felnőttcsapattal, akkor is látszott a tisztelet irántam, alig mertek köszönni is. Amikor pedig sérült voltam, s lementem az utánpótláskorúak edzéseire, akkor egyből hozzám rohantak és megöleltek” – tette hozzá Molcsányi, a BRSE és a válogatott liberója, aki gyermekkora óta mindig Békéscsabán röplabdázott, így össze tudja hasonlítani a BRSE jelenlegi helyzetét az akadémia előtti időkkel. 

„A békéscsabai Szent László Általános Iskola tornatermében kezdtem el játszani, ahol a többi pálya mellett a röplabda-pálya épphogy elfért. Míg

Régen különböző labdákkal edzettünk, az olcsó kategóriájú játékszerek mellett mindössze két-három hivatalos meccslabdánk volt, míg most az egyesületünk egy-egy csapata rendelkezik harminc mérkőzéslabdával. Amikor először indultunk a felnőttbajnokságban, akkor mi, utánpótláskorúak, tizennégy-tizenöt évesen adtuk a felnőttcsapat magját is. Középiskolás korunkban a Vízmű tornacsarnokában játszottuk a meccseket, viszont nagyszerű, hogy azóta már azt is felújították” – hasonlította össze a régi és a jelenlegi helyzetet Molcsányi.

A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma – köznapi elnevezésén a Vízmű – tornacsarnoka a békéscsabai röplábdázás egyik bölcsője az 1970-es évek óta. A Modern Városok Program keretében 2018-ban kapott támogatást Békéscsaba városa a magyar kormánytól, a Békéscsabai Röplabda Akadémia infrastruktúrális feltételeinek javítása céljából, amelynek keretében a Vízmű tornaterme és hozzátartozó helyiségei újultak meg.

Én is a Szent László Általános Iskolában kezdtem röplabdázni, nekünk is gondjaink voltak a labdákkal. Előtte kézilabdáztam, mivel édesapám ezt a sportágat űzte, de az nem jött be. Tizenkét évesen egy osztálytársam biztatott, hogy menjünk röplabdázni – ő később nem futott be nagy karriert –, így megkerestük Nagy Attilát. Tehát nem is én találtam ezt a sportot, véletlen jött ez nekem. Kezdetben a nyolcévesek között labdáztunk, de egy hét múlva már a saját korosztályom csapatánál edzhettem, és a tervezett féléves külön edzésmunka helyett elég volt két hónap, hogy feljöjjek a többiek szintjére. Hamar felgyorsultak a dolgok körülöttem, és azóta is nagyon szeretek röplabdázni” – mesélt Glemboczki Zóra, aki Molcsányi mellett a következő alappillére lehet a BRSE-nek, és rendkívül elégedett, hogy kihasználhatta az akadémia előnyeit.

A BRSE felnőttcsapata, a Swietelsky-Békéscsaba a 2021-2022-es idényben is bejutott a női röplabda Extraliga döntőjébe. Fotó: BRSE
A BRSE felnőttcsapata, a Swietelsky-Békéscsaba a 2021-2022-es idényben is bejutott a női röplabda Extraliga döntőjébe. Fotó: BRSE

Az akadémisták a tanulmányaik és sportszakmai képzésük befejeztével a BRSE-n kívül bármely más magyarországi, vagy külföldi csapatnál is sikeresen elhelyezkedhetnek.

A 6 éves kortól 21 éves korig röplabdázást választó lányok sportolhatnak az országos beiskolázású akadémián, amely lehetőséget biztosít a Kárpát-medencében élő határon túli fiatalok számára is.

Az akadémisták számára jó példával és mintával a BRSE felnőttcsapatának a stabil és kiváló szereplése szolgál.

Ebben az idényben is bejutott a Swietelsky-Békéscsaba a női röplabda Extraliga döntőjébe, ahol a Vasas Óbudával küzd meg, s a csabaiak az alapszakasz megnyerésével pályaelőnyt harcoltak ki.

A párharc első mérkőzését április 28-án rendezik a békéscsabai Városi Sportcsarnokban, amelyet Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata újított fel 2020-ban.

Érdekesség, hogy a kétszeres francia bajnok, Francia Kupa- és Francia Szuper Kupa-győztes Volero Le Cannet csapata Békéscsabát és az akadémiát választotta edzőtábora színhelyéül 2021 szeptemberében, így készült a tavaly októberben elkezdődött francia bajnokságra és a Bajnokok Ligájára. A francia együttes stábja és játékosai megismerkedhettek a Békéscsabai Röplabda Akadémiával, ahol remek hangulatú edzést tartott az olasz Lorenzo Micelli vezetőedző.

Békéscsabai Röplabda Akadémia. Fotó: Imre György
Békéscsabai Röplabda Akadémia. Fotó: Imre György

„A nemzetközi szinten top kategóriás edző, Lorenzo Micelli dolgozott Törökországban, Lengyelországban, Olaszországban, ezek jelenleg a legfejlettebb női röplapda-kultúrával rendelkező országok. Amikor nálunk járt a Volero Le Cannet csapata, akkor

Ekkor is tudatosult bennem mindaz, amit elértünk, hiszen nagyon mélyről, szinte a nulláról kezdtük az építkezést, ugyanis ennek nem volt itt hagyománya” – fogalmazott Baran Ádám.

Mindezek meghatározó alapot adhatnak az államilag akkreditált sportakadémia sikeres működtetése tekintetében, hiszen a teremröplabda is bekerült  azon csapatsportok közé, amelyek esetében a 303/2019. (XII. 12.) Kormányrendelet szerint államilag akkreditált sportakadémiákat választanak ki.

Míg a BRSE beadta pályázatát az államilag elismert sportakadémiai címre.

Teljes joggal tette ezt, hiszen az eddig elvégzett munka és a már megvalósított fejlesztések révén a Békéscsabai Röplabda Akadémia Nonprofit Kft. által működtetendő Nemzeti Röplabda Akadémia eredményesen és hatékonyan szolgálhatja majd a nemzeti sportakadémiai rendszert.

A BRSE Akadémia filozófiája pedig önmagáért beszél: a magyar női röplabdázás minőségi utánpótlásbázisát megteremtő akadémia létesítése Békéscsabán, amely minden korosztály tekintetében válogatott szintű játékosokat nevel ki annak érdekében, hogy a nemzeti csapat állandó résztvevője legyen a világversenyeknek.

 

Nyitókép: A Békéscsabai Röplabda Akadémia impozáns sportcsarnoka. Fotó: BRSE

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. szeptember 03. 17:39
Amit manapság a magyar (?vagy a többi is) építészek csinálnak, az vérlázító. Az egyik ilyen ismerősöm azt mondta, hogy a Nemzeti Színházat fel kéne robbantani, mert annyira ronda. Egyedül csak a budik képviselnek minőséget. Mivel jó ismerősöm, nem mondtam neki, hogy az előzőt is felrobbantották az idióták. Ennyire megy a kultúrharc. Ha nem nem a te bandád ízlésének megfelelő, akkor szar. A nívódíjat meg ilyen dobozszarok kapják. És az egyetemükön is ezt tanítják.
iborbola
2022. május 01. 06:32
A környezetében nagyon szép épület és óriási a kihasználtsága. Hiánypótló beruházás volt!
Ninini
2022. május 01. 02:17
Pocsék dobozépület. De Csabán nem rí ki a szocreálból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!